FN-rapport avslöjar tortyr

Publicerad: 23 januari 2013, 15:06. Senast ändrad: 24 januari 2013, 10:32

Samtidigt som FN rapporterar om tortyr i afghanska fängelse slår talibaner allt oftare till mot mål i huvudstaden Kabul. USA:s militära närvaro till och med 2024 diskuteras i Washington.
En ny FN-rapport, som publicerades i måndags, slår fast att afghansk polis och säkerhetstjänst rutinmässigt torterar fångar.
Som mycket annat är detta ett tecken på att landet fortsatt befinner sig i ett tillstånd av inbördeskrig. Något som ingen av de regeringar som har trupper kvar i Afghanistan vill erkänna.

USA ska stanna

Medan regimen tillgriper hårda metoder för att hålla sig vid makten, ökar de islamistiska rebellerna sina aktiviteter också i huvudstadsområdet. I början av veckan attackerades trafikpolisens huvudkvarter i centrala Kabul av fem självmordsbombare. Attacken kom bara några dagar efter en liknande attack mot underrättelsetjänstens lokaler i Kabul.
Talibanernas attacker har ökat påtagligt sedan år 2011 då de utländska styrkorna stegvis har släppt kontrollen över landet till den afghanska militären. Delar av landet står i princip under talibankontroll. Natos reträtt ska dock ta fart under innevarande år för att vara klar i slutet av år 2014. Den svenska insatsstyrkan ska till exempel snabbt minska från 500 man i höstas till 300 man vid halvårsskiftet.
Men insikten att regimen i Kabul lätt kan falla när de utländska trupperna lämnar har lett till ett avtal som ska förlänga USA:s militära närvaro i landet till 2024. USA har dock inte längre råd med stora truppkontingenter i Afghanistan. Dagens 66 000 soldater ska reduceras till mellan 3 000 och 6 000 efter 2014. Hur pass många blir föremål för budgetförhandlingar i Washington.  

Henning S Rubin
Beväpna dig med Flammans papperstidning

Prenumerera på Flamman

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Jonas Thunberg | Webmaster: Cathrine Sandqvist | 08-650 80 10 | red@flamman.se | Kungsgatan 84, 112 27 Stockholm