Okategoriserade 03 maj, 2012

Ockelbo löser krisen ekologiskt

Flamman har träffat ekologiskt odlande bönder och köttbönder som satsar hårt i bruksort där basnäringarna sviktar.

Ockelbo är en gammal bruksort byggd kring skogen och järnet. På många sätt liknar den andra mindre Norrlandskommuner som har problem när basnäringarna sviktar, men Ockelbo har hittat en sätt att lösa krisen. Kommunen var framsynt.
När Stora Enso köpte Kopparfors bruk, som tronar som en herrgård i tätortens utkant, ville företaget bara komma över skogen och lägga ner verksamheten på bruket. Kommunen tog då över anläggningen och sökte febrilt efter någon alternativ verksamhet och hittade Lasse Krantz som kom från Ockelbo men nu drev Rosendahls trädgårdar i Stockholm. Han antog utmaningen och skapade Wijs trädgårdar med en blandning av parkanläggning, trädgårdsodlingar, restaurang, utställningar, allt med en tydlig ekologisk inriktning.
Lars-Göran Frejd är bonde från trakten och arbetar nu på anläggningen. Han visar runt på markerna där man nu är på gång att etablera en ekologisk sexårig växtföljd med säd, baljväxter och gröngödsling.
– Vi prövar oss fram, vi måste göra det. Vi vill ha kvar vårt odlingslandskap, inte mötas av en granhäck längs vägen. Vi har 3–4 000 hektar åkermark i kommunen, men bara några hundra används på ett vettigt sätt. Vi prövar nu med olika energigrödor, säger han medan han står i ett bestånd av rörflen, en möjlig energikälla.

Han ger också ett mera märkligt exempel när han kommer in till anläggningens värmepanna. Numera får han ofta inte mer än 80 öre/kilo för havren, men om han eldar med den i pannan ersätter den ett kilo olja för 3-4 kronor.
– Egentligen är jag helt emot att man använder mat till uppvärmning, men åkermarken måste överleva till en framtid då den kanske lönar sig igen.
Wijs trädgårdar gav Ockelbo kommun en impuls till en ny profil. ”Vi utvecklar det gröna samhället, från boende och mat till företagande och resursanvändning”. Skolan serverar nu ekologisk mat, kommunen har gratis kollektivtrafik från byarna in till centralorten. Flera lokala producenter har också börjat med ekologisk produktion. En av dem är Gunnar Alneberg som länge höll på med mjölkkor, men nu helt har gått över till ekologisk odling av rotfrukter.
– Jag odlade förut konventionellt, men slutade att använda konstgödsel. Jag upptäckte att det växer lika bra sedan jag gått på en kurs för ekologisk odling. Jag vill inte köra med stordrift, men jag får ett bättre pris nu när jag blivit Krav-odlare. Rötterna blir saftigare och jag säljer så mycket jag hinner odla.

Den nya trädgårdsmästarutbildningen har också dragit till sig många intresserade ungdomar. En del av dem stannar nu kvar i bygden. Tove Lindström var den första.
– Det finns en öppenhet här som är välkomnande. Jag tycker om visionen av det gröna Ockelbo. Kommunalrådet sa att den är ett av skälen till att vi lyckats överleva här när valsverket las ner.
Tove har nu varit med och startat kultföreningen Konst och Landskap, som har ett tjugotal medlemmar. Musik, dans teater och utställningar får gestalta förhållandet mellan människor och natur, vår relation till naturresurser och landskap. Det är både politiskt och praktiskt.
– Vi arbetar med ett annat sätt att närma oss de här frågorna, vårt sätt att bli berörda. Det är så mycket information om klimatförändringarna att vi behöver mycket kraft.

 

 

Förädling på plats ger mer

Hans-Olov Lönn sitter med en elegant slips tillverkad av trä och lyssnar nyfiket. Det är Naturbrukskonferens i Ockelbo och föreningen Konst och Landskap är en av arrangörerna.

Bönder, skogsbrukare och miljöaktivister upptäcker under tre dagar hur miljön, klimatet och landsbygdens fortlevnad hänger tätt samman. Hans-Olov har fått mycket att tänka på.
Han driver ett litet sågverk i Järlbo några mil bort. Han är också aktiv i Sveriges småsågars riksförbund. Tidigare arbetade han som maskinförare i skogen, men det finns nästan inga sådana jobb kvar. Han slutade helt att arbeta som maskinförare 2008 och då hade han redan sina lilla solosåg i drift. Han sågar upp brädor av lokalt producerat virke, det är där han har sin nisch. Transportkostnaderna blir mindre för hans kunder och han kan också enkelt producera måttbeställda produkter, vilket de stora företagen inte kan.
Själv har han en liten skogsfastighet tillsammans med sin mor. Där blir det inga kalhyggen. Han använder det gamla sättet att hugga, väljer ut träd efter träd, en mycket mer ekologisk metod. Fast han känner en viss tveksamhet inför ordet ekologi.
– Det viktigaste för mig är att bygden får överleva, att vi skapar arbetstillfällen så att folk kan bo kvar och skolan överlever.

Det är genom att förädla på platsen som man få det mervärde som gör det möjligt för bygden att leva kvar. Hans kompis Mikael Edström arbetar med en förening som heter Fetvedens vänner, den utvecklar en teknik för att impregnera virke naturligt utan alla dessa mycket giftiga substanser. Tekniken går ut på att man tar bort en del av barken på det växande trädet. Då bygger det själv upp ett skydd som är minst lika effektivt som alla kemikalier.
– Man driver fram ett så dåligt virke nuförtiden med konstgödning för att få stora volymer till pappersmassa. De gamla stavkyrkorna i Norge står fortfarande kvar efter 800 år, de använde en teknik som liknar vår.
På konferensen får han medhåll av Martin Jentzen från företaget Silvaskog. De har utvecklat just den traditionella metod för att bruka skog utan kalhyggen Hans-Olov Lönn arbetar med. Den ger minst lika mycket avkastning, medan den typ av skogsplantager som skogsbolagen nu driver håller på att skapa en katastrof för svensk skog, på samma sätt den redan gjort i Tyskland.

Forskaren Johanna Björklund gör en liknande reflektion kring svenskt jordbruk. Ska vi föda en växande befolkning och samtidigt bromsa klimatförändringarna och minska vårt ekologiska fotavtryck behöver vi överge det lågproduktiva och extensiva sätt som vi producerar mat på i den industrialiserade världen. All markanvändning kan bidra till att binda kol i marken, men det gör inte vårt nuvarande jordbruk med sin höga användning av konstgödsel, som istället bidrar till den ödesdigra ökade kvävebindningen i marken.
Det kan till och med fungera att äta kött, om vi undviker kött som är producerat med hjälp av importerat foder som soja, som väsentligt bidrar till växthuseffekten.
– Vi bör äta kött från djur som går och betar eller äter grovfoder .
Thorsten Laxvik från Edsele producerar just sådant klimatsmart kött på sin gård. Tillsammans med bönder i trakten har han också precis byggt ett kooperativt slakteri, för att på samma sätt som Hans-Olov Lönn kunna få ett mervärde ur sin produktion. Han har fler idéer på hur landbygdsbefolkningen skall ta tillbaka kontrollen över sin utveckling.
– Vi borde skapa sparkassor igen för att stötta varandra och bygga en demokratiskt grundad ekonomi. De som fanns för länge sedan gick upp i Föreningsbanken och så slutade det hela med Swedbanks vådliga äventyr i Baltikum.
Ekologiska satsningar på ett hållbart bruk av naturen går samman med landsbygdens överlevnad, blir ett genomgående tema på konferensen. Thorsten Laxvik ser hur det var åttonde minut passerar en lastbil genom Edsele med timmer för 45 000 ner till kusten. Det inte alltför stora kraftverket i Edsele producerar varje dag en vinst på 250 000 kronor som går ner till Europa för att användas till nya spekulationer. Nu hotas allemansrätten och strandskyddet är på väg att säljas ut. Lokalbefolkningen förlorar alltmer inflytandet över sin egen bygd.
– Kanske borde vi ockupera kraftverket i Edsele och kräva att i alla fall en liten del av vinsten stannar i bygden, säger han halvt på skämt.

Deltagarna på konferensen är rörande överens om att det gäller att bygga alternativ, samtidigt som man driver politiska krav. Det kommer att krävas många aktioner och manifestationer för att rädda naturen och landsbygden. Lars Igeland från Jordens vänner har under ett år arbetat i riksdagen och känner sig förfärad över vilka perspektiv som dominerar där.
– Där bjuds man på middag nästan varje vecka av skogsbolagen, de skulle vilja kalhugga hela Sverige.

Ockelbo

Ligger 3,5 mil norr om Sandviken och 5 mil norr om Gävle vid Norra stambanan



Kommunen har 6 027 invånare, varav 2 724 i centralorten, cirka 500 personer beräknas pendla varje dag till Gävle eller Sandviken.



Kända personer från Ockelbo (urval):
Prins Daniel (född i Örebro men uppvuxen i Ockelbo.)
Susanne ”Tussen” Tjernell-Formgren (tvåfaldig världsmästarinna i styrkelyft).

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Nyheter/Utrikes 25 april, 2024

Facklig organiseringsvåg i amerikanska södern

Shawn Fain, ordförande för UAW. Foto: Alex Brandon / TT

Det amerikanska fackförbundet United Auto Workers (UAW) har medvind. Volkswagen-arbetare i Tennessee anslöt sig till facket den 19 april, och nästa månad ska även arbetare på Mercedes Benz fabrik i Alabama rösta om att gå med.

Efter förra årets framgångsrika strejker i USA:s nordliga stater, där UAW tog sig an storbolagen Ford Motor Company, General Motors och Stellantis, tändes en gnista i den amerikanska södern.

– Vi röstar för en säkrare arbetsplats, säger Moesha Chandler, arbetare på Mercedes i ett uttalande som delas på UAW:s hemsida, och fortsätter:

– När människor i 20 års ålder känner hur jobben förstör deras kroppar, då är något fel. Genom att gå med i fackföreningen tar vi oss makten att ändra arbetsplatsen till något säkrare och hållbarare.

Genom att gå med i fackföreningen tar vi oss makten att ändra arbetsplatsen till något säkrare och hållbarare

En taleskvinna för Mercedes-Benz U.S. International (MBUSI) säger i ett pressmeddelande att företaget alltid strävar efter en säker miljö för sina arbetare och att MBSUI stöttar sina medarbetare oavsett vad de väljer.

– MBUSI kommer att respektera våra medarbetares val om de vill bli fackliga, och vi kommer att säkerställa att varje medarbetares har en chans att delta i en sluten omröstning, samt ha tillgång till den information som krävs för att göra ett informerat val.

De senaste veckorna har UAW rapporterat om att företaget har försökt sabotera för facklig organisering. De har bland annat anmält företaget för att ha sparkat en facksympatiserande anställd med cancer i fjärde fasen. Chefen motiverade uppsägningen med att den anställde bröt mot företagets mobilförbud, trots att den anställde fått dispens för att hålla sig uppdaterad om sina testresultat.

I omröstningen på Volkswagen sa 73 procent av rösterna ja till att gå med i UAW. Deras beslut att organisera sig fackligt beskrivs redan som historiskt. Senaste gången en bilfabrik i den amerikanska södern röstade för facklig organisering var 1940-talet, skriver Reuters.

– Ni har visat vägen, nu tar vi kampen vidare till Mercedes och alla andra, sade Shawn Fain, ordförande på UAW, till en jublande folkmassa efter omröstningen.

Fem republikanska guvernörer, där ibland Bill Lee, tycker att arbetarna på Volkswagen tar fel beslut i samband med att de röstar igenom att fackligt organisera sig. Beslutet kan komma att vända fackens inflytande då fackföreningar historisk har kunnat påverka ytterst lite.

– Jag tror att det är sunt förnuft att aldrig lägga sitt eget öde i någon annans händer, men arbetarna har tagit sitt eget beslut och beslutet kommer att leda till förlust, säger Bill Lee till journalister på ett event i Gallatin.

Inget att frukta då arbetare använder sin röst och sin lagliga rätt att bilda ett fackförbund.

I ett pressmeddelande i fredags motsatte sig USA:s president Joe Biden uttalandet.

– Låt mig säga det här tydligt så alla republikaner som motsätter sig den fackliga organisationen förstår: det finns inget att frukta då amerikanska arbetare använder sin röst och sin lagliga rätt att bilda ett fackförbund.

Omröstningen i Alabama äger rum mellan den 13-17 maj nästa månad.

Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes/Nyheter 24 april, 2024

Nazister attackerade antifascistiskt möte: ”Stärker behovet av antifascism”

Moment Teater i Gubbängen efter attacken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Flera personer har förts till sjukhus efter att maskerade personer attackerade ett möte i södra Stockholm. Nu kallar Vänsterpartiet till manifestation mot attacken.

På onsdagskvällen attackerades ett möte på Moment Teater i Gubbängen av 3-5 svartklädda och maskerade personer. Enligt tidningen Expo ska det röra sig om nazister, som misshandlade flera personer, vandaliserade teaterlokalen och lämnade platsen innan polisen hann fram till platsen.

Evenemanget gick under titeln Antifascistiskt möte, och var tänkt att bestå av en föreläsning med Klara Ljungberg från Expo och ett efterföljande panelsamtal med miljöpartisten Mariana Moreira Duarte, Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling och frilansjournalisten Mathias Wåg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Rörelsen 24 april, 2024

Bosättarkolonialism är inte ett perfekt begrepp – men förklarar Israels politik

Israeler firar Jerusalemdagen, en nationell högtidsdag till minne av landets ockupation av östra Jerusalem 1967. Foto: Ohad Zwigenberg/AP.

Under vintern har begreppet bosättarkolonialism debatterats i svensk vänstermedia i relation till Israel och Palestina. I Brand beskrevs Israel av pseudonymen Rolf Skoglund som en ”europeisk-amerikansk bosättarsättarstat”, medan Mirjam Katzin i ett svar kallade det magstarkt att referera till förintelseöverlevare och deras ättlingar för europeiska kolonisatörer.

I en parallell debatt i ETC uppmanade medieforskaren Helena Hägglund vänsterns ledarsidor att använda bosättarkolonialism som teoretiskt ramverk för konflikten, medan Leonidas Aretakis i ett svar beskrev begreppet som ett ”amerikanskt modeord”. Nyligen har termen försvarats av både Kalle Hedström Gustafsson i ETC och Per Sicking i Flamman. Liknande diskussioner har utspelat sig även utomlands, bland annat i tidskriften Jacobin.

Läs mer

Som forskare som använt just det här begreppet i Israel och Palestina känner jag inte igen mig i debatten. Både själva begreppet och poängen med dess användning är ofta ospecifikt beskrivet. Men för att förstå hur och varför det israeliska systemet systematiskt omfördelar resurser från palestinska medborgare i Israel till judiska dito är begreppet användbart.

Nästan all mark i Israel ägs av staten och hyrs ut på kontrakt om 49 eller 99 år genom Israeliska landmyndigheten. Vidden av hur riggat systemet är för de palestinska medborgarna kan vara svår att ta in för den som inte själv hört tjänstemän oförblommerat tala om det.

För att förstå den israeliska nationella skapelseberättelsen med dess vurm för pionjärer är perspektivet också bra, och likaså för att förstå förhållandet mellan de extrema bosättarna och samhället i stort. Begreppet vänder spegeln mot bosättarna: deras självbild, relationen med det nya landet och till de ursprungliga invånarna.

Men man behöver vara specifik. Vad är det till exempel som säger att bosättarkolonialism nödvändigar ett europeiskt förled? Och vilken period pratar vi om när vi säger kolonisatörer? Sionistisk strategi och idé har vidare ändrats över tid och plats. Från sent 1800-tal till 1948 pågick judisk invandring till regionen Palestina under sionistisk flagg. Efter 1948 fortsatte invandringen, bland annat med förintelseöverlevare, men i en helt annan politisk kontext. Inkluderar vi politiken som förs i relation till palestinierna på Västbanken och Gaza eller avgränsar vi oss till Israels erkända gränser? De två systemen är sammanlänkade men olika.

Läs mer

Till saken hör att det inte finns någon sammanhållen förklaringsmodell som heter bosättarkolonial teori. Det finns däremot något som kallas bosättarkoloniala studier. Detta fält arbetar ofta jämförande och rör sig till övervägande del mellan samtidens Australien, Sydafrika, USA, Kanada och Israel och Palestina. Fältet tog form under 1990-talet i Australien som en reaktion mot brister i det postkoloniala perspektivet. Kolonialismen, menade man, är en pågående och allestädes närvarande process. Att det är ett amerikanskt modeord är därför inte en helt rättvis beskrivning.

Begreppet vänder spegeln mot bosättarna: deras självbild, relationen med det nya landet och till de ursprungliga invånarna.

Det bosättarkoloniala perspektivet har många brister: det innebär ofta en klumpig och odynamisk tudelning mellan kolonialism inriktad mot resurser inklusive människor och kolonialism inriktad mot land (bosättarkolonialism är det senare). Där tenderar man att glömma andra grupper utanför binären bosättare-ursprunglig, till exempel andra invandrargrupper.

Kritiker av perspektivet har även lyft fram att den mycket strukturella synen på världen leder till en konceptualisering där bosättningen alltid ”slutförs”. De menar att även de som använder det för att belysa den israeliska statens övergrepp indirekt skriver en historia där palestinierna (snart) är ett minne blott. Från det perspektivet är det alltså inte antisemitiskt utan anti-palestinskt, om palestinskt här betyder en levande palestinsk framtid i regionen.

I slutändan är det dock framför allt ett akademiskt begrepp. Det kan anpassas till praktik och aktivism, men är i grund och botten en förenkling, som kan hjälpa oss att se vissa toner i en situation – som inte förklarar alla processer, men några.

Med det sagt kan det vara till stor hjälp för att föreställa sig en väg framåt. Det innebär ett nödvändigt erkännande och möjliggör en nödvändig uppgörelse. Vem kan förespråka något annat?

Läs mer
Brända bilar i Huwara den 27 februari 2023, efter en våldsam bosättarräd som svarade på att två bosättare sköts ihjäl av en palestinier. Foto: Majdi Mohammed/AP.
Utrikes 12 januari, 2024

Dagen efter Gaza

Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Nyheter/Utrikes 24 april, 2024

Gigbolag försökte påverka europeisk arbetspolitik

En taxi från gigföretaget Bolt kör i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Taxibolaget Bolt skrev utkast till brev i den estniska regeringens namn, visar en ny granskning.

Tyskland, Frankrike, Grekland och Estland. Under de senaste åren har de fyra länderna varit starka krafter inom EU för att motarbeta det förslag på ny lagstiftning som unionen tagit fram i syfte att förbättra gigarbetares rättigheter.

Nu meddelar Euractiv att organisationen Corporate Europe Observatory (CEO), som bevakar lobbyism i EU, fått tag i mejl som visar hur det estniska apptaxi- och budföretaget Bolt använt sig av intensiv lobbyism för att påverka landets inställning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 24 april, 2024

Maskerad samhällskritik legitimerar ojämlikhet

Jennifer Coolidge som Tanya i ”White lotus” personifierar rik skörhet. Foto: HBO.

Rötäggen skymmer verklig maktkritik när de superrika skildras i media, enligt medievetaren Axel Vikströms nya avhandling.

Svensk nyhetsmedias skildringar av den ekonomiska eliten vältrar sig i rikedomsporr, och lämnar oss med föreställningen om att det bästa vi kan hoppas på är lite ”bättre” miljardärer – sådana som verkligen har förtjänat sin förmögenhet och förvaltar den med nationens bästa för ögonen. Det menar Axel Vikström i en ny avhandling i media- och kommunikationsvetenskap, med titeln The mediated representation of the super-rich.

Rikedomsporren känns igen från de senaste årens våg av tv- och filmdraman om superrika – Succession, White Lotus, Exit, Triangle of Sadness – listan kan göra lång. När superrika skildras i dessa dramer är det oftast i form av psykologiska undersökningar av förmögenhetens korrumperade krafter, lätt maskerat som samhällskritik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 23 april, 2024

Nya bankregler försvårar för föreningar

Det har blivit allt svårare för ideella föreningar att öppna bankkonton, inklusive för politiska förbund. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Det blir allt svårare att starta bankkonton för ideella föreningar, bland annat på grund av en ny anslutningsavgift från bankerna. Nu hoppas föreningslivet på förändring.

I januari 2022 infördes nya direktiv för Sveriges banker. Byråkratin komplicerades, avgiften till bankerna höjdes och att öppna ett bankkonto kostar nu 5 000 kronor eller mer.

Reglerna blev ett hinder för många ideella föreningar, som behöver en ekonomi för att kunna driva verksamhet. En av de drabbade föreningarna är SGC, som samlar runt 375 spelintresserade ungdomar. Trots större ambitioner är de i dagsläget begränsade till digitala möten via plattformen Discord och en gemensam Minecraftvärld. I sommar skulle de vilja anordna ett läger för sina medlemmar med mat, boende och aktiviteter. Men utan bankkonto är det krångligt att få till.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Krönika/Kultur 23 april, 2024

Yael Bartanas ”Farewell” (2024) är som en ondskefull ”Aniara”.

De politiska spänningarna är påfallande närvarande på Venedigbiennalen. Ändå är det handens lust som får känneteckna världens största konstutställning.

När 60:e biennalen i Venedig öppnar en kylslagen dag i april 2024 är stämningen inte den vanliga, euforiska. Världens mest anrika konsthändelse, som inträffar vartannat år sedan snart 130 år, kan med sina nationella paviljonger, ihopträngda i en inhägnad park, Giardini, liknas med en frusen bild av Förenta Nationerna, en spegling av världen av idag. Följaktligen är Ryska paviljongen stängd i år – också. Efter ett beslut av Israels utvalda konstnär själv stod landets modernistiska glas-betong-byggnad  också stängd och nedsläckt. 

I presskön in till området på öppningsdagens morgon hör jag bakom mig två tjejer tala lågmält på hebreiska. Vi börjar prata och är överens om att Ruth Patir tog rätt beslut när hon stängde sin utställning i sista stund utan att stämma av med Israels  kulturminister Miki Zohar. Nu står där utanför i stället tre biffiga ”carabinieri” och blänger på förbipasserande, som inte tycks ta någon större notis. Alltför mycket drar uppmärksamheten till sig och utbudet är överväldigande, deadlines väntar och alla kritiker håller sina sinnen vidöppna för att kunna leverera en färsk spaning. Konsten sägs ju ha de mest finkalibrerade tentaklerna för vart världen är på väg. I tider som dessa är det förstås hårdvaluta och Venedigbiennalen, med sin prestige och koncentration, är den rätta platsen. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Ledare 22 april, 2024

Klimatförnekelse dödar arbetare

Två byggarbetare förbereder sig på Spaniens andra värmebölja, den 10 juli 2023. Foto: Manu Fernandez/AP.

Värmerelaterade dödsfall har ökat med en tredjedel i Europa, och en ny ILO-rapport visar att arbetare drabbas värst. Klimatförnekelse är alltså inte folkligt, utan gynnar tvärtom eliterna.

Den 11 juli i fjol föll en 44-årig arbetare ihop livlös på gatan i den italienska staden Lodi. Han hade satts att måla vägskyltar mitt i solen, trots 40 grader under värmeböljan Cerberus. Efter flera försök med defibrillatorn förklarades han död på det lokala sjukhuset.

”En tragedi lika absurd som onödig”, sade lokala fackansvariga Elena Maga till tidningen The Post Internazionale. ”Vi borde inte behöva vänta på att människor dör innan vi förändrar något.”

Han är inte ensam. Två nya rapporter som släpptes i dag visar hur värmen blir allt dödligare i världen, och att arbetare världen över tillhör de hårdast drabbade.

Den första rapporten, utgiven av EU:s klimattjänst Copernicus, visar att de värmerelaterade dödligheten ökade med 30 procent i unionen förra året. 2023 var det varmaste året som någonsin har uppmätts, och Europa är den kontinent som värms upp snabbast.

”Det verkar kanske dyrt att agera mot klimathotet”, sade Meteorologiska världsorganisationens chef Celeste Saulo. ”Men priset för att inte agera är betydligt högre.”

Men klimatkrisen slår olika hårt beroende på vem du är. I dag släppte även Internationella arbetsorganisationen (ILO) en rapport som visar att arbetare tillhör de mest utsatta. Värst drabbade är de som arbetar kroppsligt och utomhus, eller som är tvungna att jobba oavsett väder – antingen på grund av deras centrala betydelse, som räddningspersonal och jordbrukare, eller på grund av ekonomisk utsatthet.

En brandman evakuerar en get under en skogsbrand i Acharnes, en förort i norra Aten, den 23 augusti 2023. Foto: Thanassis Stavrakis/AP.

ILO har identifierat sex klimatrisker som särskilt drabbar arbetare:

Övervärme. De 2,41 miljarder som arbetar inom värmekänsliga branscher som jordbruk, byggande och sopåkning drabbas i högre grad av skador på hjärtat, njurar och skelett, samt värmeslag och utmattning. 18,970 årliga dödsfall på jobbet beror på värme.

Extremväder. Krispersonal inom medicin, bränder, samt fiskare och jordbrukare drabbas i större utsträckning av stormar och översvämningar.

UV-strålning. De 1,6 miljarder som arbetar utomhus i världen, exempelvis inom post, trädgård och hamnar, drabbas av skador på hud och ögon, inklusive cancer.

Luftföroreningar. Samma grupp utsätts även för dålig luft, en hälsofara som kan kopplas till 860 000 årliga arbetsrelaterade dödsfall världen över.

Smitta. De som arbetar utomhus, inte minst i jordbruk, skogar och trädgårdar, drabbas oftare av parasitiska sjukdomar som malaria, borrelia, dengue, snäckfeber och leishmaniasis.

Gifter. Arbetare inom jordbruk, kemi och skogsbruk drabbas av förgiftning, cancer, neurotoxicitet, samt reproduktiva och andra sjukdomar efter att ha utsatts för agrokemiska gifter. Fler än 300 000 människor dör varje år efter förgiftning av bekämpningsmedel.

För visst är klimatet en fråga om klass mot klass – men det är klimatrörelsen som står på folkets sida.

Arbetarklassen sticker alltså ut som en grupp som har ett oerhört starkt intresse av att ta strid mot fossilutsläpp och miljöförstöring, medan klimatbovarna gynnas av den högerretorik som framställer klimatet som en fråga för cyklande veganer i innerstaden. Men som vi ser tillhör den urbana medelklassen inte alls de hårdast drabbade av värmeböljor och översvämningar.

För en månad sedan sågade Klimatpolitiska rådet än en gång regeringens klimatarbete, som slår ifrån sig all kritik från förhatliga experter. Under valrörelsen poserade man i stället vid mackpumpar för att framställa fossilbränsle som folkligt, en strategi som tycks ha lyckats med tanke på valsegern.

Det är en stor utmaning för gröna partier och rörelser, som framställs klimatfrågan som allmänmänsklig, men som har misslyckats med att förklara vilka som drabbas hårdast. Klimatprotester framställs ofta som ett hinder för arbetare som vill komma till jobbet, men i själva verket är det arbetarna själva som borde klistra fast sig på gatorna. För visst är klimatet en fråga om klass mot klass – men det är klimatrörelsen som står på folkets sida.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 21 april, 2024

Brytningstid på norska

”Blå interiör” (1883) anses vara Harriet Backers mästerverk. Bilden är beskuren.

Nationalmuseums utställning med Harriet Backer är en genomsnygg lektion om 1800-talets smygande radikalitet.

”Varför har det inte funnits några stora kvinnliga konstnärer?” Frågan ställdes 1971 i en berömd essä av den amerikanska konsthistorikern Linda Nochlin. Hennes skenbart naiva fråga gav upphov till en störtflod av forskning, och sedan dess har ett oräkneligt antal kvinnliga konstnärer dykt upp vilket gjort konsthistoria till ett betydligt mer diversifierat fält. Att ”upptäcka” en bortglömd konstnär och återupprätta hennes rätta plats i historien har närapå blivit en klyscha i konstbranschen (tänk på Hilma af Klint-febern). Definitivt oftast på gott snarare än ont, även om det kan bli tjatigt och ibland rentav tveksamt att marknadsföra utställningar som ”upptäckter” då det inte sällan redan bedrivits forskning på konstnärerna i fråga.

Det jag blir mest störd av på Nationalmuseums utställning Harriet Backer är ändå att jag – konsthistorienörd och feminist – aldrig tidigare hört hennes namn. För att parafrasera Nochlin undrar jag: Varför är våra grannländers konsthistoria terra incognita? Före och efter Edvard Munch råder mest ett tyst sus i mitt huvud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Inrikes 20 april, 2024

Mitt Erlanderögonblick kom vid Sahlgrenskas foodtruck

Ett dagrum på Vipeholm under 1940-talet. Foto: Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet/TT.

Samhället har råd med allt mindre ju rikare vi blir. Det finns en kuslig känsla av att allt går bakåt. Men kanske är det som vissa försöker lansera som ett ”Jimmie-moment” i själva verket ett ”Erlander-ögonblick”?

Vipeholms sjukhus, en så kallad vanföreanstalt, har med rätta blivit ökänt för de grovt oetiska kariesexperimenten, lobotomierna och den stundvis höga dödligheten. På nätet hittar jag en rikedom av fotodokumentation över flera decennier från anstalten, som var inriktad mot vård av barn med svåra rörelsehinder.

Men utifrån bilderna är det inte kränkningarna av de intagnas rättigheter som utgör det starkaste utropstecknet av kontrast mot vår samtid. Den samtida betraktaren häpnar i stället över verksamhetens omfång och personalstyrka: möbelverkstaden för patientterapi, textilverkstaden, idrottsplatsen, plantskolan, personalmatsalen, korpfotbollslagen (både kvinnliga och manliga), musikterapin, leksaksförrådet, kafferepen, panncentralen – och, som en mörk fond, gravplatsen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Cecilia Verdinelli
Skribent och läkare.