Den sittande regeringen har annonserat att den kommer att höja inkomstskatten för dem som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Dessutom försvinner den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar. Skattehöjningen för höginkomsttagare var Vänsterpartiet drivande i att förhandla fram. Men det räcker inte, menar många bedömare.
Sverige är ett av de länder där skatterna har sänkts mest i världen de senaste åren. Totalt sett beräknas 140 miljarder ha försvunnit från det gemensamma i form av skattesänkningar under den borgerliga regeringen. Flamman har granskat hur skattehöjningar skulle kunna se ut och vad det skulle räcka till.
Ett exempel är förslaget på en avtrappning av jobbskatteavdraget från Vänsterpartiets skuggbudget tidigare i år. För en person med en månadslön på 32 000 kronor skulle det innebära en skattehöjning på knappt 200 kronor i månaden. Den som tjänar 40 000 betalar en tusenlapp mer i skatt jämfört med i dag. 73 procent av alla svenskar mellan 20 och 64 år skulle inte beröras alls av en sådan skattehöjning.
Det skulle ge en inkomstförstärkning till statsbudgeten på drygt 16 miljarder jämfört med tidigare. Det kan jämföras med den nuvarande inkomstskattehöjningen som regeringen presenterat skulle ge en förstärkning på två miljarder kronor.
Kan man kalla det för en skattesmäll? Nej, en inkomsttagare som tjänar runt 30 000 kronor har genom jobbskatteavdragen fått drygt 2 000 kronor i sänkt skatt per månad under åren med en borgerlig regering. Det innebär att de flesta får behålla hela eller stora delar av tidigare skattesänkningar.
Tankesmedja: Höj skatten för fler
Ett högt grundavdrag, mer enhetliga skatter och höjd skatt även för dem som inte är höginkomsttagare. Det är den fackliga tankesmedjan Katalys recept för en skattepolitik som stärker välfärden.
– Det vi ville undvika var allt för många hopp, eftersom det lättare leder till skatteplanering, säger Dany Kessel, ekonom som var med och tog fram rapporten till Katalys som kom förra året, till Flamman.
Tankesmedjans förslag bygger på att det är svårt att få tillräckligt med pengar till det offentliga om man bara höjer skatten för höginkomsttagare. Författarna betonar också att rapporten ska ses som en helhet och att det inte går att plocka ut enskilda förslag.
Kan det vara svårt att motivera för till exempel en ensam förälder varför deras skatt måste höjas?
– För dem med låga inkomster finns ett väldigt högt grundavdrag i vårt förslag, men jag tycker man kan motivera det genom att det behövs pengar till en bättre offentlig service, som en bättre skola.
Några av reformerna från Katalys förslag
• Rätt till heltid i välfärdssektorn.
• Höjt underhållsbidrag för ensamma föräldrar till 2500 i månaden.
• Avskaffat tak och en garantinivå på 12 000 kronor i månaden i sjukpenningen.