– Det är skandal att människor som försöker göra allt rätt ändå lämnas utan ersättning, på grund av att Försäkringskassan och Ams är oeniga om vem som ska stå för ersättningen.
Det säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.
– För ett år sedan enades myndigheterna om att samarbeta bättre för att åtgärda problemet. Trots det faller många människor fortfarande oförskyllt mellan de båda myndigheternas stolar.
I måndags uppvaktade LO Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg med krav om stärkt rättssäkerhet i sjukförsäkringssystemet. LO får in en rad rapporter om människor som av Ams anses för sjuka för att stå till arbetsmarknadens förfogande, men som av Försäkringskassan betraktas som för friska för att få sjukpenning.
– Myndigheterna ska naturligtvis tillämpa villkoren korrekt och göra rimliga skälighetsbedömningar. Men dagens tillämpning är alldeles för fyrkantig. Myndigheterna måste bättre kunna se till varje individs problem.
Orimliga krav
LO vill att en preliminär ersättning ska kunna betalas ut innan Försäkringskassan har fattat sitt beslut. Olauson framhåller också att det är orimligt att människor som är deltidssjukskrivna på 25 procent plötsligt bedöms fullt förmögna att klara ett annat arbete och får sin sjukpenning indragen. Likaså att personer som varit långtidssjukskrivna kan få sin sjukpenning indragen med kort varsel vid en ny prövning. Försäkringskassan måste ta initiativ till ett möte med den försäkrade, dennes arbetsgivare och den fackliga organisationen innan de fattar sådana beslut, anser LO, som också kräver att sjukskrivna personer som sägs upp ska ha rätt till sjukpenning under hela uppsägningstiden.