Den borgerliga majoriteten sålde 2002 ut Stockholms energi till det finska elbolaget Fortum. De senaste fem åren har Fortum gjort en vinst på 40 procent. Bara mellan januari och september i fjol var bolagets vinst 7,9 miljarder kronor.
Bolaget använder inte sina vinster till elnät och produktionsanläggningar. Bolaget förbereder sig inte för att undvika avbrott som det efter stormen i januari. Istället får nu 350 av de ledande direktörerna i Fortum dela på tre miljarder kronor, om dagens aktiekurs står sig. Detta i enlighet med ett optionsprogram som ska ”sporra” direktörerna. Vd:n Mikael Lilius får 85 miljoner.
Priserna ska ”kännas”
En av anledningarna till de höga vinsterna är de höjda elpriserna. Lilius säger till Aftonbladet att han vill att priserna ska ”kännas” eftersom det uppmuntrar elkonsumenten att spara energi. Däremot ser han ingen anledning att använda de enorma överskottsvinsterna till att höja kvalitén på elnät och produktionsanläggningar, trots att de inte stod pall för stormen i Sydsverige i mitten av januari. Fortfarande står tusentals elkunder strömlösa.
Fortum är ett finskt aktiebolag, som 2002 köpte det som då var Stockholm energi av Stockholms stad. Det var en i raden av utförsäljningar som borgarna gjorde.
Inga politiska kanaler
Idag kontrollerar Fortum, Sydkraft och Vattenfall 90 procent av den svenska elmarknaden. Av dessa bolag är det bara Vattenfall som har politiskt tillsatta styrelsemedlemmar och som därmed driver sin verksamhet utifrån ett politiskt ansvar.
Är man missnöjd med hur Fortum sköter sitt uppdrag som elleverantör står inga politiska kanaler till buds. Elkonsumenternas maktlöshet har blivit som tydligast när det gäller fjärrvärme. Fortum har i Sverige monopol på fjärrvärme, vilket gör att missnöjda kunder inte kan byta bolag. De senaste fem åren har Fortum höjt priserna på fjärrvärme med 40 procent, efter att branschorganisationen Svensk fjärrvärme uttalat en policy att priset på fjärrvärme bör styras av marknaden.