Utrikes 07 juli, 2004

Hamdi, Padulla och Rasul versus Rumsfeld och Bush: vem vann – egentligen?

I förra veckan kom besked från USA:s högsta domstol om Guantanamofångarnas möjligheter att överklaga och stämma USA. Medierapporterna talar om att fångarnas rättigheter stärkts, exempelvis att den svenske fången Mehdi Ghezali nu kan stämma USA på 700 miljoner. <br /> Glöm det, skriver USA-juristen Elaine Cassel, som beskriver rättsläget i USA genom två andra HD-fall där fångar överklagat att de – utan domstolsbeslut och utan anklagelser – tvingats sitta häktade under lång tid.

Kommentar/ Elaine Cassel
Glöm vad medierna berättat om hur tre beslut i Högsta Domstolen testat George W Bushs makt. Presidenten vann snarare än förlorade.
Besluten är, sammantagna, mer intressanta för vad de inte gjorde snarare än vad de gjorde. Deras betydelse för framtiden, särskilt om Bush återväljs, kan inte underskattas.

Fall 1: Rumsfeld vs Padilla.
Till att börja med, duckade HD för det viktigaste fallet – José Padillas. Han greps för två år sedan, utpekad som kronvittne i en, enligt regeringen, plan för att spränga en ”smutsig bomb”. Justitieminister John Ashcroft höll presskonferens för att tillkännage Padillas fängslande och berättade om vilken farlig man denne var.
Men, givetvis: Om de hade haft bevis om bombplanerna, borde han ha fått se anklagelserna, blivit åtalad och dömd. Men han åtalades aldrig.
För några veckor sedan skickade Ashcroft ut en av sina högsta chefer för att åter peka ut Padilla som mycket farlig. Nu heter det att han ”erkänt” planer på att spränga upp bostadsskyskrapor.
Men. Ändå åtalas han inte.
Regeringens skäl är helt fantastiskt: eftersom de under upprepade förhör förvägrade honom rätten till en advokat (och kanske också torterade honom) blir hans erkännande juridiskt värdelöst och kan inte användas i rätten. Kontenta: eftersom vi förvägrade honom rätten till advokat kan han inte åtalas, men vi kan hålla honom för alltid utan anklagelser, eftersom han är så farlig.
Så, vad hade Högsta domstolen att säga om detta? Med fem röster mot fyra: ingenting. Padillas, av HD utsedda, ombud Donna Newman hade lämnat in en överklagan mot att hennes klient anhållits utan anklagelse – men enligt HD vänt sig till fel rättsinstans.
Hon hade stämt försvarsminister Donald Rumsfeld, på vars order Padilla utnämnts till ”enemy combatant”, i New York, det ställe dit han först fördes och där hon utsågs till ombud.
Men efter att Newman utsetts hade, utan att hon fått veta det, regeringen flyttat Padilla till en brigg utanför South Carolina.
Enligt regeringen skulle hon alltså ha stämt fångskeppets chef, inte Rumsfeld. (Som om fängelsechefen inte skulle ansvara inför Rumsfeld när en så kallad ”olagligt stridande” finns i ens ansvarsområde).
Padillas petition avslogs således i sin helhet. Han måste alltså börja om från början, och stämma fängelsechefen. Minns då att när en ny överklagan lämnas in, är det bara för regeringen att flytta honom igen. Och igen.
HD valde att inte ta något beslut i detta det viktigaste av dessa tre fall. Därigenom godtar Högsta domstolen till fullo att han hålls utan anklagelser och utan ombud – Newman är nu ute ur målet, efter avslaget – för år framöver, och att regeringen inte ställs till svars för det fortsatta kvarhållandet.
George W Bush – medborgerliga rättigheter 1-0.

Fall 2: Hamdi vs Rumsfeld.
Vid ytligt påseende, vilket är allt som kvällsnyheterna erbjuder dig, kunde HD:s utslag i fallet Yaser Hamdi tyckas vara en seger för friheten. Även Hamdis offentliga ombud, Frank Dunham, har sagt att de ”vann stort”.
Jag håller inte med.
Kongressen gav, när man röstade för kriget i Afghanistan, presidenten rätten att gripa vem som helst som stred för al Qaida eller talibanerna. Det var i Afghanistan som Hamdi uppges ha gripits. Och så länge USA fortsätter strida i Afghanistan (vilket verkar bli för alltid) kan Hamdi hållas gripen utan att ha blivit anklagad för något brott.
Men han kan få advokat – en advokat som lyder under särskilda instruktioner från Ashcroft och Rumsfeld, en advokat vars samtal med sin klient kan begränsas eller övervakas om Ashcroft och Rumsfeld finner det lämpligt – och han kan lämna in ansökan om att ogiltigförklara hans gripande och få se bevisen.
Men då har bevisbördan blivit omvänd. Regeringen kan lägga fram en skriftlig inlaga, och Hamdi får då försöka överbevisa dem om att de har fel.
Men det kan visa sig vara svårt. Inte minst eftersom Hamdi suttit inspärrad i över två år, inte haft några kontakter med omvärlden, och kommer att ha en närmast omöjlig uppgift när han ska försöka få tag på vittnen som kan motbevisa uppgifterna om att han skulle ha stridit med talibanerna eller al Qaida, mot USA.
Och även om han faktiskt visste vilka vittnen han kunde kalla, blir det svårt att få dem instämda i rätten. Federal polis finns liksom inte på plats i Afghanistan för att hämta dem.
Två domare i HD, Scalia och Stevens, avvek från majoriteten och instämde i kravet på att han antingen ska åtalas för brott – Scalia föreslog förräderi – eller att kongressen helt enkelt ska upphäva principen om Habeas Corpus [syftar på 1679 års Habeas Corpus-akt, som stadgar att ingen får sitta gripen mer än ett dygn utan domstolsbeslut. Övers anm]. Men skapa inte en situation där vi låter Hamdi få en advokat och lämna in sina petitioner – men där han ska bevisa sin ”oskuld”.
George W Bush – medborgerliga rättigheter 2-0.

Fall 3: Rasul och fångarna på Guantanamo.
Nu har det beslutats om stackarna i Guantanamo, som är på sitt tredje år där, och tvingats utstå alla former av psykisk tortyr, mentala och sexuella övergrepp. Med sex röster mot tre beslutade nu Högsta Domstolen att de har rätt att lämna in en ansökan med krav på att bevis ska presenteras.
Och? Domstolen sade samtidigt inget om vad rätten ska göra med deras petitioner. Låt dem skicka in sina papper och släng sedan ut dem, ungefär.
HD är knappast, även om de ville vara en servilt rätt, så dumma att de också skulle köpa regeringens argumentation om att USA saknar jurisdiktion över Guantanamo. Så resultatet var väntat: HD konstaterar att jurisdiktionen inte följer fången utan fångvaktaren, alltså Rumsfeld.
Men vilken rättsinstans som ska avgöra, är en öppen – och tydligen, som i Padillas fall, en stor – fråga. Rumsfeld och Pentagon finns i Arlington, Virginia vilket borde bli den logiska instansen.
Jag tror att Guantanamofångarna kommer möta samma öde som de flesta illegala invandrare möter, då de söker överklaga beslut om avvisning. En summarisk process – läs upp deras petition, en snabb förhandling för att möta lagens minimikrav, och klubban slås. Invandraren eskorteras till en flygplats och skickas till vilket land som tar emot.
Det kan antas att Guantanamofångarna kommer att möta samma svårigheter som Hamdi i att bevisa sin oskuld. De måste bevisa att de inte stridit, eller tänkt strida, mot USA. De måste hitta vittnen som ger dem alibi, och i så fall kunna stämma in dem i rätten. Tror du att regeringen kommer att ge visum, eller betala deras kostnader?
Visst.
George W Bush – medborgerliga rättigheter 3-0.

Ett annat synsätt. Den som analyserar fallen och placerar dem i kontexten ”kriget mot terrorn”, drar en rakt motsatt slutsats mot mainstreammedierna.
I dessa tre fall tog HD mest något symboliskt steg för att inte helt avskaffa sitt eget ansvar eller konstitutionen.
Men samtidigt lämnades åtskilligt spelrum till dagens despotiske president, och hans efterföljare, att på ren nyck kunna fängsla amerikaner, koka ihop en historia om ”stridande”, och nåde dig om du försöker bevisa din oskuld.
(Hoppas du på att Kerry ska bry sig om medborgarrätten? Tror du inte han skulle vilja ha samma makt som Bush utövar?)
Det fanns ingen ”oskyldig tills motsatsen är bevisad” i fallet Hamdi. Det erbjuds en strimma av nåd för Guantanamofångarna: du kan lämna in dina papper, men säg åt din familj att låta hoppet fara.
Game, set och match till Bush.

Elaine Cassel är jurist och juridiklärare i Virginia, engagerad i Civil Liberties Watch, en medborgarrättsgrupp som följer hur Bushregimen nedmonterar USA:s konstitution.

Texten är tidigare publicerad på webbsidan Counterpunch.
Översättning: Mattias Håkansson.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)