Utrikes 18 september, 2003

WTO bröt samman under mötet i Cancún

Efter en dramatisk vecka har WTO mött sitt andra Seattle - ja, enligt många bedömare ett sammanbrott med betydligt mer långtgående konsekvenser än Seattle.

Förhandlingarna i mexikanska Cancún bröt samman i söndags, under toppmötets sista dag.
En påtaglig nord-syd-splittring, en närmast obegripligt hård och stelbent förhandlingslinje från EU:s sida, bristfällig hantering av syds krav under förhandlingsprocessen, en historisk samling bland världens u-länder – och känslomässigt synnerligen starka protester mot WTO under toppmötet, inte minst bland världens småbönder – är bara några av orsakerna till sammanbrottet.

Delegaterna bland världens u-länder åker hem efter ett samarbete som varit starkare och mer enat än någonsin.
Den tyngsta av syds nya allianser, G22, omfattar bl.a. Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika. Totalt representerar G22 flera miljarder människor. En andra allians, ACP-MUL-AU, utgör 61 av WTO:s 146 medlemsländer – bl.a. de allra fattigaste och de flesta av Afrikas länder.
För den globala rättviserörelsen innebär Cancún en oväntad och symbolladdad framgång. Numerärt lär protesterna inte gå till historien.
De största demonstrationerna samlade ungefär 10.000 deltagare. Cancún ligger otillgängligt – förutom med dyrbart flyg – i sydöstra Mexiko. Inte minst i västvärlden satsade många aktivister, till skillnad från inför Seattle, på protester på hemmaplan.
Denna gång var det syds breda massrörelser som dominerade arenan: småbönder, ursprungsbefolkningar och fackföreningsaktivister. Det mesta kretsade kring bondeinternationalen Via Campesina, Chiapas indianer och Sydkoreas hundratalet tillresta bonde- och fackföreningsaktivister.
De chockartade händelserna när den koreanske f.d. bondeledaren Lee Kyung Hae under toppmötets invigningsdag tog sitt liv i protest mot WTO:s jordbruksavtal, på kravallstaketet mellan polis och demonstranter, sände ett budskap vars genomslag fortfarande är svårt att överblicka.
Utanför avspärrningarna till den luxuösa hotellzon där toppmötet hölls förvandlades Lee snabbt till mytomspunnen hjälte.
Innanför avspärrningarna vreds tumskruvarna åt i förhandlingarna – en reformering av WTO:s jordbruksavtal och den rika världens jordbrukspolitik framstod alltmer som en ödesfråga.
I praktiken kollapsade toppmötet under de s.k. grönarumsförhandlingarna – omstridda informella träffar där mötesordföranden sammankallar ett tiotal länder – vid toppmötets officiella slutskede.
Positionerna var, ända sedan mötets början, starkt polariserade mellan å ena sidan EU och USA, å andra sidan ett antal sydallianser bestående av de allra flesta u-länderna. Det utkast till ministerdeklaration som presenterats under lördagen möttes av stark kritik, både från u-ländernas delegationer, internationell fackföreningsrörelse och åtskilliga NGO-representanter och organisationer på plats.
Grovt sett handlade kritiken om att utkastet på punkt efter punkt landade nära eller mycket nära EU:s och USA:s ståndpunkter, samtidigt som u-ländernas förslag och prioriteringar saknades inom flera viktiga områden. Inte minst gällde detta jordbruksavtalet och de s.k. Singaporefrågorna – d.v.s. förslaget att starta förhandlingar kring nya WTO-avtal om investeringar, konkurrens, offentlig upphandling och s.k. handelsunderlättande åtgärder.

Jordbrukstexten kritiserades för att vara alltför lik EU:s och USA:s förslag, med klen prioritering av u-länderna när det gäller marknadstillträde i de rika länderna, bristande åtaganden när det gäller eliminering av exportsubventioner och ambitionen att få bort indirekta exportsportstöd, samtidigt som u-ländernas möjligheter att skydda sig mot dumpning och att säkra villkoren för sina småbönder ansågs för dåliga.
Kring Singaporefrågorna menade en bred grupp länder, med Malaysia i spetsen, att utkastet var helt oacceptabelt. Vid WTO-toppmötet i Doha 2001 beslutades att nya avtalsförhandlingar endast skulle påbörjas om det fanns ”explicit koncensus” för detta i Cancún.
Inför och i Cancún sade flera konstellationer av u-länder i olika deklarationer nej till nya avtal. I det utkast som presenterades under lördagen föreslogs trots detta att avtalsförhandlingar skulle påbörjas inom samtliga Singaporefrågor, utom konkurrens.

Irritationen späddes på av kritik mot själva mötesprocessen, inte minst från olika sydbaserade organisationer, som Third World Network och Focus on the Global South. Dessa ifrågasatte hur ministerdeklarationen togs fram – ett arbete som domineras av informella processer, där åtskilliga avgörande beslut tas utanför de öppna mötena eller av WTO:s ledning.
Inte minst ifrågasattes mötesledningens val av Kanadas Pierre Pettigrew som s.k. ”friend of the chair” och ansvarig för Singaporefrågorna. Pettigrew är allmänt känd som stark förespråkare av de nya avtalen – vilket också är Kanadas linje.
EU kritiserade å sin sida också utkastet – för att ta för stor hänsyn till u-ländernas krav, och insisterade på nya avtalsförhandlingar kring samtliga Singaporefrågor.
Natten till söndag blev konflikten allt hårdare. I ett första ”grönrum” ville mötesledningen – liksom EU – först lösa tvisten kring Singaporefrågorna. Men de närvarande u-länderna vägrade göra detta innan en uppgörelse fattats kring jordbruk.

Under söndagen blev kollapsen total. Nattens händelser upprepades vid ett nytt ”grönrum”. ACP-MUL-AU-länderna konstaterade åter att Singaporefrågorna inte kunde accepteras innan jordbruksfrågorna lösts.
EU-kommissionens Pascal Lamy försökte desperat släppa tre av fyra Singaporefrågor. Men u-ländernas representanter stod fast. Efter ett hetsigt möte avslutade ordföranden sammanträdet klockan 18 och sammanbrottet var ett faktum.

I cafeterian och presscentret utanför utbröt tumult. Sjungande NGO-representanter dansade runt, journalisterna flockades plötsligt kring alla afrikanska delegater de kunde finna och illröda representanter från EU-kommissionen knuffade undan de fotografer som råkade finnas i vägen.
Ungefär samtidigt, utanför avspärrningarna, bar koreanska småbönder iväg Adolfo Urso och Giovano Alemanno, utrikeshandelsminister i EU:s ordförandeland respektive ordförande i EU:s jordbruksutskott (consejo=jordbruksutskott?), sedan dessa insisterat på att lägga blommor på det minnesaltare som rests för bondeledaren Lee. När beskedet om sammanbrottet inne i konferenscentret nådde aktivisterna visste jublet inga gränser.
Händelserna i Cancún lär sätta avtryck långt in i framtiden.
Lamy och USA:s handelsrepresentant Robert Zoellick insisterade på att alla, inte minst u-länderna, förlorat på sammanbrottet. Zoellick riktade kritik mot länder som han ansåg enbart ägna sig åt ”retorik” och inte vara villiga att ”förhandla på riktigt”.
Zoellick talade också irriterat om ett nord-syd-klimat som ”påminner om 1970-talet”.
Lamy ville inte nämna någon enskild ansvarig för fiaskot, utan passade istället på att rikta en känga mot WTO som en ”medeltida” organisation: ”Jag sa det i Seattle och jag upprepar det här. Beslutsprocessen i WTO måste reformeras”.

Bland syds delegater var perspektivet en smula annorlunda. ACP-MUL-AU-länderna beklagade kollapsen men vägrade att ta på sig ansvaret.
Tvärtom pekade de inte minst på EU:s hårdnackade linje, och oförmågan från dessa och de som utformade ministerdeklarationen att hörsamma u-ländernas synpunkter som orsaken till sammanbrottet.
”De som är ansvariga för det här misslyckandet – om det är ett misslyckande – är EU och USA”, dundrade Irene Ovonji Odida i Ugandas delegation. ”Det som verkligen vore ett misslyckande är en deklaration som inte gynnar hela världens utveckling, där alla de krav och förslag som gång på gång upprepats av Afrika och världens fattiga länder försvunnit eller urvattnats.
Att en sådan deklaration stoppas är inte ett misslyckande – det är en framgång – åtminstone om vi med någon form av anständighet vill tala om en utvecklingsagenda i WTO.”

Lotta Fogde, i frånvaro av Leif Pagrotsky den svenska regeringens ansvarige i Cancún, menade liksom Zoellick och Lamy att u-länderna förlorat på sammanbrottet, och varnade för att unilateralism, inte minst från USA:s sida, nu skulle ta överhanden.
I den svenska delegationsledningen talades också om EU:s roll. Bl.a. pekades på en stelhet i EU-kommissionens sätt att fungera, och viss kritik riktades mot dess låsta linje kring Singaporefrågorna.
När G22 höll presskonferens låg det närmast något magiskt i luften – en stämning som andades en slags historisk vändpunkt. Företrädarna beklagade det inträffade, men underströk att det nu var dags att på allvar börja bygga en världshandelsregim som satte utveckling i första rummet och verkligen gynnade alla.
Om detta de facto blir resultatet efter Cancún återstår att se. Bollen spelas nu tillbaka till WTO:s högkvarter i Geneve, och det är fortfarande mycket oklart hur organisationens ledning tänker gå vidare.
En del gissar på en ny ministerkonferens inom en inte alltför avlägsen framtid, exempelvis i Hongkong.
Andra menar att händelserna i Cancún kommer att sätta betydligt djupare spår – att WTO som organisation inte ens kommer att överleva, åtminstone inte i nuvarande form.
För den globala rättviserörelsen, och inte minst för de nyskapade och stärkta allianserna i syd innebär hur som helst Cancún en milstolpe.
Även om det till slut var över ACP-MUL-AU-länderna som EU snubblade, så var det G22 som de flesta talade om i Cancún.

En del menar att Lulas presidentskap i Brasilien hjälpt till att forma den mäktiga sydalliansen – andra hävdar att den pressats fram av realiteterna i förhandlingarna.
En ödesfråga inför framtiden är om de nya sydallianserna kan driva sina intressen utan att spela ut varandra.
En annan fråga är hur USA kommer att reagera på sammanbrottet i Cancún.
Men en sak är säker: arenan har skakats om rejält. Dörren har efter Cancún öppnats för framtidsscenarier som knappast någon för en vecka sedan kunnat drömma om.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)