Författningsskyddsrotelns verksamhet syftar till att förebygga och avslöja brott mot rikets inre säkerhet. Att enskilda människor hotas eller utsätts för våld på grund av sin etniska tillhörighet eller sin sexuella läggning, eller för att de utnyttjar sina medborgerliga fri- och rättigheter, är ett hot mot demokratin och har av Rikspolisstyrelsen bedömts som ett hot mot rikets inre säkerhet.
Trots detta väljer Säpo att inte granska Sverigedemokrater och Nationaldemokrater.
– Det är anmärkningsvärt. Tycker man inte att de här grupperna är farliga blir jag djupt oroad, säger Lars ”Laban” Bengtsson, ombudsman för socialdemokraterna i Östergötland och en av initiativtagarna till Nätverket mot politiskt våld, till Folkbladet.
Säkerhetspolisen struntar helt i att följa och granska den verksamhet som sker inom Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna.
– Säpo:s roll är inte att åsiktsregistrera, säger en av säkerhetspoliserna som på grund av sitt arbete vill vara anonym.
Enligt tidningen förvånar denna inställning Bengtsson.
– Det borde vara självklart att alla grupper med rasistiska inslag granskas. För mig är det bara gradskillnader av ondska mellan olika nationalistiska grupperingar som idag figurerar under olika partibeteckningar.
Att ignorera dessa grupper tycker han är ett stort misstag.
– Bevisligen finns det människor som attraheras av vad de här människorna har att säga. Ser man på valresultatet fick de nationalistiska partierna tillsammans nästan 1.6 procent av rösterna. Så ofarliga är de inte, säger Bengtsson till Folkbladet.
Han anser att det bästa sättet att möta de nationalistiska partiernas argument är genom att föra en öppen debatt.
– Blundar vi för den här sortens yttringar är risken stor att den blir mystisk och spännande vilket i sin tur kan dra till sig nyfikenhet hos framförallt unga människor.