… har jag hamnat i ett svart hål i försäkringssystemet. Jag födde en söt liten bebis för snart en månad sedan och är nu mammaledig. I vanliga fall hade det inte varit ett problem att jag studerat innan föräldraledigheten. Då hade jag haft rätt till föräldrapenning, utifrån den sjukpenningsgrundande inkomst jag haft från arbete innan studierna. Men detta gäller endast för de som studerat med studiemedel från CSN. Om man studerat utan studiemedel från CSN räknas man nämligen inte som student. Detta skapar ett ”glapp” mellan arbete och föräldraledighet som innebär att man blir ”nollad”.
De åren och timmarna jag arbetat ihop innan studierna är nu alltså nollade. Istället får jag ersättning utifrån basbeloppet, 180 kronor per dag. Om man jämför det med den sjukpenninggrundande inkomsten jag hade fått annars, kan man säga att jag går rejält back varje månad. Det känns knappt värt att ta ut de där dagarna. Det ironiska är att jag gärna hade tagit studiemedel om jag kunnat. Men eftersom jag pluggade arabiska i Libanon och det inte var heltidsstudier, blev jag inte beviljad studiemedel. Det innebar inte bara att jag var tvungen att bekosta studietiden helt själv. Nu innebär det också att jag förlorar min rätt till riktig föräldrapenning. Systemet drabbar inte bara mig. Går du till exempel en väldigt lång utbildning och väljer att köra de sista åren utan studiemedel blir du också nollad.
Om jag hade varit ensamstående mamma hade jag förmodligen behövt socialbidrag för att överleva. Men eftersom jag har en sambo med bra inkomst får jag leva på honom. Känns ju lagom bra att bli ekonomiskt beroende av sin partner såhär i början av föräldraskapet. Det finns alltså ett hål i försäkringssystemet som behöver täppas igen. Man ska inte behöva ta CSN för att klassas som studerande. Och man ska inte behöva förlora pengar bara för att man skaffar barn.