Inrikes/Nyheter 02 oktober, 2017

Svårt sjuka Annas oro: Verkar jag sjuk nog?

Allt färre blir sjukskrivna, men har vi verkligen blivit friskare? Flamman har besökt gränslandet mellan sjukvård och byråkrati och träffat människorna som mer än något annat måste oroas för att uppfattas som friska.

Det är ett riktigt fint område. Vägarna slingrar uppför höjder där väldiga ekar döljer stora villor. Fast huset jag ringer på är mer normalt.
– Det är väldigt fint här fast lite prestationsinriktat, säger Anna. Jag kallar henne så.
För sju år sedan skrev jag en serie i Flamman om sjukförsäkringen, det var en fråga som nästan fällde Alliansregeringen. Fyra år senare var det kanske en av anledningarna till att vi fick en rödgrön regering. Nu vill jag veta vad som hänt med situationen för de sjukskrivna efter tre års styre. Det visar sig inte lätt att hitta personer som vill berätta, det finns så mycket skam. Anna ställer upp mot anonymitet.

Hon bjuder mig på kaffe och vi sätter oss ned i det avskalade men vackra vardagsrummet.
– Jag jobbade 12 till 15 timmar om dygnet, ja man gör ju det inom reklambranschen. Jag skiljde mig och insåg att det fungerar inte att vara själv med små barn och jobba så. Först blev jag dagmamma och sedan började jag på en förskola.
Hon älskade att arbeta med barn, men det var då som problemen började bli allvarliga.
– Jag har aldrig i mitt liv varit så sjuk som då, mitt immunförsvar bröts ned. Det var rejäla förkylningar men inom barnomsorgen går man ändå, man tar en Alvedon och näsdroppar och kämpar sig genom dagen. Jag visste att i många fall hade man inte en vikarie.

Personalomsättningen var extremt hög. Anna anser att de var underbemannade.
– Det som gjorde att jag kollapsade var att jag fick en riktigt extremt gruvlig förkylning, ett tag trodde läkarna att det var lunginflammation för jag hade svårt att andas. De hittade inget fel, kroppen la bara av. Jag var hemma i tre veckor, kände att jag förlorat massor av energi men kämpade.
– Sen kom jullovet… säger hon men så blundar hon, tystnar och ändrar sig.
– Detta var under våren. Det blir så här, min hjärna lägger bara av, det är en effekt av min sjukdom, ursäktar sig Anna.

Efter sommarlovet borde hon vara utvilad, men det kändes inte så. Så hände samma sak igen med en gruvlig förkylning någon gång i november.
– Jag gick tillbaka alldeles för tidigt, för jag upplevde att mina kollegor gick på knäna. Så blev det julledigt men jag kände att jag inte orkade gå tillbaka. Då sjukskrevs jag på 50 procent. Jobbade förmiddagar för det var då jag var piggast.
Så någon gång i mars 2015 var hon ute på gården med ungarna och kände att hon höll på att kollapsa.
– Jag måste avbryta och åka hem. Sedan var jag helt sjukskriven.

Jag har hört av andra hur det blir, det är två som sitter vid ett skrivbord och bara anklagar, du har fel har fel, vi har rätt har rätt

Anna hade därefter bara sporadisk kontakt med Försäkringskassan. De ringde bara och kollade läget vid några tillfällen. Men i januari 2016 skickade de ett så kallat övervägande. Det hade gått 365 dagar och då kunde hon inte vara utmattad längre enligt kassan.
– Jag ringde och grät i telefon: men vad är det som fattas i er dokumentation? Då hade vi börjat misstänka ME.
ME/CFS är den sjukdom som tidigare kallades kroniskt trötthetssyndrom. Den ska inte sammanblandas med utmattningsdepression, eftersom den är just kronisk  Det är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med andra problem som svår värk och sömnsvårigheter. Den inleds oftast just i samband med en infektion.
Anna bläddrar i en pappersbunt för att få fram fakta att visa mig, men ser lite förvirrad ut. Hjärnan har lagt av igen.
– Det är helt fantastiskt när jag ska leta upp fakta, ser du någonting?
En specialklinik verifierar att det är just ME Anna lider av. I motsats till utmattningsdepression, där det är viktigt att inte bli för passiv, leder för mycket aktivitet till att symptomen förvärras.
– Jag ska ha en stol när jag duschar, jag ska inte ha en vanlig tandborste, smådetaljer för att klara livet.
Nu inleds en närmast kafkaartad tid. Anna och hennes läkare försöker förgäves träffa handläggaren på Försäkringskassan. Men de vägrar. I stället erbjuds hon att träffa enhetschefen och en jurist som ska förklara hur reglerna ser ut.
– Jag har hört av andra hur det blir, det är två som sitter vid ett skrivbord och bara anklagar, du har fel har fel, vi har rätt har rätt. Det är bara en maktdemonstration och jag vet att jag inte kommer att orka med att svara dem. Min hjärna orkar inte.

Anna hänvisas till Arbetsförmedlingen, där hon får träffa en handläggare.
– Hon såg på två röda, du har ju ingen arbetsförmåga gumman, det tog henne en och en halv minut.
En utredning på stressrehab hade också visat att Anna inte klarade av att arbeta. Tiden som följde blev riktigt tung.
– Det var riktigt vidrigt och jag hade ändå lite sparade pengar. Vi sålde bilen för att kunna betala de nödvändigaste räkningarna. Vi fick dra ner på precis allt, men framförallt var det känslan av att vara så misstrodd som var fruktansvärd, och maktlösheten. Också min läkare, min sjukgymnast och min arbetsterapeut var lika maktlösa.
Det hörs ett pip i hallen.
– Ursäkta. Det är min hjälpreda. Jag använde pengar jag fått i arv efter min mamma för att köpa robotdammsugaren och andra hjälpmedel. Jag gör allt för att underlätta för min sambo.

Anna har haft 13 olika handläggare på försäkringskassan. Ett år efter att hon blivit utförsäkrad fick hon en ny handläggare som började gräva lite i pappren. Plötsligt fick Anna inte fler avslag och några gamla överklaganden gick igenom. Den handläggaren slutade efter ett halvår, och om några dagar ska det avgöras om det blir någon ersättning de kommande tre månaderna. Det är ett av skälen till att hon vill vara anonym.
– Ser de att jag är med i en intervju kan de tycka att jag har nog energi för att jobba. Jag har en kompis som kunde skjutsa sin son till skolan, 400 meter, en gång varannan vecka. Då anses hon plötsligt ha 25 procents arbetsförmåga.
Men det huvudsakliga skälet är omsorgen om sönerna, de vet inte allt.
– När det var som värst förnekade jag allt för alla. Det är ju så skuldbelagt i dag i samhället. Nu börjar jag snart grina. Man ses som svag och för sina barn vill man vara stark. Jag har gjort allt för att skydda dem.

Vi fick dra ner på precis allt, men framförallt var det känslan av att vara så misstrodd som var fruktansvärd, och maktlösheten

 

Anna fortsätter att kämpa, det är därför hon går med på en intervju.
– Jag känner att den lilla energi jag har den måste jag använda för att kämpa. Jag är beroende av trygghetssystemen och då måste jag kämpa för min egen skull och för andras skull. Även om jag inte kan få hjälp så kanske mina efterkommande kan få hjälp.
Hon tycker att facken gör ganska lite men nämner Kjell Rautio på LO som hon kallar för en ”gud”. Till stöd finns också solrosuppropet, en organisation för funktionsnedsatta och sjukskrivna.
– Du ser ju solrosorna utanför. Men de är ju själva sjuka och så kan det bli tyst ett tag. Sen blir någon lite piggare och så kör de ett tag. Det största stödet får jag från vårt internetforum, de är min familj.
Innan jag går frågar jag hur det kommer att vara efter intervjun.
– Det kommer att behöva bli en extremt lugn helg, min sambo och mina söner är förberedda. De kommer att ta sig in tyst och gå upp på sina rum. Jag kommer nog att ligga till tisdag eller onsdag. Jag försöker ligga i soffan ibland så att jag får lite stimulans, att ligga på rummet är dödens. Jag är väldigt social, jag älskar att jobba och hatar att vara hemma. Jag som varit stark som Pippi Långstrump och tävlat med killarna på gymet, det är så grymt.

Kjell
Kjell Rautio
.

 

Kjell Rautio är välfärdsutredare på LO. Han ser två positiva saker som hänt under den rödgröna regeringen. Stupstocken, utförsäkringen efter två och ett halvt år, har tagits bort. Man har också tagit steg för att mildra effekten av karensdagarna. Men man har hållit fast vid alliansregeringens tidsgränser vid 90, 180 och 365 dagar och dessutom skärpt kontrollen vid dem.
– Vi tycker att arbetsgivaren har väldigt lite tryck på sig och det finns en risk att man efter 180 dagar både blir av med sin anställning och sin ersättning från Försäkringskassan, säger Kjell Rautio.
De bristerna har eskalerat sedan 2015 då regeringen införde ett siffersatt mål till försäkringskassan att pressa ned sjukpenningtalet till 9,0 dagar per år.
– Vi menar att det lett till ökade brister både i rättssäkerhet och ekonomisk trygghet.
Det har även ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, påtalat. I en rapport i somras konstaterade man det finns jättestora kvalitetsbrister i bedömningarna vid 90 och 180 dagar. Två tredjedelar av ärendena som försäkringskassan behandlade vid 90 dagarsgränsen och en tredjedel vid 180 dagarsgränsen.

Till stor del handlade det om att man inte ens kontaktar arbetsgivaren för att säkerställa att de gjort vad de ska göra enligt lagens krav för att underlätta återgång till arbete.
– Det blir ett sätt för arbetsgivaren att bli av med personer man slitit ut.
Försäkringskassan har vänt trenden och de första månaderna i år har antalet personer som går på sjukpenning börjat sjunka.
– Vi menar att den beror på att man skärpt praxis. En indikation är att omprövningstiden på Försäkringskassan ökat kraftigt, under 2015 var den 25 veckor. JO har sagt att för att det ska vara rättssäkert får det inte vara en längre omprövningstid än sex veckor.
Försäkringskassan redovisar i sina egna siffror att andelen avslag på läkarintyg ökat från en procent i april 2015 till tre procent i april 2017. Från 2014 till 2016 har antalet personer som blivit av med sin ersättning vid 90 eller 180 dagar eller ett år ökat från 1,2 till 3,5 procent.
– Det ringer ett antal varningsklockor och regeringen bör se över kravställandet vid tidsgränserna ordentligt.

Carina Wellton har sjukersättning, tidigare hette det sjukpension, sedan några år för en MS-liknande sjukdom. Hon är ordförande för Solrosuppropet.
– Det var många sjuka och anhöriga som hade hoppats på att det skulle bli en förändring med den nya regeringen, för att de uttalade en sådan kritik mot utförsäkringarna.
Regeringen avskaffade visserligen den bortre parentesen men mycket återstår att göra.
– Magdalena Andersson ställde 2015 kostnaderna för flyktingmottagningen mot sjukförsäkringen och LSS, personlig assistans. Det är jäkligt fult. För att ha råd med att ta emot flyktingarna så var de tvungna att titta i vissa poster de skulle skära i, och det var sjukförsäkringarna och LSS. Det är precis det som hänt.

Regeringen skrev i sitt regleringsbrev till Försäkringskassan att deras mål är att få ner sjuktalen. Det är inte uttalat att man ska vara hårdare, det är inte så man skriver, men målet är att sänka sjuktalen. Då känner de en press uppifrån och vill uppfylla det.
– Det är hemskt.
Carina berättar om en vän som med fem hjärtoperationer inte fick sjukersättning under ett helt år. Solrosuppropet har kontaktatats av anhöriga till en person som avlidit i en hjärntumör – men ändå bedömts som 100 procent arbetsför.
Carinas läkare berättar att hon använder 20 procent av sin arbetstid för att skriva sjukintyg.
– Regeringen säger att de börjar uppfylla sitt mål, sjuktalen sjunker. Men det är inte för att folk blivit friskare, det är för att fler nekas. Det är magstarkt att de slår sig för bröstet.

Även om man skriver bra intyg där man försöker förklara bilden och gör en noggrann bedömning och föreslår en planering för rehabilitering får man ofta avslag på intygen

 

Hanna Åsberg är läkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin. Hon bekräftar att sjukskrivningarna tar mycket tid, speciellt besvärligt är de som avser långvarigt sjuka.
– Även om man skriver bra intyg där man försöker förklara bilden och gör en noggrann bedömning och föreslår en planering för rehabilitering får man ofta avslag på intygen eller så begärs kompletteringar. Vi skriver en massa andra intyg i vårt jobb, men det finns ingen annan dokumentation där vi får lika mycket problem.
Vid sådana fall brukar man ha möten med Försäkringskassan, läkaren, patienten och arbetsgivaren.
– Det är väldigt bra möten för då gör man en gemensam planering för den här personen. Efter det brukar man inte ha problem med sjukintygen. Det jag upplever är att Försäkringskassan inte kommer på de här mötena. Även med kort varsel kan man få reda på att de inte kommer. De hänvisar till att man inte vet om man kommer att godkänna den här sjukskrivningen. Det blir ett moment 22.

 

STOCKHOLM 20170803 Socialminister Annika Strandhäll under regeringens pressfika i Rosenbad. Foto: Erik Simander / TT / kod 11720

Annika Strandhäll. Foto: Erik Simander/TT.

 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kommenterar till Flamman uppgifterna om de hårdare reglerna på följande sätt:
”Att färre ska behöva bli sjuka av sitt jobb, och att de som ändå blir det ska få ett gott stöd åter till hälsa och arbete, är det mål jag arbetar för. För att detta ska bli verklighet måste flera insatser göras samtidigt, det handlar om både ett bättre förebyggande arbete, men också ökat stöd i rehabiliteringen. Det är alla delar i det åtgärdsprogram som jag presenterade hösten 2015, och som sedan dess byggt på med fler delar. Och det har gett resultat.
Att göra som den förra borgerliga regeringen, låta människor gå utan stöd genom sjukförsäkringen för att sedan utförsäkras, är inte något jag vill se. Vi avskaffade den bortre parentesen och såg till att Försäkringskassan fick resurser att kunna ge ett gott stöd och stärka sin handläggning. Det innebär inte att allt är bra, vi behöver se till att varje individ får ett stöd i världsklass och att sjukförsäkringen innebär både trygghet och stöd vidare. I det arbetet är samverkan med arbetsmarknadens parter central.
Vi kan nu se att färre är sjukskrivna och att Försäkringskassan skriver ner sina prognoser. Det är bra, men det är en utveckling vi måste följa noga. Stödet till individen att bli frisk och kunna jobba igen behöver stärkas, det tänker jag fortsätta arbeta med”

 

Läs mer: 
Flamman intervjuar Niklas Altermark, statsvetare som forskar om regeringens socialpolitiska nedskärningar. 

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Kultur 05 maj, 2024

Finskt trauma får tala

Finska krigsbarn anländer till Stockholm den 19 februari 1944. Foto: TT.

Temat i vittnesmålen från de finska krigsbarnen är slitet mellan länder, familjer, syskon och språk. Och att försöka anpassa sig utan att gå itu.

”Det är i sista stund.”

Så sade en av dem som anmälde sig till den berättarcirkel för finska krigsbarn jag ledde i Ljungby i fjol. Första träffen grät vi allihop. Smygande, stockande, rinnande, ursäktande. Med veckorna släppte spänningarna.

”Nya tider råder”, menar redaktör Susanna Alakoski, själv invandrad från Finland, i förordet till antologin Ett hav emellan. ”Krigserfarenheterna går i dag att sätta ord på, på ett annat vis, genom många människors gemensamma strävan att göra dem talbara.”

Genom föreningen Liv i Sverige har redaktörerna samlat in texter där några av de runt 72 000 personer som under vinter-, fortsättnings- och Lapplandskriget på 1940-talet kom till Sverige som krigsbarn från Finland, själva sätter ord på sina erfarenheter. Några av skribenterna kommer ur generationerna som har följt på deras, och bidrar med sina historier kopplade till händelserna. För saker ärvs, i det tysta. ”Vi som är kvar verkar få leva med gissningar”, skriver ättlingen Samuel Strömgren.

Även i vår studiecirkel deltog barn till krigsbarn, fulla av frågor till dem som själva hade upplevt och fick försöka svara i stället för föräldrarna som gått bort innan samtalen hunnit äga rum.

ABF-salen vi satt i bar tidigare Maja Sandlers namn. Hon var en av grundarna av Arbetarnas bildningsförbund, tillika den som brukar omnämnas som initiativtagaren till evakuering av barnen från Finland. Alltför ofta har tilltaget beskrivits som enkom ett välgörenhetsprojekt. I själva verket var ansatserna och motiven till den stora barnförflyttningen flera och fleras. Alla inte lika hedervärda, vilket historikern Ann Nehlin ärligt lyfte i sin bok De finska krigsbarnen, som kom i höstas och som gjorde sitt för att nyansera det ibland självgoda svenska narrativet. I boken beskriver Nehlin de politiska syften krigsbarnsprojektet hade, bland annat som plåster på såren för att Sverige inte skickat militär förstärkning till Finland.

Jag minns hur pirrigt uppfriskande och nästan förbjudet det kändes när jag 2022 hörde en av de finska karaktärerna i Riksteaterföreställningen Finska för invandrare, i en harang om svenskar, utbrista: ”Vi glömmer aldrig hur ni stal våra barn!”

Ett hav emellan gör också sitt för att nyansera, med sin bredd av berättelser. Totalt 52 stycken.

Här återfinns såväl mardrömsskildringar som solskenshistorier, förklarar Alakoski i en förenklad uppdelning. Egentligen är de flesta ingetdera, eller både och. Trots att de skiljer sig mycket åt finns ett gemensamt tema i många av skildringarna: slitet och dragandet – mellan länder, familjer, syskon, språk, vänner, hus, tankar, intryck. Det är åldrade berättare, men än minns de ensamheten i hur det var att med ett barns intellekt försöka hänga med – förstå, anpassa sig – utan att gå itu.

Läs mer

”En minnesbild som etsat sig fast är då Martti bokstavligt talat drogs, nästan släpades, bort”, skriver Harri Jalonen om sin bror. ”Trots den lilla viljestyrka jag kunde mobilisera kunde jag inte stå emot. Ingen kunde hjälpa oss. Ingen mor och far. […] Jag kände mig fullständigt maktlös. […] Först upplevde jag att tiden stod stilla, sen tappade jag all tidskänsla.”

”Hur känns det att ni fortfarande kallas för krigsbarn?” frågade jag cirkeldeltagarna under vår sista träff. Svaret landade i att det är ganska poetiskt. För trots att de flesta närmade sig nittio, fanns inte bara barnet kvar där inne – utan också kriget.

Jenny Ahonen
Verksamhetsutvecklare i ABF Ljungby och grundare av Sverigefinska föreningen i Ljungby i Småland.
Inrikes 05 maj, 2024

Alla är vi entreprenörer

Det är arbetarkollektivet som står för innovationerna. Foto: Mrwinn/Adobe Stock.

Den individuella entreprenören tros kunna lösa allt från arbetslösheten till klimatkrisen. Men innovationskraften finns nu som alltid hos kollektivet.

I ett vänstermem som cirkulerar på nätet tittar den gamle lejonkungen och hans son Simba ut över världen. Men i stället för den afrikanska savannen sitter de framför en storstad.

– Titta Simba. Allt som solen vidrör är skapat av proletariatets arbete, förklarar Lejonkungen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Mathias Wåg
Grävande journalist och aktivist.
Inrikes 04 maj, 2024

Orsa kompani lovar ingenting bestämt!

Olof Arborelius, ”Kyrkbyn med Lillån, Orsa”, olja på duk.

I Dalarnas skogsområden har en trotsig gemenskapskultur växt fram. Här odlar man potatis och startar skolor, men det kallas varken prepping, gröna vågen eller antikapitalism – utan det är bara så man gör.

En brunbjörn står på bakbenen för att gå till attack med klorna, och mellan oss står bara ett tanigt trästaket.

Installationen står i matbutiken Skattunge Handels träffstuga som precis har firat folkhögskolans dag den 17 april, där nyfikna har fått lära sig om allt från ekologisk odling till att väva vadmal. Här finns toa för gäster och en mikrovågsugn där snickare och andra besökande arbetare kan värma sin mat, och på tv:n visas ibland fotbollsmatcher.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter 03 maj, 2024

Klasskampens inkubator

Facket IWGB demonstrerar utanför gigbolaget Deliveroos högkvarter i London i april 2021 – samtidigt som företagets börsnotering. Foto: Alastair Grant/AP.

I gigekonomins värld är alla entreprenörer. Men den flexibilitet företagen värdesätter är dubbeleggad. Vad händer när matbud och apptaxichaufförer väljer att gå sin egen väg?

Som så många andra matbud var det kärleken till att cykla som först fick Armin Samii att söka jobbet som matbud på Uber Eats. Men han var less efter bara ett par veckor, berättar han för Financial Times. Prisättningen var nyckfull, och det verkade inte finnas något samband mellan längden på resorna och den ersättning han fick ut. Funktionen för ansiktsigenkänning, som låser upp appen, klarade inte heller av att identifiera honom, på grund av hans lockiga hår och skägg.

Men Armin Samii hade ett ess i rockärmen: han var utbildad programmerare. Han bestämde sig för att använda sina kunskaper, och designade en app med namnet UberCheats.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 02 maj, 2024

Bakom AI-musiken döljer sig den mänskliga handen

Den generativa musiken kommer att bygga på allt mer AI-material och därmed också bli allt mer sjuklig. Illustration: Leonidas Aretakis/Nightcafe/AI.

Den nya musikappen Udio kan skapa trovärdiga pastischer på musik som redan har skapats. Men det är alltjämt människan som står för kreativiteten.

Efter ett par års rabalder kring AI-genererad text och bild, har intresset under 2024 allt mer förskjutits mot ljud – både röster och musik. För företagen i AI-industrin är skillnaden mellan dessa uttryck inte så viktiga. Det är samma statistiska modeller som används för att identifiera mönster i ett enormt råmaterial. Det är i stort sett alltid piratkopierat: företagen dammsuger nätet på rådata och använder den utan att fråga om lov.

Ju mer mänsklig skriven text som samlas in, desto bättre blir modellerna på att härma mänskligt skrivande. Så skapades den välkända chattroboten ChatGPT. Om man i stället använder inspelat tal som råmaterial, får man en AI-modell som kan efterlikna mänskliga röster. På så vis hoppas nu talboksföretag snart kunna slippa betala lön till inläsare, medan yrkeskriminella hittar nya upplägg för telefonbedrägerier där offren luras av en anhörigs röst.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Fleischer
Ekonomihistoriker och författare.
Inrikes/Nyheter 01 maj, 2024

Brand i känd antifascists kulturkafé

Journalisten och författaren Victoria Rixer har varit aktiv i antifascistiska grupper som Linje 17. Nu har delar av hennes kulturkafé Torpet i Orhem brandskadats över natten till första maj. Foto: Anna E Andersson/Wikimedia commons.

Journalisten Victoria Rixer har varit aktiv i antifascistiska grupper som Linje 17. Nu har delar av hennes kulturkafé Torpet i Orhem brandskadats över natten till första maj.

Morgonen den första maj gick Victoria Rixer upp extra tidigt. Det var premiär för sommarsäsongen av kaféet Torpet i Orhem, där hon också bor, och hon hade förberett en meny med sex olika rågsmörgåsar, grillade surdegsmackor, mat- och efterrättsvåfflor, korv, bullar och ”världens näst godaste cider”. Till kvällen hade hon också planerat ett efterhäng till dagens demonstrationer.

I stället vaknade hon till en hög av rykande brädor och träkol. Delar av hennes livsverk hade brunnit.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Ledare 01 maj, 2024

För en entreprenöriell vänster

De största kriserna i vår tid kräver en innovativ socialistisk rörelse. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Första maj påminner om den skaparkraft som finns hos arbetarklassen. Med krig och klimathot vid horisonten måste vi än en gång börja tänka nytt.

Den tidning som du håller i handen är resultatet av entreprenörskap.

Det första malmtåget i Malmbergen lastades 1888 och därmed var den svenska gruvruschen igång. På två år flyttade 5 000 arbetare dit och byggde upp en kåkstad. ”Deras hus var som svinstior”, skrev Dagens Nyheter 1902. ”Men ur dessa klev välklädda herrar och damer.”

Snart uppstod allt från kaféer till krogar och bordeller. Men den viktigaste politiska mötesplatsen var Finn-Jakobs bastu på Kaptensvägen. Där bildades den lokala arbetarföreningen 1895, och samma år uppstod idén om en tidning som skulle stå på folkets sida. Första numret kom ut den 1 maj 1904, under namnet Norrskenet, och nu vet du vart jag är på väg: efter ytterligare ett nummer på arbetarnas dag lanserades den som tidning 1906, under namnet Norrskensflamman.

”Upp till demonstration!” lyder den första texten, som vill påminna de mäktiga om att ”den klass, som med sitt arbete uppbär samhället” också vill ha rösträtt. Detta då deras strävan – till skillnad från överklassens – ”är att bereda den högsta möjliga lycka åt alla.”

Som anekdoten visar hade den tidiga arbetarrörelsen ingenstans att ta vägen. Offentliga lokaler fanns sällan, och socialistiska agitatorer förbjöds ofta att tala offentligt. Men de uppfann ständigt nya sätt att protestera.

Världen är i skriande behov av en vänster som kan se både bakåt och framåt.

August Palm berättar i Ur en agitators lif (1904) om när han förbjöds att tala i Arboga av kronofogden, och i stället gjorde det från en båt i ån, medan tvåtusentalet arbetare gick längs vattnet och lyssnade. Han åkte dock på 100 kronor i böter i efterhand, och då hade han tidigare kastats i Långholmens centralfängelse för smädelse av riksdagen och liknande brott. Även där höll han modet uppe, och tillverkade två tärningar i tuggat bröd som finns bevarade i Arbetarrörelsens arkiv. Om Kata Dalström, en annan agitator, berättas att hon talade i diket för att runda förbuden. Med knappa resurser, och etablissemanget och lagarna emot sig, stod man ändå aldrig rådlös.

Nu står vi här igen. En antidemokratisk höger försöker än en gång kväva alla arenor för bildning och organisering. Man skär ned på allt som gjorde det svenska folkhemmet starkt, som skolor, folkbildning, kultur, föreningsliv – och nu även medier. Sedan årsskiftet har Flamman och andra vänstertidningar tvingats överleva utan presstöd, utan motivering eller information.

Inte heller vi står handfallna. Vi har ökat upplagan med 23 procent sedan första numret 2023, och blir allt fler varje vecka. Vi har inga rika finansiärer utan tar kampen mot högerns nedskärningar med hjälp av dig och andra läsare.

Men varken vi eller den bredare vänstern kan nöja oss med att bevara tidigare landvinningar. Vi måste skapa framtidens samhälle. Därför släpper vi på första maj ett specialnummer om vänsterns och folkets initiativkraft. Vi vill lyfta fram platser som Orsa där man bygger socialismen där man står, uppfinningsrika sätt att protestera hos nya rörelser halvt utanför fackförbunden som Gigwatch, Skiftet och Tankesmedjan Balans, och hur de egentliga innovationer i industrin och AI-teknologin i själva verket kommer från arbetarna.

Samtidigt som vi försvarar historiens bästa innovation – folkhemmet – måste vi ha en plan för hur vi går längre än det, och utveckla svar på vår tids frågor. Klimathotet, stordata, AI, etnonationalismen, folkförflyttningar, finanskrascher, för att inte tala om bankvinster och ägande.

Den socialistiska vänstern behöver därför tankesmedjor och förlag utanför den socialdemokratiska sfären som kan ta fram sådana reformer. Detta ekosystem är i dag alldeles för svagt, vilket gör att de ideologiska debatterna präglas av nostalgi. Se bara på hur programdiskussionen i Vänsterpartiet har kommit att handla om hur många gånger som orden ”antikapitalism” nämns, snarare än vilka vänstersvar som finns på vår tids största utmaningar. Tidigare var det inte sällan i arbetarrörelsen, nedifrån, som idéerna bubblade upp till partierna. Inte minst LO-skapelsen löntagarfonderna, som var ett modigt steg mot gemensamt ägande i Sverige.

Många av dessa strider äger allt oftare rum utanför Sveriges gränser, och det är dags att hugga in även där.

EU-valet är tyvärr en förlorad chans, med tanke på hur splittrad den europeiska vänstern är. Konflikterna sträcker sig tillbaka till tiden när många partier hade kopplingar till den nationalistiska sovjetsocialismen, som såg ett enat Europa som en kapitalistisk sammansvärjning. Det räcker nu, släpp kalla kriget och gå vidare. Detsamma gäller arbetarrörelsen, som länge har motverkat ett direktiv för att erkänna gigarbetare som anställda för att skydda den svenska modellen, vilket har mötts av kritik från Transportarbetarförbundet och andra berörda.

Visst har EU satt upp stora hinder för vänsterpolitik, som de nyliberala reglerna för finanspolitik och statsstöd eller det demokratiska underskottet, men det borde ge desto större anledning att förena sig på den nivån och bjuda motstånd.

Vänstern borde i stället leda kampen för ett annat Europa. För en offensiv gemensam finanspolitik, en starkare social pelare, större makt till parlamentet, ett rättvist flyktingmottagande som väger in fackförbundens önskemål, och en rejäl utvidgning av den fjuttiga klimatsatsningen. Visst kan 468 miljarder kronor låta mycket, men det bleknar inför den amerikanska förlagan ”Inflation reduction act” med sina 4 biljoner kronor.

Det är också på denna nivå som regleringen av nätjättarna måste ske, inte minst hur AI ska hanteras. En rejält utvidgad, demokratiskt styrd investeringsfond på Europanivå skulle också kunna investera i en offentlig infrastruktur för sociala medier, där större delen av våra politiska samtal förs, i stället för att sitta i knät på kinesiska eller amerikanska miljardärer.

Världen är i skriande behov av en vänster som kan se både bakåt och framåt. I dag minns vi våra framsteg, i morgon tar vi itu med framtiden.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Rörelsen 01 maj, 2024

Lobbysossarnas sista första maj?

Socialdemokraternas tidigare partiledare Stefan Löfven (S) talade i Älvängen på första maj 2022. Nu jobbar han på pr-byrån Rud Pedersen. Foto: Adam Ihse/TT.

Socialdemokraternas paroll för årets första maj är Gemensamt ansvar för Sverige. Det sätter inga hjärtan i brand, förutom kanske de mest inbitna socialdemokraters. Nåja, det går ändå bra i opinionen för dem.

Inför valet 2026 håller S på att ta fram ny politik på en rad områden för att vinna tillbaka makten. Det har mest talats om hårdare tag mot invandrare och brottslingar. Mer försiktiga är S när de talar om att de förstått hur illa det gick när man släppte lös marknadskrafterna inom välfärden. Det finns skäl till att de är mer vaga i kanterna.

I S har partitoppar i årtionden nationellt och lokalt bytt sida och börjat jobba för lobbybyråer med hemliga kunder. Men det blir värre för varje år. Det räcker att kolla in deras Facebookväggar som täcks av glada hurrarop när de byter sida. Detta vill partiet dock inte ändra på, och därför har jag granskat sidbytena sedan förra första maj 2023.

Vi börjar med Sven-Erik Österberg, tidigare finansmarknadsminister och en gång omtalad som potentiell partiledare. Han rekryterades för några veckor sedan till den moderattunga byrån Kreab. Där gör han sällskap med Erik Gutiérrez-Aranda, tidigare energi- och näringspolitisk rådgivare för Socialdemokraterna. Det är inte bara sossar som gått till Kreab. Jenny Lindahl gick från att vara kommunikationschef på Vänsterpartiet till att jobba på moderatbyrån Kreab. V vill verkligen vara som S fast 40 år efter. Vi får se om V lärt sig av S misstag och om hon sjunger Internationalen när partiets tåg går en bit bort från Kreabs kontor.

Eva Nordmark är tidigare arbetsmarknadsminister. Hon har gått till lobbyfirman Rud Pedersen, där hon får sällskap av sin tidigare statsminister Stefan Löfven. På en byrå som saknar kollektivavtal. Löfven ”straffades” genom att bli ordförande för socialistinternationalen. Internationella samarbeten kan förvisso vara plågsamt.

I S har partitoppar i årtionden nationellt och lokalt bytt sida och börjat jobba för lobbybyråer med hemliga kunder.

På lokal nivå märker man ofta inte sidbytena då det sker i medieskugga. Men jag har sett att Monica Green, tidigare riksdagsledamot, börjar som lobbyist på byrån The Swedish Thing samtidigt som hon är ordförande i Skövde kommunfullmäktige. Ja, det är lagligt att ha hemliga lobbykunder och vara folkvald samtidigt. Hur detta inte anses vara korruption förstår i alla fall inte jag.

Mindre offentligt känd är Sebastian de Toro som är tidigare statssekreterare och LO-ekonom. Han rekryterades till New Republic över en lunch med Paolo Silva som är delägare på byrån, tidigare språkrör för Grön Ungdom och har jobbat på regeringsdepartementet för Miljöpartiet. Det är inte bara Anna Kinberg Batra man vill vara vän med.

Läs mer

Sist och kanske minst betydelsefull är Juan-Pablo Roa som tidigare jobbat som planeringschef, biträdande stabschef för Stefan Löfven och presschef för Socialdemokraterna. Han går till byrån 500 för att ”stärka deras erbjudande inom public affairs”. På ren svenska: lobbyism.

Den första maj kommer dessa lobbyister förmodligen gå under de röda fanorna. Det är absurt och stötande. Vad sägs om att Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar och sätter stopp för svängdörrarna mellan partiet och lobbyklägget? Helst redan till nästa första maj. Tack på förhand.

Robin Zachari
Kanslichef för folkrörelsen Skiftet och ansvarig utgivare för granskningsinstitutet Klägget.[email protected]
Inrikes 01 maj, 2024

Arbetarårets förluster och framgångar

Flamman frågar några profiler om deras segrar och motgångar i stärkandet av arbetares rättigheter, och vad de väntar sig framöver.

Vilken är er största seger under det senaste året?

– Vi har fått upp arbetsmiljöfrågorna mer på agendan i allmänhet och cancerfrågorna relaterat till brandmansyrket i synnerhet, samt gjort ett stort antal bra förhandlingar för enskilda medlemmar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 30 april, 2024

Skilj mellan sund genetik och rasbiologi

Foto: NHGRI/AP

Visst måste vänstern sluta slå ifrån sig biologisk kunskap, men det betyder inte att rasbegreppet är användbart. Separera hellre den vettiga genetiken från rasbiologin, skriver evolutionsforskaren Patrik Lindenfors i ett svar till religionshistorikern Stefan Arvidsson.

Är ras en biologisk realitet eller en mänsklig konstruktion? Frågan är långt knepigare än man kan tro. Tyvärr har den blivit högaktuell i och med högerpolitikers användning av ordet ”ras” som samlingsnamn för biologiska skillnader, något som gör det svårare att diskutera skilda biologiska förutsättningar på allvar.

Till att börja med är ”ras” inget väldefinierat biologiskt begrepp ens för andra djur än människor. Ras används för att beteckna populationer som är ”tillräckligt olika” vad gäller till exempel genetik eller utseende. Gränsen är luddig och ”tillräckligt olika” betyder olika saker i olika sammanhang. Det här gör att det klassiska avfärdandet av ras såsom ogiltigt för att ”de biologiska skillnaderna mellan olika folk är mindre än skillnaderna mellan olika personer” faktiskt skjuter bredvid målet. Det ingår inget sådant kriterium i rasbegreppet eftersom rasbegreppet inte har några kriterier.

Sedan är det också ett gigantiskt problem att ”ras” har ett historiskt bagage som man måste förhålla sig till. Linné delade upp människan i afrikaner (svarta), européer (vita), asiater (gula) och amerikaner (röda). (Han använde dock inte begreppet ”ras” utan varietet.) En liknande uppdelning, ibland med små skillnader, är det man brukar syfta på när man pratar om ras hos människor.

Om man vill dela upp mänskligheten utifrån genetisk likhet är det dock svårt att hamna i denna gruppering. Det har visat sig att den amerikanska urbefolkningen genetiskt härstammar från Asien, så där är det korrektare att säga att den amerikanska urbefolkningen är asiater, genetiskt sett. Drar man den insikten till sin logiska slutpunkt följer dock en annan slutsats. Alla mänskliga populationer härstammar nämligen från Afrika, vilket innebär att alla människor är afrikaner.

Fortsätter man enligt samma princip hamnar man i Jurassic Park-kunskapen att fåglar är en sorts dinosaurier, men också i att däggdjur är en sorts fiskar. Dessa påståenden är korrekta, men de svarar inte på grundfrågan. För nog är väl vita (européer) genetiskt distinkta från svarta (afrikaner)?

Det stämmer förvisso, men i och med att människor med historiskt genetisk härkomst från Europa och Asien härstammar från ett fåtal grupper som utvandrade från Afrika för några hundra tusen år sedan finns det grupper bland svarta i Afrika som genetiskt skiljer sig mer från varandra än vad de skiljer sig från vita. Så om man vill göra en genetisk uppdelning mellan människor skulle man behöva börja med att dela upp afrikanska grupper från varandra. Och det kan man förstås göra, men då har vi lämnat de traditionella raserna bakom oss.

Sammanfattningsvis så finns alltså de största genetiska skillnaderna mellan olika människogrupper inom en av de traditionella raserna (svarta) och skillnader mellan andra traditionella raser är väldigt små (vita, asiater och amerikansk urbefolkning).

De som sysslar med mänsklig genetik för att de till exempel är intresserade av förhistoriska förflyttningar, genetiska sjukdomar eller hur olika människor reagerar på mediciner har därför till största delen slutat prata om ”ras” och pratar i stället om ”’ancestry’, ’population’, ’cluster’ och liknande”, precis som Arvidsson skriver. Detta dock inte av politiska skäl utan av goda biologiska skäl. Den biologiska realitet man vill undersöka och det historiska bagage man har att förhålla sig till krockar nämligen på ett väldigt icke-konstruktivt sätt.

Jag stöttar Arvidssons tes att det är vettigt att skilja natur och kultur i den här typen av diskussioner, och tycker allmänt att vänstern bör sluta slå ifrån sig biologisk kunskap, men landar i den motsatta slutsatsen i hur man bör hantera rasbegreppet. Det är just för att man vill hålla isär vettiga genetiska undersökningar från mer traditionell rasbiologi och ren rasism som man bör undvika ordet ”ras”. Särskilt knepigt blir det i frågan om att analysera invandrares brottslighet på det sätt som Hanif Bali försöker göra, då olika invandrargrupper kommer från olika traditionella ”raser”. Nej tack, sådant urartar bara i ren rasism.

Svårare då med begreppet kön, som vissa biologer vill hävda ensamrätt på. Kön används dock för att beskriva minst fyra olika företeelser: biologiskt kön, könsroller, juridiskt kön och könsidentitet. Biologiskt kön definieras utifrån könscellernas storlek (spermier och ägg), är binärt och kan inte ändras med någon metod vi har i dag (till skillnad från könsorgan). Juridiskt kön är å sin sida en beteckning vi bestämmer över helt själva och därför kan definiera precis som vi vill. (Frågan vad som är poängen med att ha juridiskt kön om det inte är kopplat till biologiskt kön lämnar jag till andra att svara på.)

Könsroller är det feminister kämpat längst med. I hur stor utsträckning dessa är konstruerade respektive medfödda har varit arena för en lång debatt. Efter många års kamp har det blivit alltmer accepterat att gå utanför samhällets könsnormer. Stor förstämning har därför inträtt bland vissa feminister då könsidentiteten gjort sitt intåg. Att ”vara född i fel kropp” innebär ofta just att man har ett biologiskt kön samtidigt som man känner att ens könsroll gör att man hör till det andra. I stället för att argumentera för att sådana skillnader ska ses som okej – vilket var det tidigare tillvägagångssättet – vill transpersoner nu hellre ha möjlighet att ändra det juridiska könet.

Varför inte, tycker många – låt folk bestämma själva; det är en frihetsreform för transpersoner. För att det motverkar mycket av det vi kämpat för som feminister, tycker andra – vi var väl överens om att könsroller inte skulle vara så hårt bundna till biologiskt kön? Var man landar i den här frågan är dock helt frikopplat från hur man bör hantera rasfrågan. Jag tror att debatten skulle vinna mycket på att diskutera ras- och könsfrågor för sig.

Patrik Lindenfors, forskare i biologisk och kulturell evolution.