Utrikes 05 maj, 2019

Perus vänster vädrar morgonluft

Regeringskris, korruptionsskandaler och politiska självmord. Kaoset i Peru verkar aldrig ta slut. Men kanske är det en möjlighet för den en gång så starka peruanska vänstern att återuppstå? Flamman har tagit den politiska tempen på plats i Peru.

Onsdagen den 17 april. Peru skakar. Men denna gång är det ingen jordbävning som fått det seismiskt aktiva landet att darra. Epicentrum återfinns i huvudstaden Limas flådiga Stillahavs-kvarter Miraflores, där polisen fått en spektakulär order: arrestering av landets socialdemokratiske ex-president Alan García, misstänkt för korruption. På väg in i byggnaden hör poliserna ett pistolskott. Halvminuten senare finner de García i ett livshotande tillstånd. Han förs snabbt till sjukhus men det är för sent. Nyheten om det tragiska ödet sprider sorg över hela nationen. Den tidigare presidenten är en av landets politiska förgrundsgestalter i modern tid. Jorge Aragón, doktor i statskunskap och forskare vid Instituto de Estudios Peruanos, förklarar varför:
– Alan har varit en fast punkt i peruansk politik under 40 års tid. Oavsett vilken politisk hemvist man har kan man inte förneka hans betydelse. Han har valts till president vid två tillfällen (1985-90,  2006-11) och kandiderat fyra gånger. Men korruptionen besegrade honom till slut. Han föredrog att ta sitt liv i stället för att stå till svars för anklagelserna, säger han.
34 år och tre dagar tidigare är tongångarna desto gladare. Med 53 procent av rösterna vinner García och hans socialdemokratiska parti APRA valet överlägset. Tvåa med knappt 25 procent kommer den förenade vänstern, Izquierda Unida. En styrkedemonstration från den peruanska arbetarrörelsen, som dock inte skulle vara särskilt länge. Efter en kort period av framsteg och optimism övergår Garcías mandatperiod i skräck och kaos. Den tilltagande konflikten med den extremt våldsamma gerillan Sendero Luminoso, ”den lysande stigen”, paralyserar Peru fullständigt (runt 70 000 omkommer i konflikten mellan 1980 och 2000). Samtidigt drabbas landet av en avgrundsdjup ekonomisk kris med hyperinflation, krisande valuta och flertalet korruptionsskandaler med koppling till regeringen.

Inför valet 1990 är missnöjet med Garcías styre så pass stort att högern ställs mot högern i presidentvalets andra omgång, där den konservative Alberto Fujimori vinner mot den liberale författaren Mario Vargas Llosa. Alan García anklagas vid det här laget både för korruption och brott mot mänskliga rättigheter och flyr landet under hela 90-talet i väntan på att brotten ska preskriberas.
Under tiden genomför den auktoritäre Fujimori ett nyliberalt chockprogram, även kallat ”fujichock”, med åtstramningar, lönesänkningar och privatiseringar i rekordfart. 1992 stänger han kongressen och tar under en period full kontroll över staten. Säkerhetsstyrkorna får större befogenheter och 1992 lyckas man gripa gerillaledaren Abimael Guzmán, vilket i stort sett får stopp på konflikten med Sendero Luminoso. Jakten på Guzmán skördade dock många oskyldiga offer, bland annat i massakern av 15 personer i Barrios Altos 1991 och morden på nio studenter och två lärare vid universitetet La Cantuta under 1992. Med åren ökar dock missnöjet med Fujimoris auktoritära styre. 2001 tvingas han avgå efter publiceringen av ett videoklipp där hans högra hand Vlademiro Montesino ses muta politiker och näringslivstoppar. Fujimori kommer sedermera att bli dömd till 25 års fängelse för sina lagöverträdelser under åren vid makten.

Efter en kort period av framsteg och optimism övergår Garcías mandatperiod i skräck och kaos

Läget har dock knappast stabiliserats sedan dess. De senaste 18 åren har de politiska kriserna avlöst varandra och korruptionen tilltagit. Det största fallet involverar det brasilanska byggföretaget Odebrecht, som under hela 2000-talet uppges ha betalat miljonbelopp i mutor till presidenter och kongressledamöter över hela kontinenten. I princip hela det peruanska politiska etablissemanget anklagas för inblandning, bland annat Alan García. Keiko Fujimori, politisk arvtagtare till pappa Alberto och numera oppositionsledare, sitter på sannolika skäl häktad misstänkt för penningtvätt. 2017 tvingades dessutom presidenten Pablo Pedro Kuczinsky, från nyliberala PPK, till avgång efter att hans inblandning i affären avslöjats. Denna period av korruptionsskandaler har kraftigt skadat peruanernas förtroende för sitt politiska system, menar Jorge Aragón:
– Det har länge funnits ett stort missnöje med hur Peru har skötts rent operativt. Förtroendet för kapaciteten att styra landet har länge varit låg, men med korruptionen har en ny dimension tillkommit. En känsla av att ”landet inte bara sköts dåligt, de rånar oss också”. Det positiva är att många av den nuvarande generationens politiker har förlorat väljarnas förtroende, vilket öppnar horisonten för nya rörelser.

Horisonten i Miraflores, där Alan Garcías bortgång nyligen fick marken att skaka, är för kvällen rosaskimrande. Kvarteret är till synes välmående med hippa restauranger, välsorterade matbutiker och glimrande stadsjeepar. Prisnivån är i klass med Europa: en mindre hyreslägenhet kostar runt 6 000 kronor i månaden. Drygt två gånger den peruanska minimilönen på 2 670 kronor. Då och då skiner dock en annan verklighet igenom den välbärgade fasaden. Venezolanska flyktingar som ber om pengar, men som i tysthet föses undan av polisen. Quechua-indianer som med spädbarn på ryggen säljer tuggummin och jordnötter. Grupper som inte dragit någon som helst nytta av Perus stabila ekonomiska utveckling under 2000-talet, men vars röster nu växer sig starkare.
– Sedan några år tillbaka växer stödet i opinionen för en politik som representeras av vänstern. Den ekonomiska stabiliteten gagnar inte alla. Det är många som inte känner av den. Här finns en möjlighet för en stark vänster med stort stöd, resonerar Jorge Aragón.
Inom den peruanska vänstern hoppas man att Jorge Aragón får rätt. Siktet är inställt på valåret 2021 men frågetecknen är fortfarande många och problemen av klassiskt vänstersnitt: splittring. I juli 2017 splittrades den i förra valet relativt framgångsrika (18,7 procent av rösterna) vänsteralliansen Frente Amplio, ”den stora fronten”, efter inre konflikter. En av utbrytarna är alliansens tidigare presidentkandidat Verónika Mendoza, som nu leder den nya rörelsen Nuevo Perú, ”nya Peru”. En rörelse som, trots att man ännu inte lyckats samla tillräckligt med namnunderskrifter för att registera den som politiskt parti, är den som Jorge Aragón tror har störst chans i valet:
– Jag tror att det finns en chans för vänstern i valet. Men det krävs en modernare diskurs, som jag tycker representeras bäst av Verónika Mendoza och Nuevo Perú. De har en tydligare inriktning på feminism och miljö och är på så sätt bättre anpassade till en modern era. Frente Amplio och dess ledare Marco Arana är mer traditionella och jag har en känsla av att de pratar på ett sätt som övertygar de redan frälsta, men därefter inte når längre än så, säger han.

Verónika Mendoza beskrivs ofta som den peruanska vänsterns stjärnskott. Den 38 år gamla psykologen från Cusco har dubbelt medborgarskap (franskt och peruanskt) och återvände efter sina universitetsstudier i Frankrike för att engagera sig politiskt. Karriären började som sekreterare till Nadine Heredia, presidentfru till Ollanta Humala som styrde landet mellan 2011 och 2016. Både Heredia och Humala är åtalade för inblandning i Odebrecht-fallet. De anklagas dessutom för att ha tagit emot pengar från Venezuelas förre president Hugo Chávez under presidentvalskampanjen 2006. Även om Mendoza sedan länge tagit starkt avstånd från paret kritiseras hennes relation till dem hårt i media.

Det positiva är att många av den nuvarande generationens politiker har förlorat väljarnas förtroende, vilket öppnar horisonten för nya rörelser

Något annat som Mendoza kritiserats för är inställningen till Nicolás Maduro. Krisen i Venezuela är ytterst påtaglig i Peru, dit över 700 000 venezolaner har flytt under de senaste två åren. Opinionen i Peru är således extremt fientlig gentemot Maduro. Fram till i februari, då hon offentligt benämnde Venezuela som en diktatur, svarade Mendoza och övriga vänstern ofta undvikande på frågor om Venezuela, något Jorge Aragón anser vara en onödigt oklar strategi:
– Inom vänstern har det dröjt väldigt länge innan man intog en självständig hållning när det kommer till Venezuela. Jag vet inte om det beror på en känsla av lojalitet eller förräderi, men stundtals har det verkat oprofessionellt. Som att ”vi minsann inte tänker prata på samma sätt som högern”. Det har varit en väldigt dum strategi. De hade i stället kunnat säga ”vi försvarar rättstaten och respekten för de demokratiska institutionerna i Venezuela”, säger han.

Till skillnad från Venezuela och andra länder i Sydamerika har Peru under de senaste 30 åren saknat radikala vänsterregeringar. Visserligen har både Alan García och Ollanta Humala vunnit presidentval under den perioden, men båda dessa representerar en återhållsam mitten-vänster-politik. En vanlig förklaringsmodell till den peruanska vänsterns kollaps är gerillan Sendero Luminosos ”folkkrig” under 1980-talet. Gerillan var extremt brutal och spred skräck i hela landet. Majoriteten av de tiotusentals offren var fattiga och bönder. 800 000 peruaner flydde landet på grund av konflikten. Sendero Luminosos terror och djupa impopularitet ledde till en negativ utveckling för arbetarrörelsen då vänstern bland delar av befolkningen associerades starkt med gerillan. Jorge Aragón menar att vänsterpartierna under den perioden inte var tillräckligt pedagogiska i sin kommunikation:
– På grund av Sendero Luminoso har det under många år funnits en djupt rotad idé om att hela vänstern är våldsbejakande. Det hade behövts ett mer gediget arbete för att verkligen förklara skillnaden och markera distansen till gerillan. Detta är en av anledningarna till att vänstern försvagades rejält under 90-talet och det behövde gå en tid för att åter kunna bli en viktig faktor inom peruansk politik.
En tid som man i vänsterkretsar nu, efter 30 år av korruption och politiska kriser, hoppas är kommen.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)