Utrikes 04 september, 2022

Chilenarna röstar om att begrava fascismen

Tre år efter upproret mot ojämlikheten håller Chile i dag en folkomröstning om ett förslag till ny grundlag. Carlos Zanzi, som varit med och tagit fram förslaget som ska ersätta konstitutionen från Pinochettiden, beskriver hur en av de största demokratiska övningarna i landets historia gick till.

I oktober 2019 fyllde miljontals människor gatorna, avenyerna och torgen över hela Chile. Demonstrationerna, som blev kända som ”det sociala upproret”, var slutpunkten för en decennielång proteströrelse, där misstron mot det auktoritära och elitistiska styret ökat dag för dag.

Upproret ledde inte till att demokratin bröt samman.

I stället fann rörelsen en politisk väg för att övervinna krisen. I folkomröstningen oktober 2020 röstade 80 procent av väljarna för att en ny grundlag skulle tas fram och ersätta den som infördes av diktatorn Augusto Pinochet 1980. Med stöd av denna stora majoritet valdes i maj 2021 representanterna till en ny konstituerande församling.

Församlingen arbetade intensivt under ett år. Dess sammansättning var unik då den var helt jämställd, med 78 män och 77 kvinnliga medlemmar, och även innehöll 17 representanter för ursprungsbefolkningen. De 155 folkliga ledamöterna kom från olika håll. 48 av dem företrädde sociala grupperingar, som miljöaktivister, feminister, hbtqi-representanter utan partitillhörigheter. Andra representerade organisationer som arbetar för olika sociala frågor, som hälsa, boende, pensioner, utbildning, och grupper som strävar efter att decentralisera den politiska makten.

Partierna i parlamentet fick 90 representanter. Av dem tillhörde 37 högern, 25 stödde de tidigare mitten-vänsterregeringarna och 28 stödde den nyligen valde presidenten Gabriel Boric och hans vänsterregering.

Den nya författningen föddes i en ny politisk verklighet. Det var inte partierna som kontrollerade de förslag på skrivningar som fördes fram av den konstituerande församlingen. För att de olika förslagen skulle kunna antas måste varje författningsartikel få två tredjedelar av rösterna. Detta uppnådde man genom en rad komplicerade allianser mellan oberoende representanter, mitten och vänstern.

Den nya författningen utgick från ett oskrivet blad. Allt behövde skrivas om från början. De första månaderna ägnades därför åt att upprätta metoder för arbetet. Bredden och mångfalden bland delegaterna, och de folkliga organisationernas närvaro, ledde till en explosion av uppfinningsrikedom och produktivitet.

Medborgarförslagen var av stor betydelse för arbetet i alla nyskapade kommittéer. Men de krävde också kompromisser för att den nödvändiga majoriteten skulle uppnås. Samtidigt kritiserades processen ständigt från höger, genom kampanjer i sociala medier och traditionella massmedier. Detta gjorde att den slutgiltiga texten under en rad plenarsammanträden i början av 2022 skrevs under hård press. Den 4 juli presenterades så förslaget till en ny författning. Den består av 388 artiklar som ska utvecklas och genomdrivas genom en parlamentarisk process.

Vilka är då de centrala punkterna i författningen? I förordet beskrivs hur förslaget skrevs samman och röstades fram: ”Vi, det chilenska folket, bestående av olika nationer, för av fri vilja fram denna författning, som har överenskommits genom en deltagande, jämlik och demokratisk process”. Författningens grundbult är en vision av det framtida samhälle som man vill bygga:

”Chile är en social och demokratisk rättsstat. Den är en mångnationell, interkulturell, decentraliserad och ekologisk stat som bildar en solidarisk republik. Dess demokratiska system är inkluderande och jämlikt.”

Denna princip kompletteras genom ett antal rättighetssatser, som täcker allt ifrån människor, folk och demokratin till freden och miljön. En av de främsta skillnaderna gentemot 1980 års författning är att den nya grundlagen fastställer att staten är en social och demokratisk rättsstat. Detta till skillnad från den rådande ”understödsstaten” som inte erkänner de grundläggande sociala rättigheterna. Genom den nya författningen ska staten lyfta fram och säkra de rättigheter som garanterar medborgarna ett värdigt liv. Förslaget beskriver i detalj var och en av dessa rättigheter och vad staten ska göra för att förverkliga och garantera dem.

Texten slår därför fast att alla människor har rätt till utbildning, hälsa och social trygghet, baserat på principerna om universalitet, solidaritet, jämlikhet, deltagande och hållbarhet, rätt till ett värdigt arbete, inklusive hemarbete och omvårdnadsarbete, och rätt till en värdig och adekvat bostad, livsmedelssäkerhet och tillgång till rent vatten.

Därmed sätter Chile nu kurs mot ett modernt välfärdssamhälle, som respekterar de normer som det internationella samfundet har ställt upp i olika deklarationer och konventioner. Förslaget nämner också särskilt att alla dessa individuella rättigheter baseras på erkännandet av och inkluderingen av marginaliserade sociala gruppers jämlikhet under lagen och förbudet mot all form av diskriminering. Bland de rättigheter som ska garanteras finns individens sexuella och reproduktiva rättigheter, ursprungsfolkens rätt till sin kulturella identitet och respekt för deras världsbilder, levnadsformer och egna institutioner, barn och ungdomar, människor med funktionshinder och äldre personer. Man understryker även att kvinnor, flickor, ungdomar och personer med varierande sexuella läggningar och könsidentitet har rätt till ett liv i frihet från sexuellt våld.

Traditionella rättigheter som rätten till liv, mötesfrihet, yttrandefrihet, organisationsfrihet, frihet att leva var man vill och fritt röra sig, att producera information, delta i det kulturella och vetenskapliga livet, tankefrihet, samvetsfrihet, religionsfrihet och trosfrihet garanteras också.

Samtidigt respekteras fullt ut äganderätten för varor och egendomar, och man fastställer rätten till ekonomisk företagsamhet – något som kritikerna till höger betvivlar kommer att uppfyllas. Särskilt betydelsefullt, med tanke på Chiles historia, är att folket ska garanteras rätten att få delges sanningen om allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna.

Samtidigt som individerna har rättigheter så fastslår texten även särskilt att ”naturen har rättigheter. Det är statens och samhällets skyldighet att försvara och respektera dem.” Detta innebär att förvaltningen av miljöresurserna ska vara ekologiskt ansvarsfull. Texten anger en lång lista över gemensamma naturresurser, såsom havet, luften, de naturliga skogarna och marken. Man slår fast att staten har absolut och exklusiv rätt till alla gruvfyndigheter, samt att djurlivet har rätt till skydd.

Genom de senaste valen i Chile har viktiga steg tagits i den demokratiska processen. Den nya grundlagen kommer att göra det möjligt att upprätta en ”deltagande demokrati”. Härigenom respekteras principerna om autonomi, hederlighet, finansiell transparens och intern demokrati i de sammanslutningar som civilsamhället ska upprätta. Författningsförslaget innehåller även former för direktdemokrati, såsom förslaget om folkomröstning om reformeringen av författningen och möjligheten att genom folkomröstning initiera ny lagstiftning eller helt eller delvis dra tillbaka antagna lagar.

För att möjliggöra en väl fungerande decentralisering slås fast att staten ska organiseras i geografiskt autonoma enheter och i särskilda territorier, där ursprungsbefolkningens autonomi erkänns och respekteras. Texten slår även fast statens ekonomiska ansvar för den ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen i landet. De regionala och kommunala myndigheterna ska ha självbestämmande över sina utvecklingsprogram och planer och deras finansiering.

En anmärkningsvärd förändring är att författningen säger att staten ska vara jämställd och att minst hälften av statliga anställda ska vara kvinnor. Den exekutiva makten skafortsatt ledas av en president, men vars makt begränsas jämfört med dagens alltför starka ämbete. Presidenten väljs vart fjärde år i allmänna val, med rätt att omväljas en gång.

Den lagstiftande makten utgörs av kongressen. Genom den nya ordningen decentraliseras makten geografiskt. Kongressen är folkets representativa organ, och därmed den främsta nationella lagstiftande makten. Regionskammaren, som ersätter dagens senat, kommer att ha i uppdrag att utforma lagar i regionala frågor.

En rad offentliga institutioner ska ha full autonomi. Bland dessa märks centralbanken, åklagarmyndigheten, diskrimineringsombudsmannen, författningsdomstolen och ombudsmannen för skydd av naturresurserna.

Men än är den nya grundlagen inte given. När texten godkändes i juli inleddes en intensiv debatt, då de nästan 15 miljoner medborgare som enligt lag är pliktiga att rösta om författningsförslaget informerades om innehållet. Folkomröstningen anger två alternativ: antagande eller avslag av författningsförslaget i sin helhet. Ett antagande innebär att Chiles institutionella liv börjar styras i enlighet med de riktlinjer, prioriteringar och tidsramar som konstitutionen lägger fast. Ett avslag innebär att Pinochets författning fortsätter att gälla i sin nuvarande form.

Men i debatten har dessa två motsatta alternativ öppnat för åtminstone två andra möjligheter, trots att de inte finns med i själva folkomröstningen.

Jasidan är splittrad mellan dem som vill implementera författningen så som den är skriven, och de som vill implementera den i reviderad form. Bland dem som förordar ett avslag finns i sin tur de som vill behålla den gamla Pinochetförfattningen och de som ändå ser behovet av en ny.

Dessa hållningar avspeglas i opinionen. Om man utgår från folkomröstningen vill 22 procent avslå författningsförslaget och 25 procent anta det utan förändringar. Det innebär att 53 procent vill anta en reviderat författning.
Eftersom en sådan situation, där det finns en knapp majoritet för ett ja eller ett nej, är sannolik diskuteras nu hur man sedan ska gå till väga för att nå fram till en ny grundlag, som 78 procent ändå hoppas på. Om jasidan segrar, som president Gabriel Boric och hans allians önskar, innebär det att man är överens om att den nya författningen ska tillämpas, men där man genom en nationell dialog modifierar förslaget.

De som vill avslå förslaget men ändå verka för en ny författning, föredrar att en sådan skrivs av kongressens medlemmar, men har inte presenterat något alternativ. I praktiken menar de att författningsprocessen ska börja om, med utgångspunkt i kongressen.

Av förslagets beståndsdelar väcker några särskilt ont blod hos kritikerna. En sådan är skrivelsen att den chilenska staten ska ha en multinationell karaktär. Kritikerna menar att ursprungsbefolkningarna kommer att få vetomakt över staten. Detta i en situation där politisk oro och polisrepression råder i den sydliga provinsen Araucanía, det område där mapuchefolket sedan årtionden krävt självstyre och respekt för sin kultur.

En annan punkt som skaver hos kritikerna är avskaffandet av senaten. De menar att om det sker så förlorar man den politiska balans som denna andra kammare har inneburit. Många tvivlar också på att den privata äganderätten kommer att fortsätta respekteras. I propagandan har det bland annat hävdats att människor kommer att förlora rätten till sin bostad.

Vad gäller jämlikhet och sociala rättigheter så handlar motsättningarna om att författningen inom dessa områden har en alltför ideologisk ton. Detta är dock krav som ställts och avvisats i decennier och som ger uttryck för folks reella problem.
Öppningen mot mera deltagande och direkta demokratiska former har också mötts av stark kritik. Vissa på nejsidan menar till och med att folket inte har den politiska kunskap och utbildning som krävs för ett sådant deltagande. Till exempel har litteraturprofessorn Cristian Warnken, som leder en lista för att rösta nej, hävdat att de flesta chilenare saknar den historiska och medborgerliga kunskap som krävs för att tolka texterna.

I detta hätska klimat, fyllt av dispyter, valkampanjer, debatter och falska nyheter, har motståndarna till förslaget spridit felaktiga tolkningar av den text man ska rösta om. Till detta kommer människors fortsatta ekonomiska problem orsakade av pandemin, den höga inflationen och en känsla av osäkerhet på grund av ökande brottslighet. Om nejsidan inte är helt enig om vad slutresultatet bör vara så är de det ifråga om hur de ska kampanja för att vinna folkomröstningen.

Men jasidan är inte heller enig om vilken strategi man bör använda sig av och vad man vill föra fram. Den är överens om att ett ja krävs för att definitivt bli av med Pinochetförfattningen. Men man är oeniga om hur snabbt och djupt reformerna bör genomföras för att försäkra sig om en seger.

För att lösa dessa konflikter och gå mot ett solidariskt, rättvist och hållbart Chile, vore det bästa att jasidan vinner en tydlig seger i omröstningen.

Ett scenario där endera sidan vinner med knapp majoritet innebär att motsättningarna hålls vid liv, med fortsatt osäkerhet i landet.

Skulle förslaget vinna med minst 60 procent av rösterna så innebär det dock ett tydligt godkännande av de reformer som författningen innehåller, att regeringen ges möjlighet att förverkliga det program som den blev vald på och att Chile kan bli en ledstjärna i såväl Latinamerika som i världen.

Carlos Zanzi är medlem i Vänsterpartiet och det chilenska partiet Revolución democrática, som har deltagit i utarbetandet av förslaget till ny grundlag och deltar i vänsteralliansen Frente amplio och den sittande regeringskoalitionen.

Ledare 03 juli, 2025

Vänstern måste börja bygga igen

I maj meddelades att Australiens första labbodlade kött snart finns på menyerna. Tre nya produkter, däribland en foie gras skapad från odlade celler från japansk vaktel, har godkänts för försäljning. Foto: Jessica Hromas/Guardian/eyevine/TT.

I New York visar Zohran Mamdani att framtidstro, investeringar och politisk fantasi kan vinna väljarnas hjärtan. Det är dags att sluta förvalta bristen – och börja bygga överflöd.

Är framtiden ljus eller mörk?

Svårt att säga. Men visst blir man glad att se New Yorks nya favoritsocialist Zohran Mamdani skrämma slag på miljardärerna i världens rikaste stad. Han vann inte bara det demokratiska primärvalet med löften om hyresreglering och bostadsbyggande, allmän barnomsorg, gratis kollektivtrafik, och statliga matbutiker som pressar ned priserna. Han visade också att om man vill vinna människors hjärtan behövs framtidstro och inte bara av krislarm.

Och det är kanske hans främsta bidrag till vår tids vänster. Hoppet.

De senaste månaderna har boken Abundance, skriven av de liberala journalisterna Derek Thompson och Ezra Klein, diskuterats flitigt i USA. I veckans nummer djupdyker Mathias Wåg i hur löften om överflöd inte bara tillhör borgerligheten, utan också varit ett viktigt recept för vänsterframgångar, om än i annan tappning än deras liberala sådana.

Det räcker inte att omfördela det som redan finns – och säga nej till resten. Om man vill vinna behöver man erbjuda väljarna något mer.

Ändå har delar av den amerikanska vänstern varit märkbart stängd inför bokens budskap. Trots att den förespråkar storskaliga statliga investeringar, i kombination med att plocka bort hämmande statlig byråkrati, har man låtsats som att det är en vänstervariant av Elon Musks nedskärningsprogram Doge. Det avslöjar något i en inställning som klamrat sig fast i delar av vänstern: tanken att uppgiften är att stoppa olika projekt.

Karaktäristiskt nog har Zohran Mamdani en annan syn. När han fick frågan av en journalist om han är ”Abundance-pillrad” svarade han: ”Det där samtalet har bidragit med mycket.”

Det räcker nämligen inte att omfördela det som redan finns – och säga nej till resten. Om man vill vinna behöver man erbjuda väljarna något mer.

Men den främsta framtidsorienterade ideologin som levererats till vänster om socialdemokratin på senare år är tyvärr den destruktiva teorin om nedväxt. Alltså att tillväxten som sådan är ett hot, och att världens befolkning måste övertygas att leva allt fattigare liv. Det finns kloka röster som talar om selektiv nedväxt – men de drunknar ofta i en puritansk moralism som skrämmer bort fler än den övertygar.

I praktiken betyder det att den gryende medelklassen i Indien, Kina och andra delar av världen måste leva utan de bilar och kylskåp som vi andra tar för givet. Lycka till att förklara det för dem.

Människan är anpasslig och klarar garanterat att överleva under extrema väderförhållanden och matbrist. Men som politiskt projekt är det inte bara dött: det framstår allt mer som om de nyliberala slipskillarna på Timbro får eldunderstöd för sin åtstramningspolitik av hippiekusinerna från Järna.

Det betyder inte att all tillväxt är bra sådan. Däremot handlar det, som den norska statsvetaren Ola Innset förklarade i Flamman (3/4 2023), om att skala ned fossiltunga sektorer och skifta upp sådana som bringar lycka och framsteg. Och vad gäller grundpoängen har Klein och Thompson rätt – det räcker inte med att omfördela, det bästa sättet att skapa mer åt fler är att bygga. (Höghastighetståg, solparker, lågprisbostäder…)

I veckans nummer samlar vi några texter som blickar framåt i tiden, med rymdkommunistiska drömmar om Mars och ufon. Givetvis med glimten i ögat – det är inte där vår tids främsta kamper står. Men när det gäller AI har vänstern intagit sin sedvanliga nejsägande. Detta trots att här finns ett verktyg som gör historiens alla kunskaper tillgängliga vid våra fingerspetsar, och som en gång för alla tycks visa att jakten på sanning och skönhet är ett kollektivt äventyr snarare än enskilda geniers verk.

Det som behövs nu är en socialistisk överflödspolitik.

Svaret kan inte vara att reglera sönder teknologin, med hänvisning till individers intellektuella egendomar, utan att utforska hur verktygen kan ta mänskligheten till nya höjder. Givetvis samtidigt som vi säger till AI-företagen: Tack för de fina verktygen, men det där är resultatet av vår kollektiva strävan. Dags att lämna tillbaka det.

Högern har insett att tiden är kommen för överflödspolitik, men bara när det gäller försvaret och kärnkraften. Den kommer aldrig att bygga någonting annat, då den prioriterar kortsiktiga skattesänkningar och meningslösa rotavdrag för nya spishällar, i stället för att bygga det som samhället verkligen behöver.

Det som behövs nu är en socialistisk överflödspolitik.

Tänk dig att vakna utan stress i kroppen. Lägenheten är ljus, tyst och sval – elen kommer från det nationella sol- och vindnätet som byggdes ut under åren då man äntligen slutade lyssna på Timbro och började bygga igen. Ventilationen är perfekt, och köket fullt av råvaror från det offentliga distributionssystemet. Hyran är låg och stabil. Inte för att du har tur – utan för att bostäder är allmän egendom.

Du tar hissen ned till gatan. Några barn leker med drönare mellan träden. Ett pensionerat undersköterskepar matar duvor. Du går till det kooperativa kaféet i kvarteret, där ingen behöver stressa över marginaler. Du tar en kaffe och en smörgås med labbodlad entrecôte, rökt tomat och fermenterad citronmajonnäs. Det smakar utmärkt, och du tar en till, bara för att du kan.

Jobbet börjar vid nio. Du arbetar fyra dagar i veckan med att planera regionala tåglinjer, på ett samägt bolag där vinsterna återinvesteras i ny teknik, kortare arbetsveckor och bättre förmåner. Alla har tjänstepension, veckolång återhämtningsledighet och rätt till kompetensutveckling varje år. Du funderar på ett år i Rio de Janeiro.

Läs mer

På lunchen tränar du i det kommunala gymmet, bastar snabbt och äter med några kollegor. Diskussionerna rör sig mellan AI-promptning, boktips, nya tågmodeller och fotbollsresultat. En bjuder på ekologiskt bubbelvatten från sitt odlingskooperativ. En annan delar ut hemgjorda maränger – han testade ett nytt köksprogram kvällen innan.

På eftermiddagen hämtar du din dotter på förskolan. Hon visar upp en liten robot som barnen byggt tillsammans, med återvunna delar från gamla leksaker. Du skrattar – den är klumpig men rör sig, nästan. Ni tar snabbtåget hem, smidigt och tyst, och går sista biten genom en bilfri stadsgata där ett jazzband spelar under ett körsbärsträd. Någon frågar om ni vill ha glass.

Du tackar ja. Det finns gott om allt nu.

Diskutera på forumet (0 svar)
Nyheter/Reportage 02 juli, 2025

Koks i lasten?

Genom Gävle hamn, som drivits helt av turkiska Yilport sedan 2016, passerar sex miljoner ton gods - varje år. Foto: Gävle Hamn.

Allt fler svenska hamnar gör jättebeslag av kokain, ofta bland bananer eller andra laster från Sydamerika. Men i Gävle hamn, som drivs av turkiska Yilport och tar emot hälften av Sveriges kaffe, har man bara hittat två gram – på 15 år. ”Något myndigheterna borde undersöka”, menar amerikanska experten Douglas Farah.

2016 skakar några mäktiga män hand på Sydamerikas västkust. I ett och samma rum hittas Ecuadors dåvarande vänsterpresident Rafael Correa, Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan, och Robert Yildirim – högste chef för transport- och gruvjätten Yildirim Group.

Den största turkiska investeringen i Ecuador någonsin – 750 miljoner dollar – har just rotts i hamn. Containerhamnen Puerto Bolivár ägs nu på ett 50-årskontrakt av Yildirim-gruppens hamnbolag Yilport, som är mitt i en global expansionsfas.

Ecuador är en bananrepublik i ordets bokstavliga mening. Mellan 6 och 7 miljoner ton bananer – en tredjedel av världens konsumtion – lämnar landet årligen, främst genom Puerto Bolivár och hamnarna i den större staden Guayaquil, där Yilports regionala högkvarter ligger.

Landet har också under 2020-talet allt oftare börjat kallas en narkostat. Douglas Farah (bilden), grävande journalist och expert på organiserad brottslighet som verkat i Sydamerika sedan 1980-talet, berättar för Flamman att Ecuador länge varit viktigt i det vita guldets leveranskedja, men hur det på senare år blivit ”enormt”.

– Ecuador var alltid något av en ”lagerlokal”, med [vänstergerillan] Farc vid colombianska gränsen mot öst, och Peru i söder. Två storproducenter till grannländer, som behövde någonstans att förvara allt, säger han.

Douglas Farah fortsätter förklara hur fredsavtalet 2016 mellan Farc och Colombias regering ledde till att gerillan fragmenterades, och utbrytargrupper sökte nya möjligheter att förflytta eller expandera verksamheten.

– Dessutom är den officiella valutan i Ecuador den amerikanska dollarn, och bankerna nästan helt oreglerade.

Gräns. Beväpnad ecuadoriansk soldat i en av Guayaquils hamnar. Cesar Munoz/AP

Hela 57 procent av banancontainrarna från Guayaquil innehåller kokain när de kontrolleras i belgiska Antwerpen, enligt en rapport från EU-kommissionen, som besökte Guayaquil 2023 under Ylva Johanssons ledning.

– Bananlaster får förtur, för att de är så tidskänsliga. Ruttnar bananerna till sjöss på grund av en dags försening förlorar du miljontals dollar, förklarar Douglas Farah, och berättar att kokain även ofta göms bland blommor av samma anledning – pålitlighet och punktlighet.

Förra året beslagtogs 419 ton kokain i Europa, berättar Laurent Laniel, analytiker på EU:s drogmyndighet EUDA.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 02 juli, 2025

Från rosé till revolution

Extinction Rebellions röda rebeller intar Donners plats i Visby. Foto: Christine Olsson/TT.

Under Almedalsveckan träffas företag och pr-byråer för att dela upp framtiden mellan sig. Emot sig har de allt från allvarsamma fackmingel till rödklädda klimataktivister och ufo-entusiaster. Låt kampen börja.

På Donners plats i Visby skär en läkare upp magen på en docka. Bakom axeln står en polis som ser till att allt går rätt till, och annars står en järnbur strax bredvid.

Den knappast diskreta aktionen gestaltar Falun Gongs anklagelse om att Kina fängslar deras anhängare och stjäl deras organ. Och vad vore väl Almedalsveckan utan deras närvaro – från mediterandet i gula tröjor framför biblioteket till den ständigt inkilade Epoch Times-mikrofonen på presskonferenserna.

Partiledartalen hålls i parken ett par hundra meter bort, men torget här fångar nog Almedalsandan ännu bättre. Precis intill finns en öppen scen där Direktdemokraterna uppmanar en handfull åhörare att inte ”kasta bort sin röst” och i stället rösta på dem.

En annan gång hör jag en kvinna varna för islamiseringen av Sverige, och en tredje berättar en man i solglasögon – som tycks titta på en var på torget man än står – att fyra tuber som rest tusen kilometer i timmen bevisar att utomjordingar finns. Det rapporteras av fyra piloter, och bekräftades av 20 till, men det spelar ingen roll hur mycket bevis som finns då vi människor är flockdjur.


Talet får mig att tänka att Almedalens demokratiska ådra är omöjlig att helt dränka i företagssponsrad cava. Tills jag träffar på Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé, som förbereder sig för ett panelsamtal på en innergård. Vi kommer snabbt in på Almedalens jippofiering.

Hon säger att hon mejlade det statliga tågbolaget Green Cargo för att erbjuda sin medverkan i deras panelsamtal om hållbara godstransporter. Arena Idé har nyligen gett ut en rapport om klimatsmarta resor, och hon har nyligen skrivit en debattartikel om varför staten borde ta över underhållet.

Men svaret kom inte från Green Cargo, utan från pr-byrån Rud Pedersen, som meddelade att hennes insatser ”passar inte riktigt in i det tänkta temat”. Som av en händelse hade Lisa Pelling (bilden) på Linkedin en månad tidigare frågat byråchefen Morten Rud Pedersen varför de samarbetar med fossiljättar som BP, och han svarade att de är en ”stolt partner” som ska ”hjälpa dem navigera från fossilbränsle till nya energikällor”.

Nu undrar hon varför ett grönt statligt bolag går via en byrå, i stället för att själva styra dagordningen för sin scen.

– Hur svårt är det att ordna seminarier själva? suckar hon.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Avloppssocialister var öknamnet på det tidiga amerikanska socialdemokratiska partiet i den gamla industristaden Milwaukee, Wisconsin i slutet av 1800-talet. Under 70 år var socialdemokraterna en stark regional politisk kraft som inriktade sig på att leverera kännbara förbättringar i arbetarklassens vardagsliv. De försökte hitta konkreta lösningar på industrialismens problem, genom att lyfta frågor som folkhälsa, utsläppsrening och höjd boendestandard.

Socialdemokraterna i Milkwaukee var särskilt stolta över det kommunala avloppssystem de lyckats få igenom, som förbättrade arbetarnas hälsa och livslängd. De bar glåpordet avloppssocialist som en guldkrona, men själva föredrog de begreppet konstruktiv socialism: en handlingskraftig socialism som levererade konkret politik som förbättrade arbetarnas liv.

För Derek Thompson var Mamdani en given gäst att bjuda in till sin populära podcast Plain English. Vid ett valmöte den 14 juni hade borgmästarkandidaten hållit ett tal som ekade av Occupy Wall Streets och Bernie Sanders retorik, där han förklarade att det nya stadsstyret måste ha en konkret plan att leverera överflöd som gynnar de 99 procenten i stället för de 1 procenten. Det var just ordet överflöd (abundance) som fångade Thompsons uppmärksamhet. Hade den liberala poddaren och den socialistiska agitatorn något gemensamt?

Efter Donald Trumps valseger i USA har en infekterad debatt kring Demokraternas framtid nästan slitit partiet itu. Vissa har argumenterat för att partiet måste återta patriotismen och överge antirasistiska eller feministiska ståndpunkter som stämplats som ”woke”, medan andra har hållit tyst i hopp om att Trumps politik ska underminera sig själv.

Ett av de mer innovativa försöken att förnya partiet kommer från Derek Thompson. I mars släppte han tillsammans med den populära New York Times-journalisten och poddaren Ezra Klein storsäljaren Abundance (Avid Reader Press). Boken är en liberal stridsskrift för att omvandla Demokraterna och lansera en ny politik för USA. Kritikerna menade att boken bara var ”en ompaketering av nyliberalismen för en post-nyliberal värld”.

Klein och Thompson försöker hitta en väg att göra liberalismen relevant igen, så att den åter kan bli en framgångsrik politisk kraft och övervinna sin kris. Liberalismen måste bli attraktiv och börja leverera. De stigande levnadsomkostnaderna drev väljarna att rösta på Trump. Hur ska de kunna vinnas tillbaka?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)