Är den svenska litteraturkritiken inavlad? Den frågan ställer sig Gästabudet utifrån Lars Kullmans bibliometriska analys av gästrecensioner i Kvartal, som gav upphov till en liten kulturdebatt. Kristin McMillen på ETC anklagade DN:s boklista för att favorisera DN:s egna skribenter, varpå Jonas Thente skrev en replik där han intygade sin omutlighet. Men hur står det egentligen till med Thentes kritiska integritet? Lyra gräver fram en mailväxling från när hon skulle gästrecensera för DN, som i princip slutade med att hennes sågning begravdes.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
I det ockuperade militärkomplexet Metelkova samsas lummiga omgivningar med gatukonst och väggmosaiker. Foto: Katja Palo.
Ljubljanas ockuperade kulturcenter Metelkova har aldrig betalat en euro i hyra – men älskas av såväl myndigheter som turister. Till skillnad från andra ockupationer runtom i Europa är inte vräkning något de behöver oroa sig för – staden skyddar dem. Men en ny utmaning riskerar att slita sönder allt.
På en scen i det gamla militärkomplexets klubbar står ett 50-tal personer i publiken framför scenen där det italienska hardcorebandet Stormos sångare headbangar spasmodiskt i en magtröja. Det dröjer inte länge förrän moshpiten är i gång.
Efteråt står människor och röker utanför. Tvärsöver gården ligger konstgalleriet Alkatraz, och intill det en enorm, färgglad mosaikvägg. På våningen ovanför säljer en anarkistisk infoshop fanzines och pamfletter.
Just den här kvällen är ganska lugn, men under helgerna dunkar basen från alla håll. På det 12 500 kvadratmeter stora området huserar en handfull klubbar, men också allt från en organisation som arbetar för funktionsvarierades rättigheter och ett 40-tal ateljéer.
Metelkova mesto är ett alternativt kulturcenter som inte betalat en euro i hyra sedan det ockuperades år 1993. Det förvaltas av en fullkomligt platt organisation, där de enskilda kollektiven är självorganiserade men gemensamt förvaltar byggnaden de huserar i. Beslut som rör hela zonen diskuteras i ”Forum Metelkova”.
– Vi måste ha en bra dialog med staden, annars kanske de skulle göra saker bakom ryggen på oss. De förstod den dynamiken för länge sedan. Om de skulle försöka göra något mot oss skulle det bli stora protester. De vet att vi har den makten, säger Nataša Serec (bilden).
I andra ockuperade hus tenderar relationen till myndigheterna att pendla mellan att vara frostig och fientlig – oftast för att myndigheterna försöker bli av med ockupanterna för att riva huset och bygga dyra lägenheter. Metelkova är annorlunda: här verkar Ljubljanas myndigheter inte bara acceptera, utan till och med gilla dem. Mateja Demšič, chefen för kulturdepartementet, säger att det inte finns något Ljubljana utan Metelkova.
Det enda vi kan göra är att behålla vår autonomi.
Det märks på stadens hemsida för turister, som stoltserar med Metelkova under rubriken ”Creative Ljubljana”. De äger det vinstdrivande vandrarhemmet intill, som marknadsför sig genom närheten till kulturcentret. På Tripadvisor listas platsen som en av stadens tio bästa sevärdheter. Många av verksamheterna här får bidrag från både staden och staten. Sommartid kan hundratals turister strömma genom området på en dag.
Det är långt ifrån självklart. Några år tidigare vräktes ett annat ockuperat hus tio minuters promenad bort för att renoveras om till en ”kreativ hubb” som passade bättre in i de turistiga innerstadskvarteren.
Metelkova verkar dock skyddas från vräkning av en kombination av deras status som en av Sloveniens viktigaste platser för kultur och turismen de genererar. Finns det inte en konflikt mellan deras autonomi som radikal organisation, och att integreras i stadens marknadsföring mot turister?
Men snabbt inser jag att Metelkova inte längre bryr sig om turisterna. De har ett större problem.
Röj. Det italienska hardcore-bandet Stormo spelar på klubben Channel zero i Metelkova. Konserten var sista stoppet på deras turné. Foto: Katja Palo.
– Jag hatar det. Vi är för svaga, och inte nog solidariska för att hantera knarklangarna, eller de som antastar unga tjejer.
Nataša Serec sitter i en stol och suckar uppgivet. Hon var en av dem som från början ockuperade huset, och är nu ordförande i organet som samordnar Metelkova.
Utanför fönstret sitter olika klungor med män som spelar musik från mobiler. De har druckit öl sedan morgonen, några går fram och tillbaka över innergården med huvorna uppfällda.
Ibland strosar några turister förbi och fotograferar de färgglada väggarna och konstverken. Vid ett tillfälle turas två medelålders kvinnor om att fota varandra framför en mosaikvägg. En bit bort står en man på ostadiga ben och skrattar åt dem. Kvinnorna ler osäkert innan de hastar vidare.
För några år sedan etablerade sig kriminella gäng som sålde droger på innergården i Metelkova, i likhet med hur ”Pusher street” utvecklades i Christiania i Köpenhamn. Med gängen kom även hemlösa och missbrukare, vid ett tillfälle bedrevs till och med prostitution i en av stålplattformarna som konstnärerna smyckat platsen med. Att Metelkova är granne med stadens enda metadonklinik är en bidragande faktor.
Enligt Nataša började det när staden stängslade in en park som förut varit tillhåll för gängen och missbrukarna. Hon misstänker att instängslandet berodde på de dyra bostäderna intill. Det har vid några tillfällen blivit våldsamt, konst inne i galleriet Alkatraz har demolerats, någon har blivit hotad. Vid ett tillfälle för två år sedan blev en ung kvinna våldtagen.
Flytande. På 32 år har verksamheten på Metelkova inte betalat en euro, eller en tolar, i hyra. Foto: Katja Palo.
– Det här är inte vår roll. Det är fel av staden att lämna det här på våra axlar. Vi har inte makten att hantera det. Vi är en offentlig plats, vi kan inte stänga den. Eller agera polis. Nu vågar många unga inte längre komma hit, eller så låter deras föräldrar inte dem.
Att ockupera platsen var aldrig planen från början. Efter att Slovenien blev självständigt från Jugoslavien 1991 började ett stort nätverk av konstnärer och fredsaktivister arbeta för att få Metelkova som ett lagligt kulturhus. När staden i stället började riva byggnaderna bestämde de sig för att ockupera komplexet.
Metelkova är en vital del av staden och borde vara en säker plats att besöka.
Nataša minns hur de ringde hem till henne. Hennes rumskompis svarade och sade ”Nataša, de river Metelkova, du måste åka dit!” Det gjorde hon.
– Det kändes så lovande, så viktigt. Jag var en ung student från en småstad. Alla musiker och konstnärer jag skulle träffa. Alla saker vi kunde skapa. Upplevelsen var så kraftfull att jag är kvar här än i dag.
I den cerisefärgade byggnaden intill de graffititäckta militärbarackerna, det som en gång var ett militärfängelse men nu är Hostel Celica, sitter Aleksander Jovanovič. Han har varit delaktig i Metelkova på ett eller sätt sedan han var 15 år gammal, nu är han i 30-årsåldern. Det började med ett band han spelade i. Nu jobbar han på hostel Celica med att ordna spelningar, kulturarrangemang och guidade turer, bland annat genom Metelkova.
– Det här är en av de viktigaste platserna för kultur som vi har. Väldigt många av Sloveniens musiker började här.
Han berättar att det redan från början fanns ideologiska fraktioner i Metelkova. I den brokiga skaran gick en av skiljelinjerna mellan de mer kompromisslösa radikalerna å ena sidan, och å andra sidan de konstnärer som gjorde om det gamla militärfängelset till ett vandrarhem, som ville att alla skulle vara välkomna. Det är en bild Nataša delar, hon minns ett möte mellan Metelkova och Celica där en punkare nästan hamnade i handgemäng med en av dem från vandrarhemmet, över en konflikt som handlade om att någon förstört ett träd de planterat. Stämningen har faktiskt förbättrats sedan staden tog över vandrarhemmet och gjorde det vinstdrivande, säger hon.
Aleksander (bilden) berättar att det hängt banderoller i Metelkova som säger ”tourists go home”. Han förstår dem, även om turismen är hans levebröd och han inte anser att resande är något dåligt. Gentrifiering, och Airbnb, är han dock emot.
Dessa ideologiska fraktioner gör sig påminda i och med drogförsäljningen.
Vissa, bland annat Katarina Deskovic (bilden) som drivit klubben Gala Hala i 24 år, anser att de behöver mer polisnärvaro. Hon vill till och med sätta upp övervakningskameror, något de anarkistiska grupperna motsätter sig. Exakt vad dessa grupper tycker får jag inte veta – de vill inte prata med en journalist.
Katarina berättar att de märkt att färre vågar komma för att platsen fått så dåligt rykte. Det märks av i barförsäljningen. Klubbarna har behövt ta in vakter, vilket är en alldeles för stor utgift.
– Metelkova är som ett samhälle i miniatyr, så vi har de problem som samhällen har. Missbruket och drogförsäljningen är ett problem i hela världen. Det är en konsekvens av kapitalismen.
De aktiva i Metelkova verkar inte heller vara överens om hur stort problemet faktiskt är. En konstnär som varit med från början anser att det kommer förstöra hela platsen om de inte hittar en lösning. Andra är bekymrade, men menar att de alltid kämpar mot något.
Branka Gradišar (bilden) är pr-chef på turistdepartementet. Hon säger att de är medvetna om problemet med knarklangarna och säger att de håller koll på situationen. Delvis för att veta om de kan fortsätta skicka sina turistguider dit.
– Polisen försöker aktivt lösa problemet, men de kan ju inte bara komma och flytta på människorna.
Hon säger att de planerar att bygga ett härbärge för hemlösa. Men att göra ett slags säker zon för missbrukarna, som Metelkova vill att de ska göra, är svårt. Det måste beslutas av staten.
Den kroatiska residenskonstnären Lav Pariporic (bilden) torkar svetten ur pannan efter att en hel dag ha arbetat på sin muralmålning. Under dagen satt ett ungt par på muren bakom honom och såg på. Han tänkte först att det såg romantiskt ut. Sedan såg han kanylerna. Paret var i 20-årsåldern.
– Det är som Hamsterdam. Du vet i The Wire?
Han syftar på avsnittet av den amerikanska kriminalserien där en polischef skapar en frizon för drogförsäljning och får alla langarna att bege sig dit, för att lugna de boende i områdena där drogförsäljningen tidigare störde friden.
Lav är inte ensam om att ha teorier om att det egentligen passar de som styr i Ljubljana ganska bra att ha drogförsäljningen samlad på en plats, utanför innerstadskärnans kullerstensgator och mysiga barer där turisterna sippar på Aperol Spritz. Staden förnekar att det ligger till så.
– Det stämmer inte. Metelkova är en vital del av staden och borde vara en säker plats att besöka, säger Branka Gradišar.
Slovenien har förändrats mycket sedan platsen först ockuperades. Ekonomin har blivit kraftigt nyliberaliserad och landet har gått med i EU och Nato. Gradvis har Ljubljanas innerstad blivit mer polerad, att bo har blivit dyrare. Omkring Metelkova reser sig blanka höghus mot himlen. Det tycks vara en sista bastion för alternativ kultur i staden.
Men många är ändå hoppfulla för Metelkovas framtid. Inne i Gala Hala sitter dj:n Raketa som är en av de yngre som är engagerade i Metelkova. Hon förbereder sitt set inför fredagens klubb, och pratar entusiastiskt om en serie klubbkvällar hon tänkt dra igång under namnet ”Ghettobabes”. I ett rum intill hålls en workshop i beatboxing.
Det är dags för en ny generation att ta över, tycker äldre ockupanter som Nataša.
– Gentrifieringen har varit stark, och det har fått många konsekvenser. Metelkova har lyckats att inte bli kommersialiserade, det är ett exempel på hur du kan hålla dig utanför de negativa processerna, stanna under egen regi, utan skrivna regler, säger Nataša.
Men hon har inga illusioner om att de kan utgöra en motkraft mot skenande hyror och utträngningen av stadens fattiga. Hon berättar att lägenheterna kring Metelkova börjat bli populära på Airbnb, hon har själv fått höra från en mäklare att hon borde köpa lägenhet i området för att fastigheter skulle öka i värde där.
– Jag tror inte du kan stå i opposition. Det är en så aggressiv kraft. Vi har själva bidragit till gentrifieringen, men inte med flit. Det enda vi kan göra är att behålla vår autonomi.
Den svenska välfärden har blivit ett tillhåll för kriminella och kapitalister, skriver S-debattören Linn Svansbo. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Välfärden har blivit ett kasino för kriminella och kapitalister, ändå tvekar socialdemokratin. Om inte vi kräver en offentlig styrd välfärd på vår egen kongress – när ska vi då göra det?
Tänk vilket fritt land Sverige har blivit.
Man kan välja mellan vårdcentraler med kopplingar till Bandidos, och sådana vårdcentraler som fuskar med skattemedel. Mellan gynekologer som skurit i kvinnor i onödan för att maximera ersättningen – och gynekologer som inte vill göra aborter. Man kan välja mellan skolor där skolpengen verkar gå till ägarens pälsjackor eller naturbruksgymnasium utan natur.
Du kan få precis vad du vill – allt utom en fungerande välfärd.
Skandalerna är inte längre undantag. De är systemfel. HVB-hem där barn riskerar livet. Assistansbolag som bluffar till sig skattemiljoner. Välfärden har blivit en lukrativ marknad för fifflare och riskkapitalister.
Vi har låtit marknaden ta kontrollen över våra känsligaste samhällsfunktioner.
Det är inte längre bara en fråga om kvalitet – det börjar likna ett sammanbrott för rättsstaten. Vi har låtit marknaden ta kontrollen över våra känsligaste samhällsfunktioner. Det är ett monumentalt politiskt misslyckande.
Och vi socialdemokrater bär ansvar. Vi har haft makten. Vi har haft möjligheten. Men vi har fegat. Varje gång frågan om vinstförbud i välfärden kommer upp görs kompromisser med marknaden. Det räcker nu.
Kongressen måste sätta ned foten. Välfärden ska organiseras i offentlig eller idéburen regi – och styras av medborgarnas behov. Inga fler skattekronor till bolag som drivs med vinstmotiv. Det handlar inte om att småföretagare är onda – utan om att vinster i välfärden är systemhotande. De urholkar tilliten, undergräver jämlikheten och öppnar dörren för kriminalitet.
Vi vet vad som krävs. Nu återstår bara modet att göra det.
Inför kongressen är valet tydligt. Antingen fortsätter vi anpassa oss till marknadens logik. Eller så återtar vi kontrollen över välfärden. Socialdemokratin måste våga vara systemförändrande – inte systemförvaltande. Retoriken måste följas upp med faktisk politik.
Om vi inte vågar fatta de beslut som krävs på vår egen kongress – när ska det då ske?
Jacob Wallenberg ser ut att vara på väg till banken. Foto: Cornelia Jönsson/DI/TT.
”Jag hoppas att meriterna har tillfört någonting”, förklarade Jacob Wallenberg Jr. för SVT när han trädde in i EQT:s styrelse. ”Men jag tror att det är en helhetsbild och det får du nog också fråga nomineringskommittén om.”
Helhetsbilden råkar bara se ut som ett släktträd.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Den nyfascistiska identitära rörelsen håller upp plakat med budskapet ”Ungdomen vill ha återvandring” under en demonstration i Wien den 20 juli 2024. Foto: Alex Halada/AFP/TT.
I Italien samlades Europas välansade ”business casual”-fascister för att diskutera återvandring. Och de har ett nytt favoritland: Sverige.
Martin Sellner stryker den mörka luggen åt sidan och rätar till den blå kavajen. Det är tidigt på lördagsmorgonen den 17 maj i en solig italiensk småstad. Det internationella mötet Remigration Summit ska strax börja. Men det har själv migrerat till småstaden Gallarate från Milano där det var tänkt att hållas. Journalister har redan hittat till den hemliga mötesplatsen och Sellner ställer sig framför kamerorna. Bakom honom vid entrén till teatern Condominio står unga funktionärer från den schweiziska gruppen Junge Tat, mer vana vid kampsport än dagens kostym.
Österrikaren Sellner är ledare för den europeiska identitära rörelsen, som anser att etniskt definierade kulturer bör hållas helt separerade från varandra.
– Målet nu är att göra återvandring så populärt att alla högerpartier efterfrågar det och alla regeringar i Europa vill genomdriva det”, förklarar Sellner. Han är retoriskt skicklig, en född agitator.
Ledare. Österrikaren Martin Sellner är den som har arrangerat mötet i Milano. Foto: Redox
– Vi har idéerna och vi bryr oss inte vilket parti som gör verklighet av dem”, fortsätter han.
Sellner är frustrerad över att de högerpopulistiska regeringarna i Europa verkar ha kört fast. Gränserna har visserligen stängts, men invandrarna är kvar. Men Sellner har en plan. Återvandring ska säljas in under beteckningen remigration. Han har skrivit en hel bok om det.
– Det räcker inte att ha den politiska makten, som Giorgia Meloni i Italien. Nu behövs en kulturrevolution, berättar Sellner för journalisterna.
Alla lagar finns redan på plats, det är viljan som saknas. Nu ska hans nyfascistiska nätverk få partierna att genomföra den.
Inför konferensen fanns det en tydlig inspirationskälla: Sverige. Arrangörerna höll under våren flera presentationer på plattformens X:s samtalsforum Spaces. I de förberedande diskussionerna lyfte de fram Sverige som ett föregångsland. Här har återvandring blivit ett begrepp som alla partierna i Tidö-överenskommelsen pratar om.
Innan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen var kravet på ”repatriering” partiets stora fråga, men det tonades sedan ned till förmån för en ”öppen svenskhet” som även rymde integrerade invandrare. Men återvandringen som krav fortsatte att föras fram av de identitära grupperingarna i utkanten av Sverigedemokraterna.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
President Javier Milei firar 215-årsdagen för Majrevolutionen, när Argentina fick sin första självständiga regering, med en parad i Buenos Aires den 25 maj. Foto: Gust/AP/TT.
När jag recenserade ”Hayek’s bastards” i Dagens Nyheter, dök två timbroiter upp för att försvara nyliberalismen. Men ingen av dem vågade ta i det som verkligen bränner: varför rör sig så många frihetliga mot den auktoritära högern?
Viska ”nyliberal” i tvättstugan, så tittar en medarbetare från Timbro fram ur en golvbrunn och förklarar att termen är missbrukad, att nyliberalen har rätt, och att de gemensamma torkskåpen är kommunism.
Så när jag recenserade historikern Quinn Slobodians nya bok Hayek’s bastards i Dagens Nyheter (28/4) väntade jag mig ett snabbt mothugg. Däremot hade jag aldrig vågat hoppas på två recensioner av min recension.
Så varför är uppdraget så viktigt att Timbro skickar två torpeder?
Delvis för att bullriga Fredrik Segerfeldt rusade in som Jeff Daniels i Dum & dummare och sköt bort alla kulor i väggen. Då fick den mer kliniska yrkesmannen Caspian Rehbinder ta på sig gummihandskarna, och grundligt dissekera boken.
Men framför allt är det för att man är medveten om att delar av nyliberalismen har gått i en mörkare riktning, och plågas av det. Jag ska förklara hur, men låt mig först beskriva Quinn Slobodians tes.
Tendensen mot biologism fanns redan hos den nyliberala frontfiguren Friedrich Hayek, som under 1980-talet började se kulturella skäl bakom ländernas relativa frihet.
Den klassiska vänsterbeskrivningen av 1990-talet är att nyliberalismen triumferade över hela världen – men så uppfattades det inte av rörelsen själv. Den hann knappt fira Sovjetunionens fall, innan de insåg att välfärdsutgifterna fortsatte att svälla i väst. Så de började vässa vapnen för ännu ett krig.
Enligt Quinn Slobodian valde en gren av den nyliberala rörelsen att söka sig till naturvetenskaperna. Man sökte rättfärdiga ojämlikheten i naturliga hierarkier, som den ojämna fördelningen av genetiska förmågor som IQ.
Tendensen mot biologism fanns redan hos den nyliberala frontfiguren Friedrich Hayek, som under 1980-talet började se kulturella skäl bakom ländernas relativa frihet, men med ordet ”bastarder” vill Quinn Slobodian understryka att utvecklingen är något helt nytt.
En av dessa avfällingar är den grovt rasistiska libertarianen Ron Paul i USA, som i sitt nyhetsbrev varnade för haitiska flyktingar som han kallade ”Aidsians”. I breven samarbetade han med ekonomen Murray Rothbard, en favorit hos argentinska presidenten Javier Milei. En tredje är det tyska Mises-institutet som varit centralt för idéutvecklingen i partiet Alternativ för Tyskland.
Man skulle kunna lägga till Heritage Foundation, som på 1980-talet var det stora flaggskeppet bland högerns tankesmedjor i USA, och som på senare år har lierat sig med högerextrema rörelser och auktoritära ledare som Viktor Orbán. Det är också de som ligger bakom Trumps försök att montera ned den amerikanska demokratin.
Även här går spåren långt tillbaka. Deras plan Mandate for leadership (1981) som var viktig för Ronald Reagan innehåller många spår som blommat ut i det högerradikala Project 2025 som Donald Trump försöker förverkliga – till exempel att stärka presidenten gentemot kongressen, ersätta tjänstemän med politiska nomineringar, och minska de oberoende myndigheternas makt – sådant som i dag kallas ”djupa staten” men som då kallades ”stora staten”. Visst ser vi en radikalisering, men också en kontinuitet.
Samtidigt har stiftelsen lämnat det nyliberala Atlas Network, vilket torde antyda att alla nyliberaler inte är med på det högerextrema tåget. Därav deras vånda.
Nyliberalerna och högerextremisterna vill krossa välfärdsstaten av olika anledningar – de förra för att släppa marknaden fri, de senare för att välfärden hjälpt kvinnan till jämställdhet.
Inget av detta lyfts tyvärr i de båda Timbro-texterna. Caspian Rehbinder insisterar: ”Hayek förespråkade rättsstatens primat, individens frihet och maktens decentralisering. Mises försvarade global handel och öppenhet.” Visst. Men frågan var om det i Hayeks sena verk fanns en tendens mot kulturella förklaringar, som biologisterna kunde bygga vidare på. Men förgrundsfigurernas skuld är ändå satt inom parentes, med ordvalet ”bastarder”.
Det intressanta är det nya, varför så många nyliberaler har gått i riktning mot högerpopulism. Hur ser man inom Timbro på denna koalition?
Oförmågan att svara på frågan beror troligen på deras ambivalens. Deras förlag ger ut etnonationalisten Ivar Arpis kritik mot antirasismen i Sverige, och deras vd PM Nilsson skriver debattartikel med sverigedemokraten Mattias Karlsson om deras gemensamma syn på frihet. Tidöavtalet är också i viss mån deras skapelse. Fredrik Segerfeldt skriver: ”Det Aretakis missar är att detta samarbete är grundat på realpolitiska överväganden, inte ideologiska sådana.”
Men som sagt drog han tyvärr pickan innan han läst färdigt. Det är nämligen precis det jag skriver i min recension:
”För att förstå den svenska koalitionen mellan marknadsliberalism och etnonationalism som kallas Tidöavtalet, måste man dock inte krångla till det så mycket som Quinn Slobodian gör. Man behöver inte lyssna på anarkokapitalistiska nischpoddar för att förstå att rörelserna världen över har funnit ett gemensamt intresse i att såga itu välfärden.
Nyliberalerna slipper se den heliga Marknaden tuktas av onda staten. Och när omsorgsarbetet inte längre kan skötas gemensamt av samhället, vem står då redo att slänga in kvinnan i köket igen om inte Fadern? Det är denna enkla ekvation som gör att så vitt skilda strömningar kan enas i en ny högerinternational. Med sågtänderna riktade mot allt fint vi byggde upp under 1900-talet.”
Likt Fredrik Segerfeldt tror jag att det i Sverige rör sig om realpolitik. Nyliberalerna och högerextremisterna vill krossa välfärdsstaten av olika anledningar – de förra för att släppa marknaden fri, de senare för att välfärden hjälpt kvinnan till jämställdhet. Det är den generösa barnomsorgen i Sverige som gjort att så många kan lönearbeta och skilja sig om man vill. Därför hamnar de nordiska länderna ständigt i topp när det gäller just kvinnans frihet.
Men friheten för kvinnor, muslimer och arbetare är inte central för dessa urbana mjukisar som gillar hårdrock, frihandel och hbtq – som slagit sig samman med ett parti som så sent som på 90-talet slog ned bögar och mörkhyade på stan, och som i dag ingår i en global auktoritär högervåg som vill montera ned demokratin.
Så nej, Fredrik Segerfelt, problemet med svenska nyliberaler är inte att ni är rasister. Utan att ni väljer kapitalismen framför friheten.
Bolt är ett av de två stora apptaxibolagen i Sverige, tillsammans med Uber. Foto: Martina Holmberg/TT.
Allt fler taxichaufförer riskerar att bli utvisade, efter att Migrationsverket börjat skicka varningsbrev på löpande band. De kör för Uber och Bolt, och deras uppehållstillstånd vilar på statusen som egenföretagare – en snårig juridisk stridsfråga i gigekonomin.
”Migrationsverket anser inte att du visat att du uppfyller de grundläggande kraven på realistiska affärsplaner och avgörande inflytande över verksamheten, och att detta är mer att likställa med en falsk egenanställning.”
Så löd brevet som nyligen damp ned på hallmattan hemma hos taxichauffören Khariq i Järfälla. Nu riskerar han att utvisas – med hänvisning till att han arbetar för apptaxibolagen Uber och Bolt.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Tindra Lindblad (till vänster) och My Kårlycke (till höger) kandiderar båda till att bli Ung vänsters nya ordförande. Foto: Liz Fällman, privat.
I helgen väljer Ung Vänster ny ordförande. Flamman träffar de två kandidaterna – juriststudenten Tindra Lindblad från Norrköping, och My Kårlycke från Göteborgs fabriksgolv. ”Vi kan inte låta SD vara mer motkultur än vänstern”, säger Tindra Lindblad.
– Det är fascistiska tider, med dåliga vibes i hela samhället. Vi måste våga vara coolare och inte hamna på defensiven hela tiden. Våga fucka ur.
Tindra Lindblads t-shirt bär texten ”Det som är bra för överklassen är dåligt för dig” – en klassisk Ung vänster-design från tiden runt millennieskiftet, berättar 22-åringen. På förbundets högkvarter på Kungsholmen försöker hon utveckla vad ”fucka ur” skulle kunna betyda för ett politiskt ungdomsförbund:
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard håller en pressträff med anledning av frigivningen av Joakim Medin. Foto: Caisa Rasmussen/TT.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Rädda Barnen varnar för att alla 1,1 miljoner barn i Gaza är farligt nära svält. Barnmat och bröstmjölksersättning finns i lastbilar vid gränsen, men släpps inte in. Rapporterna från Gaza är så fruktansvärda att de inte går att ta in. Barn, som borde leka med sina kompisar på torget, som borde lära sig läsa och skriva och vara med sin familj, dör i svält och bombningar. Inför öppen ridå genomförs dagligen brott mot mänskligheten i Israels fruktansvärda erövringskrig i Gaza.
Sedan Israel inledde sitt folkmord i Gaza har över 50 000 människor dödats. Den totala blockaden av förnödenheter har orsakat ett katastrofalt lidande och en omfattande humanitär kris. Tillgången på vatten, mat och mediciner är mycket knapp. Små barn med små kroppar är dem mot vilka näringsbristen slår allra hårdast.
Det är en folkfördrivning som pågår och tystnaden från Sveriges regering är öronbedövande.
Samtidigt står hjälpkonvojer fullastade med mat, medicin och vatten och väntar vid gränsen – som under lång tid inte tillåtits komma in i Gaza. 100 000 ton livsmedel har stoppats av Israel. Mat som hade kunnat mätta en miljon människor i fyra månader. När man efter hård internationell press till sist släpper in några av dessa lastbilar har svältkatastrofen eskalerat.
Samtidigt trappas attackerna upp. Den 4 maj beslutade Israel att utvidga offensiven i Gaza med målet att ta kontroll över hela landremsan. Det är en folkfördrivning som pågår och tystnaden från Sveriges regering är öronbedövande.
Så sent som i slutet av mars reste utrikesminister Malmer Stenergard till Israel för att tala om ”bilaterala relationer”. Inte ens nu, när folkfördrivningen och svältkatastrofen eskalerat, medger regeringen att det är ett folkmord som pågår. De har visserligen skärpt retoriken något gentemot Israel, men fortfarande saknas direkta åtgärder för att tillsammans med andra länder trycka på och få stopp på det fruktansvärda som pågår.
Sverige ska vara ett land med tydlig moralisk kompass, som står upp för folkrätt och internationell rätt. Ett land som stödjer att mat, mediciner och förnödenheter når fram i krigssituationer och att all form av vapenhandel med ett land som begår brott mot mänskligheten stoppas.
Den svenska regeringens brist på agerande är under all kritik. Utrikesministern tar nu avstånd från Israels planer på att erövra Gaza samtidigt som hon vägrar fördöma Israels krig i Gaza i sin helhet. Det är alldeles för vagt. Särskilt som det knappast läggs någon tyngd bakom orden.
Sverige kan inte fortsätta det militära samarbetet med Israel. Det är vår plikt att sätta stopp för vapenexporten. Så länge regeringen inte gör det är deras upptrappade retorik endast en läpparnas bekännelse. Vidare behöver regering aktivt stödja de rättsliga processer som pågår mot Israel i Internationella domstolen och de behöver verka inom EU för att frysa associeringsavtalet med Israel. Sverige behöver också återuppta stödet till UNWRA och trycka på för att humanitärt bistånd kommer in i landet i stor skala. Mat får aldrig användas som ett påtryckningsmedel i krig. Nu måste det bli ett omedelbart och permanent eldupphör i Gaza.
Israels krig i Gaza har visat att Sveriges regering inte förmår ta ställning för det mest grundläggande i en civilisation – det okränkbara människovärdet. Civila i krig måste skyddas. Gazas befolkning har rätt till liv och värdighet. Nu behöver pressen på Israel trappas upp. När barn svälter ihjäl, när ett folk drivs från sitt land, när ockupationen fördjupas, behöver pressen öka. Snart är det för sent, snart finns det inget Gaza kvar att rädda. Vi kan inte hamna där.
Carl Dürnberger: Wokelagen som får V att rysa och SD att mysa
En lag som är tänkt att skydda offentliganställda väcker ilska – från vänster. Foto: shchus/Adobe stock.
Facken ställer sig bakom en lag som kan göra det brottsligt att felköna en miljöinspektör. Ändå slår vänstern bakut. Men egentligen är det SD som borde darra av skräck inför förolämpningslagen.
På en bråkig demonstration regerar långfingret. På fotbollsmatchen används även runkgesten – med de brittiska två fingrarna som exotiskt alternativ. Min favorit är lillfingret som betyder ”liten kuk”. Själv har jag riktat alla fyra mot polisen.
De flesta av oss har någon gång känt djup frustration inför ordningsmakten. Så när det föreslogs bli olagligt att förolämpa en tjänsteman var det inte konstigt att många blev arga.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
I Norge möttes den grävande journalisten Lisa Röstlund av en vägg av klimatförnekelse. Foto: Lisa Mattisson.
”Norgeparadoxen” är journalisten Lisa Röstlunds uppgörelse med en av världens värsta klimatnationer.
Den som slöbläddrade i Expressen en dag förra sommaren kunde läsa en notis med rubriken ”Miljöaktivister på flygplats”. En grupp unga människor hade tagit sig in på Oslos flygplats och blockerat en landningsbana. Om det orsakade några försenade eller inställda flyg framgår inte, men notisen citerar en av aktivisterna: ”Regeringen behöver en knuff från människor som vi. Norge måste stödja icke-spridning av all olja, gas och kol. Allt hänger på det.”
Personen som säger det heter Vebjørn Bjelland. I Norge är han känd som den Extinction rebellion-kopplade kusinen till landets miljöminister Andreas Bjelland Eriksen. Andreas intar regeringens och de flesta norrmäns inställning: fortsätt borra! Kusinerna är Utøya-överlevare, ett trauma som gav dem deras riktning i livet. En ser en annalkande katastrof för mänskligheten, en annan ser den norska oljan som en möjlighet att göra gott. De står på varsin sida om Norgeparadoxen.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.