Inrikes 22 april, 2009

Jakt på fuskare kostar miljarder

Över en och en halv miljard. Det har de senaste årens jakt på utpekade bidragsfuskare kostat skattebetalarna, visar Flammans granskning. Samtidigt saknar Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten resurser för viktiga insatser mot avancerad skattebrottslighet.

När småbarnspappan i den gröna täckjackan slår ned blicken i bordet framför sig har klockan hunnit bli tretton minuter
över tio.

Det är en vanlig marsförmiddag i Göteborgs tingsrätts J-sal och snart ska mannen genom sin offentliga försvarare erkänna att han vid åtta tillfällen under våren 2006 tagit ut pengar för vård av sjukt barn, när han i själva verket arbetat som vanligt vid en av banorna på Volvos fabrik ute i Torslanda.
– Jag vet inte varför. Jag tänkte fel. Jag hade ingen tanke att göra så, förklarar han och lyfter för en stund blicken från bordsskivan.
Under resten av den dryga timmen långa rättegången återgår småbarnspappan till att hålla blicken kvar mot bordet, som om han skäms inför oss åtta som sitter i salen: de tre nämndemännen, rättens ordförande och protokollföraren vid hennes sida, åklagaren, hans egen advokat i mörk kavaj och så jag som ensam åhörare.

Och han tar aldrig av sig den gröna täckjackan.

Den 40-årige småbarnspappan tillhör de grupper som Försäkringskassan fick 300 miljoner kronor extra av regeringen för att granska under åren 2006 och 2007. För pengarna anställdes 150 nya heltidsarbetande bidragsjägare inom myndigheten.

Arbetsmarknadsstyrelsen och Arbetsförmedlingarna fick samtidigt 120 miljoner kronor och det har till och med instiftats en ny lag, Bidragsbrottslagen, som ska fälla dem som ger oriktiga uppgifter eller på annat sätt vilseleder myndigheter som betalar ut bidrag och ersättningar. Men även de myndigheter som inte fått extra anslag av regeringen lägger allt större summor på jakten efter fuskare.

Före detta års slut har Försäkringskassans, Centrala studiestödsnämndens, Arbetsförmedlingens och Migrationsverkets jakt på fifflare, som småbarnspappan i den gröna täckjackan, tillsammans kostat skattebetalarna mer än 1,6 miljarder kronor.

Det sker samtidigt som ingen riktigt vet hur stort problemet med fusk egentligen är.

Diskussionen om myndigheternas slapphänta behandling av fuskarna inleddes med att tv-programmet Uppdrag granskning i januari 2005 sände det första av fyra program om fuskandet i välfärdssamhället.
– Det krävs en nationell samling mot det fusk som förekommer, förklarade dåvarande finansministern Pär Nuder.
Den 12 maj samma år tillsatte regeringen på finansministerns initiativ Delegationen för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystem, populärt kallad FUT-delegationen, med uppdrag att ”förhindra olika former av oegentligheter, liksom verka för att regler som inbjuder eller kan ge upphov till sådana företeelser ändras”.

Idag, fyra år senare, har kontrollorganisationerna svällt betydligt inom alla myndigheter som handskas med bidrag och ersättningar. Försäkringskassan står för större delen av alla utbetalningar och är också den myndighet där kontrollorganisationen svällt kraftigast. För fem år sedan hade Försäkringskassan avsatt 49 heltidstjänster till en kostnad av drygt 29 miljoner kronor åt arbetet mot misstänkt fusk. Två år senare hade kontrollorganisationen nästan tiodubblats till att omfatta 458 heltidstjänster för 232 miljoner kronor. Samtidigt har personal i övriga delar av myndigheten fått gå.

Idag arbetar 160 personer på heltid med efterföljande kontroller. Hos Arbetsförmedlingen ska det idag finnas en resursperson och en som sysslar med underrättelse på varje kontor. Det finns drygt 400 arbetsförmedlingskontor i landet.

Centrala studiestödsnämnden har drivit flera uppmärksammade projekt för att få tag i fuskare, en del har gett pengar tillbaka, andra har gått jämnt upp med vad granskningen kostat. Myndighetens totala kontrollverksamhet har svällt från 40 årsarbetskrafter 2005 till årets 57.

Inom personalen finns en utbredd tveksamhet över hur meningsfulla kontrollerna är i förhållande till vad de ger.
– Regeringen lägger ju enorm kraft på det här. Men frågan är om det går att minimera det här och om det är värt besväret. Vår huvudsakliga uppgift är ju att hjälpa folk till studier och det kommer i skymundan, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN.

Att det blivit mer av kontroller har även arbetslöshetskassorna märkt av. Men några siffror över hur stora resurser som ägnas åt kontroll inom det området finns inte.
– Det som skett de senaste tio åren är att allt mer resurser läggs på kontroller, säger Peter Schöneman, avgående kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.
– Men det stora problemet som vi har är svartarbetet. Där det är ljust är det inte så svårt att kontrollera, men där det är svart är det svårare. Samma slutsats drar de andra myndigheterna som på regeringens uppdrag lägger ner allt större resurser på att jaga bidragsfuskare. Liksom FUT-delegationen, den av regeringen tillsatta gruppen för analys och samordning av arbetet mot bidragsfusket.

Försäkringskassan kan lägga stora resurser på att kontrollera ansökningar och felaktiga uppgifter, men har ändå svårt att upptäcka om en sjukskriven person eller förtidspensionär arbetar svart på ett bygge eller i en butik någonstans. Det är Skatteverkets uppgift och det har inte fått några pengar tillskjutna sedan den dåvarande socialdemokratiska regeringen 2005 avsatte 225 miljoner kronor för jakten på skattefuskare för åren 2006 och 2007.
– Regeringen har inte gjort någon sär- skild satsning på Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. De driver inte på, speciellt skjuter man inte till med särskilda resurser, säger Lars Johansson (S), vice ordförande i Skatteutskottet.

Den stora satsningen på kontroller och det stora politiska intresset till trots så vet ingen hur omfattande fusket är. Den högsta siffran i debatten kommer, inte helt oväntat, från FUT-delegationen, som låtit en expertpanel uppskatta omfattningen på de felaktiga utbetalningarna.

Experterna kom fram till ett medvetet fusk i storleksordningen tio miljarder kronor varje år, en siffra som alla inblandade myndigheter kritiserat. Å andra sidan har de inte lyckats få fram någon egen skattning av fusket. Tio miljarder kronor kan jämföras med det totala skattefelet i Sverige som, enligt Skatteverket, omfattar 133 miljarder kronor årligen. Varav 80 miljarder tros vara medvetet skattefusk. Till det kommer de uppskattningsvis 50 miljarder som redan tros ligga placerade i skatteparadis i utlandet.

Klockan tickar ned för lunch när småbarnspappan i den gröna täckjackan sitter i Göteborgs tingsrätts J-sal, för att få domen uppläst för sig. Två månaders fängelse för åtta fall av bedrägeri och försök till bedrägeri. Han har redan betalt tillbaka de 17 072 kronor som Försäkringskassan krävt tillbaka av honom och förlorade sitt arbete efter åtta år på Volvo.

Han går på a-kassa men döms att själv betala kostnaderna för sin försvarare.

Daniel Olsson

INGET TILL SKATTEVERKET

”2008 var ett år under knapphetens stjärna”, inleder Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand myndighetens senaste årsredovisning.

Sverige har en av Europas mest kompetenta skattemyndigheter. I inget annat land är det billigare att driva in skattepengar från medborgarna än i Sverige. Det kostar drygt 50 öre per hundralapp. I motsats till vad som ofta påstås är också Skatteverket relativt populärt bland skattebetalarna – inte minst hos småföretagare.

Och Skatteverket har som målsättning att halvera skattefelet till år 2012. Ett mål man har svårt att nå, men omprioriteringar inom den egna verksamheten har frigjort pengar. Under de senaste åren har antalet nedlagda arbetstimmar vid Skatteverkets skattebrottsenhet ökat med 50 procent.

Men det har skett utan extra resurser.

Trots upprepade påstötningar mot regeringen så har Skatteverket tvärtom tvingats minska sin personal.
– Vi har drygt 10 000 anställda. Förra året fick vi minska vår personal med 500 personer. I år ser det ut att bli ytterligare 500. Om vi inte får mer pengar i höst blir det riktigt besvärligt, då kommer vi tvingas minska med lika mycket också nästa år, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

– Vår budget ligger fast men våra uppgifter ökar hela tiden. Ibland känns det som om vi ska ta hand om allt. Nu ska vi ta hand om de nya ID-korten, säger kollegan Ulf Hornegård, som i flera år arbetat för att förebygga skattebrottslighet.

En liknande utveckling sker hos Ekobrottsmyndigheten, som ska bekämpa den mest avancerade ekonomiska brottsligheten. De har också sett personalminskningar samtidigt som myndigheten fått alltfler uppgifter. Bland annat ska Ekobrottsmyndigheten bära ett tungt lass i bekämpningen av den grova organiserade brottsligheten. I övriga Europa ser läget något annorlunda ut. Med Tyskland som den drivande motorn prioriteras idag jakten på de stora skattebedragarna och insatser har skett mot olika skatteparadis.

Tyska skattemyndigheten skapade rubriker häromåret, när det avslöjades att de betalt en tidigare anställd vid en bank i Liechtenstein för information som denne stulit från sin före detta arbetsgivare. Den informationen nådde sedan flera länders skattemyndigheter, däribland Sverige.

Under det nyligen genomförda G20- mötet i London var också skatteflykten och skatteparadisen en viktig fråga. Men varför diskuteras inte skatterna i Sverige på samma sätt?
– Det är väl en politisk styrning. Vi har ju alltid kämpat och kommer alltid kämpa mot skattefuskare. Vi vet att svartjobben och utlandstransaktionerna står för ungefär 110 miljarder varje år. Det är där vi lägger vår kraft, säger Ulf Hornegård vid Skatteverket.

Inför höstbudgeten begär Skatteverket nu 225 miljarder kronor för år 2010 och 402 miljarder för året därpå. Under de senaste åren har liknande äskanden fått kalla handen från regeringen.

Daniel Olsson

SÅHÄR GJORDE VI
I en rapport från FUT-delegationen från år 2008 framgår omfattningen av kontrollerna inom respektive myndigheter. För en del myndigheter är omfattningen i årsarbetskrafter, andra i kostnader. För åren före och efter har samtliga årsredovisningar, rapporter till regeringen och regleringsbrev granskats.

Vid ett fåtal fall där uppgifter inte har gått att få fram på annat sätt har uppskattningar av antalet årsarbetskrafter gjorts av tjänstemän på de berörda myndigheterna.

För en del år har totalsumman räknats fram som ett resultat av antalet årsarbetskrafter multiplicerat med driftkostnaden per årsarbetskraft som redovisats i myndighetens årsredovisning för det året. För den beräknade kostnaden för år 2009 har driftkostnaden per årsarbetskraft för år 2008 använts vilket troligtvis gör det årets kostnader något lägre än vad det skulle vara.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes/Nyheter 27 april, 2024

Stockholm samlas mot rasismen

Ett tusental stockholmare samlades på Gubbängens torg under lördagen för att protestera mot rasismen. Foto: Oscar Olsson/TT.

I dag samlades ett tusental människor i Gubbängen för att protestera mot rasismen, med tal från tre rödgröna partiledare. Manifestationen var tänkt att inkludera talare även från den utomparlamentariska vänstern, en inbjudan som snart drogs tillbaka. En missad chans att kroka arm, säger Victoria Rixer från Linje 17.

”Inga rasister på våra gator.”

Slagorden ekade över Gubbängens torg under lördagen, där ett tusental människor samlats för att protestera mot rasismen. Detta med anledning av attacken mot ett antifascistiskt samtal på teater Moment i onsdags, när en handfull maskerade högerextremister kastade en rökbomb, stormade in och utdelade ett tiotal slag mot journalisten Mathias Wåg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 26 april, 2024

”Lili och jag förde samtal i mina drömmar”

Lili Brik i Moskva 1973. Ännu levnadsglad och chic. Foto: Bengt Jangfeldt.

Lili Brik var Majakovskijs älskarinna, judinna och en sexuellt utlevande borgarflicka som behövde städas undan i ett allt mer auktoritärt Sovjet. I sin debutroman ”Framtidens hjärta” gör Malin Hasselblad henne levande igen.

Det finns en berömd bild av den ryska avantgardepoeten Vladimir Majakovskij (1893–1930) där han står lutad mot ett träd. Det ser ut som att han tar stöd från trädstammen för att inte ramla. Samma bild finns i en tidigare version, som förklarar den märkliga kroppsställningen. Den utsträckta armen sträcker sig runt en kvinna som bär hatt och tittar rakt in i kameran. Det är Lili Brik som under några omvälvande år runt Ryska revolutionen var Majakovskijs älskarinna, välgörare och marknadsförare. 

Som vi vet går historien extra hårt fram mot vissa. Särskilt om de är kvinnor, tar för sig av livet och framför allt om de stör bilden av en nationalikon. Men inte ens Sovjetunionens propagandaapparat har lyckats radera Lili Brik. För hur skulle det kunna vara möjligt, då Majakovskij levde och dog för kvinnan som fick omöjliga böcker att ges ut, en svältmåltid att framstå som en fest och människor runt omkring henne att utföra stordåd? Framför allt lever hon vidare i rader som ”kunde du inte komma på nåt / som gör att vi utan att plågas / kunde kyssas och kyssas och kyssas?”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Ledare 25 april, 2024

Nu kan väl ingen blunda för fascismen

Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats i Gubbängen efter attacken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

De senaste åren har många till höger tonat ned det fascistiska våldet, för att ursäkta alliansen med Sverigedemokraterna. Attacken i Gubbängen visar än en gång att hotet inte får ignoreras.

I går kväll arrangerade Vänsterpartiet ett panelsamtal om antifascismen på teatern Moment i Gubbängen. Efter en föreläsning av Klara Ljungberg från Expo skulle ett panelsamtal hållas med miljöpartisten Mariana Moreira Duarte, Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling och frilansjournalisten Mathias Wåg.

I stället stormade en handfull svartklädda, maskerade personer in och utdelade ett tiotal slag mot Mathias Wåg, samt kastade en rökbomb. Enligt Expo rör det sig om nazister, som även ska ha filmat evenemanget för att lägga ut i sina kanaler. Mötet kunde dock fullföljas och även om några fick åka till sjukhus skadades ingen allvarligt.

Det är tack och lov lagligt att kalla nazister för nazister i Sverige

Bara några dagar tidigare hade maskerade nazister patrullerat Göteborgs gator. Och i Järfälla gick maskerade nazister från NMR till attack mot ett migrantläger, efter en uppmaning till ”vårstädning” av högerextremisten Christian Peterson, komplett med koordinater till platsen.

De senaste åren har vi dessutom tvingat vänja oss vid högerextrema provokatörer som dyker upp med kamera för att skapa ”innehåll” till sina kanaler. När Flamman arrangerade Socialistiskt forum för 1,5 år sedan dök en högerextremist upp för att filma och bete sig hotfullt, även då riktat mot just Mathias Wåg.

Man har också försökt sig på strategiska stämningar (”slaps”) som ett sätt att attackera pressfriheten (Flamman, 29/5 2023). Under namnet ”Förtalsombudsmannen” har Christian Peterson stämt komikern Bianca Meyer för att ha kallat högerextremisten Nick Alinia för ”nazistpyssling”, samt drivit ett liknande fall mot Mathias Wåg, för att dyka upp med kamera och provocera på rättegången.

Läs mer

Men Förtalsombudsmannen förlorade alla dessa fall. Det är tack och lov lagligt att kalla nazister för nazister i Sverige, oavsett hur kränkta de blir. Kanske är det därför vi ser en stegrad våldsamhet. Inte konstigt då att Säkerhetspolisen skriver att terrorhotet i dag framför allt kommer från två våldsbejakande rörelser – islamismen och högerextremismen.

Under 2017 placerade nazister bomber på flera flyktingboenden i Göteborg samt en syndikalistlokal, under hösten 2021 ägde två skolattacker rum med högerextrema motiv, och i mars avslöjade Expo hur en nazistisk chattgrupp planerade våldsdåd mot minoriteter som judar och homosexuella. Knivmordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på Almedalsveckan i Visby 2022 utfördes av en man med bakgrund i NMR, efter flera år av hotfulla aktioner. Den gången var det Johan Hakelius som skämtade bort våldshotet.

Blundar högern nu har den bekänt färg en gång för alla.

Men från höger är impulsen att tona ned hotet. I DN fördömer Erik Helmerson dådet, men kan inte låta bli att lyfta in Palestinaaktionen mot Ebba Busch och klimatungdomarna som protesterade framför riksdagen – som om det att jämställa med maskerad misshandel.

Ulf Kristersson relativiserade nyligen det våldsamma högerextrema hotet själv när han skrev: ”Nynazisterna och den autonoma vänstern har länge hotat judar.” (SvD, 8/11 2023) Några autonoma våldsdåd mot judar kunde han dock inte nämna.

Syftet med sådana relativiseringar är förstås att tona ned sin allians med ett parti som springer ur den nynazistiska rörelsen, och som den fortfarande har banden kvar till. Sverigedemokraternas framgångar bygger på just denna dubbelhet – att framställa sig som städad konservatism, samtidigt som man hela tiden blinkar mot rörelsens mest radikala delar. Flera sverigedemokrater har exempelvis öppet backat Petersons kampanj mot Tobias Hübinette på Karlstads universitet.

I den bästa av världar skulle högern ha förstått allvaret för länge sedan, men efter Gubbängen är det fascistiska hotet hotet omöjligt att förneka. Blundar högern nu har den bekänt färg en gång för alla.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 25 april, 2024

Facklig organiseringsvåg i amerikanska södern

Shawn Fain, ordförande för UAW. Foto: Alex Brandon / TT

Det amerikanska fackförbundet United Auto Workers (UAW) har medvind. Volkswagen-arbetare i Tennessee anslöt sig till facket den 19 april, och nästa månad ska även arbetare på Mercedes Benz fabrik i Alabama rösta om att gå med.

Efter förra årets framgångsrika strejker i USA:s nordliga stater, där UAW tog sig an storbolagen Ford Motor Company, General Motors och Stellantis, tändes en gnista i den amerikanska södern.

– Vi röstar för en säkrare arbetsplats, säger Moesha Chandler, arbetare på Mercedes i ett uttalande som delas på UAW:s hemsida, och fortsätter:

– När människor i 20 års ålder känner hur jobben förstör deras kroppar, då är något fel. Genom att gå med i fackföreningen tar vi oss makten att ändra arbetsplatsen till något säkrare och hållbarare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes/Nyheter 24 april, 2024

Nazister attackerade antifascistiskt möte: ”Stärker behovet av antifascism”

Moment Teater i Gubbängen efter attacken. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Flera personer har förts till sjukhus efter att maskerade personer attackerade ett möte i södra Stockholm. Nu kallar Vänsterpartiet till manifestation mot attacken.

På onsdagskvällen attackerades ett möte på Moment Teater i Gubbängen av 3-5 svartklädda och maskerade personer. Enligt tidningen Expo ska det röra sig om nazister, som misshandlade flera personer, vandaliserade teaterlokalen och lämnade platsen innan polisen hann fram till platsen.

Evenemanget gick under titeln Antifascistiskt möte, och var tänkt att bestå av en föreläsning med Klara Ljungberg från Expo och ett efterföljande panelsamtal med miljöpartisten Mariana Moreira Duarte, Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling och frilansjournalisten Mathias Wåg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Rörelsen 24 april, 2024

Bosättarkolonialism är inte ett perfekt begrepp – men förklarar Israels politik

Israeler firar Jerusalemdagen, en nationell högtidsdag till minne av landets ockupation av östra Jerusalem 1967. Foto: Ohad Zwigenberg/AP.

Under vintern har begreppet bosättarkolonialism debatterats i svensk vänstermedia i relation till Israel och Palestina. I Brand beskrevs Israel av pseudonymen Rolf Skoglund som en ”europeisk-amerikansk bosättarsättarstat”, medan Mirjam Katzin i ett svar kallade det magstarkt att referera till förintelseöverlevare och deras ättlingar för europeiska kolonisatörer.

I en parallell debatt i ETC uppmanade medieforskaren Helena Hägglund vänsterns ledarsidor att använda bosättarkolonialism som teoretiskt ramverk för konflikten, medan Leonidas Aretakis i ett svar beskrev begreppet som ett ”amerikanskt modeord”. Nyligen har termen försvarats av både Kalle Hedström Gustafsson i ETC och Per Sicking i Flamman. Liknande diskussioner har utspelat sig även utomlands, bland annat i tidskriften Jacobin.

Läs mer

Som forskare som använt just det här begreppet i Israel och Palestina känner jag inte igen mig i debatten. Både själva begreppet och poängen med dess användning är ofta ospecifikt beskrivet. Men för att förstå hur och varför det israeliska systemet systematiskt omfördelar resurser från palestinska medborgare i Israel till judiska dito är begreppet användbart.

Nästan all mark i Israel ägs av staten och hyrs ut på kontrakt om 49 eller 99 år genom Israeliska landmyndigheten. Vidden av hur riggat systemet är för de palestinska medborgarna kan vara svår att ta in för den som inte själv hört tjänstemän oförblommerat tala om det.

För att förstå den israeliska nationella skapelseberättelsen med dess vurm för pionjärer är perspektivet också bra, och likaså för att förstå förhållandet mellan de extrema bosättarna och samhället i stort. Begreppet vänder spegeln mot bosättarna: deras självbild, relationen med det nya landet och till de ursprungliga invånarna.

Men man behöver vara specifik. Vad är det till exempel som säger att bosättarkolonialism nödvändigar ett europeiskt förled? Och vilken period pratar vi om när vi säger kolonisatörer? Sionistisk strategi och idé har vidare ändrats över tid och plats. Från sent 1800-tal till 1948 pågick judisk invandring till regionen Palestina under sionistisk flagg. Efter 1948 fortsatte invandringen, bland annat med förintelseöverlevare, men i en helt annan politisk kontext. Inkluderar vi politiken som förs i relation till palestinierna på Västbanken och Gaza eller avgränsar vi oss till Israels erkända gränser? De två systemen är sammanlänkade men olika.

Läs mer

Till saken hör att det inte finns någon sammanhållen förklaringsmodell som heter bosättarkolonial teori. Det finns däremot något som kallas bosättarkoloniala studier. Detta fält arbetar ofta jämförande och rör sig till övervägande del mellan samtidens Australien, Sydafrika, USA, Kanada och Israel och Palestina. Fältet tog form under 1990-talet i Australien som en reaktion mot brister i det postkoloniala perspektivet. Kolonialismen, menade man, är en pågående och allestädes närvarande process. Att det är ett amerikanskt modeord är därför inte en helt rättvis beskrivning.

Begreppet vänder spegeln mot bosättarna: deras självbild, relationen med det nya landet och till de ursprungliga invånarna.

Det bosättarkoloniala perspektivet har många brister: det innebär ofta en klumpig och odynamisk tudelning mellan kolonialism inriktad mot resurser inklusive människor och kolonialism inriktad mot land (bosättarkolonialism är det senare). Där tenderar man att glömma andra grupper utanför binären bosättare-ursprunglig, till exempel andra invandrargrupper.

Kritiker av perspektivet har även lyft fram att den mycket strukturella synen på världen leder till en konceptualisering där bosättningen alltid ”slutförs”. De menar att även de som använder det för att belysa den israeliska statens övergrepp indirekt skriver en historia där palestinierna (snart) är ett minne blott. Från det perspektivet är det alltså inte antisemitiskt utan anti-palestinskt, om palestinskt här betyder en levande palestinsk framtid i regionen.

I slutändan är det dock framför allt ett akademiskt begrepp. Det kan anpassas till praktik och aktivism, men är i grund och botten en förenkling, som kan hjälpa oss att se vissa toner i en situation – som inte förklarar alla processer, men några.

Med det sagt kan det vara till stor hjälp för att föreställa sig en väg framåt. Det innebär ett nödvändigt erkännande och möjliggör en nödvändig uppgörelse. Vem kan förespråka något annat?

Läs mer
Brända bilar i Huwara den 27 februari 2023, efter en våldsam bosättarräd som svarade på att två bosättare sköts ihjäl av en palestinier. Foto: Majdi Mohammed/AP.
Utrikes 12 januari, 2024

Dagen efter Gaza

Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Nyheter/Utrikes 24 april, 2024

Gigbolag försökte påverka europeisk arbetspolitik

En taxi från gigföretaget Bolt kör i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Taxibolaget Bolt skrev utkast till brev i den estniska regeringens namn, visar en ny granskning.

Tyskland, Frankrike, Grekland och Estland. Under de senaste åren har de fyra länderna varit starka krafter inom EU för att motarbeta det förslag på ny lagstiftning som unionen tagit fram i syfte att förbättra gigarbetares rättigheter.

Nu meddelar Euractiv att organisationen Corporate Europe Observatory (CEO), som bevakar lobbyism i EU, fått tag i mejl som visar hur det estniska apptaxi- och budföretaget Bolt använt sig av intensiv lobbyism för att påverka landets inställning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 24 april, 2024

Maskerad samhällskritik legitimerar ojämlikhet

Jennifer Coolidge som Tanya i ”White lotus” personifierar rik skörhet. Foto: HBO.

Rötäggen skymmer verklig maktkritik när de superrika skildras i media, enligt medievetaren Axel Vikströms nya avhandling.

Svensk nyhetsmedias skildringar av den ekonomiska eliten vältrar sig i rikedomsporr, och lämnar oss med föreställningen om att det bästa vi kan hoppas på är lite ”bättre” miljardärer – sådana som verkligen har förtjänat sin förmögenhet och förvaltar den med nationens bästa för ögonen. Det menar Axel Vikström i en ny avhandling i media- och kommunikationsvetenskap, med titeln The mediated representation of the super-rich.

Rikedomsporren känns igen från de senaste årens våg av tv- och filmdraman om superrika – Succession, White Lotus, Exit, Triangle of Sadness – listan kan göra lång. När superrika skildras i dessa dramer är det oftast i form av psykologiska undersökningar av förmögenhetens korrumperade krafter, lätt maskerat som samhällskritik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 23 april, 2024

Nya bankregler försvårar för föreningar

Det har blivit allt svårare för ideella föreningar att öppna bankkonton, inklusive för politiska förbund. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Det blir allt svårare att starta bankkonton för ideella föreningar, bland annat på grund av en ny anslutningsavgift från bankerna. Nu hoppas föreningslivet på förändring.

I januari 2022 infördes nya direktiv för Sveriges banker. Byråkratin komplicerades, avgiften till bankerna höjdes och att öppna ett bankkonto kostar nu 5 000 kronor eller mer.

Reglerna blev ett hinder för många ideella föreningar, som behöver en ekonomi för att kunna driva verksamhet. En av de drabbade föreningarna är SGC, som samlar runt 375 spelintresserade ungdomar. Trots större ambitioner är de i dagsläget begränsade till digitala möten via plattformen Discord och en gemensam Minecraftvärld. I sommar skulle de vilja anordna ett läger för sina medlemmar med mat, boende och aktiviteter. Men utan bankkonto är det krångligt att få till.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Krönika/Kultur 23 april, 2024

Yael Bartanas ”Farewell” (2024) är som en ondskefull ”Aniara”.

De politiska spänningarna är påfallande närvarande på Venedigbiennalen. Ändå är det handens lust som får känneteckna världens största konstutställning.

När 60:e biennalen i Venedig öppnar en kylslagen dag i april 2024 är stämningen inte den vanliga, euforiska. Världens mest anrika konsthändelse, som inträffar vartannat år sedan snart 130 år, kan med sina nationella paviljonger, ihopträngda i en inhägnad park, Giardini, liknas med en frusen bild av Förenta Nationerna, en spegling av världen av idag. Följaktligen är Ryska paviljongen stängd i år – också. Efter ett beslut av Israels utvalda konstnär själv stod landets modernistiska glas-betong-byggnad  också stängd och nedsläckt. 

I presskön in till området på öppningsdagens morgon hör jag bakom mig två tjejer tala lågmält på hebreiska. Vi börjar prata och är överens om att Ruth Patir tog rätt beslut när hon stängde sin utställning i sista stund utan att stämma av med Israels  kulturminister Miki Zohar. Nu står där utanför i stället tre biffiga ”carabinieri” och blänger på förbipasserande, som inte tycks ta någon större notis. Alltför mycket drar uppmärksamheten till sig och utbudet är överväldigande, deadlines väntar och alla kritiker håller sina sinnen vidöppna för att kunna leverera en färsk spaning. Konsten sägs ju ha de mest finkalibrerade tentaklerna för vart världen är på väg. I tider som dessa är det förstås hårdvaluta och Venedigbiennalen, med sin prestige och koncentration, är den rätta platsen. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]