Det amerikanska fängelset i Guantanamo Bay på Kuba kan komma att stängas av Barack Obama – men få känner till att det finns ännu ett kritiserat fångläger – i Bagram nära Kabul i Afghanistan.
Uppskattningsvis hålls 700 personer fängslade – nästan tre gånger så många som på Guantanamo. Det militära fånglägret förväntas också expandera för att kunna klara uppåt 11.000 fångar.
– Bagram framstår som lika illa – eller värre än – Guantanamo, säger Hina Shamsi vid medborgarrättsorganisationen ACLU.
Fortsatta övergrepp
Fångbasen öppnades av den amerikanska militären som ett tillfälligt häkte i samband med invasionen för att störta talibanerna år 2001. Liksom Guantanamo är Bagram ett fångläger som sattes upp utomlands i samband med ”kriget mot terrorismen” och utom räckhåll för amerikanska domstolar. 2005 försökte USA överföra fängelset till afghanska myndigheter. Detta efter att väldokumenterade berättelser om att vissa fångar hade ”försvunnit”, medan andra avlidit i cellerna eller blivit utsatta för tortyr, hade blivit kända.
Men på grund av ett antal juridiska, byråkratiska och administrativa misstag står fängelset fortfarande under amerikansk kontroll. Och en färsk rapport från Internationella rödakorskommittén, ICRC, som ännu är konfidentiell, ska enligt uppgift beskriva hur fångarna i lägret fortfarande blir utsatta för övergrepp.
Rapporten ska bland annat beskriva att Bagram är extremt överbelagt, att miljön är mycket hård, samt att fångar ibland utsätts för grym behandling som står i strid med Genèvekonventionen. Vissa av fångarna ska ha suttit inspärrade på anstalten i över fem års tid utan att ha åtalats eller fått tala med juridiska ombud.