Helaprojektet, som stöttat insatser för att ge deltidsarbetslösa ökad arbetstid, har lämnat in sin slutrapport till regeringen.
– Det bästa av allt är att alla tjänar på ökad arbetstid, anställda, arbetsgivare och samhälle, säger Kenth Pettersson, ordförande för projektets styrgrupp, till Jämsides.
Helaprojektet har pågått i fyra år. Det är Jämo som tillsammans med fyra andra myndigheter – Arbetsmiljöverket, Arbetslivsinstitutet, Arbetsmarknadsstyrelsen och svenska EFS-rådet – står bakom projektet, som haft i uppdrag att utveckla metoder för att minska antalet ofrivilligt deltidsarbetande. Insatserna har koncentrerats på kvinnor, som är den grupp som oftast arbetar deltid mot sin vilja.
Inte dyrare
I projektets slutrapport, som lämnades till arbetslivsminister Hans Karlsson förra veckan, är en av slutsatserna att ökad arbetstid för de anställda inte behöver innebära ökade kostnader för arbetsgivaren. En annan slutsats är att de anställdas inflytande och engagemang är avgörande för att förändra hur arbetet organiseras, skriver Jämsides. Helaprojektet har stött ett 70-tal olika projekt runt om i landet. Tvåtusen av de 20 000 anställda som berörts av projekten, har ökat sin arbetstid.
I Sverige idag förvärvsarbetar ungefär lika många kvinnor som män. Men kvinnornas genomsnittsinkomst är 70 procent av männens. Det beror bland annat på att kvinnor inte får lika lön för lika arbete, men den enskilt största anledningen är att kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning än män. Ofta är deltidsarbetet en individuell lösning för kvinnor för att få ihop arbetet på jobbet med arbetet hemma. För många andra är det fråga om en oönskad deltidsarbetslöshet.