Kameraövervakning på bussar i syfte att förebygga våld blir allt vanligare. Röster har höjts om att det inkräktar på passagerarnas och chaufförernas integritet, men från fackets sida är man nöjd.
– Vi busschaufförer utsätts för alltmer våld och hot. Vi kände oss totalt maktlösa, så därför började vi pressa på om kameraövervakning, berättar Sten-Ingvar Ingvarsson, busschaufför och ordförande för Kommunals trafiksektion i Jönköping.
En av sektionens medlemmar rånades för ett tag sedan med luftvapen och fick fem kulor i huvud och hals. Den incidenten gjorde att medias fokus på passagerarnas integritet försvann.
Men är inte integritetsfrågan relevant?
– Vi tänkte faktiskt inte i integritetsbanor när vi tog det här beslutet, utan bara på att skydda oss mot våldet, berättar Ingvarsson.
– Vi har inte heller fått några negativa reaktioner från passagerarna. Framför allt äldre damer har istället gett mig positiv respons. De känner sig själva säkrare.
I Jönköping finns det sedan ett halvår kameror på 16 av Arrivas bussar och nio av Swebus. Tidigare hade man övervakning på försök i liten skala.
Andra exempel på orter som har kameraövervakning på bussarna är Västerås, Ystad och Lund. Jämte Swebus har nu även Connex fått tillstånd att övervaka sju av sina busslinjer i lundaregionen och i Eskilstuna installerar samma bolag i sommar en tillfällig kamera i en av sina bussar.
Det är länsstyrelsen som är tillståndsmyndighet för kameraövervakning. Lunds kommun är kritisk till de nyliga tillstånden för sju linjer i Lund, som beviljades trots att ett pågående försöksprojekt ännu inte avslutats. Kommunen kunde tänka sig övervakning av busschaufförerna, men inte av passagerarna.