TEHERAN Rapporten, kallad NIE, var enligt Ahmadinejad det ”slutliga slaget” mot alla dem som enligt honom vill Iran illa.
Fler av presidentens hårdaste anhängare har uttryckt stor glädje efter att rapporten publicerades, och hävdat att den utgör en stor seger för Iran och ett lika stort bakslag för USA:s neokonservativa krafter.
En del av Irans konservativa hökar, för att inte tala om reformisterna, är dock mer skeptiska. Många har kritiserat presidenten för att alltför snabbt ha gått ut och välkomnat NIE som en stor triumf.
Den konservativa tidningen Jomhuri Eslami varnar i en ledare för att den verkliga målsättningen med rapporten är att skapa ett folkligt stöd för att fortsätta med hårda påtryckningar på Iran, och föra fram budskapet att om inte så sker är risken stor att landet återigen försöker utveckla kärnvapen.
Tonat ned glädjen
Även Ahmadinejad har med tiden tonat ned sin glädje. I förra veckan beskrev han vid en presskonferens rapportens innehåll som ett positivt första steg.
Nästa steg borde enligt presidenten vara att USA upphör med sina ”grundlösa anklagelser” mot landets kärnenergiprogram.
Fredliga syften
Enligt den amerikanska rapporten så hade Iran verkligen ett kärnvapenprogram fram till 2003, då detta program ska ha övergetts. Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki har som svar på detta återupprepat att landets kärnenergiprogram alltid haft fredliga syften, samt hävdat att NIE bara tagit upp 70 procent av verkligheten, medan övriga 30 procent saknas.
Rapporten en skandal
USA:s president George W. Bush har sagt att Iran måste förklara för världen varför de hade ett kärnvapenprogram fram till för några år sedan, samt ställas till svars inför FN:s kärnenergiorgan IAEA om varför detta program hemlighölls.
Irans tidigare chefsförhandlare i kärnenergifrågor, Ali Larijani, sa nyligen till nyhetsbyrån Fars att Iran och USA tvistar om en rad strategiska frågor, och att dessa inte kan lösas genom taktiska signaler.
Tidigare har dock Larijani, som numera är medlem i Irans nationella säkerhetsråd, beskrivit rapporten som en enorm skandal för USA:s regering – vilken skulle tvinga landet att ändra sin politik gentemot Iran.
Lättar på trycket
En politisk analytiker i Teheran, som inte vill bli citerad med namn, säger till IPS att det stora problemet med den amerikanska rapporten är att den slår fast att landet hade ett kärnvapenprogram fram till 2003, men lämnar framtiden öppen för spekulationer.
– Att hävda att Iran inte har ett kärnvapenprogram nu hjälper den amerikanska regeringen genom att lätta på trycket från de hökar som krävt ett omedelbart militärt tillslag mot Iran, säger han.
Analytikern påpekar dessutom att innehållet i rapporten inte kan användas för att förhindra att landet drabbas av nya sanktioner.
Amerikansk rapport stoppar inga sanktioner
Den rapport från amerikanska underrättelsetjänsterna som slår fast att Iran övergav sitt kärnvapenprogram 2003 kan få en mildrande effekt på USA:s krigsretorik gentemot regimen i Teheran. Men rapporten utgör knappast det ”århundradets seger” för Iran som landets president Mahmoud Ahmadinejad först beskrev den.