– Vi är ett andningshål och en inspirationskälla för unga tjejer. Man behöver inte ha ett speciellt problem eller kalla sig feminist för att komma till oss. Tanken är att vi ska stötta tjejer i tonåren, säger Malin Ståhlberg på Stjärnjouren i Sundbyberg utanför Stockholm.
På Stjärnjouren arbetar cirka 20 volontärer och två projektanställda; Sara Bäckström och Malin Ståhlberg. Flamman möter dem och ordförande Emma Söderström över en sushilunch.
– Vi arbetar utifrån synsättet att det finns en könsmaktsordning i samhället, där män är överordnade kvinnor. Utan att göra unga tjejer till offer, jobbar vi med att försöka få dem själva att bryta det mönstret, säger Sara Bäckström.
Starka förebilder
Många unga tjejer idag mår dåligt. Även de som inte har uttalade problem kan behöva stöd och uppmuntran. Emma Söderström betonar att ensamhet är ett vanligt problem bland tonårstjejer.
Till Stjärnjouren kan tjejer ringa för att få rådgivning, och jouren ordnar en mängd aktiviteter.
– Som ung tjej behöver man någon att se upp till, och det finns en massa coola kvinnor. Vi har tre stora temadagar per termin för tjejer, då vi bjuder in en kvinna som på något vis lyckats eller gjort något bra, berättar Malin Ståhlberg.
Musikern Robyn och VM-mästarinnan i bågskytte Annika Åhlund är några förebilder som gästat Stjärnjouren.
Utsparkade av borgarna
Rummet som jouren hyr av Sundbybergs Idrottsklubb är litet men hemtrevligt.
Det var rena turen att de fick tag på en ny lokal, efter att i princip ha blivit utsparkade ur den gamla efter valet 2006 då det socialdemokratiska styret ersattes av borgerligt.
– Från att ha haft ett bidrag på 40-45 000 kronor från kommunen, fick vi 5.000 kronor till 2007 års verksamhet, berättar Malin Ståhlberg.
Den främsta inkomsten kommer nu från den Allmänna Arvsfonden och Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt. Pengarna är knutna till jourens två stora projekt. Stjärnjouren anser att tjejjourer bör finansieras av kommunen. Det bör finnas minst en tjejjour i varje kommun. Det gäller att få politikerna att inse vikten av verksamheten.
– I Stjärnjouren behövs mer pengar till själva jourarbetet som inte är knutet till projekten. Helst ska det vara minst en deltidstjänst, för det är jättemycket jobb, säger Emma Söderström.
Stjärnjouren tror att även arbetslöshet och ekonomiska svårigheter påverkar ungas välmående. Tjejer de möter har ofta problem med självkänslan, ångest, höga prestationskrav, tankar om utseende och sex.
– Det är ett stort glapp mellan generationer. Vi uppfattar hos unga att det ofta saknas en nära kontakt med vuxna, berättar Malin Ståhlberg.
Stor enkät
– Det finns en tydligare sexualisering i samhället som inte fanns för 20-30 år sedan, säger Sara Bäckström.
Jourens aktiviteter låter lockande; gokart-åkande, sommarläger, självförsvar och teater. Stjärnjourens fotoalbum är fullt av bilder. Och allt är gratis.
I en enkätundersökning som jouren genomför i samarbete med Sundbybergs Stad har 400 skolungdomar i kommunen svarat på frågor om bland annat sexualitet och om sin framtidstro.
– Vi vill att skolor ska ta till sig av resultaten, och börja samarbeta med oss, säger Emma Söderström.
Planerna är många. Stjärnjouren ger hösten 2008 ut en handbok med tips på hur man jobbar utåtriktat och förebyggande i en tjejjour.
På Internationella kvinnodagen den 8 mars hålls en feministisk festival tillsammans med ABF.
– Det som ligger i framtiden nu är att etablera tjej- och kvinnojourstanken hos politiker, säger Sara Bäckström.