I juni skrev Flamman om det brittiska förslaget om att upprätta asylläger, så kallade process-centra, utanför EU.
Förslaget gick ut på att samtliga asylsökande skulle sändas till dessa centra som skulle placeras exempelvis i Kroatien. Sverige ställde sig emot förslaget.
Efter det europeiska toppmötet i Thessaloniki stod det klart att Storbritannien inte fick tillräcklig uppbackning i förslaget.
Men detta tycks inte ses som ett hinder för landet att driva igenom sitt förslag på egen hand. Tillsammans med Danmark och Österrike ska Storbritannien upprätta flyktingläger utan EU-finansiering. EU-kommissionen ska följa och utvärdera de tre ländernas initiativ.
– Detta innebär totala motsatsen till den harmonisering av flyktingpolitik som håller på att arbetas fram, säger Madelaine Seidlitz, flyktingansvarig på svenska Amnesty.
Den så kallade harmoniseringen innebär att EU ska sätta minimiregler kring exempelvis mottagandevillkor och vem som ska anses vara flykting. Seidlitz säger att Amnesty inte anser att dessa minimiregler går i linje med en human flyktingpolitik.
– Vi tycker att det finns en tendens även här med fokus på att stänga ute människor. Dessutom blandar man ihop illegala emigranter med asylsökanden. Det går inte att vara illegal asylsökande, säger hon.
Gösta Torstensson, redaktör för Kritiska EU-fakta, menar att trots att EU inte går in och finansierar projektet finns en tydlig koppling.
– Eftersom EU ska utvärdera detta senare finns ett band däremellan. EU accepterar att länderna ska driva en sorts försöksverksamhet. Istället hade man kunna göra ett fördömande, säger han.
Torstensson tror att förslaget kommer att dyka upp inom EU igen, fast kanske i en något mer modifierad tappning.
– Så här är det ofta med förslag: de anses för kontroversiella i början, men efter ett tag accepteras de. Jag är helt övertygad om att det finns fler länder som egentligen är positiva.