Nyheter/Utrikes 26 oktober, 2019

Återkomsten

I Argentina går vänstern mot en jordskredsseger i presidentvalet på söndag. Men med ekonomisk kris och påtvingade sparkrav från IMF på agendan är regeringsförutsättningarna de sämsta möjliga. Frågan är om vänsterkandidaten Alberto Fernández otydliga budskap är ett uttryck för taktisk slughet eller ideologisk opålitlighet.

I en opinionsundersökning utsågs Mauricio Macri nyligen till den sämsta argentinska presidenten sedan militärdiktaturens fall 1983. Det är anmärkningsvärt när konkurrenterna bland annat utgörs av en president som fick fly i helikopter från ett palats omringat av demonstranter (under den ekonomiska krisen 2001). I valet på söndag kommer han med mycket stor sannolikhet att förlora med siffror liknande de i primärvalet i augusti, där han kom 15 procent efter vänsterperonisten Alberto Fernández, om inte med ännu mer som vissa opinionsundersökningar antyder. För en direkt seger i första valomgången krävs 45 procent, eller 40 procent med minst 10 procents marginal till nästa kandidat, vilket ser ut att vara inom enkelt räckhåll för Fernández och hans vicepresidentkandidat, ex-presidenten Cristina Fernández de Kirchner.

Macris valseger 2015 sågs av många som den definitiva bekräftelsen på att den politiska konjunkturen i Latinamerika hade vänt. Han och Chiles Sebastian Piñera är fortfarande de enda högerkandidater som har besegrat den ”rosa vågens” vänster- och mittenvänsterregeringar (presidenterna i Brasilien, Paraguay och Honduras störtades först i militärkupper eller parlamentariska kupper medan vänsterkandidaten Lenín Moreno i Ecuador gjorde en drastisk omsvängning efter att han blivit vald). 2017 försvarade Macris parti PRO och valalliansen Cambiemos (”Vi förändrar”) fortfarande framgångsrikt sina positioner i mellanårsvalet. Nu menar dock kommentatorer såsom sociologen Emir Sader att det väntade nederlaget visar att högervågen har nått sin topp.

Förklaringen till raset är uppenbar: under de senaste två åren har Argentina drabbats av en katastrofal ekonomisk kris. Sedan Macri kom till makten har reallönerna fallit med 20 procent, tillväxten har varit negativ två år i rad och arbetslösheten har stigit från 7 till 11 procent. Peson har rasat i värde från 10 per dollar när växelkursen släpptes fri 2015, till 60 per dollar i dag, och inflationen har under det senaste året legat på 55 procent. Allt detta har skett samtidigt som statsskulden exploderat från 50 till över 100 procent av BNP, och i dag till skillnad från tidigare är den till stor del i utländsk valuta vilket betyder att den automatiskt kan öka i och med nya devalveringar i framtiden, även utan att regeringen tar nya lån. Räddningspaketet från Internationella Valutafonden IMF, som landet tvingades be om förra året, är med sina 57 miljarder dollar det största i organisationens historia.

Exakt hur det har kunnat gå så illa verkar inte ens regeringens kritiker vara helt säkra på, men centralt är att regeringen Macri tagit upp stora lån med räntor i dollar på upp till 8 procent, i ett läge när de i stora delar av världen ligger nära nollstrecket, och låtit dem finansiera improduktiva skattesänkningar och kapitalflykt. Forskningsstiftelsen Observatorio de la Deuda Externa uppskattade exempelvis i juni att 130 miljarder dollar har lämnat landet under regeringen Macri. När de internationella kapitalmarknaderna tappade förtroendet för landets ekonomi ledde det till en devalvering med åtföljande snabba prishöjningar. Det pressade ned konsumtionen vilket i sin tur har dragit ned landet i en depressionsspiral med företagsnedläggningar och stigande arbetslöshet, något som i sin tur bara har lett till ännu lägre konsumtion.

Området San Alberto, i kommunen Moreno, ligger i utkanten av Buenos Aires förorter. Det präglas av leriga vägar som går mellan enkla men prydliga, egenbyggda enfamiljshus. Några kvarter bort blir vägarna ännu sämre, berg av sopor tornar upp sig med jämna mellanrum och husen tenderar att vara ofärdiga lådor av ihåligt tegel eller rentav träskjul. Det är därifrån gästerna kommer till soppköket i det sociala centret La Chicharra.

– 70 familjer får ett litet bidrag för att ta sina barn hit och de brukade vara de enda som kom, men nu kommer 230 varje dag. På torsdagar brukade vi servera asado (traditionell grillad biff, reds. anm.) men det är helt omöjligt numera, säger centrets koordinator Adriana Quispe till Flamman.

I stället serverar köket ris med ost och en tunn panerad köttbit till barnen som tar plats längs långborden medan deras föräldrar drar sig tillbaka och väntar längs väggarna.

Livsmedel har blivit sextio procent dyrare bara i år och under samma tid har lönerna för vitt arbete bara stigit med femton procent.

– Människorna som bor här omkring arbetar på byggen, i handelsträdgårdar och på grönsaksodlingar eller som gatuförsäljare. Nästan alla jobbar svart utom de som haft tur nog att få jobb på Walmarts lager som ligger här i närheten. Många har blivit arbetslösa. Andra som jobbar i den informella ekonomin känner av konkurrensen från de som blivit arbetslösa men som har haft fast jobb tidigare och är mer kvalificerade. Det andra som hänt är att levnadsomkostnaderna ökat så mycket. Elräkningarna har ökat tjugo gånger under Macri, gasräkningarna tio gånger. Nästa vecka höjs bensinpriserna igen, så snart blir det dyrare bussbiljetter också. Livsmedel har blivit sextio procent dyrare bara i år och under samma tid har lönerna för vitt arbete bara stigit med femton procent. De ”informella” har haft ännu lägre ökningar eller ingen alls, säger Adriana Quispe.

Ezequiel Lopez jobbar med centrets radiokanal och sociala medier. Han är utbildad fotograf men förutom att fotografera för lokala tidningar och ta bilder på barndop och 15-årsfiranden köper han också plantor från handelsträdgårdarna runtomkring och säljer vidare.

– Man säljer saker framför huset, eller gör extrajobb på helgerna, eller syr hemma vid köksbordet eller odlar grönsaker på bakgården. Nästan alla familjer måste hitta något extra, annars går det inte, säger han.

Det är lätt att se tecken på ett samhälle i begynnande kris i San Alberto. I parkerna hålls allt fler loppmarknader där familjer säljer av möbler, husgeråd och begagnade kläder. Man ser allt fler människor som säljer krimskrams på bussar, tåg och vid trafikljus, eller tvättar bilrutor mot någon peso. En bit högre upp på den socioekonomiska skalan är det påfallande många bilar av nyare årsmodell som kör runt med intryckta plåtar och trasiga lyktor; ägarna köpte dem med de generösa lån som fanns att få för ett par år sedan men har inte längre råd att laga dem.

Centret La Chicharra är kopplat till den vänsterperonistiska rörelsen Movimiento Evita och de är övertygade om att utvecklingen kommer vända till det bättre efter Fernández seger i valet. Det mesta tyder på att Fernández valallians Frente de Todos (”Fronten för alla”) även kommer att vinna en majoritet i parlamentet samt guvernörsposten i provinsen Buenos Aires.

Frente de Todos är verkligen en allians för, om inte alla, så i varje fall ett brett spektrum av det argentinska samhället. I ena änden finns grupper som Movimiento Evita och CTEP (som organiserar arbetare i den informella, så kallade ”folkliga” ekonomin såsom gatuförsäljare och lumpsamlare), vars ledare Juan Grabois föreslagit expropriering av stora jordegendomar, och parlamentsledamoten Carlos Heller som vill ha en kraftigt ökad offentlig styrning av finansvärlden. Men i den ryms också politiker som står till höger om Cristina Fernández de Kirchners tidigare allians och som tagits till nåder. Det är till exempel fallet med Sergio Massa, som när han själv var presidentkandidat ville låta militären patrullera gatorna och som har röstat för många av Macri-regeringens lagar.

Den politiske journalisten Pablo Stefanoni ser accepterandet av diverse personer ur det traditionella peronistiska etablissemanget och Cristinas val att överlämna presidentposten åt Alberto Fernández och i stället ställa upp som hans vicepresidentkandidat som tecken på att den så kallade kirchnerismen har blivit ”vegetarisk” snarare än ”köttätande”: den är mindre radikal och utmanande och i stället inriktad på att vinna över mittenväljare från Macri. Valmässigt går det knappast att förneka att det var ett snilledrag: hela regeringsalliansens strategi var inriktad på att demonisera Cristina Fernández de Kirchner som korrumperad och maktfullkomlig – nu var den plötsligt slagen i spillror.

– Alla krafter behövde enas för att få bort Macri som är en katastrof. Det är möjligt att en del av dem som hoppat på tåget nu är opportunister. Men jag hoppas att de har insett att de begått misstag och sett att Macris modell inte fungerar, säger Ezequiel Lopez.

Hur kommer Fernández alternativa politik då att se ut? Hans kampanj har inte presenterat någon skuggbudget och valmanifestets ekonomiavsnitt består av fraser om att man måste ”låta den inhemska marknaden återhämta sig” och att man ska ”skydda de mest sårbara grupperna i samhället” – meningar med en keynesiansk klang men som är vaga och utan detaljer. Ett av få undantag är ett löfte om att stoppa en liberal arbetsmarknadsreform.

Till Fernández försvar kan förstås anföras att den ekonomiska situationen är så turbulent att varje möjlig plan riskerar att vara inaktuell när han tillträder i december. Men oavsett råder det stor ovisshet om hur stor eller liten kursomläggningen kommer att bli från den nuvarande regeringens politik. Fernández har exempelvis gång på gång attackerat Macri för de dramatiska prisökningarna på el, gas, vatten och kollektivtrafik, men något konkret löfte om att omedelbart sänka dem igen finns inte i manifestet.

Ett löfte som dock finna i manifestet är en omförhandling av villkoren för IMF-lånet. En av de möjliga finansministerkandidaterna, Matías Kulfas, förklarade förra helgen för affärspressen att en omförhandling är ”oundviklig”. Men vilka krav kommer den nya regeringen att ställa och hur hårt kommer man att vara beredd att driva dem? Är Fernández redo att ställa in betalningarna om IMF vägrar att backa, förlänga återbetalningstiden och släppa kraven på budgetbalans och nyliberala reformer?

Den tidigare presidenten Néstor Kirchner (2003–2007, make till Cristina) lyckades övertyga långivare om att helt enkelt skriva av en betydande del av statsskulden, men den vägen har Fernández uteslutit med argumentet att den dåvarande statsskulden ackumulerades under militärdiktaturen medan den nuvarande har tagits upp under en legitim regering. Samtidigt skulle varje antydan om en mer kompromisslös hållning av Kirchner-snitt från Fernández direkt utlösa panik på finansmarknaderna.

– Jag hoppas att de första åtgärderna blir att dra tillbaka skattesänkningarna för de sektorer som gynnats mest, som finansvärlden, gruvbolag, storjordägare, och att man i stället investerar dem i eftersatta områden som vårt, säger Ezequiel Lopez.

Nyligen skakades Ecuador men nästan genast övergav det och som nyligen tvingades backa från att införa åtstramningsreformer i utbyte mot ett lån från IMF som togs samtidigt som Argentinas. Finns det några garantier för att inte Fernández skulle kunna gå samma väg som Moreno?

Hela regeringsalliansens strategi var inriktad på att demonisera CristinaFernandez de Kirchner som korrumperad och maktfullkomlig – nu var den plötsligt slagen i spillror.

– Garantin för mig är att Cristina är med honom, säger Ramon Gauna, en tidigare fabriksarbetare som numera jobbar heltid på La Chicharra.

Under makarna Kirchners regeringar mellan 2003 och 2015 tog sig landet ur krisen och levnadsstandarden steg för folk ur arbetarklassen. Men för Ramon Gauna står Cristina för mer än så.

– Hon vågade konfrontera eliten, oligarkin, jordägarna och storkapitalet. Hon och Néstor visade oss hur samhället verkligen fungerar. Före det funderade folk i allmänhet aldrig på om medierna berättar sanningen eller inte, eller på det faktum att medierna styrs av sina ägare, säger han.

Han förnekar inte heller att det funnits och finns problem med korruption även i partierna i hans egen valallians Frente de Todos.

– Det uppstår när kandidater bara ser till sig själva och sina egna karriärer. De som är förankrade i en rörelse, de som inte tappar kontakten med sina kamrater, de som har en ideologisk skolning, de gör inte så. Men man måste också komma ihåg att medierna oupphörligt fokuserar på vissa fall medan de snabbt glömmer skandalerna inom till exempel Macris egen familj.

Ramon Gauna och hans kamrater på centret plockar ihop små paket med salt- och pepparkar gjorda av återvunna flaskor som barnen ska ta med sig hem som gåvor på mors dag, eller ”familjens dag” som organisationen föredrar att kalla den eftersom inte alla bor med sin mamma.

– Jag hoppas att vi nu får en regering som lyssnar mer på människor som vi, som inser att vi har en viktig roll att spela för landet, säger han.

Bland de mer konkreta förslagen i valmanifestet nämns faktiskt resurser till den ”folkliga ekonomin” och ökat inflytande för sociala rörelser. Och här i kommunen Moreno vann de sociala rörelsernas borgmästarkandidat primärvalet i Frente de Todos och slog ut konkurrenterna ur det traditionella partietablissemanget. Men Argentinas grundläggande problem kan förstås inte lösas med soppkök. Kommer en ny regering att lyssna på människor som de i La Chicharra även när det kommer till de stora ekonomiska besluten? Ramon Gauna verkar i alla fall övertygad om det.

– Jag tror att de har en plan och vill konfrontera den ekonomiska makten. Men de kan inte heller alltid säga rakt ut allt de vill göra eftersom de inte vill få all media och näringslivet mot sig på en gång, det har Cristina själv berättat i sin bok. De måste vara strategiska och vänta på rätt tillfälle.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Nyheter/Utrikes 24 april, 2024

Gigbolag försökte påverka europeisk arbetspolitik

En taxi från gigföretaget Bolt kör i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Taxibolaget Bolt skrev utkast till brev i den estniska regeringens namn, visar en ny granskning.

Tyskland, Frankrike, Grekland och Estland. Under de senaste åren har de fyra länderna varit starka krafter inom EU för att motarbeta det förslag på ny lagstiftning som unionen tagit fram i syfte att förbättra gigarbetares rättigheter.

Nu meddelar Euractiv att organisationen Corporate Europe Observatory (CEO), som bevakar lobbyism i EU, fått tag i mejl som visar hur det estniska apptaxi- och budföretaget Bolt använt sig av intensiv lobbyism för att påverka landets inställning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 24 april, 2024

Maskerad samhällskritik legitimerar ojämlikhet

Jennifer Coolidge som Tanya i ”White lotus” personifierar rik skörhet. Foto: HBO.

Rötäggen skymmer verklig maktkritik när de superrika skildras i media, enligt medievetaren Axel Vikströms nya avhandling.

Svensk nyhetsmedias skildringar av den ekonomiska eliten vältrar sig i rikedomsporr, och lämnar oss med föreställningen om att det bästa vi kan hoppas på är lite ”bättre” miljardärer – sådana som verkligen har förtjänat sin förmögenhet och förvaltar den med nationens bästa för ögonen. Det menar Axel Vikström i en ny avhandling i media- och kommunikationsvetenskap, med titeln The mediated representation of the super-rich.

Rikedomsporren känns igen från de senaste årens våg av tv- och filmdraman om superrika – Succession, White Lotus, Exit, Triangle of Sadness – listan kan göra lång. När superrika skildras i dessa dramer är det oftast i form av psykologiska undersökningar av förmögenhetens korrumperade krafter, lätt maskerat som samhällskritik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 23 april, 2024

Nya bankregler försvårar för föreningar

Det har blivit allt svårare för ideella föreningar att öppna bankkonton, inklusive för politiska förbund. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Det blir allt svårare att starta bankkonton för ideella föreningar, bland annat på grund av en ny anslutningsavgift från bankerna. Nu hoppas föreningslivet på förändring.

I januari 2022 infördes nya direktiv för Sveriges banker. Byråkratin komplicerades, avgiften till bankerna höjdes och att öppna ett bankkonto kostar nu 5 000 kronor eller mer.

Reglerna blev ett hinder för många ideella föreningar, som behöver en ekonomi för att kunna driva verksamhet. En av de drabbade föreningarna är SGC, som samlar runt 375 spelintresserade ungdomar. Trots större ambitioner är de i dagsläget begränsade till digitala möten via plattformen Discord och en gemensam Minecraftvärld. I sommar skulle de vilja anordna ett läger för sina medlemmar med mat, boende och aktiviteter. Men utan bankkonto är det krångligt att få till.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Krönika/Kultur 23 april, 2024

Yael Bartanas ”Farewell” (2024) är som en ondskefull ”Aniara”.

De politiska spänningarna är påfallande närvarande på Venedigbiennalen. Ändå är det handens lust som får känneteckna världens största konstutställning.

När 60:e biennalen i Venedig öppnar en kylslagen dag i april 2024 är stämningen inte den vanliga, euforiska. Världens mest anrika konsthändelse, som inträffar vartannat år sedan snart 130 år, kan med sina nationella paviljonger, ihopträngda i en inhägnad park, Giardini, liknas med en frusen bild av Förenta Nationerna, en spegling av världen av idag. Följaktligen är Ryska paviljongen stängd i år – också. Efter ett beslut av Israels utvalda konstnär själv stod landets modernistiska glas-betong-byggnad  också stängd och nedsläckt. 

I presskön in till området på öppningsdagens morgon hör jag bakom mig två tjejer tala lågmält på hebreiska. Vi börjar prata och är överens om att Ruth Patir tog rätt beslut när hon stängde sin utställning i sista stund utan att stämma av med Israels  kulturminister Miki Zohar. Nu står där utanför i stället tre biffiga ”carabinieri” och blänger på förbipasserande, som inte tycks ta någon större notis. Alltför mycket drar uppmärksamheten till sig och utbudet är överväldigande, deadlines väntar och alla kritiker håller sina sinnen vidöppna för att kunna leverera en färsk spaning. Konsten sägs ju ha de mest finkalibrerade tentaklerna för vart världen är på väg. I tider som dessa är det förstås hårdvaluta och Venedigbiennalen, med sin prestige och koncentration, är den rätta platsen. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Ledare 22 april, 2024

Klimatförnekelse dödar arbetare

Två byggarbetare förbereder sig på Spaniens andra värmebölja, den 10 juli 2023. Foto: Manu Fernandez/AP.

Värmerelaterade dödsfall har ökat med en tredjedel i Europa, och en ny ILO-rapport visar att arbetare drabbas värst. Klimatförnekelse är alltså inte folkligt, utan gynnar tvärtom eliterna.

Den 11 juli i fjol föll en 44-årig arbetare ihop livlös på gatan i den italienska staden Lodi. Han hade satts att måla vägskyltar mitt i solen, trots 40 grader under värmeböljan Cerberus. Efter flera försök med defibrillatorn förklarades han död på det lokala sjukhuset.

”En tragedi lika absurd som onödig”, sade lokala fackansvariga Elena Maga till tidningen The Post Internazionale. ”Vi borde inte behöva vänta på att människor dör innan vi förändrar något.”

Han är inte ensam. Två nya rapporter som släpptes i dag visar hur värmen blir allt dödligare i världen, och att arbetare världen över tillhör de hårdast drabbade.

Den första rapporten, utgiven av EU:s klimattjänst Copernicus, visar att de värmerelaterade dödligheten ökade med 30 procent i unionen förra året. 2023 var det varmaste året som någonsin har uppmätts, och Europa är den kontinent som värms upp snabbast.

”Det verkar kanske dyrt att agera mot klimathotet”, sade Meteorologiska världsorganisationens chef Celeste Saulo. ”Men priset för att inte agera är betydligt högre.”

Men klimatkrisen slår olika hårt beroende på vem du är. I dag släppte även Internationella arbetsorganisationen (ILO) en rapport som visar att arbetare tillhör de mest utsatta. Värst drabbade är de som arbetar kroppsligt och utomhus, eller som är tvungna att jobba oavsett väder – antingen på grund av deras centrala betydelse, som räddningspersonal och jordbrukare, eller på grund av ekonomisk utsatthet.

En brandman evakuerar en get under en skogsbrand i Acharnes, en förort i norra Aten, den 23 augusti 2023. Foto: Thanassis Stavrakis/AP.

ILO har identifierat sex klimatrisker som särskilt drabbar arbetare:

Övervärme. De 2,41 miljarder som arbetar inom värmekänsliga branscher som jordbruk, byggande och sopåkning drabbas i högre grad av skador på hjärtat, njurar och skelett, samt värmeslag och utmattning. 18,970 årliga dödsfall på jobbet beror på värme.

Extremväder. Krispersonal inom medicin, bränder, samt fiskare och jordbrukare drabbas i större utsträckning av stormar och översvämningar.

UV-strålning. De 1,6 miljarder som arbetar utomhus i världen, exempelvis inom post, trädgård och hamnar, drabbas av skador på hud och ögon, inklusive cancer.

Luftföroreningar. Samma grupp utsätts även för dålig luft, en hälsofara som kan kopplas till 860 000 årliga arbetsrelaterade dödsfall världen över.

Smitta. De som arbetar utomhus, inte minst i jordbruk, skogar och trädgårdar, drabbas oftare av parasitiska sjukdomar som malaria, borrelia, dengue, snäckfeber och leishmaniasis.

Gifter. Arbetare inom jordbruk, kemi och skogsbruk drabbas av förgiftning, cancer, neurotoxicitet, samt reproduktiva och andra sjukdomar efter att ha utsatts för agrokemiska gifter. Fler än 300 000 människor dör varje år efter förgiftning av bekämpningsmedel.

För visst är klimatet en fråga om klass mot klass – men det är klimatrörelsen som står på folkets sida.

Arbetarklassen sticker alltså ut som en grupp som har ett oerhört starkt intresse av att ta strid mot fossilutsläpp och miljöförstöring, medan klimatbovarna gynnas av den högerretorik som framställer klimatet som en fråga för cyklande veganer i innerstaden. Men som vi ser tillhör den urbana medelklassen inte alls de hårdast drabbade av värmeböljor och översvämningar.

För en månad sedan sågade Klimatpolitiska rådet än en gång regeringens klimatarbete, som slår ifrån sig all kritik från förhatliga experter. Under valrörelsen poserade man i stället vid mackpumpar för att framställa fossilbränsle som folkligt, en strategi som tycks ha lyckats med tanke på valsegern.

Det är en stor utmaning för gröna partier och rörelser, som framställs klimatfrågan som allmänmänsklig, men som har misslyckats med att förklara vilka som drabbas hårdast. Klimatprotester framställs ofta som ett hinder för arbetare som vill komma till jobbet, men i själva verket är det arbetarna själva som borde klistra fast sig på gatorna. För visst är klimatet en fråga om klass mot klass – men det är klimatrörelsen som står på folkets sida.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 21 april, 2024

Brytningstid på norska

”Blå interiör” (1883) anses vara Harriet Backers mästerverk. Bilden är beskuren.

Nationalmuseums utställning med Harriet Backer är en genomsnygg lektion om 1800-talets smygande radikalitet.

”Varför har det inte funnits några stora kvinnliga konstnärer?” Frågan ställdes 1971 i en berömd essä av den amerikanska konsthistorikern Linda Nochlin. Hennes skenbart naiva fråga gav upphov till en störtflod av forskning, och sedan dess har ett oräkneligt antal kvinnliga konstnärer dykt upp vilket gjort konsthistoria till ett betydligt mer diversifierat fält. Att ”upptäcka” en bortglömd konstnär och återupprätta hennes rätta plats i historien har närapå blivit en klyscha i konstbranschen (tänk på Hilma af Klint-febern). Definitivt oftast på gott snarare än ont, även om det kan bli tjatigt och ibland rentav tveksamt att marknadsföra utställningar som ”upptäckter” då det inte sällan redan bedrivits forskning på konstnärerna i fråga.

Det jag blir mest störd av på Nationalmuseums utställning Harriet Backer är ändå att jag – konsthistorienörd och feminist – aldrig tidigare hört hennes namn. För att parafrasera Nochlin undrar jag: Varför är våra grannländers konsthistoria terra incognita? Före och efter Edvard Munch råder mest ett tyst sus i mitt huvud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Inrikes 20 april, 2024

Mitt Erlanderögonblick kom vid Sahlgrenskas foodtruck

Ett dagrum på Vipeholm under 1940-talet. Foto: Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet/TT.

Samhället har råd med allt mindre ju rikare vi blir. Det finns en kuslig känsla av att allt går bakåt. Men kanske är det som vissa försöker lansera som ett ”Jimmie-moment” i själva verket ett ”Erlander-ögonblick”?

Vipeholms sjukhus, en så kallad vanföreanstalt, har med rätta blivit ökänt för de grovt oetiska kariesexperimenten, lobotomierna och den stundvis höga dödligheten. På nätet hittar jag en rikedom av fotodokumentation över flera decennier från anstalten, som var inriktad mot vård av barn med svåra rörelsehinder.

Men utifrån bilderna är det inte kränkningarna av de intagnas rättigheter som utgör det starkaste utropstecknet av kontrast mot vår samtid. Den samtida betraktaren häpnar i stället över verksamhetens omfång och personalstyrka: möbelverkstaden för patientterapi, textilverkstaden, idrottsplatsen, plantskolan, personalmatsalen, korpfotbollslagen (både kvinnliga och manliga), musikterapin, leksaksförrådet, kafferepen, panncentralen – och, som en mörk fond, gravplatsen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Cecilia Verdinelli
Skribent och läkare.
Utrikes 19 april, 2024

EU:s budgetregler kan omöjliggöra klimat- och välfärdsmål

Europaparlamentet kommer att rösta om huruvida de nya reglerna ska träda i kraft eller inte. Foto: Jean-Francois Badias/AP.

Efter tre års paus ska EU:s nyliberala budgetregler återinföras. Trots krav på att de borde förändras har lite hänt – nu kan de omöjliggöra satsningar på såväl välfärden som klimatet.

I italienska tidningar skrivs det om det, på fransk radio debatterar man det, och på belgiska löpsedlar varnar man för det: i början av nästa vecka beslutar Europaparlamentet om huruvida EU-länderna ska ha rätt att finansiera sin välfärd och nå sina klimatåtaganden eller inte. Efter över tre års paus kommer nämligen de hårda budgetreglerna som medlemsländerna har tvingats efterleva sedan slutet av 1990-talet att träda i kraft igen – såvida parlamentet inte röstar nej.

Reglerna i Stabilitets- och tillväxtpakten om att statsskulden och budgetunderskottet inte får överstiga 60 procent respektive 3 procent av BNP, kom först till stånd som inträdeskriterier för medlemmarna i EMU. Men eftersom alla länder var tänkta att införa euron gäller de för samtliga EU-medlemmar, inklusive dem som inte använder den gemensamma valutan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Rörelsen 19 april, 2024

Klimatkampen är förlorad, länge leve klimatkampen!

Klimataktivister från organisationen Extinction Rebellion har upprättat en vägspärr vid Slussen i Stockholm som en manifestation för klimatet inför valet 2022. Foto: Christine Olsson/TT.

Är klimatkampen förlorad? Det tycker Tadzio Müller, medgrundare till Ende Gelände i en intervju med Flamman (nr 14/2024). Efter många år med stora proteströrelser är vi fortfarande på väg mot en framtid med allt fler klimatkatastrofer, död och lidande. ”Folk eldar hellre upp planeten och mår skit, än agerar”, säger han.

För mig som klimataktivist är det sorgsen läsning, eftersom Müller har rätt i att världen är på väg åt helvete. Hans känslor är legitima. Samtidigt pekar hans uttalande på ett problem för klimatrörelsen: oförmågan att skilja på målen vi sätter upp i kampen och värdet av kampen själv. I det senare fallet bör vi alltid ha blicken vänd mot att rädda människor och skapa en bättre värld, vad som än händer.

Klimatrörelsen kämpar mot ett av världens mäktigaste intressen, fossilindustrin. På längre sikt kämpar klimatrörelsen även mot kapitalismen i sin helhet, det mäktigaste produktionssystem som världen skådat. Att stoppa fossilindustrin vore en enorm bedrift. Att störta kapitalismen är en ännu större, men inte omöjlig uppgift. Det är därför inte konstigt att vi misslyckas ibland.

Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas.

Det är lätt att relatera till Tadzio Müllers sorg över att mål har förlorats. Det han anser ”har gett våra liv mening i likhet med hur religiösa människor uppfattar världen, det som strukturerar allt vi gör, och våra idéer om vem som är god och ond” gäller inte längre. ”Vi har stött emot de planetära gränserna, och lärt oss att det moraliska universumets båge är kort och böjd mot fascismen”, fortsätter han.

Samtidigt har Tadzio i denna förlust kommit till en nyvunnen insikt: ”att det inte handlar om segerns sannolikhet”, utan ”om de relationer som du bygger medan du försöker uppnå den segern”.

Läs mer

Jag tror precis som Tadzio Müller att dessa relationer är källan till all uthållig klimatkamp, speciellt i tider av motgång. Om den enda anledningen till kampen är vinsterna så är det enkelt att gå hem efter en förlust, dra ned persiennerna och aldrig återvända till rörelsen. Men om kampen får ett värde i sig kan de kämpande gå hem efter förlusten, gråta, festa och tänka om tillsammans – för att snart därefter envist återvända med nya mål.

Såklart är inte kampen en hobby med vänner – väl uttänkta strategier och slagkraftiga mål måste vi alltid ha med oss. Men som Mathias Wåg i en bokrecension skriver här i Flamman blir ”allt eller inget” oftast inget. Det krävs uthålliga organisationer som kan förvalta både kampen genom förlusten, och makten efter vinsten. Och oavsett om vi når 1,5 eller 3 graders uppvärmning kommer klimatkampen aldrig att vara förgäves – inte så länge planeten är beboelig.

Både jag och Müller tror på relationernas vikt. Samtidigt tror jag inte att klimatkampen är körd bara för att framtiden just nu ser mörk ut. Ju starkare vi organiserar oss och ju fler vi blir, desto bättre framtid får vi. Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas. Även i en brinnande värld finns det mycket att kämpa för, och många att rädda som annars skulle dö. Sörj målen, och organisera er.

Noah Björelius Hort
Aktiv i Ta Tillbaka Framtiden
Nyheter/Utrikes 19 april, 2024

Efter inreseförbudet: Jannis Varoufakis tänker inte hålla käften

Jannis Varoufakis talar i Atenförorten Nikea inför det grekiska valet 2019. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Efter att Berlinpolisen upplöste den palestinska kongressen förbjöds den grekiska politikern Jannis Varoufakis att arbeta i Tyskland. Nu förklarar han varför de vill tysta honom.

Den tre dagar långa palestinska kongressen i Berlin förra helgen var tänkt att sända en signal om solidaritet med folket i Gaza. Under mottot ”Vi anklagar” ville palestinska, judiska, tyska och andra internationella aktivister samlas för att tala om den fruktansvärda situationen i Gaza och sätta press på den tyska regeringen att kräva en vapenvila. Men bara två timmar efter att den inleddes fredagen den 12 april tog sig polisen in i byggnaden, stängde av strömmen och tvingade hundratals deltagare att lämna evenemanget. Därefter upplöstes konferensen.

En av de planerade talarna var Greklands förre finansminister Jannis Varoufakis. Polisen ställde inte bara in hans tal – han meddelade också att han hade belagts med ett allmänt förbud mot att verka i Tyskland och att han inte ens fick tala via videoöverföring. Tysk media rapporterar nu att detta straff nu har reducerats till ett inreseförbud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Loren Balhorn
Chefredaktör för Jacobin i Tyskland.