Ledare 23 augusti, 2023

Bakom AI-hajpen lurar något mörkare

Mona Lisa leder ett arbetaruppror, i fri tolkning av konstgeneratorn Nightcafe. Foto: Leonidas Aretakis.

Nej, Max Tegmark, det är inte en elit av utomjordingar som hotar mänskligheten.

När jag i helgen spelade biljard med min 7-åriga dotter (jag vann) pekade hon på en animerad skylt där Mona Lisa svalkar sig med en Red Bull. Historiens mest mytomspunna läppar som fuktas av pissfärgat koffeinextrakt – det är svårt att tänka sig ett ambitiösare försök att avförtrolla konsten. (Den aktiva substansen heter till och med ta-urin.)

Jag skänker en öm tanke till Walter Benjamin, och hans tes i Konstverket i reproduktionsåldern (1936) om att möjligheten att masskopiera bilder och ljud för alltid hade skingrat verkens ”aura”, deras förmåga att väcka vördnad. Detta var ingenting han sörjde, då tekniken gjorde det möjligt för arbetarrörelsen att nå ut till massorna. (Tyvärr lärde sig nazisterna att göra detsamma.) Men andakten inför det unika verket – skapat i ett ögonblick, på en plats, i ett material – var försvunnet.

Själv har jag alltid funnit auran alltför levande, inte minst när jag begick idiotin att trängas framför originalet i Paris. Det sägs att 80 procent av Louvrens 10 miljoner årliga besökare endast är där för att få en skymt av den murriga poppelskivan, som än i dag är världens mest besökta konstverk. Att fnissa åt hennes kommersiella deflorering över ett parti biljard var en betydligt heligare upplevelse.

I dag sägs konstens aura stå inför sin hittills tuffaste utmaning, då det blir allt svårare att urskilja vad som är skapat av en maskin och en människa. Så ser i varje fall säljprosan ut – men hur ligger det till?

Om man får tro branschen själv är hoten ännu allvarligare. Den 17 mars, fyra dagar efter att OpenAI hade lanserat Chat GPT-4, släppte företaget en rapport som förutsäger att LLM (de generativa språkmodeller som populärt kallas ”AI”) kommer att påverka 10 procent av arbetsmomenten för 80 procent av arbetarna.

Elon Musk, en av OpenAI:s grundare, går ännu längre och kallar teknologin för ”människans största existentiella hot”. Silicon Valley har också fått den amerikanska regeringen att se på AI-kapplöpningen med Kina som ”Kalla kriget 2.0”, med Taiwans produktion av halvledare – en viktig komponent i de kraftfulla mikrochipen – som en viktig delstrid.

Det finns alltså två hajpvarianter: en som lovprisar LLM som en frälsning från meningslöst arbete, och en som varnar för att en blivande superintelligens kan fatta beslut som är till skada för människan. Båda överskattar dock teknologin. Kanske borde de döpas till profitior: förutsägelser med syfte att generera vinst.

Så när fysikprofessorn Max Tegmark i sitt sommarprat varnar för ”AI” höjer han samtidigt sin relevans som uttolkare av framtiden. Trovärdigheten naggas dock när han i nästa andetag hyllar sin bror Per Shapiro, en konspirationsteoretiker som i en ny bok påstår att vi ”manipuleras av arkontisk intelligens”, det vill säga styrs av en hemlig utomjordisk elit. Boken ges ut av Karneval förlag, som händelsevis har en clownmössa som logotyp, och Max Tegmark kallar verket ”ett oerhört angeläget inlägg i vår tids viktigaste diskussion.” Kanske lider han som ChatGPT av ”hallucinationer”, det vill säga fyller i sina kunskapsluckor med lögner. I vilket fall bör vi leta efter andra rådgivare om samhällsutvecklingen.

Syftet med båda former av hajp är att skapa en atmosfär av oundviklighet. Företagare som lyssnar på de självtjänande oraklen kanske rusar till LLM för att inte slås ut av mer anpassningsbara konkurrenter, medan arbetare kan gå med på sämre villkor för att slippa bli ersatta av maskiner. Men införandet av ny teknik är i regel långsammare än vad de digitala schamanerna låter påskina, vilket också ger branscherna tid på sig att anpassa jobben eller skapa nya. Som historikern Aaron Benanav har påpekat så var 60 procent av vår tids yrkeskategorier okända år 1940. Samtalet om att ”AI” ska stjäla våra jobb har också pågått i minst 10 år.

Det som framställs som ett gryende krig mellan människa och maskin är i själva verket en konflikt mellan klasser.

Då utvecklingen nu handlar om text och bild sägs även kulturjobben vara hotade. Som författaren Patrick Tomlinson uttryckte det: Förr hoppades futuristerna att automatiseringen skulle frigöra oss från tråkigt kontorsarbete så att vi kunde måla och skriva, medan vår tids techbrorsor vill att datorerna ska skapa konsten och litteraturen så att vi kan jobba mer.

Men det betyder inte att de har rätt. Samtalet om LLM behöver försätta alla giriga guruer i tyst läge och göra sig av med den befängda idén om att tekniken på egen hand skulle kunna skapa konst, snarare än vara ännu ett verktyg i konstnärslådan.

När förväntningarna sänks så inser man att det faktiskt finns användningsområden. Än så länge skriver LLM-apparna hyggliga texter i redan likriktade genrer, som formella brev, skoluppsatser eller enklare bröllopstal (”Agnes – A är för ansvar…”). Inte minst är den fenomenal på att sammanfatta rapporter som man inte hinner läsa i sin helhet.

Översättare av sakprosa som använder LLM lär bli mer effektiva, en del konstprosa bör kunna maskinskrivas (”… utforskar gränsen mellan…”), och möjligen även delar av den massproducerade skönlitteraturen. Samtidigt visar Novellix experiment med fyra usla maskinskrivna noveller (”AI-fyran”, 11/5) behovet av en tydligare mänsklig skapare som vet hur man skriver produktiva instruktioner, och som tar ansvar för att kurera resultatet efter en egen idé. Men också de genrer som redan i dag ligger nära maskinskapelser, som superhjältefilmer och schlagerlåtar, kanske skulle må bra av förnyelse. Glöm inte att de modernistiska konststilarna – impressionism, expressionism, kubism – delvis kom som ett svar på att fotografiet slagit ut det tjatiga figurativa måleriet.

Maskinapparna ska inte heller underskattas som underhållning, även om en AI-version av Paulina Sokolow förlöjligade mina försök att ”lära [min] krukväxt att skriva ledare” och ”byta ut vår mänskliga förmåga att tänka kritiskt mot något som inte kan skilja mellan Kant och kantareller.”

Vad som behövs är alltså en inställning av kritisk nyfikenhet. Tänk att snabbt kunna hitta svenska kopplingar i nästa Panamaläcka, eller lista alla svenska företag som handlar med Ryssland. Problemet är inte teknologin utan vår taffliga hantering av den, och med risk för att låta som en vänsteralgoritm så är det största problemet att vi har överlåtit den digitala infrastrukturen på ett fåtal teknikbolag och individer. Dessa kontrollerar nu stora arenor för handel, vänskapsband och organisering, som de kan stänga ned när det passar dem. Det är där vi behöver börja.

Hotet är alltså inte mänskliga maskiner, utan att människan behandlas som en maskin. Allt från lagerarbetare till paketbud jobbar i dag med digitala klockor som räknar ned mellan uppgifterna. Processen liknar maskininlärning: i stället för arbetarna ges instruktioner så pressas de att själva ta bort alla onödiga rörelser, och de som misslyckas slås ut. Denna algoritmiska effektivitet bedrivs av människor mot människor, om än med digitala hjälpmedel. En arbetare med kontroll över sin arbetssituation ersätts inte av sina verktyg, utan blir snarare mer produktiv.

Den som är rädd för ”AI” bör alltså i första hand verka för att stärka arbetarnas autonomi. Den innovation som genom historien har gjort detta bäst är fackföreningen, och därför försöker nu AI-programmerare på bland annat Google organisera sig, medan företagen – senast Spotify – spjärnar emot. Så när Zalandos ledning fick veta att Thomas var fackordförande blev han avskedad. ”De behandlar oss inte som folk”, säger han till Aftonbladet TV. ”De vill att vi ska jobba som robotar.”

I Hollywood uppmanar fackförbunden sina medlemmar att säga nej till underhållningsindustrins försök att köpa rättigheter till skådespelarnas röster och kroppar, för att kunna återskapa dem i oändlighet. Samtidigt kräver 24 organisationer för skapares rättigheter en skärpning av upphovsrätten, så att maskinerna inte kan träna sig mot deras verk utan ersättning.

Det som framställs som ett gryende krig mellan människa och maskin är i själva verket en konflikt mellan klasser. Vilken sida man bör ställa sig på är dock precis lika enkelt.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)