Regeringen vill föreslå en ny lagstiftning som sätter tidigare fundamentala rättsprinciper på spel. Justitieminister Thomas Bodström säger till Sveriges Radio att han vill föreslå att polisen får tillstånd att använda hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och husrannsakan även mot personer som inte är misstänkta för något brott.
– Det är en ny rättsprincip i lagen, dock inte mot hur det har fungerat i praktiken, säger Bodström till SR.
Han medger att det är ett drastiskt förslag.
– Jag tror att man ska vara alldeles ärlig och säga att det här är ett långtgående förslag, men att det är absolut nödvändigt för att i de mest extrema situationer kunna förhindra till exempel en terroristattack där många människor annars skulle ha dött och att det ändå väger tyngre, säger Bodström till SR och fortsätter:
– Vi har ännu inte tagit ställning till samtliga delar i det här förslaget, men principen är ny, det ska man vara ärlig och säga, även om man också ska säga att det faktiskt har använts i praktiken. Då tycker jag att det är mycket bättre att man reglerar den här saken ordentligt.
Thomas Bodström berättar att det finns ett förslag som går ännu längre, nämligen att polisen inte heller ska vara tvungen att informera om till exempel en avlyssning.
– Det förslaget är jag tveksam till. Det tycker jag kanske är lite väl långtgående, och det ska vi fundera på, säger han till SR.
Även på EU-nivå går Thomas Bodström hårt fram på antiterrorområdet. Han var en av de mest drivande, om inte den mest drivande, bakom förslaget om att telebolag ska vara skyldiga att lagra telefonsamtal och sms för polisens bruk. Det är ännu inte avgjort om förslaget antas.