Större arbetsbördor, nedskärningar och otrygga anställningar. Brevbärarna har tröttnat på sin arbetssituation. – Det är betydligt fler hus att dela i nu, säger Jens-Hugo Nyberg, brevbärare och en av initiativtagarna, till aktionen.
I lördags samlades brevbärare och andra som ville visa sitt stöd vid Medborgarplatsen för att demonstrera mot försämrade arbetsvillkor. Initiativet togs från början av brevbärare i Skärholmen, men aktionen välkomnade alla brevbärare, både från Posten och Citymail. – Bakgrunden är flera års försämringar, säger Jens-Hugo Nyberg, en av initiativtagarna till protesten.
Större utdelningsområde
Han har själv arbetat som brevbärare i tio år och säger att han märker av att arbetsklimatet har blivit hårdare. – Det är betydligt fler hus att dela i nu. Just nu är många också oroliga över att posten kommer att sorteras maskinellt i framtiden. – Det är tänkt att vara en förbättring, men samtidigt vet vi att det kommer innebära att vi får spendera ännu mer tid utomhus, med större utdelningsområde och träffa våra arbetskamrater allt mer sällan.
Fler fel med Posten
Syftet med aktionen var främst att protestera mot brevbärarnas försämrade arbetsmiljö och mot att trygga anställningar försvinner när postföretagen väljer att anlita bemanningsföretag. Men brevbärarna ville också göra allmänheten uppmärksam på deras situation. – Vi har fått mer klagomål de senaste åren och vi vill visa utåt att det inte är vi som har blivit dåliga utan att det blir fler fel med posten när arbetsbördan för brevbärarna ökar. Han hoppas att protesterna kan skapa ett tryck underifrån som gör det lättare för facket att få igenom krav i avtalsförhandlingar. – Vi har fått höra att det inte finns pengar, men samtidigt så fick aktieägarna en utdelning på 1,4 miljarder från Posten förra året.
Från Postens håll säger man att man är uppmärksam på klagomål och protesterna och tar dem på allvar. – Generellt sett tycker vi att vi har varit bra på det, men sedan vet vi att det har blivit problem på vissa håll och blivit olyckliga utfall när brevvolymen blivit mindre och distrikten större, då får man ta omtag, säger Peter Brännström, chef för produktionen på Posten. Enligt Peter Brännström tar Posten bara in bemanningsanställda tillfälligt för att klara arbetstoppar.
Ricki Neuman utanför ”Judehuset”. Mitt emot låg Sunnerdahlska huset. Foto: Paulina Sokolow.
I sökandet efter sin mammas historia fann journalisten Ricki Neuman den svensk-judiska arbetarklassen från Östeuropa. Den skulle stuvas undan och försvenskas.
Min mamma berättade nyligen att deras migrantkrets brukade kalla min uppväxtort, Saltsjö-Boo, för ”Salcie-Boo”. Både för att det var så det lät när de polsktalande skulle försöka få grepp om svenskans alla sje-ljud, men också på skämt. Salcie är smeknamn för Sara på jiddisch, vilket skulle syfta på att många polska judar bosatt sig i den då nyaste etappen av Stockholms miljonprogram. Men något ghetto var det aldrig. Så många var vi inte.
Något som däremot är en unik bit judisk gemenskap är berättelsen om Judehuset, ett stort gult bostadshus på Klippgatan 19 på Söders höjder i Stockholm. I dagens öron låter det snudd på makabert, men åren mellan 1913 och en bit in på 1900-talet bodde här nyanlända mindre bemedlade judiska fattiglappar som flyttat i en jämn ström från Östeuropa från mitten av 1800-talet och framåt.
I en av dessa lägenheter bodde Nathan Scherlin. Precis som ett par tusen andra judar hade han kommit till Sverige med förhoppningar om ett bättre liv. Svenska lärde han sig aldrig ordentligt, utan han fortsatte att tala jiddisch, besöka en av de många lägenhetssynagogorna och hänga med fränder. Ibland fick han besök av sin dotter och sitt barnbarn.
Ricki, som barnbarnet hette, med Neuman som efternamn, blev författare och journalist. Att skriva Judarna på Klippgatan var ett sätt att närma sig den del av historien han hållit ifrån sig, sin mammas sida, den fattiga.
– Besöken hos morfar var enda gången jag var på söder. I vår familj var det pappa som var den viktiga personen, civilekonomen och lite av en kändis. Vi bodde på Kungsholmen och mamma hade gjort en klassresa genom att gifta sig.
Vi promenerar runt kvarteret en kall, solig dag. Ricki pekar på uppgången där han och mamman brukade gå in med en kastrull kycklingsoppa som de hade med sig hemifrån. Besöken hos morfar var alltid korta och stela, minns han.
– Varifrån kom min mamma? Och varför hade jag inte visat henne samma uppmärksamhet som jag gav min pappa?
Historien om Judehuset, grundat av Heckschers stiftelse, är relativt okänd. Orsaken, menar Ricki Neuman, är att de som bodde där var arbetare, som inte var vana vid att dokumentera sina liv. Dessutom kanske man skämdes över hur fattigt det var.
Kaxigheten som judarna på Klippgatan hade kom från att man hade ett helt hus bakom sig.
– Den traditionella judiska historien är en framgångshistoria med släkter som Bonnier, Josephson och Klein.
Och förstås affärsmannen Edvard Heckscher (1831–1910) som tog initiativ till att huset skulle byggas och förse de fattiga, ortodoxa invandrarna med subventionerade hyror. Själv kom han från Köpenhamn, där hans släktingar redan hade positioner inom näringslivet. Han ingår i den allra första judiska invandringsvågen till Sverige, från Danmark och Tyskland.
Att bygga ett hus åt de nya invandrarna var både en tradition att ta hand om ”de sina”, men också ett initiativ i förebyggande syfte. Hotet om att de religiösa invandrarna med sina hucklen och främmande språk skulle utlösa antisemitism var en stark drivkraft.
– Det var en lyckad integrering. Det fanns en omhändertagande attityd med anställd kokerska, gratis mat till alla barn varje dag och hjälp med läxläsning, svenska språket och yrkesutbildningar för de unga. Det betydde mycket.
Judehuset hade 79 lägenheter. Det, menar Ricki Neuman, var tillräckligt stort för gemenskap och trygghet och samtidigt så litet att hyresgästerna förr eller senare behövde ge sig ut i världen. Han nämner en trygghetsfaktor som också var en källa till en särskild stolthet: de framgångsrika judiska boxarna.
Respekt. Herman Porres var hyresgäst på Klippgatan, boxare – och violinist. Foto: Privat.
– De tränade varje dag utom på shabbes [sabbaten] och tävlade i svenska boxningsklubbar. Flera av dem blev svenska mästare. Min mamma har berättat att ”många gojim [ickejudar] på gatan var rädda för oss på Klippgatan. Vi hade ju flera killar som verkligen kunde slåss”. Man hörde på rösten att hon var stolt.
Rickis morfar blev kvar i Judehuset fram till sin död. Så var det inte för alla. För att få bo där med de låga hyrorna, gratis mat för barnen och med bekvämligheter som vattentoa och rinnande vatten – ett av de första hyreshusen i Stockholm med denna standard – krävdes en låg inkomst.
– Tjänade man tillräckligt med pengar kom det ett brev från stiftelsen med en uppsägning för att ge plats för andra som behövde de subventionerade lägenheterna.
Vad var det som fick judar som din morfar att söka sig till Sverige?
– Det finns en missuppfattning om att det var pogromerna som drev invandringen västerut. Avgörande var snarare att det hade blivit svårare att förtjäna sitt uppehälle.
Faktorerna Ricki Neuman räknar upp är dels industrialiseringen, som kom senare till öst än övriga Europa och som gjorde att judarnas traditionella roll som kommersiella mellanhänder försvann. En annan, mer oväntad orsak är kommunikationerna.
– För första gången i historien var det möjligt för fattiga att resa med tåg och båt. Biljetterna hade blivit billiga. Sådana enkla saker kan utlösa migrationsvågor. Och brevväxlingen! De som bryter upp och lämnar allt bakom sig vill gärna visa att de tagit rätt beslut och tenderar att försköna tillvaron. Postgången påverkade absolut massutvandringen.
Du understryker i boken att judar som invandrargrupp haft det bra i Sverige. Har de haft det bättre än andra invandrargrupper?
– De var välkomna in, i sig något ovanligt, inte minst i det kristna Europa. Sedan finns ingen nostalgi i den här gruppen av invandrare. Att få lämna shtetln [småstaden] eller ghettot gjorde judarna till nybyggare och därmed öppna för det framväxande moderna samhället i Europa.
Att det var Isaac Grünewald som tillsammans med Sigrid Hjertén som introducerade konstriktningen modernism i Sverige, menar Ricki Neuman är inte en slump. Han var öppen för det nya.
Livet var gott i Sverige och de flesta östjudar blev kvar, medan minnet av Judehuset föll i glömska. Ricki Neuman önskar att han skrivit boken tidigare, så att han hunnit fråga ut sin mamma mer. Relationen till morfadern var däremot knepig. De pratade aldrig.
– Han hoppades att jag skulle bli religiös och själv ville han inte bli en del av Sverige.
Samtidigt medger han att han som barn var avundsjuk på barnen i Judehuset, trots att han kom från bättre förhållanden. Hemma på Kungsholmen var hans familj de enda judarna och hans pappa höll sitt ursprung hemligt till och med för sin närmaste affärspartner. På Klippgatan var ungarna stolta och självklara i sin identitet.
– Kaxigheten som judarna på Klippgatan hade kom från att man hade ett helt hus bakom sig. Jag blev uppmuntrad av historier om att gojim på stan var rädda för oss. Var det möjligt? Jag läste om judiska mafiosi i New York och fantiserade om att jag hängde med dem. På så sätt var det något sunt med Klippgatan.
Och så fanns där Sunnerdahlska huset över gatan från Klippgatan 19, byggt ungefär samtidigt och med liknande premisser men för majoritetssvenskar. En berömd person som växte upp där var författaren och konstnären Stig Claesson, mer känd som ”Slas”.
– Judar och ickejudar kunde mötas på gatan, leka ihop och lära känna varandra. De två var jämnstarka, och där uppstod både vänskap och kärlek över gränserna, lite grand som i West Side Story.
Historien om Judehuset är tveklöst en bit svensk-judisk historia, till största delen lycklig. Samtidigt var det ett assimileringsprojekt med syfte att tvätta bort det judiska, menar Ricki Neuman.
– Såvitt jag förstår är ytterst få av de efterlevande från Klippgatan fortfarande en del av det judiska livet i staden. Gruppen försvenskades snabbt, och det är förstås ytterligare en förklaring till att historien om Klippgatan är så okänd.
På sin första presskonferens talade Leo XIV om fängslade journalister och beskrev pressfriheten som en ”dyrbar gåva”. Foto: Domenico Stinellis/AP.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Några ord på den nyvalde katolske påven Leo XIV:s första presskonferens, inför 6 000 närvarande journalister, fick mig att spetsa öronen och bli varm i hjärtat. Äntligen står en kyrklig ledare tydligt upp för oskyldigt fängslade journalister som bara gör sitt arbete.
”Lidandet hos dessa fängslade journalister utmanar nationernas och det internationella samfundets samveten och uppmanar oss alla att värna om de dyrbara gåvorna yttrandefrihet och pressfrihet”, sade han.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Jon Weman: Den uruguayanska krigaren förtjänar sin vila
En kvinna sörjer Uruguays tidigare presidenten Jose Mujica, som jordfästes i huvudstaden Montevideo under onsdagen den 14 maj. Foto: Santiago Mazzarovich/AP/TT.
Få politiker har speglat den latinamerikanska vänsterns historia som José ”Pepe” Mujica. Och ingen annan har gjort det på ett mer sympatiskt sätt. Hans död i cancer i tisdags kväll, kort innan han skulle ha fyllt 90, är slutet på en era.
Efter uppväxten i en familj i lägre medelklassen drogs Mujica tidigt in i politiken. Som så många andra unga på 60-talet ifrågasatte han snart det traditionella gnetandet i partipolitiken. Likt andra unga latinamerikanska revolutionärer drogs de till idén om att en gerilla får mer gjort.
I Uruguay hade man dock ett problem. Det finns varken berg eller skogar att gömma sig i. Men ”Tupamaros”, som rörelsen kom att kallas efter den revolutionära inkahövdingen Túpac Amaru, satte sig för att göra vad ingen hittills prövat: en stadsgerilla.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Utan en regelbaserad världsordning kan stormakterna ta sig för exakt vad de vill, skriver debattören. Foto: Darko Vojinovic/AP.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Ukraina-Solidaritet ser som en av våra uppgifter att ta politisk strid mot de små grupperingar som påstår sig tillhöra vänstern, men som aldrig har klarat av att ta tydlig ställning för Ukrainas försvar. Ofta sker det med pacifistiska argument som hämtats direkt från den ryska propagandan, till exempel i det upprop som 105 debattörer publicerade i Aftonbladet den 19 april.
De hävdar att Sverige och övriga länder i Europa inte behöver oroa sig för Ryssland. I stället för att rusta upp försvaret vill man använda vad man kallar ”strategisk empati” – att visa förståelse för Putins perspektiv och ryska intressen.
Det har kommit många bra svar på de 105:s upprop, men en viktig aspekt har inte uppmärksammats tillräckligt. I början av uppropet avvisar man helt ”försvar av den så kallade ’regelbaserade ordningen’”. De skriver: ”Denna ordning är ingen fredlig ordning, utan en konstruktion som utvecklats av västvärlden under USA:s ledning, med syftet att säkra västvärldens dominans och livsstil.”
När man talar om den regelbaserade världsordningen i samband med kriget mot Ukraina handlar det i första hand om respekt för internationellt erkända gränser mellan länder, och att det inte är tillåtet att annektera ett annat lands territorium.
När uppropet underkänner denna ordning, så innebär det indirekt att de ger sitt stöd åt Rysslands annektering av Krym 2014, och inte heller motsätter sig Rysslands strävan att annektera de fyra östliga ukrainska provinser som Putin påstår för evigt kommer att vara en del av Ryssland.
Vad har de att erbjuda som alternativ, annat än empati med Putin?
1994 förband sig Ryssland att respektera och försvara Ukrainas dåvarande gränser i och med Budapestavtalet, som slöts i samband med att landet överlämnade sina gamla sovjetiska kärnvapen till Ryssland. Men sådant spelar uppenbarligen ingen roll enligt de 105. Det är fritt fram för Ryssland att när Putin behagar ignorera ingångna avtal och att invadera nya länder.
Det som faktiskt gör detta ännu mer uppseendeväckande när de 105 vill kasta den regelbaserade världsordningen på soptippen, är att USA nyligen har fått en ny president som pratar om att annektera Panamakanalen, Kanada, Grönland och Gaza. Om Trump gör allvar av planerna undrar jag om de 105 glatt kommer att acceptera även detta. Eller gäller deras strategiska empati enbart Putin och Ryssland?
Uppropet har undertecknats av en lång rad akademiker, flera med vänsterprofil. Här finns även två pensionerade biskopar. Här finns Svenska Freds förra ordförande och några så kallade fredsforskare – som alltså verkar tycka att stormakterna kan invadera sina grannländer när de så önskar.
Det vore intressant att veta hur många av undertecknarna som förstått konsekvenserna av vad de satt sitt namn under. Ett par av dem har sagt att de inte håller med om allt i uppropet, men att det viktigaste är att ta ställning mot upprustningen av Sverige och Europa.
Detta trots att nästan ingen längre tror på att USA kommer att gripa in till Europas försvar om Ryssland attackerar oss. Redan för ett år sedan sade Trump ordagrant att han uppmuntrar Ryssland att göra vad i helvete de önskar med de europeiska Natoländer som inte till fullo uppfyller kraven på försvarsbudgetarnas storlek.
De 105 säger ingenting om hur Ukraina ska överleva som nation om USA ställer sig på Putins sida. Och inget om vad som ytterst ligger bakom de ryska försöken att erövra Ukraina. Man skriver: ”Det innebär inte att Rysslands agerande kan tolkas som ett hot mot hela Europa.”
Med andra ord ska vi lita på att Ryssland väljer ett annat offer än Sverige nästa gång. Tur för oss i Sverige att Finland och Baltikum ligger emellan – än så länge.
Vad har de 105 att erbjuda som alternativ, annat än empati med Putin? Även om de är helt emot satsningar på det svenska försvaret så finns det ju annat de hade kunnat ta ställning för. Exempelvis att använda de 300 miljarder dollar i beslagtagna, frusna ryska tillgångar som finns i Väst till stöd för Ukraina. Eller att stoppa de hundratals fartyg i den ryska skuggflottan som gör att Ryssland kan fortsätta sälja sin olja till världen. Fartyg som dessutom är i så dåligt skick att de utgör en gigantisk miljöfara, framför allt i Östersjön.
Frågar ni mig så är det de 105 undertecknarna och deras upprop som hör hemma på soptippen – tillsammans med den ryska skuggflottan! Och inte den regelbaserade världsordningen, den som Ukraina försvarar. Och som därmed försvarar även Sveriges fred och frihet.
Slava Ukraini.
Tal vid Nordic Ukraine Forums manifestation på Norrmalmstorg den 11 maj.
Niklas Altermark: Skit i partierna – det är arbetet som räknas
Nooshi Dadgostar (V), Amanda Lind (MP) och Magdalena Andersson (S) efter partiledardebatten i Agenda i Sveriges television, oktober 2024. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Så som partierna på vänsterkanten beter sig är det tur att de spelar mindre roll än vad vi tror. Att förändra samhället handlar inte om att vinna val, skriver Niklas Altermark.
Avhopp, uteslutningar och ständiga skandaler. Såsom partierna på vänsterkanten beter sig lär Tidögänget gnugga händerna.
När valkampanjen drar igång om ett drygt år kommer det heta att vänstern inte är regeringsduglig. När Vänsterpartiets ledning sedan försöker bevisa motsatsen så kommer en högljudd intern opposition att kräva Nooshis huvud på ett fat. Allt enligt ett väl etablerat mönster.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Syndikalistflaggor vid en demonstration i Köpenhamn. Foto: Wikimedia Commons.
Vid helgens årsmöte valde Uppsala LS, en lokal sektion av SAC, att ställa sig bakom en ”total avkriminalisering” av sexarbete. Efter beslutet har flera medlemmar begärt utträde ur den syndikalistiska fackföreningen.
Sexköp ska avkriminaliseras. Det tog fackförbundet SAC:s lokalsektion i Uppsala ställning för vid ett årsmöte i söndags. Motionen beskriver det som ”en självklar moralisk och facklig ställning att vara för den totala avkriminaliseringen av sexarbete”, och hänvisar till rapporter från FN och Amnesty.
– Med avkriminalisering, som finns i Nya Zealand och Belgien, har arbetarna makten. De kan jobba för sig själva och bestämma vad de vill göra, säger Candy Fox, avgående medlem av styrelsen i Uppsala LS, till Flamman.
Hon är författare till motionen, som bland annat anför att kriminaliseringen av kunder leder till ökad övervakning av sexarbetare, samt att de blir av med inkomstmöjligheter. Motionen lyfter avkriminaliseringen i Belgien och Nya Zealand som positiva exempel, bland annat då en sexarbetare i det senare fallet kunnat dra sin arbetsgivare inför domstol för sexuella trakasserier.
Hon säger att skillnaden mot legalisering är att avkriminalisering inte innebär samma restriktiva former av reglering.
– I länder där man legaliserat, som Tyskland, så har det lett till regleringar runt tillstånd för sexarbete, vilket ökar makten för arbetsköpare som sitter på kapitalet. Där behöver man kapital och administrativ ork att hantera dessa regelverk, vilket vidhåller maktstrukturen mellan arbetarna och deras chefer.
Enligt förslaget väljer man att ta ”principiell ställning emot den så kallade svenska modellen och emot alla former av kriminalisering av sexarbete inklusive av kunderna och aktiviteter som utförs av tredje part”.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Eugene Kontorovich (mitten) på plats i riksdagen. Foto: Skärmdump.
I veckan bjöd KD-politiker från riksdagens svensk-israeliska vänskapsgrupp in en bosättarkopplad jurist och lobbyist till riksdagen – för att diskutera ”heta ämnen” som ”ICC:s korruption”. ”Ytterst bedrövligt”, kommenterar Håkan Svenneling (V).
”Härligt möte i den svenska riksdagen idag med ett dussin lagstiftare, där vi diskuterade ’legaliteten i belägring’, korruptionen i ICC, och andra heta ämnen inom internationell rätt”, skriver Eugene Kontorovich på X den 13 maj.
Bilden är från ett mötesrum i riksdagen – och runt honom står flera i Kristdemokraternas riksdagsgrupp. På en annan bild skakar han hand med sverigedemokraten Rasmus Giertz, som motionerat om svensk vapenexport till Israel, och nämner Rashid Farivar (SD) som en annan medlem i ”Sveriges största pro-israeliska parti”.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Det globala FN-systemet ska slimmas men samtidigt bli mer effektivt, lovar generalsekreteraren António Guterres. Foto: Gemunu Amarasinghe/TT.
FN:s generalsekreterare António Guterres försäkrar att sparprogrammet ”UN80” inte är ett svar på Trumps nedskärningar – vilket avfärdas av experter. ”Doge går fram som en slåttermaskin”, säger toppdiplomaten Jan Eliasson till Flamman.
Förenta Nationerna står inför sin största interna omorganisation på decennier.
Med det så kallade UN80-initiativet vill generalsekreterare António Guterres kapa kostnader, trimma organisationen, och placera verksamheten närmare fältet.
– Missta er inte. Obekväma och svåra beslut väntar. Det kan vara lättare, och till och med frestande, att ignorera dem eller skjuta upp dem. Men den vägen leder ingenstans. Vi har inte råd att agera på något annat sätt än med största möjliga ambition och gemensamma mål, sade han i ett tal i New York den 12 maj.
Reformarbetet drogs igång redan i mars, när Guterres tillsatte en särskild arbetsgrupp för att ta fram förslag på effektiviseringar. I ett internt dokument märkt ”strikt konfidentiellt”, som läckt till Health Policy Watch och Reuters, listas över 50 olika punkter. Bland förslagen finns hopslagningar av flera FN-organisationer, avskedanden av erfaren personal, och utflyttning av kontor till billigare städer.
FN-systemet har länge kritiserats för att vara fragmenterat, ineffektivt och toppstyrt. Samtidigt har organisationen hamnat i ekonomisk kris efter att flera medlemsländer minskat sina bidrag – däribland USA, som genom den nya skuggmyndigheten Doge (”Department of government efficiency”) ledd av Elon Musk försöker kapa kostnaderna i det amerikanska välfärdssystemet.
Inte minst biståndsorganet USAID har fått en kraftigt nedskuren budget. Det är via den myndigheten som det amerikanska stödet till FN utbetalas.
Enligt Jan Eliasson (bilden), FN:s tidigare vice generalsekreterare och toppdiplomat, är FN:s krympande budget ett resultat av två samverkande tendenser – stormaktspolitik och nedskärningar.
– Bland större länder finns en tendens att röra sig bort från det multilaterala, från diplomatiska processer och fredsförhandlingar, och mot att utveckla intressesfärer. Att ta för sig och skriva om lagen för att kunna bestämma själv, säger han till Flamman.
Den andra är de amerikanska nedskärningarna på myndigheter under president Donald Trump.
– Det är ju Doge som går fram som en slåttermaskin här. Man skär ned, människor förlorar jobbet över natten, och viktiga program avslutas på plats. I spåren av den här politiken finns ett stort lidande.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
En avläggningsplats för timmer i Östergötland. Foto: Thomas Adolfsén/TT.
Det svenska skogsbruket hålls fram som lösning på klimatkrisen. Men stigande temperaturer, förändrade årstider och extremväder gör det svårare att bruka skogen som tänkt. Nu möter skogsarbetarna ett mer oförutsägbart arbetsliv och är oroliga för den skog där de tillbringat sina liv.
Det är en kylslagen oktobermorgon, nattens frost ligger kvar över träden i dalen. I en varm och fuktig koja, en liten barack som agerar som flyttbart rastrum, sitter Niklas, som arbetar som röjare.
– Det här är vår vardagsutsikt, säger han. Tänk om alla som satt inne på kontoren hade fått se det här.
Han bjuder på kokkaffe och berättar om sitt arbetsliv i skogen.
Han är en av ett 20-tal skogsarbetare som jag intervjuat under det senaste året som en del av mitt avhandlingsarbete. Några är maskinförare, vissa har arbetat i skogen hela livet – några från att de var elva, först med plantering, sedan som skogshuggare, och till sist som maskinförare.
De har varit med om stora skiften, från skogsmaskinernas intåg i slutet av 80-talet och massuppsägningarna som följde, till genombrotten för entreprenadsskogsbruket på 90-talet, när alla ”skulle bli entreprenörer” och de bolagsanställda skogshuggarna fick ta lån, köpa en maskin och bli företagare. Andra är röjare och planterare från Polen och Rumänien, som kommit till Sverige med förhoppningen att kunna försörja sina familjer.
Alla berättar om en stark kärlek till skogen, och ett arbete som för dem innebär att ta hand om den. De ser hur träden växer, hur de reagerar på röjningar och vad som planteras var, och på vädret. De talar om friheten: att få vara i naturen, att vara ifred, utan en arbetsledare som flåsar en i nacken. Håkan berättar att han brukar ta med sig sin hund till jobbet. Klas, maskinförare, berättar att han i maskinhytten brukar ta av sig skorna, sätta på tofflor och lyssna på ljudbok.
Produktionsskogarna finns överallt i Sverige. Vi har alla sett dem svischa förbi utanför bilfönstret på motorvägar genom Norrland och Småland. Därifrån är det lätt att missta dem för snårig natur, med svarta tjärnar, uråldriga lavar och porlande bäckar. Men många av de skogarna vi är vana att plocka svamp och promenera i, är i själva verket odlade.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Stefan Löfven vänslas med Morten Rud Pedersen, vd på public affairs-bolaget Rud Pedersen. I bakgrunden hänger ett porträtt av tidigare socialdemokratiska utrikesministern Anna Lindh. Foto: Jesper Frisk/DI/TT.
Att förstå hur politiken fungerar är en medborgerlig rättighet. I stället för att arbeta för kapitalet borde ex-politiker ha folkbildningsplikt.
”Jag driver inte frågor åt företags vägnar, jag hjälper företag att förstå hur politiken fungerar.”
Så försvarar Stefan Löfven sin nya karriär som konsult och rådgivare till lobbybyrån Rud Pedersen (Aftonbladet, 11/5). Ett uppdrag som varvas med frekventa besök hos Socialdemokraterna i riksdagen och ordförandeskap för Europeiska socialdemokratiska partiet.
Löfven är bara en i raden av politiska makthavare som fastnat i svängdörrarna mellan politik och näringsliv de senaste åren. När Centerpartiet nyligen valde en ny partiledare föll valet på den tidigare lobbyisten Anna-Karin Hatt (Klägget, 16/4). Vilket kanske inte är så konstigt då valberedningens ordförande Anders Åkesson själv kombinerar sitt uppdrag med att vara konsult för byrån Nordic Public Affairs (Arbetet, 10/4).
Nu är frågan om hur lobbyismen kan regleras föremål för strid på den stundande S-kongressen. Partiledningen säger visserligen ja till ett nationellt lobbyregister i någon form – ”ett steg bort från demokrati” enligt företrädare för PR-branschen (Resume, 8/5). Men de vill också att det ska vara fortsatt tillåtet att ha hemliga lobbykunder samtidigt som man representerar partiet.
Det är mot den bakgrunden som Stefen Löfven vill förklara för sina partikamrater vad en lobbyist egentligen sysslar med: absolut inte politisk påverkan, utan utbildning! Företagsledare vill helt enkelt lära sig hur politik fungerar, och vem är bättre lämpad att undervisa dem än tidigare politiska makthavare?
Samtidigt som kraven skärps på arbetslösa och sjuka får ex-politiker bidrag utan motprestation.
Låt oss anta att denna verklighetsbeskrivning stämmer. Med tanke på att den tidigare statsministerns bolag gjorde en vinst på 2,2 miljoner förra året gör det Löfven till en av Sveriges mest välavlönade folkbildare. Kanske handlar kritiken bara om avundsjuka från arbetarrörelsens alla ideella studiecirkelledare, kasst betalda frilansskribenter och hobbydebattörer?
Men även om man inte ser något odemokratiskt eller moraliskt tvivelaktigt med Löfvens dubbla stolar uppstår en annan fråga: varför ska de insikter om demokratiska beslutsprocesser som Löfven skaffat sig under sin tid som statsminister säljas till högstbjudande på marknaden? Borde de inte snarare betraktas som en offentlig nytta som bör komma alla medborgare till del?
Behovet av folkbildning kring hur politiken fungerar är onekligen stort. Samtidigt som kapitalet lägger åtskilliga miljoner årligen på att få ta del av politikers visdom visar forskning från Göteborgs universitet att nästan var tredje svensk inte vet vilket parti som styr den egna kommunen. Ännu färre kan troligen redogöra för vilka ansvarsområden och befogenheter en kommun egentligen har, hur välfärden finansieras och hur stat, regioner och kommuner egentligen samspelar med varandra. Att lokaltidningar lagts ned på löpande band under 2000-talet kan vara en bidragande orsak. Ett slaktat mediestöd och omfattande nedskärningar på folkbildningen lär knappast vända utvecklingen.
Här borde det finnas utrymme för djärvare förslag än lobbyregister eller karensregler för övergången från politik till näringsliv. Politiska makthavare i dag har inte bara orimligt höga arvoden, utan ofta rätt till generösa omställningsstöd, garanterad inkomst och pension efter avslutat uppdrag. Samtidigt som kraven skärps på arbetslösa och sjuka får ex-politiker bidrag utan motprestation. Varför inte slå två flugor i en smäll genom att inrätta en folkbildningsplikt för före detta kommunalråd, riksdagsledamöter och ministrar?
Tänk vilken insats alla före detta yrkespolitiker skulle kunna göra för demokratin om det ingick i dealen att de under ett års tid ska stå till studieförbundens och den svenska skolans förfogande efter avslutat uppdrag. Tänk om skolböckernas torra beskrivningar varvades med föreläsningar och kurser om hur politik fungerar på riktigt, med makthavare som medborgarna känner igen från medier och tv?
Ett sådant upplägg har fördelar även för näringslivet. Å ena sidan skulle företagen inte längre få exklusiv tillgång till Stefan Löfvens kunskaper om politiska processer. Å andra sidan skulle de spara många miljoner på att bara göra som vanligt folk när de vill förstå hur saker och ting fungerar – nämligen anmäla sig till en studiecirkel på ABF.