Utrikes 04 maj, 2017

”De har ingen aning om vad de håller på med”

Flamman träffade medordföranden för brittiska Labours internationella sektion, Colin O’Driscoll, för ett samtal om Brexit, Jeremy Corbyn, Theresa May och parlamentsvalet i juni.

 

 

Var ett nyval väntat?
– Det var inte väntat men eftersom Theresa May har en parlamentarisk majoritet på bara tolv ledamöter var det inte heller oväntat. Det är kaos i det konservativa partiet. De trodde inte att Brexit-omröstningen skulle gå som den gick. Alla de viktigaste regeringsmedlemmarna byttes ut och jag tror att Theresa May var den enda som var beredd att ta jobbet. De har ingen strategi. Det tog dem sex månader att sluta upprepa tomma slogans som ”Brexit betyder Brexit”. Det tyder på att de inte har någon aning om vad de håller på med.
Varför utlysa nyval om de inte vet vad de gör?
– Jag tror att May vill få en tillräckligt stor majoritet så att regeringen kan sitta kvar de kommande fem åren. I vanliga fall borde en marginal på tolv räcka men eftersom majoriteten av deras ledamöter var för att stanna i EU vet man inte vad som kan hända. Sedan tror jag inte att det brittiska kapitalet är särskilt glada över att vi nu lämnar alla dessa handelsavtal. I alla fall inte tillverkningsindustrin som har sina distributionskedjor spridda över Europa. Den EU-vänliga delen av Torypartiet är väldigt tyst nu men de väntar i kulisserna på att komma tillbaka. På den andra sidan finns galningarna som tror att det fortfarande finns ett brittiskt imperium och som vill sluta nya avtal med de forna kolonierna. Jag tror att May vill säkra en så stor majoritet som möjligt så att hon kan vara flexibel i förhandlingarna. Just nu verkar de gå mot en ”hård Brexit”, det vill säga att lämna tullunionen. Problemet är att de inte har någon som kan förhandla fram nya handelsavtal. Sedan 1975 har EU skött alla förhandlingar åt Storbritannien. Därför har regeringen börjat backa från den retoriken på sistone. Jag tror att de kommer att försöka få till stånd ett avtal likt de som Turkiet och Norge har med EU, det vill säga att de får tillgång till den inre marknaden förutom för vissa produkter.

colin

Colin O’Driscoll.
Foto: Labour International.

Hur ska man tolka Theresa Mays beslut att inte delta i några valdebatter?
– Hon är som en robot, det enda hon svarar i intervjuer är slogans. Jag tror inte att hon är rädd för att debattera men de som sköter hennes kampanj är det. De har i princip låst in henne i ett rum och sagt åt henne att stanna där i sex veckor. De släpper bara ut henne för att göra meningslösa framträdanden i tomma fabriker med applåderande arbetare som inte ställer jobbiga frågor. Jag tror att det är en väldigt riskabel strategi. Folk kommer att börja genomskåda det.
May verkar gå i en alltmer auktoritär riktning med sitt tal om nationell enighet. Hur skulle du beskriva hennes ideologiska hemvist?
– Hon lät tidigare som en kontinental kristdemokrat men har de senaste åren blivit alltmer auktoritär. När hon var immigrationsminister hittade hon på historier för att få migranter utvisade. Tror hon på demokrati? Jag antar det. Tror hon på den typ av demokrati som vi står för med öppenhet och deltagande? Nej. Demokrati för henne är val vart femte år och sedan ska man sitta ned hålla tyst. Hennes retorik snuddar ibland vid fascism. Det gjordes en jämförelse mellan hennes politik och den som (högerextrema) British National Party stod för i valet 2005 och man kom fram till att hennes är värre. Hon har också välkomnat att vi nu kan dra oss ur Europakonventionen, vilket i princip placerar henne i samma kategori som Vitryssland. I stället vill hon ersätta den med en brittisk version som går ut på att ”om du inte är britt har du inga rättigheter”.
Vad är Labours strategi i valrörelsen?
– May försöker få valet att handla om Brexit, piska upp främlingsfientlighet och hävda att vi ska ”ta tillbaka kontrollen” – vad nu det betyder eftersom vi redan kontrollerar gränserna – för att vinna tillbaka Ukip-väljare. Vår strategi går i princip ut på att hålla oss borta från den debatten och i stället tala om verkliga frågor, såsom bostäder, utbildning, arbetslöshet, investeringar och det faktum att Storbritannien har varit vanstyrt i årtionden. Trots att vi är ett av de rikaste länderna i Europa är vi det mest ojämlika och ett av de mest eländiga ställena att leva på i vissa delar.

Hon är som en robot, det enda hon svarar i intervjuer är slogans

Går det att helt undvika frågan om Brexit?
– Nej. Före omröstningen var vi vår position ”critical remain”. Eftersom en majoritet röstade för att lämna måste vi nu göra det bästa av situationen. Det betyder att vi vill försöka bevara så mycket som möjligt av de positiva aspekterna av ett EU-medlemskap, till exempel fri rörlighet och att inte behöva bry sig om onödiga handelshinder. Men samtidigt vill vi försöka förändra reglerna i en bättre riktning. Till exempel vill vi behålla den fria rörligheten men säkerställa kollektiva löneförhandlingar, och så vidare. Därför säger vi att alla kan komma till Storbritannien men det ska inte kunna användas som ursäkt för arbetsgivare att sänka levnadsstandarden, lönerna och arbetsvillkoren. Vi vill också öka möjligheterna att återbörda privatiserade tjänster till det offentliga.
Hur hanterar ni de högerdominerade brittiska medierna?
– Den brittiska pressen är värre än någon annanstans i Europa. Det har också blivit värre. Förr kunde man i alla fall läsa nyhetsdelen i högertidningarna och lita på att vad som stod där stämde. Nu har de blivit som komiska parodier på tidningar, med förvrängningar och vinklade nyheter. Ännu värre är vad som har hänt med BBC. De brukade anses vara objektiva. Men sedan 2010 har deras redaktion bytts ut mot tidigare Murdoch-journalister (från den konservative Rupert Murdochs medieimperium) som framställer Jeremy Corbyn som en terrorist-kramare. Så vad kan man göra i en sådan situation? Vi försöker använda sociala medier och utnyttja det faktum att vi nu har över 500 000 medlemmar. Vi försöker få ut dem på gatorna för att tala med folk och förklara att det som står i tidningarna inte är sant. Det är inte lätt. De flesta säger: ”Jag gillar politiken men den där Corbyn är tokig”. Det positiva är att vi har en majoritet bland yngre väljare och de yngre läser inte tidningar längre. Det gäller dock att få dem att gå och rösta. Problemet är att de har växt upp med regeringar som antingen inte har hållit vad de lovat eller inte har lovat någonting alls. Så det finns en apati i den gruppen.
Varför tackade Corbyn nej till en allians med de andra oppositionspartierna?
– En sådan allians hade möjligtvis varit intressant i Skottland. Men jag tror inte att SNP (Scottish National Party) egentligen vill ha en allians eftersom den största möjligheten att göra Skottland socialdemokratiskt är genom självständighet. En andra anledning är att taktiska allianser inte fungerar i majoritetsvalsystem. Man kan inte bestämma hur väljare ska rösta i olika valkretsar. Om vi drar tillbaka en kandidat och uppmanar väljarna att rösta på en från ett annat parti kommer många att inte rösta alls i stället. Utanför Skottland är det en ännu sämre idé. De gröna är för små för att det ska löna sig, de walesiska nationalisterna konkurrerar om Labours väljare och Liberaldemokraterna är helt enkelt inte progressiva. De är för progressiva reformer så länge de inte behöver betala för dem. De har blivit mer högerinriktade sedan de satt i koalition med de konservativa och dessutom förlorat hälften av sitt stöd. Nu har de sagt att de kan förhandla med båda sidor så länge varken Corbyn eller May blir premiärminister. Det är en smart taktik eftersom det är osannolikt att högerfalangen inom Labour kommer att utmana Corbyn en tredje gång, även om Labour skulle förlora valet. Men om vi hamnar i en situation där inget parti har egen majoritet kan en eventuell koalitionsregering med Liberaldemokraterna göra det möjligt att tvinga honom att avgå.
Det har skett många läckor och attacker från Labours högerfalang på Jeremy Corbyn. Hur hanterar ni det?
– Jag är inte en del av ledningen så jag kan bara ge mitt eget intryck. De beter sig för det mesta kamratligt just nu eftersom vi måste skriva ihop ett manifest inför valet. Frågan är vad som kommer att hända därefter. Partihögern har försökt bli av med Corbyn två gånger. Varför de beter sig så oansvarigt beror delvis på valsystemet. Med ett annat valsystem hade Labour varit två separata partier.
Corbyn har väldigt låga förtroendesiffror och flera tongivande vänsterprofiler har på sistone ifrågasatt honom. Tror du att Labour skulle vara mer framgångsrika med en annan ledare?
– Problemet är den brittiska pressen. Säg att det var John McDonnell (finanspolitisk talesperson) i stället. Pressen skulle direkt utmåla honom som IRA-kramare. Säg att det var en av de nya unga parlamentsledamöterna som är väldigt begåvade. De skulle säga ”för ung, för oerfaren, för kvinnlig” och så vidare. Vi försöker nu ändra reglerna i partiet så att det inte krävs ett misstag för att partiet ska få en ledare som en majoritet av medlemmarna vill ha. Så borde det inte vara i ett demokratiskt parti.
Vad tror du händer på partikongressen i september om Labour skulle förlora valet?
– Jag vet inte. Det kan hända något tidigare än så, det beror på valresultatet. Det kan hända att högerfalangen försöker använda Liberaldemokraterna som en ursäkt att få bort Corbyn. Problemet är att de i så fall måste tvinga fram ett nytt partiledarval och då skulle han vinna igen. Så de måste övertala honom att avgå. Jag kan bara spekulera men jag tror att han skulle kunna gå med på det på villkor att han får utse sin efterträdare. Och det skulle de naturligtvis inte gilla heller.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)