Tvärtemot vad många trott och vissa hoppats, har valet inte varit någon framgångssaga för borgarna bland arbetslösa, LO-medlemmar och unga. Det visar de undersökningar som gjorts i samband med valet. Den stora strömmen s-väljare som gått över till moderaterna påverkar inte detta faktum mer än marginellt.
Enligt Valu 06, årets stora väljarundersökning, samlade alliansen 31 procent (m 18, kd 4, fp 4, c 5) bland arbetslösa; vid motsvarande undersökning 2002 fick de borgerliga partierna 30 procent (m 12, kd 4, fp 7, c 7). Inte heller bland LO-medlemmarna har alliansen och de nya moderaterna gjort några större inbrytningar: 25 procent (m 11, kd 4, fp 4, c 6) i år mot 23 procent (m 5, kd 4, fp 9, c 5) vid förra valet.
”Råd att proteströsta”
Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att moderaternas slogan om ”det nya arbetarpartiet” inte har slagit igenom på bred front, utan att de socialdemokrater som trots allt gått över till m, gjort det i protest mot Göran Persson.
– Jag såg en löpsedel som jag tyckte var ganska träffande, säger Ulf Bjereld. Det stod ”Reinfeldt har givit Sverige råd att proteströsta”, och precis så är det. Vanligtvis kostar det för mycket att proteströsta på moderaterna, men eftersom de lovat föra en politik som inte skiljer sig så mycket från socialdemokraternas vågar man.
Vilka socialdemokrater är det som bytt sida?
– Ja, som siffrorna visar är det knappast de arbetslösa, utan snarare s-mitten, folk som vill bekämpa arbetslösheten, men inte riskerar att hamna där själva.
Unga ej överrepresenterade
En annan grupp som högeralliansen haft svårt att fånga är de unga.
Siffran 45 procent gällde 2002, och den står sig idag. UlfBjereld säger att frågan ”definierar du dig som vänster eller höger?” i år fått fler ”höger”-svar än någonsin sedan den började ställas 1991, men…
– Detta är över hela spektrat. Unga är inte överrepresenterade.
Hur har Feministiskt initiativ påverkat valresultatet?
– Troligen inte alls. Partiet blev alldeles för litet för att kunna avgöra, och dessutom kom inte alla deras väljare från vänstersidan, även om de flesta gjorde det.
Och Sverigedemokraterna?
– SD fick ju inget nationellt genomslag, men på kommun- och landstingsnivå är det annorlunda. Där blir det nog mer samarbete över de traditionella blockgränserna.
– De proteströstade mot Göran Persson
Arbetslösa, LO-medlemmar och unga – borgarnas stora nyförvärv? Nej. Valu:s siffror visar att så inte är fallet. Inte heller väljartapp till Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna har haft någon betydelse för regeringsskiftet, menar Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet.