Sjukskrivningarna har minskat. Det beror till stor del på den senaste tidens intensiva debatt, menar arbetslivsminister Hans Karlsson.
Förra veckan presenterade Försäkringskassan ny statistik, som pekade på att statens kostnader för sjukskrivningar sjunkit med tre miljoner sedan ifjol. Det passar väl in med regeringens krav om att halvera utbetalningen av sjukpenning till 2008.
– Det här visar att åtgärderna mot sjukfrånvaron börjar ge resultat. Ingen trodde på det, men jag trodde på det, säger en nöjd Hans Karlsson till Riksdag & Departement.
– I stället för att välja den enkla vägen, att försämra sjukförsäkringen, valde vi att ändra i strukturerna. Dessutom tror jag att den offentliga debatten om sjukskrivningarna haft en väldig betydelse – många har insett att något måste göras, fortsätter Karlsson.
Förändringar som gjorts är bland annat att Försäkringskassan kan kräva att en sjukskriven person byter jobb om hon inte klarar av sitt gamla.
Debatten om de sjukskrivnas eventuella lathet har gått het i media under en längre tid. Karlsson säger till TT att förklaringen till nedgången är en större medvetenhet från samtliga aktörer i kombination med ett ökat tryck på arbetsgivarna – det senare orsakat av att arbetsgivarna fått ett ökat ansvar för finansieringen av sina sjukskrivna anställda. Införandet av denna medfinansiering från arbetsgivarnas sida kompenseras genom en sänkt arbetsgivaravgift.
Men även om utbetalningen av sjukpenning har minskat påpekar Hans Karlsson för R&D att allt ännu inte är frid och fröjd. De långtidssjukskrivnas situation är fortfarande ett stort problem och dessutom oroas Karlsson av det ökande antalet unga förtidspensionerade.