”Våra system är byggda för att gynna livet.” I sin nya bok This Changes Everything citerar Naomi Klein ett tal av Leanne Simpson, författare tillhörande den nordamerikanska ursprungsbefolkningen Mississauga Nishnaabeg. Naomi Klein ägnar en del av sin bok om klimatkrisen åt ursprungsbefolkningar och deras kamp mot fossilkapitalet. Hon dyker ner i olika ursprungsbefolkningars etiska berättelser och finner raka motsatsen till kapitalismens credo: profiten först, oavsett pris.
Det är omöjligt att inte tänka på Ursula K. Le Guin och hennes romaner. Den 85-åriga sf- och fantasyförfattaren tilldelades nyligen en utmärkelse för sin litterära livsgärning, the Medal for Distinguished Contribution to American Letters. Hon höll ett sex minuter långt tal. Kondenserat och skarpt: ”Vi lever i kapitalismen. Dess makt vekar ofrånkomlig. Det gjorde också kungars gudagivna rätt. Människor kan göra motstånd och förändra all mänsklig makt.”
Ursula K. Le Guin skriver fram rovdriftens ansikte. Med en socialantropologs blick skapar hon främmande världar som speglar vår värld. Men också – och det behövs mer än någonsin – andra sätt att betrakta omvärlden, etik baserad på en respekt för något kapitalismen inte kan förstå: det finns gränser, och när de överträds dör förutsättningen för liv.
I This Changes Everything skriver Naomi Klein att ”unga nationer” som Kanada och USA tenderar att leva ”på myter istället för minnen”. Detsamma kan sägas om Sverige, träffsäkert kallat ”världens modernaste land” av Fredrik Lindström. Sverige är ett minneslöst land. Det minns inte att den natur som gav landet rikedomar hade tusentals år på sig att växa fram. Nu skördas den, och andra länders rikedomar, för Sveriges skull. Utan möjlighet till återväxt.
Ursula K. Le Guin är ett motgift. Låt hennes myter bli dina. Du kommer aldrig att bli dig lik.