I dag används AI överallt. Så beskrivs den futuristiska tidsålder vi nu har gått in i. Att det som kallas AI egentligen är en algoritm, och att algoritmen har existerat i decennier är det få som vill påpeka. Pseudoinnovation är det uttryck som här behöver appliceras: Ta ett gammalt koncept ge det hela ett nytt namn och låtsas att det har skett någon slags innovation, en teknologisk utveckling.
Algoritmerna utvecklas ständigt, det ska självklart påpekas, men med denna utveckling följer i den borgerliga pressen ett löfte: Ett löfte om frihet. Teknologin ska frigöra oss.
Frigörelsen som alltid finns precis bortom horisonten innebär att vårt arbete kommer förenklas och förkortas. Så fort allt blir automatiserat så kommer vi att arbeta mindre. Bara några år till: Vi är snart där.
Detta tomma snack genomskådade Karl Marx redan för 150 år sedan.
Marx skrev: ”Inbesparing av arbete genom utveckling av arbetets produktivkraft har i den kapitalistiska produktionen inte alls till syfte att förkorta arbetsdagen.” Marx har förstått rätt, kapitalet har aldrig velat förändra arbetstider för arbetstagaren, detta trots att produktiviteten per person har ökat enormt de senaste decennierna.
Roland Paulsen skriver om detta faktum i sin bok Arbetssamhället – Hur arbetet överlevde teknologin (Gleerups, 2010) där han beskriver hur produktiviteten per person har dubblerats sedan 1974. Denna siffra är antagligen än större i dag, tio år senare. Men trots all ”AI” så verkar inga politiker bortom Vänsterpartiet ens vilja nämna en kortare arbetsdag.
Historien är fylld av kända kamper för en förkortad arbetsdag över hela världen. Dessa har inte kommit på initiativ från varken revolutioner i teknologi eller de kapitalägare som förfogar över teknologin. De har kommit från arbetarna, medborgarna, den stora massan. Det är i historien vi kan hämta de tydliga strategierna och vägarna framåt.
Jag väljer att avsluta med ett citat från Stephen Hawking från en intervju i Huffington Post 2015:
”Alla kan njuta av ett liv i lyx och ledighet om det maskinskapade överflödet delas, eller så kan de flesta hamna i miserabel fattigdom om maskinernas ägare framgångsrikt lobbar emot ekonomisk utjämning. Än så länge verkar trenden peka mot det senare alternativet.”
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.