Jul- och nyårshelgerna är nu över och många svenskar har druckit en stor mängd alkohol i olika former; allt från glögg till snaps och champagne. Men julen och nyåret 2008 gick intäkterna för tillverkaren Vin & Sprit inte som tidigare till svenska staten, utan till den nya utländska ägaren.
Den borgerliga regeringen meddelade den 31 mars 2008 att det före detta statliga bolaget Vin & Sprit köpts upp av den franska spritkoncernen Pernod Ricard för 55 miljarder kronor.
Inte förvånande
Samtidigt sa finansmarknadsminister Mats Odell (kd) att utförsäljningen var ”en bra affär” både för folkhushållet och för Vin & Sprit.
Tio månader senare kan vi konstatera att omkring 60 personer har sagts upp på Vin & Sprits huvudkontor i Stockholm.
– Uppsägningarna är inte förvånande. Jag befarade att det här skulle hända eftersom det är vinsten som är de nya ägarnas huvudintresse, säger Kent Persson, vänsterpartiets näringspolitiska talesperson, till Flamman.
Även vice ordföranden i riksdagens näringsutskott, Tomas Eneroth (s), varnade tidigt för att det fanns risk för uppsägningar. Han kritiserar affären av flera skäl.
– Att sälja statliga bolag är att sälja gemensam egendom. I den här affären avhänder man sig möjligheter och arbetstillfällen i Sverige. Dessutom var Vin & Sprit en väldigt bra inkomstkälla för staten. Den avkastning på kapital som Vin & Sprit gav, har vida överstigit den avbetalning på statsskulden och minskade räntekostnader som den borgerliga regeringen lyfter fram som positivt i affären, säger han till Flamman.
Enheter slogs ihop
Per Anesten på Pernod Ricard säger att uppsägningarna beror på att tre enheter inom Vin & Sprit slogs ihop till en.
– Därmed blev det tyvärr en viss övertalighet. Men de uppsagda har fått erbjudande om avgångsvederlag och hjälp att gå vidare till andra jobb.
Enligt Per Anesten finns det ingen större risk för fler varsel, men det är inget han kan lova.
– Det finns ingen sådan risk vad vi kan se idag, men det går naturligtvis inte att helt garantera. Vi tror ju att de produkter vi säljer kommer att fortsätta sälja bra, och vi ska försöka se till att det inte blir några fler varsel.
Men Tomas Eneroth menar att det trots allt finns risk för fler varsel på Vin & Sprit i framtiden.
– Man kan aldrig veta hur sysselsättningen kommer att se ut längre fram, särskilt som huvudägaren nu är utländsk. Det tror jag att varken Pernod eller Mats Odell kan ge några garantier för, säger han.
Vd har avgått
Sedan ägarbytet har Vin & Sprits före detta vd Bengt Baron och andra nyckelpersoner valt att lämna bolaget.
Många kritiker till försäljningen av Vin & Sprit har uttryckt oro för att huvudkontoret kan komma att flyttas utomlands. Enligt Per Anesten kommer det inte att ske.
– Nej, jag kan garantera att det inte finns någon sådan risk. Pernod Ricard tror starkt på lokala rötter och att de produkter som finns ska fortsätta tillverkas i det land de kommer från, säger Per Anesten.
Men vänsterpartiets Kent Persson är kritisk.
– Den risken finns förstås eftersom huvudägaren är utomlands. Man kan aldrig ge garantier för att kontoret inte kommer att flyttas eller för att de anställda kommer att ha kvar sina jobb. Det hade varit mycket tryggare om Vin & Sprit fortfarande ägts av staten.