Se en teaterpjäs om sju kvinnors verkliga livsöden. Färgglad dans mot diskriminering, kan det vara nåt? Eller kanske en stadsvandring om kvinnor i Malmö?
Malmöfestivalen stoltserar med en egen jämställdhetspolicy. Och i år har arrangörerna lyckats med en jämn fördelning mellan kvinnor och män i artister och evenemang.
– Det är ambitionen i alla fall, säger festivalens kulturansvariga, Lena Wolmner.
Från 17 procent kvinnor på stora scen för två år sedan, till 37 procent i år. Och totalt sett i alla evenemang på festivalen, har arrangörerna räknat till 53 procent där kvinnor dominerar och 47 procent där män dominerar.
Från sillagumma till chokladböna
Hanna Gedin (V) kommunalråd med ansvar för jämställdhet och fritid, menar att initiativen måste komma också från politiskt håll. Malmö stad har som mål att all kommunal verksamhet och service ska vara jämställd.
Malmöfestivalen startade i måndags och avslutas imorgon fredag. Förutom hälften kvinnor bland de framträdande, finns på programmet några arrangemang med fokus på kvinnor.
Dokumentärpjäsen Seven, av Emma Knyckare och Hedda Krausz Sjögren, bygger på sju kvinnors historier och livsöden i deras kamp för mänskliga rättigheter. Den gestaltas på scen av bland andra Liv Strömquist, Rakel Chukri och Susan Kiswani.
Malmös feministiska nätverk uppmanar alla att ta med en mask, ett instrument och färgglada kläder och dansa genom Malmö mot diskriminering och ojämlikhet på fredag kväll.
Stadsvandringen ”Från sillagumma till chokladböna” är en promenad i kvinnornas Malmö.