Krönika 15 juni, 2005

Det är uppenbart att EU inte är svaret på globaliseringens problem. Men vänstern har inte varit entusiastisk över tanken på en världsrepublik. Vilka goda argument finns egentligen mot?

Ett vanligt sätt att resonera inom den EU-vänliga vänstern har sett ut på följande vis:
(1) Ekonomin globaliseras
(2) Det behövs en politisk motmakt i en ekonomiskt globaliserad värld
(3) Alltså bör vi försöka bygga ett enat, demokratiskt och starkt EU.
Det är något konstigt med det resonemanget. Konstigheten är så iögonfallande att ingen borde kunna undvika att se den. Slutsatsen följer inte från premisserna! I stället följer en helt annan slutsats:
(4) Vi bör sträva efter att en demokratisk världsregering etableras.
Varför drar man inte denna slutsats? Kanske håller man halvhjärtat med om den, men påstår att ett enat, demokratiskt och starkt EU, vore ett steg i rätt riktning. Det är ett misstag. Dagens situation, med en enda verklig supermakt, USA, är bästa möjliga utgångspunkten om man vill verka för en världsregering. Ett enat och starkt EU vore en försvårande omständighet. Men även om det verkligen hade varit ett steg på vägen, så är det svårt att se att det skulle råda någon motsättning mellan att omedelbart arbeta för en världsregering och se positivt på EU:s utveckling mot en superstat. Vad som däremot är svårt att försvara är tanken att arbetet för världsregering måste vänta intill dess att en europeisk demokratisk superstat har etablerats. Alla tecken tyder för närvarande på att en sådan väntan skulle bli mycket lång. Och är världsregeringen något som nödvändiggörs av ekonomins globalisering så vore det idiotiskt att skjuta detta projekt på framtiden.

En helt annan tolkning av oviljan att dra rätt slutsats är också möjlig. Kanske anhängarna av ett enat, demokratiskt och starkt EU i princip motsätter sig tanken på en demokratisk världsregering. De förkastar nationalstaten, då den är för liten, men de motsätter sig också tanken på en världsregering, som de av någon anledning finner skrämmande eller onödig eller alltför storvulen. De tror att en återgång i världspolitiken till en situation där flera olika supermakter balanserar vandra, är önskvärd.
Men är en sådan situation kan knappast erbjuda en lösning på problemet med ekonomins globalisering. Om det finns flera rivaliserande supermakter, så talar allt för ett de globalt verkande ekonomiska intressena kan spela ut också dessa mot varandra, på samma sätt som man gör med dagens nationalstater.
Det är också något besynnerligt med tanken om att nationalstaten är lösningen på globaliseringens problem, men att det finns en optimal storlek på nationalstaten. Länder som Sverige, Norge och Singapore är för små, men att se hela världen som en politisk konstruktion vore att sikta för högt. Europa är en lagom enhet. Vad talar för detta?
Om problemet är att mäktiga ekonomiska krafter globaliserats, så borde, som redan konstaterats, den politiska lösningen rimligen vara global. För övrigt förefaller det finnas en rad andra problem, som hänger samman med annat än ekonomi, vilka också endast kan lösas på global nivå. Hit hör problem med världsfreden – i ett system med internationell anarki hotar alltid krig som en lösning på mellanstatliga konflikter – men också med miljön. Det är svårt att tro att en grupp rivaliserande stormakter skulle finna kloka samförståndslösningar på miljöproblem. Varje nation kan önska att de andra begränsar olika utsläpp, samtidigt som man själv fortsätter med de egna.

Men är det verkligen önskvärt med en världsregering? Om tanken på en världsregering i princip är förfelad är läget verkligen prekärt. Om en världsregering är enda medlet då vi vill lösa akuta problem, men vi ändå måste avstå från att använda det, så är vi illa ute. Då tvingas vi för evigt huka under det globala kapitalets olika diktat.
Vi har sett vad som talar för att en global politisk ordning inrättas. Kan det finnas skäl emot en världsregering, som väger upp argumenten för den? Vad skulle det kunna vara för slags skäl?
Man möter ibland påståendet att världen är alltför fragmenterad för att en gemensam politisk kultur ska kunna uppstå. Den invändningen är inte särskilt vägande. Man bör inte ställa kraven på en sådan gemensam politisk kultur alltför höga. Även om världsregeringen är suverän, så är ju bara vissa problem som bör lösas globalt. Andra löses bäst på nationell, regional eller kommunal nivå. Om en världsregering etableras blir alla dessa underordnade nivåer kvar. Mycket av den politiska diskussionen kommer också fortsättningsvis att föras kring sådant som utspelar sig på dem. Och visst kan vi kommunicera kring de problem som måste lösas globalt. Vi får bita i det sura äpplet och prata med varandra om dem på engelska!
Den tyngst vägande invändningen mot en suverän politisk ordning på vårt klot är nog en annan: att den skulle kunna utvecklas i auktoritär riktning. Detta låter onekligen hotfullt. Om Sverige tas över av fundamentalistiska riktningar, så finns ju ändå en viss möjlighet för den som inte gillar situationen att försöka fly till något annat land. Det går inte på motsvarande sätt att fly från en diktatorisk världsregering.

Men finns det skäl att tro att en världsregeringen skulle bli diktatorisk? Finns det skäl att tro att den skulle hamna i klorna t.ex. på en bestämd fundamentalistisk religion? Detta är svårt att tro. En fundamentalistisk religion kan fånga massorna i en mera begränsad del av världen, men knappast i världen som helhet. De olika religionerna måste rimligen ha en tendens att motverka varandra på global nivå.
Låt oss gå med på att en demokratisk världsregering är önskvärd. Låt oss gå med på att den är bästa verktyget då det gäller att hantera situationen med en globaliserad ekonomi och allvarliga problem med fred och miljö. Vad hjälper det? Finns det något sätt att närma sig en sådan?
Kosmopolitismen utmålas ofta som orealistisk och utopisk. Det är obegripligt. Om en världsregering verkligen är det medel, med vars hjälp vi kan lösa svåra problem som mänskligheten står inför, så borde det vara lätt att mobilisera ett brett folkligt stöd för projektet att inrätta den. Projektet är alltså realistiskt såtillvida att det är rimligt att tro att människor kan komma att vilja förverkliga det.
Det är vidare ingen konst att tänka ut olika delmål i kampen för dess upprättande, vilka framstår som omedelbart genomförbara och som just steg i rätt riktning. Det enklaste, mest näraliggande, och samtidigt mest fantasieggande är detta: Man bör sträva efter att en direktvald ”andra” kammare inrättas inom FN:s generalförsamling. Alla länder som går med att på arrangera direkta val till denna församling ska erbjudas att göra det. De som inte vill medverka, på av FN accepterade villkor, får finna sig i att deras platser gapar tomma.
En sådan församling kan till en början ges blygsamma politiska uppgifter. Då är det svårt att se hur ett motstånd mot att den inrättas ska kunna motiveras. Skulle USA sätta sig emot att den inrättas? Men i USA förekommer en retorik om att bara demokratiska stater över huvud taget skulle få vara med i FN. Det som här skisserats är i så fall svårt att beskriva annat än som ett steg i rätt riktning.
Då den folkvalda församlingen börjar växa fram blir den en stark demokratiserande kraft i världen. Det blir en skam för nationer att ha sina platser obesatta. Man arrangerar man val till FN:s andra kammare, så kan man nog inte samtidigt motsätta sig att den egna staten demokratiseras.
Då den folkvalda världsförsamlingen väl är etablerad kan man vara förvissad om att dess hunger på ökat inflytande i världspolitiken kommer att växa. På samma sätt som det demokratiska genombrottet i många nationalstater tog sin början med etablerandet av politiskt tämligen impotenta församlingar, som sedan krävde mer och mer inflytande, uppbackade av radikala politiska rörelser, så kan något liknande förväntas ske i global skala. Något liknande skulle nog ha inträffat med EU-parlamentet, om EU som sådant haft ett folkligt stöd.
Inget annat politiskt projekt kan vara mera engagerande, särskilt för en ungdomsgeneration världen över, som börjar intressera sig för politiska problem. För första gången är en gemensam politisk global kultur tänkbar. Utvecklingen av kommunikationer och media har redan gjort en sådan kultur till en självklarhet för många. De reser, de kommunicerar, och de berörs av samma slags världshändelser. Om de som redan tänker och handlar globalt gör politisk handling av sina tankar, så är bollen i rörelse. Inget kan stoppa den.

Målet är en världsregering som är suverän och som alltså har våldsmonopol. Kanske är det detta, som framstår som verklighetsfrämmande. Men här utgör dagens internationella situation, med en enda verklig supermakt, en bra jordmån. Övriga länder kan utmana USA:s arroganta militära övertag med radikal nedrustning. Små stater, med säkra gränser, kan gå i spetsen. De kan ställa vissa trupper till FN:s förfogande, samtidigt som de avvecklar den egna militärmakten.
I en studie jag låtit göra har jag funnit att en tredjedel av Sveriges medborgare stöder ett sådant förslag, trots att det inte alls haft någon plats i den offentliga diskussionen. I Tyskland är det aningen fler som stöder motsvarade tanke än som motsätter sig den! Här finns en på bistra erfarenheter grundmurad folklig misstro mot militära lösningar att bygga på. Man kan se för sig en process, som till sist leder fram till att USA är den enda makt i världen med ett stort militärindustriellt komplex och tunga kostnader för sin militärapparat. I det läget borde det vara möjligt för en radikal politisk mobilisering i USA att tvinga USA att också ansluta sig till det globala militära säkerhetssystemet.
Någon invänder kanske gnälligt att också ett FN, som på detta sätt har börjat demokratiseras, kommer att styras av USA och mäktiga ekonomiska intressen. Skulle de någon gång inte få sin vilja fram, så tvekar de inte att helt enkelt gå vid sidan av FN. Vi såg detta då USA invaderade Irak. Sådant kommer att hända också i framtiden. En direktvald andra kammare i FN kan inte hindra det.
Svaret på den invändningen är att de är sann, men irrelevant. USA kommer att styra världen, de ekonomiska klyftorna kommer att bestå, med eller utan ett demokratiskt valt världsparlament, åtminstone inom den närmaste tiden. Men ett demokratiskt valt världsparlament kommer inte att förstärka orättvisorna, tvärt om. I förlängningen utgör det en hot emot dem.
Om denna kamp blir framgångsrik är ett för vänstern viktigt politiskt delmål uppnått. Världen är demokratiserad. Det betyder inte att historien är slut. Världen måste också göras rättvis. Globala orättvisor måste avskaffas. Men demokratin är inte ett hinder i den sociala kampen, den är en nödvändig betingelse. Den lärdomen har vänstern dragit av det förra seklets hårda erfarenheter. Nu gäller det att omsätta lärdomen på global nivå.
Man hör ofta en klagan i dagspolitiken över bristen på visioner. Denna klagan är berättigad. Politiker i ett land som vårt har på många sätt berövats sin makt. Partisystemet är skakat. Allt detta är verkligen ett resultat av globalisering, EU-medlemskap och även av ett genomslag för nyliberal ideologi. Människor i gemen reagerar på sakernas tillstånd med apati och politikerförakt. Men om jag har rätt finns det fortfarande utrymme i politiken för djärva visioner. Har jag rätt är det bara en tidsfråga, innan det slags ungdomsrörelse, om vilken jag här har tillåtit mig att fabulera, verkligen spontant börjar växa fram.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Ledare 22 oktober, 2024

Överenskommelsen med Tidö måste rivas

S-ledningens överenskommelse med Tidöpartierna måste rivas upp. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Om inte S-ledningen ångrar sig väntar ännu ett decennium av åtstramningar. Det har vi inte råd med.

I december 2019 ställde jag och några andra studenter upp ett bord på Columbiauniversitetets campus. På huvudet hade vi Bernie Sanders-kepsar och på bordet låg flygblad med löften om gratis utbildning för alla. En del studenter hummade uppskattande, andra ville påtala ogenomförbarheten i en sådant förslag.

Så bromsade en universitetsanställd fastighetsskötare in sin golfbil. Han berättade om drömmen om att klassrummen som varit stängda för honom skulle öppnas för hans barn. Om att han visserligen inte var ”politiskt intresserad”, men att Sanders löften skulle kunna förändra hans liv. En tumme upp, innan han behövde köra vidare mot arbetet igen.

Min politiska depression hade egentligen tagit mig bort från partipolitiken och in i ett engagemang för sakfrågor. En plats där det visserligen är lätt att ha ”rätt”, men svårare att få det.

Men på andra sidan Atlanten hade Bernies kampanj väckt något i mig. Tänk om världens kapitalistiska högborg skulle laga sitt sjuka sjukvårdssystem. Tänk om de skulle bli först med att ställa om ekonomin. Tänk om vi vanliga skulle vinna mot lobbyisterna. Tänk om.

Jag kom hem utan valvinst, men med insikten att verklig påverkan sker inom partipolitiken.

Så hittade jag S-föreningen Reformisternas rapport En grön ny giv för Sverige, som också den väckte något i mig. Ett fullt finansierat program för att klara den gröna omställningen, öka jämlikheten och få full sysselsättning. Tänk om.

Jag gick med i Socialdemokraterna. I grund och botten är jag ju trots allt en sosse som drömmer om en starkare socialdemokrati. Ju fler partikamrater jag träffade, desto tydligare blev det. Vanliga socialdemokrater runt om i landet saknar inte visioner, de saknar pengar.

Temperaturen, ojämlikheten och arbetslösheten ökar. Vad händer egentligen om vi inte vågar satsa på framtiden?

Den chockvåg 1990-talskrisen skapade skulle behandlas med en enda medicin – strama budgetregler. De offentliga finanserna skulle gå med överskott, det vill säga betala av statsskulden. Annorlunda uttryckt är staten tvungen att årligen skära ned.

Vi har visat oss exceptionellt bra på nedskärningar – för nu har Sverige en av världens lägsta statsskulder. Som Niklas Altermark och Åsa Plesner uttrycker det i den nya boken Konsten att avveckla en välfärdsstat (Verbal, 2024) har det skett till priset av en politisk nihilism, där samhällsförbättringar inte framstår som möjliga eftersom de ligger utanför budget. En bra grogrund för en epidemisk spridning av politisk depression.

Jag lyckades knipa en plats på partikongressen 2021. Redan under förberedelserna stod det klart för allt fler att den ekonomiska politiken var partiets ödesfråga. Det var där den stora striden stod.

Partistyrelsen föreslog ett balansmål. Det innebär att staten inte längre skulle betala av på statsskulden, utan gå plus minus noll. Ett litet steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt. De cirka 25 miljarder som frigörs årligen är till exempel mindre än redan beslutade men ännu ofinansierade ökningar till försvaret.

Vi skulle alltså fortfarande inte kunna investera i den gröna omställningen, tåg eller bostäder utan stora nedskärningar. Med en analogi till privatlivet skulle staten inte heller fortsättningsvis kunna ta CSN-lån förrän besparingarna från timvikariaten betalat utbildningen, eller laga taket innan vattenskadan blivit ett faktum.

Jag representerade Göteborgs partidistrikt i de hårda förhandlingarna. Till slut presenterades ett kompromissförslag: utöver ett balansmål skulle lånefinansiering tillåtas av vissa strategiska infrastruktursatsningar med stor klimatnytta. Vi var överens.

Förra veckan hade Socialdemokraterna möjlighet att uppfylla kongressens beslut. En parlamentariskt sammansatt kommitté tillsattes för att se över det finanspolitiska ramverket och en majoritet av riksdagen hade uttalat sig för en mer expansiv politik.

Så presenterades resultatet. Socialdemokraterna hade kommit överens med Tidöpartierna och Centerpartiet om ett strikt balansmål, utan möjlighet till lånefinansiering i enlighet med kongressens beslut.

Läs mer

För mig är det tydligt: Socialdemokraternas partistyrelse borde behandla frågan och överenskommelsen behöver underkännas. Och så behöver vi ta nya tag på nästa års kongress i Göteborg. Temperaturen, ojämlikheten och arbetslösheten ökar. Vad händer egentligen om vi inte vågar satsa på framtiden?

Inrikes 22 oktober, 2024

Svenska alternativmedier stärker banden till Kina

Kinas ambassadör Cui Aimin har skrivit debattartiklar för både Nya Dagbladet och Newsvoice. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Två svenska alternativmedier har återkommande besökt Kina det senaste året. Anders Dalsbro på Expo ser en trend i att närma sig den kinesiska regeringen – men menar att intresset inte är så ömsesidigt som det kan framstå.

– Eftersom mainstreammedia i väst ofta rapporterar vinklat från Kina så brukade jag föreställa mig Xinjiang som fattigt och eftersatt, berättar svensken Torbjörn Sassersson för den statliga kinesiska nyhetssajten CGTN, iförd ett hårspänne i form av ett par pandaöron.

– Men efter att jag kom hit förstod jag att den faktiska situationen var ganska annorlunda, fortsätter han.

Sassersson (bilden), som är ansvarig utgivare för sajten Newsvoice, är en av ett drygt hundratal utländska journalister som besökt regionen i västra Kina hittills under 2024 på regeringens inbjudan. Bland dem som besökt Xinjiang finns allt från vänstermedier med vänlig inställning till det styrande kommunistpartiet, till medier knutna till auktoritära högerregeringar med goda relationer med Kina – exempelvis Ungern.

– När jag åkte ned så hade jag hela uppsättningen av negativa inställningar om Kina, säger Torbjörn Sassersson, som berättar att han besökt landet fyra gånger under de senaste tio månaderna.

– Men jag fick världens chans att bilda mig en egen uppfattning. Jag fick träffa journalister, diplomater, personer från en tankesmedja. Och då har jag insett att jag också är styrd av propagandan, och att det finns goda skäl för dem som driver den att göra det.

Newsvoice är inte ensamma bland Sveriges alternativmedier att knyta närmare band till Kina. Tidigare i år kunde Expo avslöja att Nya Dagbladet, en annan svensk nättidning, besökt den regeringsknutna tankesmedjan Shanghais institut för internationella studier (SIIS).

I september besökte Nya Dagbladet återigen Kina, denna gång i samband med en konferens i 21-miljonersstaden Chengdu.

– Nya Dagbladet skulle jag beskriva som ett högerextrem tidning med starka drag av konspiracistiska idéer, framför allt under pandemin. Den ledande personen har sin bakgrund i Nationaldemokraterna, och tog med sig den verklighetsuppfattningen in i tidningen, säger Anders Dalsbro (bilden) på Expo till Flamman.

Newsvoice beskriver han som en mer renodlad konspirationskanal. Tidigare har kanalen bland annat spridit teorier om att coronaviruset är en form av krigföring från det kinesiska kommunistpartiet, och publicerat texter som jämfört Kina med Tredje riket.

Men sedan dess har inställningen till Kina ändrats. Nyligen publicerade sajten en lång artikelserie från Xinjiang, med bland annat ett reportage från en elbilsfabrik och en artikel om ombyggnationen av moskéer i traditionell kinesisk stil. Både Newsvoice och Nya Dagbladet har dessutom publicerat ett flertal debattartiklar av den kinesiska ambassadören i Sverige, Cui Aimin.

Jag vill åka tillbaka och åka till ett omskolningsläger.

– Man blir nog lite smickrad av att bli uppvaktad av en sådan aktör, och få vistas i sammanhang som man annars inte är inbjuden till, kommenterar Anders Dalsbro, och fortsätter:

– Sedan kommer man tillbaka och skriver positiva omdömen och kritik mot västmedia.

Att just Xinjiang hamnat i fokus för Kinas charmoffensiv handlar sannolikt om de återkommande rapporterna om att Kina begår brott mot mänskligheten i området. Bland annat har Amnesty larmat om interneringsläger där muslimska uigurer och andra etniska minoriteter stängs in och ”omskolas” till sekulära kineser, medan FN rapporterar om ”tortyr, slaveri, godtycklig internering” och andra ”människorättsbrott”. Inget av detta nämns dock i Newsvoices artiklar från platsen.

– Det jag har noterat är att man har löst problemet med islamsk extremism. Man har tagit hand om alla extremister som vill bedriva separatism eller terrorism och satt dem i omprogrammeringsläger, säger Torbjörn Sassersson, som tillägger att han inte vet om de kallas så av Kina.

– Vi skulle åka till ett av dem, men det blev avbokat. Jag vill åka tillbaka och åka till ett omskolningsläger.

Trots de återkommande resorna är Anders Dalsbro skeptisk till att Kina har något större intresse av uppmärksamheten från små alternativmedier som Nya Dagbladet och Newsvoice.

Läs mer

– Det finns inget som tyder på att de här aktörerna skulle kunna vända någon opinion i Sverige. Det handlar nog mer om att ambassadören ska kunna ha någonting att visa upp och säga till regimen hemma, säger han, och fortsätter:

– Det mest osmakliga är att de förnekar något som av många klassificeras som ett folkmord.

Flamman har sökt Nya Dagbladet.

Kommentar 21 oktober, 2024

Under gymnasiet gick SD:s Oscar Sjöstedt under namnet ”Rasse-Oscar”. I veckan var han en av undertecknarna av partiets artikel om SKMA. Bild: Inte rasist, men.

Sedan ett år tillbaka står vi judar mitt i rampljuset för svensk politik. Skit i klimatet, skolskojarna, trollfabrikerna, mc-knuttarna och alla miljardärer som köpslagit bort den svenska jämlikheten, vårt lands skrytigaste framgångsfaktor. Men det stora intresset har också skapat en djup klyfta och osäkerhet. Omsorgen är nämligen villkorad och minerad. Frågan är om den ens är ärligt menad.

Med oss som hårdvaluta utspelar sig ett idékrig om vilken sida som tar antisemitism på störst allvar. Den som larmar högst om det påstått katastrofala läget och eldar på demoniseringen av Palestinarörelsen i sin helhet har störst utsikt att vinna. Är du för palestinsk frihet? Då är du mot Israels existens. Står du bakom ICC:s arresteringsorder mot Netanyahu? Pang – du är antisemit. Är du jude? Skitsamma.

Nu är vi plötsligt det bästa sedan skivad Skogaholmslimpa, ett universalverktyg som ska hjälpa Jimmie Åkesson att neutralisera partiets otrevliga historia

Särskilt svårsmält är Sverigedemokraternas brinnande engagemang för oss. Före Tidö var vi inte riktiga svenskar, roten till allt ont och globalister som förvred huvudet på våra oskyldiga medmänniskor. Nu är vi plötsligt det bästa sedan skivad Skogaholmslimpa, ett universalverktyg som ska hjälpa Jimmie Åkesson att neutralisera partiets otrevliga historia, göra dem till ministrar i nästa regering, eskalera klappjakten mot muslimer och legitimera Netanyahus apartheidideologi. Kronan på verket skulle förstås vara att få med sig de judiska församlingarna.

Med de här ambitionerna var SD:s attack mot Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA ändå överraskande. Trots organisationens hårda kritik mot Vänsterpartiet avfärdas SKMA av sverigedemokraterna som ”en politisk aktör, vars verksamhet till stora delar går ut på att opinionsbilda mot Tidösamarbetet”. Bland undertecknarna finns Björn ”judar kan inte vara svenskar” Söder, Jörgen ”juden är roten till allt ont” Fogelklou och Oscar ”die Juden” Sjöstedt.

SKMA grundades 1983 efter flera vågor av antisemitiska incidenter och utbrott i offentligheten i samband med Israels krig mot Libanon, och har sedan dess fungerat som larmklocka och källa för folkbildning i ämnet. De är politiskt oberoende och gör ingen skillnad på överträdelser oavsett var de visar sig. De står som garant för ett upplyst samhälle i allmänhet och samtliga judars trygghet i synnerhet, oberoende av medlemskap i församling.

Anser Sverigedemokraterna att deras ställning nu är så säkrad att de inte längre ser några risker med att angripa en så pass oberoende och respekterad expertorganisation? Det verkar så. Bara dagar senare lade den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Rashid Farivar upp en bild tillsammans med aktivisten Christian Peterson, som under det senaste årtiondet hunnit engagera sig både i nynazistiska NMR och antisemitiska AFS.

”[J]ag pratar med precis vem jag vill. Ingen bestämmer över mig”, skrev Farivar på X.

Ännu har inte Tidöpartierna uttalat sig om SD:s angrepp på SKMA, medan Judiska centralrådet skickar dubbla signaler. Ordförande Aron Verständig avfärdar försöken från höger och vänster att använda frågan som slagträ, och säger till Dagens ETC att SKMA har ett ”väldigt högt anseende”, samt ”ett sakligt förhållningssätt till antisemitism och består av personer som har expertkunskap om antisemitism.” Gott så.

Läs mer

Tyvärr valde de samtidigt under fredagen att gå ut med att Vänsterpartiet inte längre är välkomna till synagogorna. Orsaken är Dadgostars oroväckande senfärdiga hantering av lokalpolitikers sympatier för och urskuldande av islamistiska och våldsamma grupper, däribland Hamas och Hizbollah, samt spridande av antisemitiska budskap. Kritiken mot dem är befogad men ledningen har erkänt problemen och inlett uteslutningsärenden – i motsats till SD som i stället går till motangrepp mot en av Sveriges viktigaste röster mot antisemitism.

Jimmie Åkesson vill använda Sveriges judar för sina egna syften. Kvar står den judiska minoriteten med en klarnande insikt om att uppmärksamheten är lika tillfällig som ett snöfall i juni.

Ledare 21 oktober, 2024

Bidens vänsterpopulism begravs i Gaza

I september 2023 agerade Joe Biden strejkvakt som första amerikanska president – sida vid sida med bilfacket UAW. Foto: Evan Vucci/AP.

Joe Biden och Bernie Sanders har utmanat marknadsliberalismen i USA – men landets stöd till Israel riskerar sänka projektet.

För några år sedan var jag forskningsassistent på universitetet The New School i New York, vars samhällsfakultet grundades som exiluniversitet av primärt judiska intellektuella som flydde från nazismen under 30-talet. Sedan dess har universitetet varit fortsatt progressivt, med namn som Hannah Arendt och Nancy Fraser – och nu har en ny generation kvinnliga ekonomer som Mariana Mazzucato, Stephanie Kelton, Isabella Weber och Clara Mattei doktorerat eller undervisar där i dag. Den mexikanska konstnären José Clemente Orozco har målat fantastiska muraler tillägnade konsten och arbetet i en av universitetets byggnader.

Trots den progressiva prägeln saknade vi assistenter kollektivavtal. Tvärtom var förhandlingarna mellan administration och studenter stenhårda, och universitetets förhandlingar leddes av en ”unionbuster” – en jurist specialiserad på att knäcka facklig organisering. Vi svarade med demonstrationer framför universitetshuset med sympatistrejker från postfacket Teamsters, vilket slutade med en ljuv seger: efterbetald löneökning samt starka solidaritetsband mellan oss organisatörer.

På den tiden fanns endast en nationell politiker som stödde oss: senatorn Bernie Sanders från Vermont. I valrörelsen 2020 blev jag därför besviken när Biden knep platsen som presidentkandidat.

Men Biden var ingen vanlig centrist. Han förhandlade med Sanders rörelse, vilket resulterade i Build back better – satsningar på sjuk- och föräldraledighet, gratis eller billigt dagis, gratis offentliga universitet, samt stora satsningar på klimat och jobb. Paketet stoppades dock i senaten, så klimatbitarna plockades ut och döptes till Inflation reduction act.

Antalet jobb i grön energi växer nu dubbelt så fort som i övriga sektorer.

Därmed var en ny, grön ekonomisk populism född som var inriktad på subventioner – men inte utan motkrav.

Ta förnybar energi. Ett företag som bygger en vindturbin eller solcellspark får sex procent av kostnaden i stöd av staten och företaget kan också få ersättning per producerad KWh. Men om företaget betalar ut en fackligt godkänd lön multipliceras stöden med fem, och företaget får 30 procent av kostnaden i stöd. Om turbinen placeras i ett område som varit beroende av fossil energi, kan företaget få ytterligare tio procent. Om alla krav uppfylls kan staten täcka halva kostnaden – och samma sak gäller teknologier som batterier, vätgas och ja, kärnkraft.

Stöden finansieras av en höjd företagsskatt, och har utlöst ett enormt byggande inom gröna industrier. Projektet har både gett ekonomin en ordentlig knuff och lockat investeringar till omställningen. Antalet jobb i grön energi växer nu dubbelt så fort som i övriga sektorer. I USA har arbetslösheten varit under fyra procent i över två år – den längsta perioden med så låg arbetslöshet sedan Vietnamkriget. Sverige har inte haft så låg arbetslöshet sedan 80-talet.

De marknadsliberala ”experterna” sågade omedelbart den ekonomiska politiken. Ekonomen Larry Summers, tidigare finansminister, var säker på att inflationen drivits av den låga arbetslösheten, och att lösningen i praktiken ligger i att fler går utan arbete. Detta likt Sveriges finansminister Svantesson, som sade att ”arbetslösheten kommer att växa”, som om det vore en naturlag snarare än ett resultat av den ekonomiska politiken.

I stället har progressiva ekonomer i administrationen som Heather Boushey – som även hon doktorerat vid The New School – stått på sig och hävdat att arbetslösheten och inflationen kan vara låg samtidigt. De har nu fått rätt: inflationen i USA ligger på 2,5 och arbetslösheten på 4,1 procent, mot 1,9 respektive 7,9 i Sverige.

Den låga arbetslösheten, de industriella motkraven och administrationens uttalade stöd till facket har hjälpt dem att ställa mer offensiva krav. Som jag skrivit tidigare är UAW det främsta exemplet, och de hotar nu att strejka mot Stellantis som äger Chrysler, då företaget inte längre vill bygga en batterifabrik de tidigare utlovat till facket. Den fackliga anslutningsgraden är nu högre i grön energi än fossil energi, vilket betyder att omställningen gör livet bättre för arbetare.

Läs mer

Bidens populism kulminerade i september 2023 då han som första amerikanska president någonsin gick som symbolisk strejkvakt på UAW:s strejk i Michigan. Där demokrater tidigare sett sig som medlare mellan fack och arbetsgivare, ställde sig partiet nu på arbetarnas sida.

Samma september var tyvärr kulmen på den progressiva våren i USA. Snart därefter genomförde Hamas sitt terrorangrepp på Israel, vars blodiga svar utförts med vapen som sänts från Joe Bidens USA. Många progressiva amerikaner överväger nu sitt stöd till demokraterna i valet, som kan förlora det trots att ekonomin går så bra.

Och ännu en gång står demonstranter utanför The New School – denna gång med udden mot Demokraterna. Marknadsliberalismen har tappat stöd och alternativen har visat sig bättre. Men nu riskerar den progressiva vågen att gå under med de israeliska bomberna.

Kultur 20 oktober, 2024

Kaveh Akbar gör döden till ett nöjesfält

Den iransk-amerikanske poeten Kaveh Akbars debut är redan Barack Obama-favorit. Foto: Wikimedia commons.

Akbars debut spritter av ungdomlig livskänsla och kärlek till berättarkonsten. Ella Petrini har läst Martyr!

Det finns många sätt att umgås med döden. Cyrus Shams, protagonisten i Kaveh Akbars debutroman Martyr! (Random house, 2024) har provat de flesta. Han har förlorat bägge sina föräldrar och fram till nyligen balanserat på missbrukets knivsegg. Han skriver poesi om martyrskap och har självmordstankar. Hans extraknäck? Att spela döende patient i rollspel på läkarutbildningen.

Cyrus mamma Roya dör bara månader efter hans födelse, i en amerikansk missilattack som av misstag träffat ett iranskt passagerarplan. Pappa Ali och Cyrus flyttar till Indiana, USA, men lever i ruinerna av mammans död. Ali kämpar sig kvar i livet för sin sons skull, med ett arbete i en kycklingfabrik som försörjning och ginflaskan för att döva sorgen om kvällarna. Han dör av en stroke under Cyrus andra år på college. Det tolkar Cyrus som att pappan anser sin plikt som förälder avslutad och därför släppt det sista taget om livet.

Cyrus är besatt av tanken på en betydelsefull död – ett döende som har agens och får effekter i världen, egentligen själva antitesen till död. Han ser sin mammas död som trivial ur ”imperiets synvinkel”. Som ett av många offer i ett geopolitiskt spel blev hennes liv reducerat till ett passagerarnummer på ett flygplan. Pappa Ali dör i en stroke, utled efter att ha slitit på en kycklingfabrik dagarna i ända, vad Cyrus kallar en anonym död, som ändå bär på spår av klassamhällets osynliga våld. Cyrus upptagenhet vid martyrskap kan tolkas som ett uttryck för ungdomlig naivitet, men har i själva verket en djupare, mer politisk botten. Här finns en vrede mot kapitalismens likgiltighet inför mänskligt liv, och Akbar använder martyrskapets mytologi för att söka efter vad som ändå gör ett liv meningsfullt.

Mitt bland alla ord lyckas Akbar med sitt uppdrag – att nå fram till läsaren.

När han berättar för vännen Zee om sin plan på att skriva en bok om martyrskap föreslår denne en resa till New York, där en iransk konstnär, Orkideh, gör ett perfomance av sitt döende i bröstcancer på ett galleri, ett annat sätt att fylla döden med mening. Som ett orakel träder Orkideh in i Cyrus liv och i boken, och fördjupar allt.

Akbar förmedlar karaktärernas existentiella funderingar över livet, döden och kärleken. Tilltalet påminner mig om ungdomsromaner, vilket låter som en diss – det är det inte! Läsupplevelsen är som att gå in på ett nöjesfält, saker händer i varje hörn. Texten är brokig, skiftar perspektiv från Cyrus, vännen och ibland älskaren Zee, till föräldrarna Ali och Roya. Vi får ta del av Cyrus dikter från dokumentet bookofmartyrs.doc och absurdistiska drömsekvenser där såväl Donald Trump som poeten Rumi figurerar. Oftast fungerar det – det finns ett högre syfte med utvikningarna. Men ibland blir det långrandigt, som i avsnitten om farbrodern eller i Cyrus utläggningar om beroende och nykterhet.

Läs mer

Boken spritter av energi och kärlek till berättarkonsten. Samtidigt finns en medvetenhet om språkets nyckfullhet. I ett av bokens finaste partier beskriver Orkideh skillnaden mellan kommunikation och språk. Språket är fullt av ”skräp”, bokstäver och utfyllnadsord som liknar de överflödiga delarna av dna-kod. Bara en liten del av det vi säger och skriver är egentligen nödvändigt för förstå varandra.

Det är en maximalistisk roman, som inte räds det sentimentala eller det storvulna. Ändå blir det aldrig pretentiöst, det finns humor och en samtida självdistans. Mitt bland alla ord lyckas Akbar med sitt uppdrag – att nå fram till läsaren.

Kultur 20 oktober, 2024

En glimt från när världen var sexig

Cabaret Fledermaus, här rekonstruerat, var en modernistisk antites till det österrikiska kejsardömets krusiduller och ornament. Foto: Yanan Li.

Millesgårdens utställning ”Wiener Werkstätte” väcker min hunger efter en tid då kejserlig nationalism röktes ut med psykedeliskt kakel.

En het julidag för ganska exakt 120 år sedan slår Emilie Flöge, en ung, företagsam dam upp dörrarna till en exklusiv modebutik på Wiens paradgata. Butiksinredningen har skyltfönster från golv till tak och interiören flödar av ljus, förstärkt av alla speglar. Lokalen är av senaste design och på skyltdockorna hänger klänningar i färgstarka, geometriska mönster i rymlig passform för den rörliga och självmedvetna kvinnan som inte är för blyg för att ta för sig. Kläderna bryter radikalt mot det förhärskande snörda modet, men affärerna går lysande och välbeställda kvinnor är som tokiga i de flamboyanta kreationerna. Odödliga skulle de också bli tack vare Gustav Klimts målningar av mystiskt vampiga kvinnor med extatiskt särade läppar och dåsigt slutna ögon. Emelie själv, som syns på många av konstnärens dukar, är inte bara vacker, utan en framgångsrik affärskvinna och del av det som just blivit en megatrend bland den nya generationens besuttna: Wiener Werkstätte.

En av dessa åtråvärda klänningar, en svartvit, utsvängd festblåsa, går just nu att se på Millesgården i Stockholm och Wiener Werkstätte, en utställning som genom ett hundratal föremål och teatral scenografi öppnar dörrarna till det som kan kallas 1900-talets första – och mest radikala stil, fröet till både Bauhaus och Art déco. Med tanke på hur starkt inflytande den har haft på svensk livsstil och folkhem ett par årtionden senare (Svenskt Tenn och Gustavsberg) är den senkomna presentationen minst sagt på tiden. Och vem som helst som är svag för snygga saker och formgivning som bygger på solidarisk ideologi och lysande hantverk kan se fram emot en både sinneskittlande och omskakande upplevelse. Att öppnandet sammanfaller med högerextremismens återkomst i Österrike i samband med FPÖ:s valseger är en ironisk slump, en käftsmäll.

Wiener Werkstättes ambition var att möta morgondagen med en icke-nostalgisk, icke-sönderavlad livsmiljö.

Wiener Werkstätte, en industri som blomstrade fram till 1932, var resultatet av privata investeringar och en grupp unga idealister med en önskan om att göra upp med det inrökta och krusidulliga kejsaridealet. Men för att förklara den exempellösa framgången räcker det inte med detta startfält. Det behövs även en målgrupp med plånbok och ambitioner.

Wiens judiska befolkning hade emanciperats i samband med bildandet av jätteriket Österrike-Ungern 1867, vilket betydde att det var fritt fram för judar att inte bara harva på i skymundan, utan börja erövra viktiga positioner i samhället, som inom journalistik, politik och offentliga tjänster. Deras hem kunde nu bli mer publika mötesplatser och för att markera en ny era, behöver den gamla städas ur och – voilà, där fanns en helt ny livsstil att klä sig och sitt hem i.

Wiener Werkstättes ambition, med bland annat kunder som den konverterade familjen Wittgenstein, var att möta morgondagen med en icke-nostalgisk, icke-sönderavlad livsmiljö. Verkstaden, som sponsrades av den judiske entreprenören Fritz Waerndorfer, var organiserad enligt platt organisation, fräscha lokaler och betald semester. Varje föremål signerades såväl av hantverkaren som av designern. Ur denna estetiska och etiska övertygelse skapades möbler, hela miljöer för nyrika, kläder, smycken, barnmöbler, tapeter, vykort, blomkrukor och tapeter. Allt av högsta kvalitet.

Man kan inte bara skylla sagans slut på att de österrikiska judiska kunderna var bland de första som offrades i Hitlerriket, även första världskriget och depressionen gjorde sitt. Men det faktum att det var den delen av befolkningen som var mest motiverad att manifestera sitt nya självförtroende med extravaganta produkter går nog inte att underskatta.

Läs mer

Utställningen på Millesgården är kongenialt presenterad: läcker och förförisk. Störst sensation gör en rekonstruktion av en hel teaterbar, Cabaret Fledermaus, med psykedeliskt lagt kakel på väggar och golv. Så här i tider av nykonservatism och kulturell ängslighet är det väl helt fel att känna sig sentimental över en gången guldålder. Men Wiener Werkstätte får i alla fall mig att drömma om en snyggare tid.

Veckobrev 18 oktober, 2024

Vad är skillnaden mellan S och Tidöpartierna nu?

Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson efter en EU-debatt i SVT:s Agenda. Foto: Fredrik Persson / TT.

För några veckor sedan diskuterade jag hur vänstersidan skulle vinna valet tillsammans med bland annat Lawen Redar, i ett trevligt arrangemang av Södersossarna. Hon är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, men har framför allt blivit ansiktet utåt för partiets tuffa hållning i integrationsfrågor.

Hennes arbetsgrupp har föreslagit att hus ska rivas i utsatta områden, tillsammans med andra symboliskt hårdföra åtgärder som inkomstkrav och folkräkning.

I samband med det skrev jag i en ledare att även vänstern utanför S borde ta frågor om segregerande stadsbyggnad på allvar. Men också att om inte partiets nyliberala syn på finanspolitik förändras, så kommer de andra satsningarna – på skola, välfärd och arbete – inte att bli av. Kvar finns bara en S-märkt bulldozer.

När vi diskuterade frågan märkte jag något intressant. Jag anklagade inte henne för att vara repressiv, utan ifrågasatte endast den ekonomiska politiken. Ändå svarade hon med en lång förberedd talepunkt på temat: ”Ni till vänster tar inte brottsligheten på allvar!”

Läs mer

Jag svarade att de gärna får pröva tuffa åtgärder, så länge de också satsar på det långsiktiga. Att framstå som brutal i förhållande till oss socialister är ju precis vad Lawen Redar och andra ledande socialdemokrater drömmer om, och därför krävs disciplin nog att inte spela med. Kritiken bör fokusera på en sak: deras nyliberala finanspolitik. Och där hade hon mycket riktigt inga svar, annat än ”det löser vi på kongressen”.

Därför höll jag mig till att påpeka att de tjusigare satsningarna inte kommer att komma. De kommer inte alls att göra ”något stort”, som de lovade på affischerna inför EU-valet i våras.

Jag blev alltså inte förvånad när Dagens ETC rapporterade att Socialdemokraterna hade kommit överens med Tidögänget om ett balansmål som ska gälla från 2027 och för en lång tid framöver. I praktiken innebär det att vi inte kommer se skymten av de satsningar som Sverige behöver, samtidigt som vi ligger i topp vad gäller arbetslöshet och i botten vad gäller tillväxt i Europa. Vi är snart ett b-land i mängden, och Magdalena Andersson hejar på.

Under hennes ledning ligger partiet till och med till höger om Svenskt näringsliv, vars chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt beklagade överenskommelsen med att ”det krävs mer för att få fart på Sverige”.

Magdalena Andersson kommer alltså inte alls att ”vända på varenda sten” som lovat. Hon kommer bara att erbjuda allt tuffare kriminalpolitik, som hon sedan hoppas bli kritiserad för från vänster. Så ser den socialdemokratiska valstrategin ut inför 2026, och så ser den politiska visionen ut för det kommande decenniet. Jag förstår att många är arga.

Samtidigt finns tusentals goda socialdemokratiska krafter där ute, i fackförbunden, Reformisterna, SSU och hos enskilda medlemmar, som ihärdigt har kämpat för en annan politik. Jag hoppas att de äntligen ser S-ledningen för vad den är – en rörelse som delar högerns nya konsensus om nyliberal ekonomi plus konservativ kriminalpolitik och migration.

Frågan är hur länge dessa goda krafter orkar ge legitimitet åt ett sådant projekt.

Inrikes/Nyheter 18 oktober, 2024

Blivande ordföranden i Byggnads: ”Håll vakt till vänster!”

Kim Söderström har föreslagits av valberedningen som ordförande i Byggnads. Bild: Byggnads.

Den hyllade sommarprataren Kim Söderström är ensam om att kandidera till ordförande i Byggnads – och hoppas slipa bort rosten på arbetarrörelsens verktyg. Flamman möter agitatorn från Falun i ABF-husets matsal.

Kim Söderström, 49, beskriver sig själv som en agitator. Sedan i går är han den enda kvarvarande kandidaten till posten som ny ordförande i Byggnads, efter att valberedningen föreslog honom för uppdraget och den tillförordnade ordföranden Lars Hildingsson valde att dra tillbaks sin kandidatur. 

– En del vill agitera, jag till exempel, medan andra är duktiga på att lyssna, berättar han över en dagens lunch (fisksoppa med aioli) på ABF-huset i centrala Stockholm.

– Vad som röner störst framgångar är inte självklart. Folk kan tycka att jag en fåntratt när jag agiterar på något ställe, där den tysta förtroendevalda sitter och lyssnar och lyckas med stordåd. Man får ha lite känsla för det.

Fram till nu har Kim Söderström, som i grunden är betongarmerare, varit ordförande för Byggnads i region Dalarna-Gävleborg. Förmågan att tala för socialismens sak fick han utlopp för i slutet av juli, då han medverkade i Sommar i P1. I Göteborgs-Posten beskrevs inslaget som en ”käftsmäll”, som vände sig direkt till Sveriges arbetare.

Vår viktigaste uppgift är att få ut så mycket som möjligt av det mervärde våra kamrater skapar och får betala med trasiga axlar och knän

– Jag var beredd på att det skulle vara som när man skrivit en politisk debattartikel. Då har jag ofta fått en svans efter mig, personer till höger om höger, som uttryckt rätt tydligt vad de tycker.

– Men det blev tvärtom. Jag har fått enormt mycket kärlek.

Svaren på sommarpratet delar han in i tre kategorier. Dels de som uppskattade redogörelsen för byggbranschen, efter ett år kantat av dödsolyckor. Sedan fanns de som tackade för att någon pratade om klasstillhörighet och socialism i radio. Till sist fanns de som berättade att de motiverats till att själva börja engagera sig fackligt. 

Trots att sommarpratet innehåller såväl ord som ”arbetsköpare” som kampsånger och 70-talsprogg är Kim Söderström tveksam till att beskrivas som en vänsterkandidat.

– Vår viktigaste uppgift är att få ut så mycket som möjligt av det mervärde våra kamrater skapar på arbetsplatsen och får betala med trasiga axlar och knän. Om man tycker att det är vänster eller höger är skit samma.

– Problemet är att medlemmarna måste förstå att de är på en marknad där de säljer sitt arbete.

Hur får man dem att förstå det?

– Bildning och agitation. Vi måste ut och synas. Det räcker inte att jag åker ut och träffar 8 000 medlemmar i Dalarna-Gävleborg, utan de förtroendevalda måste vara rustade med god bildning och kunna ta snacket och organisera sin arbetsplats. De måste kunna manifestera och leverera aktivism. Det heter folkrörelse av en anledning.

Själv kom han och hans kamrater ut på arbetsmarknaden strax efter krisen i början på 90-talet. Statsfinanserna hade stramats åt och det var svårt att hitta arbete i den konjunkturkänsliga byggbranschen. 

I dag råder en ny kris, och även denna gång är byggbranschen hårt drabbad. I februari demonstrerade Byggnads på Sergels torg i Stockholm, med krav på att staten skulle ta större ansvar för bostadsbyggandet.

Samma dag som Kim Söderström föreslås som ny ordförande i Byggnads håller riksdagens samtliga partier en gemensam presskonferens, där sex av åtta partier ställer sig bakom ett så kallat balansmål. Beslutet går emot viljan hos såväl LO som Svenskt näringsliv, som båda vill se mer pengar i ekonomin. 

Under fredagen gick LO:s ordförande Johan Lindholm, som fram till i våras ledde just Byggnads, ut med kritik mot uppgörelsen.

– Det är klart jag är besviken, sade han till SVT.

Även Kim Söderström ställer sig frågande till varför Socialdemokraterna inte förespråkar större statliga satsningar på ekonomin.

– Var ska de hitta de där 170 miljarderna som behövs årligen för investeringsbehov?

NYVALD. Efter Pim van Dorpels avhopp valdes Byggnads tidigare ordförande Johan Lindholm till ordförande för LO. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

I byggbranschen förvärras krisen ytterligare av det systematiska utnyttjandet av utländsk arbetskraft som många arbetsgivare ägnar sig åt. Konsekvenserna är stundtals dödliga. När en hiss i vintras störtade mot marken i Sundbyberg utanför Stockholm så kom två av de fem döda från Ukraina, en från Ryssland och en från Afghanistan. Enligt facket fanns 119 olika underentreprenörer på bygget.

När Kim Söderström listar de frågor som han vill driva som ordförande nämner han utökad medlemsdemokrati och att öka fackets relevans i medlemmarnas liv även utanför arbetet. Men det första han nämner är just utnyttjandet av arbetare från östra Europa.

– Vi har massor av kamrater från forna öststaterna. De vet att de inte är här för att de är bättre yrkesarbetare, utan för att de är billigare. De vet också att om de går till Byggnads så får de en hög slutlön, enkelresa hem, och blir svartlistade. Det är ett moment 22, suckar han.

Några som lyckats med den svåra uppgiften att organisera utländsk arbetskraft är Syndikalisterna, med kontor längre ned på Sveavägen. På bara några år har de rekryterat runt ett tusental medlemmar till byggsyndikatet Solidariska byggare. 

Kim Söderström menar att det finns delar av SAC:s arbete att inspireras av, samtidigt som han oroar sig för att de ska ”konkurrera om medlemmar” med varandra. En annan inspirationskälla ser han i danska facket 3F, som drivit en framgångsrik kampanj för att organisera utländsk arbetskraft i ombyggnationen av Köpenhamns tunnelbana.

Arbetarna är inte rasister, men vi till vänster har förlorat den kulturella hegemonin

– Nu är det olika kulturer i Sverige och Danmark, men de från 3F åkte med en back öl till boendet, satte sig på farstukvisten och knäppte en Tuborg med grabbarna, säger han, och fortsätter:

– Vi har för sjutton verktygen. Vi måste bara ta upp dem, slipa bort rosten och börja använda dem igen.

De automatiska röda markiserna på ABF-husets utsida fälls ned. Plötsligt badar hela rummet i ett rött ljus. Kim Söderström, som kisat mot solen under hela intervjun, slappnar av. 

Under de senaste femton åren har den konservativa högern vunnit allt starkare stöd bland arbetarklassen i Sverige, och i synnerhet bland män. Det är en förändring som märks av bland de övervägande manliga medlemmarna i Byggnads. En färsk undersökning visar att partiet har stöd av 36,7 procent av förbundets medlemmar. 

Kim Söderström ser med oro på situationen.

– Arbetarna är inte rasister, men vi till vänster har förlorat den kulturella hegemonin, säger han, med referens till den italienska kommunisten och politiska teoretikern Antonio Gramsci.

– När arbetarrörelsen började så hade vi en berättelse om vad vi ville uppnå: allmän rösträtt, åtta timmars arbetsdag och så vidare. Vi ägde det samtalet fram till 80-talet, så till den milda grad att folkpartister röstade för förslag som var bra för arbetare och folkflertalet. Fram till dess så låg den kulturella hegemonin kvar till vänster.

Han beskriver hur en våg av nyliberalisering svept över det svenska samhället från det tidiga 90-talet och framåt.

– Reinfeldt sade att vi inte hade ett klassamhälle, utan ”utanförskap”. Och folk gick på det! Vi är lättlurade idioter. Jag kräks på det där ordet. Det han pratade om är ju klass, säger Kim Söderström.

– Även socialdemokraterna hakade på, till och med fackföreningsrörelsen till viss del. Och svenskt näringsliv satsade oerhörda medel på att förändra våra sinnen. Till sist lyckades de skruva ned välfärden.

Han är orolig för vad han ser som en anpassning bland de rödgröna partierna till dagens politiska vindar.

– Vänsterpartiet säger att de ska vara som sossarna var förut, och drar sig åt höger. Nej, för fan, håll vakt till vänster! Då får LO-förbunden möjlighet sticka ut näbben och hålla sig långt åt vänster. Det skapar ett vakuum som Johan Lindholm på LO kan ta, vilket i sin tur ger mer plats åt vänster för socialdemokratin. 

Ändå menar han att det bara är via facken som en verklig förändring kan uppstå.

– Vi kan inte bara lägga oss ned och säga ”det går inte att göra något, det är bara att ge upp”. Ska vi få till stånd en ändring så är det fackföreningsrörelsen som historiskt har kunnat göra det. Vi behöver inte knacka dörr. Vi är ju på arbetsplatserna jämt.

Inrikes 18 oktober, 2024

”Stoppa utsugarna” – aktivister kräver frysta hyror

Även ”Hyresvärd = vampyr” kunde läsas på plakat på Medborgarplatsen, Stockholm. Foto: Liz Fällman.

I år står svenskarna i hyresrätt inför de största hyresökningarna sedan det tidiga 90-talets finanskris. Gräsrotsorganisationer har fått nog, och spjärnar mot höjningarna.

– Vi har fört den här kampen länge, men de senaste åren har varit extrema. Det finns en känsla av nöd, och av att man måste börja ta en annan linje, säger Oscar Harvey Westerlund.

Han är talesperson för den bostadspolitiska organisationen Ort till Ort, som gått samman med vänsterförbundet Allt åt alla för att ta ett redan etablerat Göteborgs- och Malmöinitiativ till Stockholm. Målet är detsamma som namnet: ”Frys hyran!”

– Helst vill vi stoppa hyreshöjningarna helt och hållet, men också ifrågasätta varför vi ser det som naturligt att hyrorna ska höjas varje år. Det är liksom aldrig det man förhandlar om, bara om procentsatsen, säger Agnes Lansrot, medlem i Allt åt alla.

Mellan 2015 och 2022 ökade de svenska snitthyrorna med ungefär mellan en och två procent om året. Men 2023 hände något: genomsnittshyran höjdes med 4,1 procent, från ett snitt på 1,7 procent från året innan. Ny statistik från SCB visar på en fortsatt stegring: i år har hyrorna i snitt höjts med hela 5 procent, den högsta siffran sedan 1993. En genomsnittlig enrummare kostar i dag 5 119 kronor i månaden, motsvarande trerumslägenhet 8 641.

– Det drabbar främst dem som har minst i plånboken. Nyanlända, ensamstående, och barnfamiljer som behöver större lägenheter, säger Dominika V Polanska (bilden), docent i sociologi vid Södertörn som forskar på bostadsfrågor.

– Att hyreshöjningarna varit så pass kraftiga de senaste två åren innebär att många av dem som bor i hyresrätt, som generellt är fattigare än de som bor i ägt boende, måste lägga ännu mer av sin disponibla inkomst på hyran än de redan gör.

För hushåll i hyresrätt går drygt 27 procent av den disponibla inkomsten åt till boendekostnader, jämfört med 19 procent för de som äger bostadsrätt. Ensamstående med barn i hyresrätt kan redan behöva betala upp till 34 procent av sin inkomst i hyra. Den tillgängliga statistiken på området kommer dessutom från 2021, innan de senaste årens kraftiga ökningar tagits med i beräkningen.

– De senaste åren har värdarna krävt extrema höjningar. Även när de inte får igenom dem sticker girigheten i ögonen, när många kämpar med att sätta mat på bordet, och vi ser att deras vinster bara ökat. Vissa har börjat experimentera med andra sätt att öka boendekostnaderna på, genom att till exempel börja ta betalt för vatten, berättar Agnes Lansrot.

I våras drev Ort till Ort en bojkott av Hyresgästföreningen, efter att ett sådant vattenavtal som innebar stora extrakostnader tecknats i Järva.

– Centralt vill Hyresgästföreningen gärna fokusera på god ton mot hyresvärdarna och en smidig förhandlingsprocess, vilket vi ställer oss emot, säger Oscar Harvey Westerlund, och fortsätter:

– Sedan finns det lokala delar och enskilda medlemmar som delar vår bild av att det finns för lite opposition.

I ett mejl till Flamman skriver Hyresgästföreningen att de förstår frustrationen bland hyresgäster över de senaste årens höjningar.

”De senaste årens höjningar har varit tuffa för många att hantera. Vi tycker att det är bra med initiativ som syftar till att förbättra situationen för alla hyresgäster, det behövs starka röster”.

Samtidigt menar de att förhandlingsmodellen alltjämt är det mest effektiva sättet att hålla hyrorna nere.

”Däremot har vi ett lagstadgat uppdrag att förhandla hyror med hyresvärdarna, som i sin tur har rätt att begära höjning av hyran varje år. Om vi inte förhandlar har fastighetsägaren enligt lag rätt att begära en höjning hos en rättslig instans, med stor risk att hyrorna ökar ännu mer. Då ser vi nästan alltid högre höjningar än vad vi lyckas få till genom förhandlingsöverenskommelser.”

Dominika V Polanska drar en parallell till större fackföreningars konflikter med mer radikala organisationer på samma kant.

Läs mer

– Precis som där finns det här ett visst missnöje från gräsrotsnivå, med hur en stor organisation i förhandlingsroll agerar. ”Frys hyran” är ett ganska unikt krav, som vi inte sett så mycket inom den mer etablerade hyresgästorganiseringen i Sverige, men i tider där vi ser allmänna kostnadsökningar börjar sådana här rörelser sätta sig på tvären.

Flamman har sökt Fastighetsägarna.

Inrikes 17 oktober, 2024

Hbtq-utvisningar kritiseras: ”Strider mot internationell rätt”

Davita och Ebba på invigningen av Stockholm Pride 2024. Foto: Oscar Olsson/TT.

En utredning visar på systematiska brister i rättssäkerheten när Migrationsverkret utreder asyl. Myndigheten bedömer olika i olika delar av landet – och kritiseras för sin behandling av hbtq-personer och religiösa konvertiter.

– Det finns inget jag kunde ha sagt annorlunda. Ett beslut var redan taget för mig innan jag gick in i domstolen. Jag är maktlös, som asylsökande tillhör jag bottenskiktet, säger Davita, 35, till SVT.

Hon är lesbisk, gift med sin svenska fru Ebba, och ska utvisas till ett Uganda som straffar homosexualitet med döden. Trots det har hon fått sin asylansökan nekad, då hon inte lämnat en ”tillräckligt samlad och detaljerad berättelse” som bevis på sin läggning eller förföljelse.

Migrationsverket har länge kritiserats för sin hantering av både hbtq-flyktingars och religiösa konvertiters asylärenden, med fokus på ”inre processer” där personen utförligt ska beskriva hur de kommit till insikt om sin identitet. I stället för att utgå från mer konkreta erfarenheter i bedömningen av skyddsbehov ställs höga krav på att visa känslor och resonera personligt om sin läggning, sitt kön eller sin tro.

Aino Gröndahl (bilder), asylrättsjurist på RFSL, ligger bakom flera omfattande rättsutredningar i ämnet.

– ”Trovärdighetsbedömningarna” strider mot både svensk och internationell rätt. De baseras på stereotypa föreställningar om hur hbtq-personers liv förväntas vara, vilket leder till att personer med rätt till skydd inte får det om de inte kan beskriva de här förväntade livserfarenheterna.

Hennes rapporter hänvisas till i ”Många öar små”, Statskontorets nya granskning av rättssäkerheten hos Migrationsverket. Rapporten är den senaste i sitt slag sedan 2014.

– Vårt material pekar mot att enhetligheten brister i bedömningen av asylärenden. Det är tydliga skillnader mellan regionerna, säger Martin Johansson, utredare på Statskontoret, till Flamman.

– Den interna rättsliga styrningen har minskat, vilket ger större utrymme åt handläggare och beslutsfattare att utreda olika i olika delar av landet. Det saknas en systematisk nationell uppföljning av den rättsliga kvaliteten.

Enligt utredningen har myndighetsledningen prioriterat andra saker än rättssäkerhet sedan 2015.

– Man har fokuserat på handläggningstider, och det har att göra med att myndigheten efter 2015 fått mycket kritik för att de varit långa, förklarar Martin Johansson.

Carl Bexelius (bilden), rättschef på Migrationsverket, säger till Flamman att han tagit del av kritiken.

– Att kedjan mellan generaldirektören och verksamheten är bruten, det som beskrivningen ”många öar små” pekar på, är allvarligt. Vi måste göra den centrala uppföljningen mer robust.

Aino Gröndahl är lättad över att man belyser frågan, men uttrycker också viss besvikelse.

– Det var bra att man gavs uppdraget att utreda det här, men synd att fokuset blev så snävt. De har inte tittat på andra aspekter av bedömningarna än enhetlighet, som ifall de över huvud taget är lagliga.

Den så kallade DSSH-modellen – som står för difference, stigma, shame, harm – har använts för att bedöma ”trovärdigheten” i fall som Davitas sedan 2012, och lyfts i Statskontorets utredning. Man menar att modellen från början var menad som ett stöd för handläggare, men att den i dag används mer som en checklista.

– De ärendena är särskilt svåra att bedöma i. Det kräver att man har viss utbildning och erfarenhet för att kunna göra det på ett bra och enhetligt sätt. Det vi sett är att ledningen inte ställer tydliga krav på handläggande enheter att använda de verktyg man har, säger Martin Johansson.

Läs mer

– Vi måste hela tiden utveckla våra arbetssätt. Vi har uppdaterat både utbildningar och interna rutiner från att komma bort från den här sortens tillämpning, säger Carl Bexelius, som också vill betona att modellen infördes efter kritik mot det tidigare arbetssättet.

Statskontoret föreslår inte någon extern tillsyn för att åtgärda bristerna, utan vill hellre se att Migrationsverket stärker sina interna rutiner. Aino Gröndahl är tveksam.

– Vi har gett de här rapporterna till Migrationsverket sedan 2020, och de har aldrig sagt emot oss, utan alltid välkomnat våra granskningar. Så sent som i år satt vi i ett möte med en biträdande rättschef som verkade chockad över hur det såg ut. Det finns uppenbarligen en okunskap om hur handläggarna och beslutsfattarna faktiskt gör bedömningen, och jag har svårt att se varför man inte skulle ha extern tillsyn, när den interna hittills inte lyckats.