Det var spänt läge på festlokalen Blue Moon i centrala Stockholm när delar av nej-sidan samlades för att vaka. Nervositeten låg som ett tungt täcke över den varma lokalen. Grafikern Åke Gylfe hade delat ut valsedlar både under förmiddagen och eftermiddagen i Högalid i Stockholm.
– Då kändes det osäkert. Det var en helt annan känsla än den jag hade i mitten på veckan. Det vill säga före mordet på Anna Lindh, säger han.
Gylfe tror att mordet på utrikesministern kan ha gjort en viss effekt bland de osäkra väljarna.
– Några enstaka procent kan jag tänka mig att ja-sidan tog hem efter mordet.
När Flamman pratar med Gylfe har vallokalsundersökningarna precis kommit. Han vill inte ta ut något i förskott, trots att siffrorna ser bra ut för nej-sidan.
– Jag säger inget än, jag har varit med förr. Jag vet att man inte kan lite på dessa siffror till hundra procent.
Nabila är studerande och musiker. Hon har varit engagerad i nätverket Invandrare mot EMU. Hon vill inte heller ta ut glädjen i förskott.
– Jag kan inte vara så glad som alla andra här verkar vara efter vallokalsiffrorna, säger hon.
Nabila har aktivt arbetat för att få människor med annan än svensk bakgrund att gå och rösta.’
– Det är sällan invandrare får veta ved som pågår inom den svenska politiken. Det är viktigt att alla får känna sig delaktiga, säger hon.
Efter mordet på Anna Lindh kände Nabila att nej-sidan skulle förlora valet om EMU.
Utredaren Kjell Gustavsson känner däremot att han kan lite till de första siffrorna. Han tror att det hänger på de större distrikten huruvida det blir ett nej eller inte. Gustavsson har varit engagerad i kampanjen Nej till EMU Sverige ut ur EU.
– Jag har alltid sagt att vi har argumenten och ja-sidan har resurserna. Jag har ägnat mycket tid till telefonintervjuer, men också försökt att diskutera och påverka mina arbetskamrater och de som jag sjunger i kör med, säger han.
Det första jublet kom vid vallokalsundersökningen, som visade en knapp seger för nej-sidan och fem procents försprång. Medan kurvorna på tv-skärmarna långsamt närmade sig varandra blev det alltmer klart att ja-sidan inte skulle kunna komma ikapp. Först vid 21-tiden började folk på valvakan börja tro att det verkligen skulle bli en seger och spontan dans och jubel utbröt. Men ingen hade förväntat sig att resultatet skulle bli 15 procents skillnad.
–Det är en jordbävning! Vi har skapat svensk politisk historia, utbrast Jonas Sjöstedt.
Analyserna över det chockartade resultatet började först när det osannolika var ett faktum.
Hans Lindqvist från Centern menade att det svenska folket ”skall ha stor heder” för att kunna skilja på tragedin med Anna Lindh och sakfrågan om EMU. Lindqvist menade också att det tydliga resultatet visade att EMU-frågan rört vid mycket större frågor.
–Det måste vara tydligt att något har hänt här: folk har sagt nej till ytterligare centralisering. Nej:et är djupare än EMU-frågan, det är ett ställningstagande mot EU-staten! Det vi skall veta är att detta ger mycket större påverkan på Europa än ett ja skulle ha gjort.