Okategoriserade 03 maj, 2006

– EU kan inte lösa de nya medlemmarnas problem

Henryk Flakierski, professor i nationalekonomi, menar att utvecklingen i Öst- och Centraleuropa efter 1989 hade kunnat vara en annan – då.<br /> - Idag är det nog för sent för alternativ. Endast fördjupade motsättningar inom det existerande systemet kan skapa bas för radikala ändringar. <br /> Flammans Gregor Flakierski samtalade med sin far om systemskiftet, nuet och framtiden.

Henryk Flakierski är född 1928 i Warszawa och sedan 1970 verksam vid York University i Toronto, Kanada. Han har publicerat flera böcker och artiklar om Öst- och Centraleuropas ekonomiska problem, särskilt om förhållandet mellan reformer och inkomstfördelning i olika länder. Har också presenterat en alterantiv marknadssocialistisk modell.

Du forskar sedan många år om Öst- och Centraleuropa. Det har skett drastiska förändringar där sedan 1989. Finns det några generella drag i utvecklingen där sedan systemskiftet?
– Systemskiftet ägde rum i länder som delvis är mycket olika, men det finns vissa allmänna fenomen som kan iakttas. För det första en våldsam nedgång i produktion, löner och inkomster. I Polen minskade BNP med 20 procent, i Ryska federationen nästan 42 procent, och reallönerna och pensionerna med 56 respektive 58 procent. I vissa Balkanländer blev fallet än större, Albaniens BNP mer än halverades. De flesta länder kom ikapp den tidigare nivån kring millennieskiftet, men i Ryssland lär det dröja till 2007 innan man når nivåerna från 1991, i länderna på Balkan troligen ännu längre.
För det andra ledde den våldsamma produktionsnedgången till kraftig ökning av arbetslösheten. I Polen var arbetslösheten 1990 sex procent, 1994 var den uppe i 16 procent, nu ligger den runt 18-19 procent. I vissa områden kan den vara så mycket som 40 procent, och räknar man in den dolda arbetslösheten på landsbygden blir siffrorna än högre. De mest drabbade grupperna är kvinnor och ungdomar, och ingenting tyder just nu på att problemen kommer att minska. Det är symptomatiskt att den ökade tillväxten 2004-2005 knappt haft någon inverkan på arbetslösheten.
Vidare skapar den ekonomiska utvecklingen en tilltagande fattigdom, och med den följer starkt ökad kriminalitet, självmord, alkohol- och drogproblem.
Karakteristiskt för situationen efter systemskiftet är också de enorma inkomstklyftorna. Kvinnornas löner har sjunkit från 70 procent av männens under kommunisttiden till drygt 56 procent nu. De regionala skillnaderna är alldeles oerhörda – genomsnittslönen i Warszawa är åtta gånger högre än i Ostroleka, en liten ort cirka tio mil därifrån. Enligt Världsbanken har andelen fattiga i Polen under åren 1998-2003, definierat som personer med inkomst mindre än 2,15 USD per dag, ökat från två procent till tre procent. Andelen som hotas av fattigdom, det vill säga personer med inkomst under 4,3 USD per dag, har ökat under samma period från 23 procent till 27 procent. Enligt Världsbankens rapport kan 40 procent av fattigdomsökningen tillskrivas de ökade inkomstskillnaderna medan resterande 60 procent beror på minskade realinkomster.
En sådan ökning av inkomstklyftor över en så kort tid är utan motstycke i kapitalismens historia.
Slutligen har vi de kraftiga budgetnedskärningarna, som har inneburit att de sociala skyddsnäten har försvagats, och drabbat de svagaste grupperna i samhället. Subventioner för baslivsmedel och barnkläder har skurits ner, utgifter för sjukvård, skola och kultur har minskat dramatiskt. Minskning av utgifter för utbildning och forskning – i Ryssland och Polen har det minskat åtta gånger! – förutspår ingen positiv framtid för den teknologiska utvecklingen.
Det bör påpekas att nedskärningarna inte hade enbart ekonomiska orsaker, som inflationsbekämpning, utan skedde lika mycket av ideologiska skäl. De nya makteliternas nyliberaler – och då menar jag både höger, center och socialdemokrati – betraktade den starka staten som en kommunistisk relik som hindrade en välfungerande marknad. De sekunderades av mäktiga institutioner som IMF och Världsbanken, som krävde allvarliga reduktioner i sociala utgifter som villkor för finansiellt bistånd.
Sammanfattningsvis kan man säga att systemskiftets sociala kostnader blev mycket höga, och de kommer att inverka negativt på framtida utvecklingsmöjligheter.

Var det en oundviklig utveckling?
– Jag anser att det fanns alternativ. Men laissez-faireideologin segrade, understödd av USA:s regering och de finansiella världsinstituten. Nyliberalismen var den huvudsakliga anledningen till valet av fel modell. Det var inte nödvändigt att de åtgärder som infördes skulle vara så drastiskt långtgående eller genomföras med en sådan brådska. Det var inte nödvändigt med ett omedelbart avskaffande av alla subventioner för inhemska produkter, inte heller att helt plötsligt öppna de inhemska marknaderna för företag från Väst, med vilka de inhemska företagen inte förmådde konkurrera, vilket ledde till konkurser i stor skala och massarbetslöshet. Det var absolut inte nödvändigt att så kraftigt minska på sociala förmåner. Någon form av socialt ansvarig kapitalism var möjlig. Man kan inte heller förbigå att i vissa länder, särskilt i Polen, har Solidaritet under lång tid lanserat idéer om marknadssocialism med kooperativt ägande som en ny socialistisk modell.
Vad beträffar möjligheter till förändringar idag är det nog för sent för dessa alternativ. Endast fördjupade motsättningar inom det existerande systemet kan skapa en framtida social bas för radikala ändringar.

Senaste valet i Polen vanns av en höger som inte funnits i Europa på länge – nationalistisk, klerikal, patriarkalisk. Föregående val vanns stort av socialdemokratin, liksom i ett flertal andra länder i forna östblocket. Det tyder på ett missnöje med utvecklingen efter 1989, vilket i media i Väst ofta förklaras med bristande minne eller nostalgi.
– Det polska samhället gav socialdemokratin ett brett mandat i parlamentsvalet 2001 eftersom man trodde att det partiet skulle försvara dem från systemskiftets negativa aspekter, nämligen att man skulle få behålla de välfärdsstatens erövringar som byggdes upp under kommunisteran. Socialdemokratin svek helt, och precis som alla andra nyliberaler demolerade den socialförsäkringssystemet. Den realiserade en socialpolitik som stod i motsättning till förväntningarna från de grupper som under systemskiftet förlorade arbete och all känsla av trygghet. Socialdemokratin förlade helt sin identitet, och förtjänar knappast längre att kallas vänster. Det är därför föga förvånande att samhället vände dem ryggen och röstade på de högerklerikala partierna, med vilka de delar vissa värderingar.
Det starka stödet för vänstern betyder inte att majoriteten vill ha en återgång till ”realsocialismen”. Även om det finns samhällsgrupper som har förlorat stort på införandet av kapitalism, delar av bondeklassen och arbetare vid storföretag, så önskar sig flertalet en ”kapitalism med mänskligt ansikte”, som behåller vissa landvinningar från föregående system.
Massmedia framställer nostalgin efter dessa landvinningar som något mentalt osunt och ett hjärnspöke. Men det är ett propagandatrick. Det är helt normalt med nostalgi efter förlorade och verkliga, inte inbillade, viktiga förmåner som tillhandahölls av det föregående systemet.

Men vi får ofta höra och läsa om fantastisk ekonomisk tillväxt, ”nya tigrar” och så vidare.
– Prat om ”nya tigrar” är också en form av försköning av den nya verkligheten. Som jag nämnde har, trots stark ekonomisk tillväxt, länderna i Öst- och Centraleuropa mycket allvarliga problem, vilket de inte kommer att klara av. Det är en historiens ironi att de flesta av dessa länder före andra världskriget hade en ekonomi av typ perifer kapitalism, det vill säga de var ett bihang till de mer utvecklade länderna, och producerade huvudsakligen för deras marknader råvaror, jordbruksprodukter, och produkter med låg förädlingsgrad och lite högteknologi. Och fortfarande har de en ekonomi av samma typ. Tyvärr är det sannolikt, om man tar med i beaktande kapitalismens tendens att reproducera de perifera ekonomiska strukturerna, att endast få av Öst- och Centraleuropas länder – möjligen Tjeckien och Slovenien – förmår att komma ikapp de rika ländernas toppskikt.

Kan man tala om vinnare och förlorare i den här utvecklingen?
– Utan tvekan. Till vinnarna hör de som har bildat privata företag, dessutom de anställda inom finanssektorn och jurister som arbetar åt storföretag.
Förlorarna är arbetare i storföretag, som var relativt privilegierade under kommunismen, de offentliganställda, delar av medelklassen som inte arbetar åt den privata sektorn, och ganska många bondefamiljer.
Stora förhoppningar har knutits till inträdet i Europeiska unionen. Vilken roll för utvecklingen kan EU spela?
– De positiva faktorerna för inträdet i EU är inte entydiga. Det är ingen tvekan om att öppnande av Västeuropas marknader är ett positivt fenomen. En positiv faktor är också strukturfonderna för förbättring och effektivisering av infrastrukturen – vägar, järnvägar, och modernisering av jordbruket. Kruxet med strukturfonderna i de nya medlemsländerna, är att de inte kan absorberas på grund av brister i produktionsapparaten. Följaktligen är fondernas effektivitet betydligt mindre än planerat.
Till de negativa faktorerna för de nya länderna hör en viss förlust av ekonomisk suveränitet, som har som konsekvens en viss förlust av kontroll över den ekonomiska politiken. EU tvingar sina medlemmar till en sträng disciplin i fråga om budgetunderskott, och kräver att det ska minskas, men för länder med enorm arbetslöshet är det nödvändigt med en aktiv budgetpolitik. För övrigt dras de gamla medlemsländerna med stor arbetslöshet, och har hittills varit hjälplösa i sina försök att minska den farsoten.
Ett annat exempel på partiell förlust av ekonomisk självständighet för de nya länderna i samband med att gränserna öppnades, är att banksystemet är alltmer dominerat av kapital från EU:s gamla medlemmar, vilket tveklöst begränsar manöverutrymmet för penningpolitiken.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att EU är inte i stånd att lösa de sina nya medlemmars komplicerade problem.

Till slut, hur ser du på framtiden i Öst- och Centraleuropa?
– Praktiskt taget så tror jag att den frågan är redan besvarad. Men låt mig tillägga som ett förtydligade att jag ser mycket pessimistiskt på utvecklingen i de flesta av Öst- och Centraleuropas länder. Men jag ser inte heller alltför rosenrött på den europeiska kapitalismens utveckling.

Tack för samtalet.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)