Polisfacket har i många fall försvarat medlemmar som dömts för kvinnofridsbrott. I flera fall av exempelvis hustrumisshandel har facket tryckt på för att polismannen ska få behålla sitt arbete, och i vissa fall till och med ifrågasatt polismannens skuld trots befintlig dom. Det visar en granskning gjord av Aktuellt.
– Jag kan förstå att det är svårt för
allmänheten att se helheten och komplexiteten i det här, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen till Aktuellt.
Karlsen framhåller också att straffrätt måste vägas emot arbetsrätten, som gör att man inte kan säga upp personer hur som helst.
Aktuellts granskning visar att Polisen bara avskedar hälften av de polismän som dömts för våld mot närstående. I de fall då Polisen ändå talat för avsked har det varit vanligt att facket går till den dömde polismannens försvar, genom att hänvisa till förmildrande omständigheter eller framhålla hans professionella kvaliteter.
En polisman dömdes för att ha misshandlat sin fru så att hon svimmade. Om detta skrev Polisförbundet att ”en polisman ska naturligtvis avstå från brott”, men man måste väga in omständigheter som ”provokation” och ”familjerelationer” i bedömningen.
– Straffrättsligt kommer man ju inte undan i och med att man döms för ett brott, men den arbetsrättsliga biten är något annat, och den är väldigt unik för poliser, säger Jan Karlsen.
Men det förekommer enligt granskningen också fall där facket till och med ifrågasatt polismäns skuld, trots att domstolen dömt för brott. I ett dokument skriver facket om en misshandlad kvinna att hennes vittnesmål bör tas med en nypa salt, eftersom det är känt att hon är bra på att dupera sin omgivning.