Faderskap har aldrig varit lika för alla. Sedan hundratalet år finns det ett tydligt mönster: rika män kommer med större sannolikhet att få barn (och få fler barn) än fattiga män. Män som inte lever upp till den traditionella mansrollen som familjeförsörjare förblir helt enkelt oftare barnlösa. Men det har också skett förändringar i vem som blir pappa och vad faderskapet innebär. Till exempel medförde de nya könsrollerna under 1960- och 1970-talen att kvinnor började förvärvsarbeta allt mer och i förlängningen blev faderskapet inte lika starkt förknippat med rollen som familjeförsörjare.
Så vem blir pappa i dag? En tydlig förändring jag, som forskare i nationalekonomi, kan se i forskningen är att sociala kompetens nu har blivit en viktig faktor tillsammans med inkomster för mäns sannolikhet att bli pappa. Hur ska det förstås? Väljer män med låg social kompetens bort att bli pappor för att de känner att de nya kraven på aktivt faderskap inte passar dem? Eller är det kvinnorna som väljer män som har god social kompetens (och därmed har lättare att ta hand om sina barn) att bilda familj med?
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!