När kommuner gör upphandlingar riskerar kollektivavtal att bli åsidosatta. När allt fler kommuner inför Lagen om valfrihet, LOV kan det innebära att företag konkurrerar med billigare hemtjänst genom att ha lägre löner för personalen. Tidningen Aktuellt i politiken har nyligen granskat Lagen om valfrihet och varnar för att avtalslösa anställda kan bli resultatet av lagen:
”Lägre löner, innebär inte bara en möjlighet till ökad bemanning, utan även till högre vinstmarginal. Erfaren personal är dyrare än outbildad personal”, skriver man bland annat.
Problemet är känt av regeringen. I propositionen till Lagen om valfrihet står bland annat: ”Regeringens bedömning är… att det inte föreligger möjligheter att ställa krav på att leverantören ska teckna kollektivavtal i ett valfrihetssystem.”
Kommuner måste ta ansvar
Kommunals ordförande Annelie Nordström tycker inte riktigt att det stämmer. Hon säger att många kommuner försöker skjuta undan ansvaret genom att framställa det som att man inte kan ställa några som helst krav vid upphandlingar.
– Enligt EU-rätten kan man inte kräva kollektivavtal vid upphandlingar, men man kan däremot ställa krav på företagen, det gäller oavsett om kommunen infört LOV eller inte. Men många kommunpolitiker uttrycker sig som att man inte kan det, säger hon till Flamman.
Varför då?
– Min gissning är att de vill ha det så billigt som möjligt utan att få en vårdskandal på halsen. Man vill pressa priserna, utan att ta konsekvenserna.
Däremot är hon kritisk till Lagen om valfrihet av andra skäl.
Hälften saknade avtal
– Det talas om att om man inte är nöjd så ska man kunna byta till något annat, men många äldre får en lista på hundra företag. Det är omöjligt för dem att sätta sig in i allting.
Stockholmskommunen Täby är den kommun som gått längst i privatiseringar i äldreomsorgen och kommer nu att helt avskaffa den kommunala hemtjänsten. Anledningen är uttryckligen att den kommunala hemtjänsten, med kollektivavtal är för dyr. Enligt en granskning av vårdföretagen i Täby som Aktuellt i politiken gjorde för ett par år sedan saknade över hälften av vårdföretagen kollektivavtal.
– Har man ingen egen verksamhet är det svårt att ha en referenspunkt. Man avhänder sig mycket kompetens som gör det svårare att göra bedömningar och uppföljningar om hur vården fungerar, säger Annelie Nordström.