Cirka fem miljarder kommer det att kosta och det ska delvis finansieras med att avdraget för privat pensionssparande maximeras till 12 000 kronor per person och år.
Förmögenhetsskatten ligger på 1,5 procent av den del av förmögenheten som överstiger 1,5 miljoner kronor och tre miljoner vid sambeskattning. Sambeskattning sker för gifta par eller samboende som har eller haft barn tillsammans. Avdraget för privat pensionssparande kommer endast att finansiera en tredjedel av de cirka fem miljarderna som den avskaffade förmögenhetsskatten kommer att kosta. Resten av finansieringen ska de ”goda offentliga finanserna” stå för. Regeringen menar att en slopad förmögenhetsskatt kommer att öka tillgången på riskkapital och därmed skapa nya jobb. Finansminister Anders Borg menar att en slopad förmögenhetsskatt kommer att gynna alla svenskar.
– Den stora vinnaren på det här är ju alla svenskar på sikt, eftersom vi måste ha förutsättningar för jobb och företag i Sverige om vi ska klara en global konkurrens. En del av det är att få pengarna att stanna i landet, sade Anders Borg till TT enligt Dagens Nyheter den 28 mars.
Pengarna behövs i välfärden
Men i tidningen Privata Affärer säger han det faktiskt är de rikaste som gynnas av att förmögenhetsskatten avskaffas.
– Opinionen förstår att man måste föra en politik med ansvarsfull finansiering och att ett avskaffande främst gynnar de rikaste, säger Anders Borg i tidningen Privata Affärer.
Vänsterpartiet säger nej till att avskaffa förmögenhetsskatten. De menar att det kommer att bidra till att öka klyftorna mellan fattiga och rika.
– Regeringen skänker fem miljarder kronor till de redan rika, det är pengar som behövs i välfärden. Det är inte runt fikaborden på förskolorna eller bland personalen på våra äldreboenden som det skålas i champagne idag. Det här är pengar som behövs i välfärden, för att öka personaltätheten och för att höja kvinnors löner. Genom att avskaffa skatten skänker regeringen omkring fem miljarder kronor till dem som redan har mest, säger Ann-Marie Wallouch, ledamot i riksdagens skatteutskott (v), i en kommentar.
”Finansministern pinsam”
I höstas föreslog vänsterpartiet i sitt budgetförslag att skatten på högre inkomster skulle skärpas för att göra skatterna mer rättvisa.
– Finansministern är pinsam när han påstår att alla vinner på att skatten avskaffas. Det är så bakvänt det kan bli. Höginkomsttagare och förmögna vinner på regeringens jobbskatteavdrag på 38 miljarder, de vinner på en avskaffad förmögenhetsskatt, de vinner på en framtida avskaffad fastighetsskatt och de vinner på skattesubventioner för städning i hemmet, säger Ann-Marie Wallouch.
Men socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin har inget emot att förmögenhetsskatten tas bort då hon menar att den har negativa effekter. Men hon menar att de negativa effekterna förstärks om den slopas utan att man ser på fördelningseffekterna.
– Vi har inget emot att ta bort den, men det handlar om hur, vilka som får bekosta och hur man finansierar det, säger Mona Sahlin enligt Dagens Nyheter.