BAGDAD. Fler amerikanska soldater kan skickas till Irak under nästa år. Kanske behövs de bara för att militären ska kunna skydda sig själv. Enligt en rapport från Pentagon riktas nu nära 1.000 attacker per vecka mot de amerikanska och irakiska styrkorna. USA:s soldater utgör mer än 90 procent av koalitionsstyrkorna i Irak. I den koalition som invaderade Irak i mars 2003 ingick enligt Vita huset 49 länder. Den siffran har nu krympt till 32, sedan länder som Italien och Kanada dragit tillbaka sina styrkor under året. Storbritannien väntas dra tillbaka sina 7.500 soldater nästa år.
Oavsett antal är den viktiga frågan om de amerikanska styrkorna kommer att fortsätta på samma sätt nästa år som de har gjort i år.
I takt med att den kaotiska situationen har förvärrats och antalet attacker har ökat, har det blivit allt mer uppenbart att den amerikanska militären river eller bombar hus när deras trupper har utsatts för attacker. Det gäller i synnerhet på platser som Fallujah, Samarra, Siniya, Ramadi och i andra sunnidominerade områden.
De sekteristiska striderna i Irak utkämpas mellan shiamuslimer och sunnimuslimer. USA:s kritiker menar att samtidigt som den amerikanska militären genomför kollektiv bestraffning i städer som Fallujah och Ramadi, så ignorerar den de shiamuslimska dödsskvadroner som mördar sunnimuslimer.
Iraks premiärminister Nuri al-Maliki leder en shiadominerad regering, och många sunniter menar att USA:s militär sedan länge har varit partiska till förmån för shiitiska politiker och deras miliser.
– De låtsas bara vara bekymrade över det sekteristiska kriget, och de försöker övertyga omvärlden om att de tar itu med det på allvar, säger Yassir Mahmood, som sitter i stadsrådet i staden Beji. Beji ligger 20 mil norr om Bagdad, i ett oljerikt område där attacker mot USA:s styrkor är vanliga. Mahmood och andra sunniter är oroliga över vad USA:s partiskhet kommer att få för konsekvenser under nästa år.
– USA:s militär hävde sina vägspärrar runt Sadr-staden i Bagdad, och sa att al-Maliki hade beordrat det. Men i våra sunnitiska områden dödar de allt fler civila, säger Mahmood.
De flesta av dödsskvadronernas offer är sunniter. Deras kroppar hittas varje dag på Bagdads gator. Många av kropparna visar tecken på tortyr. En del har borrade hål i sig, och vissa har sår som orsakats av syra. USA-styrkorna anklagas för att ignorera sådana mord, och för att själva döda civila när de försöker krossa sunniternas motstånd. För det kan de alltså under nästa år komma att få förstärkning. Sedan mitten av december har Bushadministrationen diskuterat att skicka ytterligare 20.000-50.000 soldater till Irak, som en ”tillfällig” åtgärd. Det finns för närvarande 141.000 amerikanska soldater i Irak, samt minst 5.000 ”rådgivare”.
Det talas även om att USA överväger en stor offensiv mot den shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr, som enligt administrationen hindrar den irakiska regeringens arbete.
Men i takt med att attackerna ökar känner sig de amerikanska styrkorna i Irak allt mer osäkra. De satsar nu på färre men större baser i Irak. Tidigare hade USA fler än 100 militärbaser i landet – nu är man nere på 54. Baserna liknar fort, och de flesta av militärerna håller sig inom murarna. Camp Anaconda i Balad, strax norr om Bagdad, är en flygbas där mer än 20.000 soldater är stationerade. Enligt lokala rapporter är det mindre än 1.000 av dem som någonsin lämnar basen.
Situationen i södra Irak är också på väg att bli besvärlig. Där finns tecken på strider mellan de två största shiamuslimska miliserna, Badrmilisen och Muqtada al-Sadrs Mehdiarmé.
– De inbördes striderna mellan shiiter kommer att bli destruktiva. Alla parter är beväpnade och de längtar efter att ta kontroll över de oljerika södra delarna av Irak, säger Ghassan al-Atiya, en liberal shiamuslim i London. Han fruktar att de inbördes striderna kommer att få hela gulfregionen att explodera.
Sedan USA:s invasion har attackerna mot den amerikanska militären ökat varje gång den har utökat sin truppstyrka. Det har lett till fler civila dödsfall, eller till att fler soldater har satts in som ett svar på attackerna. Vilket scenario man än ser framför sig kan nästa år i Irak att bli mycket svårare än 2006.