Utrikes 21 juli, 2011

Folkliga protester utan vänsterstämpel

Fram tills nyligen stod improviserade tält på Barcelonas Plaça Catalunya och i träden hade kojor byggt för att ge härbärge åt 15M-rörelsens aktivister som använt torget som bas sedan protesterna började den 15 maj i år. I början av juni togs ett beslut om att avveckla tältlägren på torgen över hela Spanien och fortsätta kämpa för sina mål med andra medel.
– Tanken är att ge rörelsen ett mer städat intryck, en del av de som sover här nu är inte här för att hjälpa till och arbeta för rörelsens mål utan för att utnyttja infrastrukturen vi byggt upp, säger en av aktivisterna på torget som Flamman talat med.
Ett av de nya initiativen är att rörelsens medlemmar ska marschera till Madrid från alla delar av landet och på vägen samla på sig förslag och klagomål från de byar och städer de passerar på vägen. När de slutligen sammanstrålar i huvudstaden den 23 juli ska en stor demonstration hållas och därefter ska ett forum upprättas för diskussioner om rörelsens framtid.
I Barcelona är tanken att torget ska förvandlas till agora, en permanent mötesplats, efter att lägret avvecklats. Där ska medborgarna kunna träffas och diskutera olika frågor som berör dem. Flera veckor efter att beslutet tagits sov dock fortfarande ett hundratal personer i tält på torget. Natten till den 30 juni utrymde Kataloniens autonoma polisstyrka torget, utan att möta något nämnvärt motstånd. Samma mönster upprepades i ett flertal andra spanska städer i början av juli.

Att så många ändå valde att förbigå beslutet att utrymma torget berodde på sättet som rörelsen organiserar sig på. Även om den till viss del består av andra organisationer med specifika mål så är den största delen av ”de indignerade”, som de som stödjer rörelsen kallas, helt obundna. Rörelsen avvisar tanken på hierarki, valda representanter och tvingande majoritetsbeslut. Beslutet att montera ned de olika lägren togs i princip av en majoritet, men alla hade möjligheten att av egen fri vilja stanna kvar så länge de ville, och det var det många som gjorde.
Många av de som stannade kvar var radikalare än sina meddemonstranter och knutna till anarkistiska rörelser. Detta gjorde det enklare för det kristdemokratiska partiet CiU, som tog över både Barcelonas stadshus och det autonoma parlamentet i lokalvalen 2010 och 2011, att attackera rörelsen. Det var en lätt match för de konservativa att måla upp de polisiära åtgärder som vidtogs som åtgärder till medborgarnas försvar mot en bråkig rörelse.

Rörelsens förkastande av politisk representation har fler långtgående konsekvenser för dess relation med andra politiska aktörer. Även de socialistiska och gröna partier vänster om mitten som sympatiserar med rörelsen har fått sin beskärda del av glåpord. Cayo Lara, partiledare för spanska vänsterpartiet Izquierda Unida (IU), är en av de få etablerade politiker som aktivt stöttat rörelsen sedan starten. Han deltog den 15 juni i ett försök att stoppa en vräkning av en libanesisk familj som likt så många andra familjer i Spanien inte kunde betala lånet på sin lägenhet i Madrid. För sitt stöd belönades han med förolämpningar och en flaska vatten över sig av arga demonstranter sedan han börjat tala med pressen.
Organisationen som hade arrangerat aktionen försvarade Laras rätt att demonstrera som vilken medborgare som helst, men hos hela 15M-rörelsen är föraktet för dem som säger sig representera folket eller dem själva mycket starkt. Den 19 juni gick 200 000 medborgare ut på Spaniens gator. Utanför Deputeradekongressen, Spaniens parlament, ropade tusentals demonstranter ¡Que no, que no, que no nos representan! (De representerar oss inte!).
På grund av detta så är det notoriskt svårt att få rörelsens medlemmar att tala med media. Journalister har svårt att få grepp om rörelsens flyktiga existens i sociala medier och dess anonyma medlemmar. Nästan alla som Flamman talat med har mer än gärna velat ge sin egen åsikt, men har samtidigt varit noggranna med att poängtera att de inte representerar rörelsen. Några av de större organisationerna bakom rörelsen har språkrör som endast noggrant återger de ställningstaganden som organisationen beslutat om, och för övrigt sker de flesta uttalanden anonymt i rörelsens namn på olika hemsidor.
Pedro Belijar är en ung spanjor i ett land där ungdomsarbetslösheten närmar sig 45 procent. Han stödjer 15M-rörelsen, men som medlem i det styrande socialistpartiet PSOE sitter han på två stolar.
– En rörelse som är byggd underifrån på det här sättet är väldigt demokratisk, men jag är kritisk till rörelsens motvilja att utse ledare eller språkrör. Man identifierar ordet ledare med diktatur och inte med representation, men en dynamisk och effektiv rörelse behöver representanter, säger han till Flamman.

Trots dessa upplevda tillkortakommanden så tycker han ändå att rörelsens inflytande är positivt.
– Även om de kritiserar mitt parti så stödjer jag rörelsen. En oberoende folkrörelse var nödvändig för att väcka ett sovande folk, menar han.
DRY, ¡Democracia Real YA!, är en organisation som spelat en viktig roll i att dra igång protesterna den 15 maj och den 19 juni. Organisationen, vars namn betyder ”Riktig demokrati nu!”, definierar sig som en grupp av helt vanliga medborgare utan några band till politiska partier eller fackförbund, men som är indignerade över hur Spaniens politiska system fungerar. Organisationens språkrör har gång på gång upprepat att det inte rör sig om en vänsterrörelse, men det är allt annat än självklart när man läser dess manifest. Manifestet efterfrågar en etisk revolution, där människor värderas högre än pengar, rättvisare fördelning av samhällets resurser och att de rättigheter till värdigt boende, arbete och utbildning som slagits fast i Spaniens författning garanteras för alla medborgare.

Demonstrationen den 19 juni riktade sig främst emot den så kallade Euro Plus-pakten. Genom pakten, som innehåller en lång rad bestämmelser som förkastas av fackföreningar och vänstersinnade partier över hela Europa, kommer EU bland annat att direkt lägga sig i lönebildningen i medlemsstaterna och förhindra de indexerade löneökningar som länge låtit spanska arbetare behålla sin köpkraft trots inflation. DRY riktar även kraftig kritik mot den finansiella sektorn som ansvarig för den globala kris som slagit Spanien särskilt hårt, och sedan rörelsen tog fart har ett av de vanligast förekommande slagorden varit ”vi är inte varor i politikernas och bankernas händer”.
Det kan verka förbryllande att rörelsen vägrar ta på sig beteckningen ”vänster”. Antikapitalistiska slagord, försvar av arbetarnas rättigheter och politiska aktioner för att skydda de svaga i samhället gör att det är svårt att tvivla på rörelsens politiska hemvist. Öppna valsedlar är den enda fråga där de ur ett svenskt perspektiv kanske skulle placeras mer på den borgerliga sidan. I lokalvalen den 22 maj i år stärktes det spanska vänsterpartiet IU, men inte så mycket som man skulle kunna trott med bakgrund av de starka antikapitalistiska stämningar som råder i breda folklager. Istället vann de konservativa en förkrossande seger, samtidigt som antalet blanka och ogiltiga röster nådda nästan en miljon, mer än fyra procent av rösterna.
– Den europeiska vänstern har helt klart lidit många svåra förluster på senare tid, men jag tror att skälet till att inte kalla sig vänster är att de vill locka så många som möjligt till rörelsen, säger Pedro Belijar.

DRY:s språkrör håller fast vid att de är partipolitiskt obundna och inte heller kommer att bilda ett parti, men samtidigt är organisationen mer än bara en proteströrelse. De publicerar konkreta förslag på lösningar för Spaniens problem på sin hemsida, välargumenterade och
underbyggda med statistik och exempel.
Även om rörelsen är besviken på hur det styrande spanska socialistpartiets hanterat krisen och inte ser ett alternativ i inhemska partier så är frågan är varför de inte vill bilda ett eget parti. Ett sådant drag är alltid svårt i en etablerad parlamentarisk demokrati men rörelsen har vind i seglen och i Spanien är det lättare än i Sverige. År 2008 vann Nafarroa Bai en stol i den deputerade kongressen med bara drygt 62 000 röster i ett land med 45 miljoner invånare.
– Rörelsen är ett kaotiskt fenomen, som bara kunnat uppstå tack vare dagens sociala medier. Om rörelsen vill fortsätta att vara inflytelserik måste den definiera sig bättre och bestämma hur den vill påverka, säger Jordi Serra, framtidsforskare och medlem i GRISC-gruppen vid Barcelonas Autonoma Universitet.
– Som jag ser det så måste rörelsen röra sig mot att bli en bred folkrörelse med en mindre bred uppsättning frågor än den driver nu, och fokusera på frågor som det finns bred uppslutning bakom i rörelsen som att reformera valsystemet. Även om de inte bildar ett parti så tror jag inte att det kommer att ta lång tid innan vi ser några av de mest aktiva i rörelsen integreras i andra politiska partier, menar han.
Dessa partier blir troligen partier till vänster om mitten, där skulle Spanien må bra av förnyelse. Den europeiska vänstern borde kanske glädjas åt att det inte är vänsterns idéer som förkastas, bara beteckningen vänster.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Utrikes 19 april, 2024

EU:s budgetregler kan omöjliggöra klimat- och välfärdsmål

Europaparlamentet kommer att rösta om huruvida de nya reglerna ska träda i kraft eller inte. Foto: Jean-Francois Badias/AP.

Efter tre års paus ska EU:s nyliberala budgetregler återinföras. Trots krav på att de borde förändras har lite hänt – nu kan de omöjliggöra satsningar på såväl välfärden som klimatet.

I italienska tidningar skrivs det om det, på fransk radio debatterar man det, och på belgiska löpsedlar varnar man för det: i början av nästa vecka beslutar Europaparlamentet om huruvida EU-länderna ska ha rätt att finansiera sin välfärd och nå sina klimatåtaganden eller inte. Efter över tre års paus kommer nämligen de hårda budgetreglerna som medlemsländerna har tvingats efterleva sedan slutet av 1990-talet att träda i kraft igen – såvida parlamentet inte röstar nej.

Reglerna i Stabilitets- och tillväxtpakten om att statsskulden och budgetunderskottet inte får överstiga 60 procent respektive 3 procent av BNP, kom först till stånd som inträdeskriterier för medlemmarna i EMU. Men eftersom alla länder var tänkta att införa euron gäller de för samtliga EU-medlemmar, inklusive dem som inte använder den gemensamma valutan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Rörelsen 19 april, 2024

Klimatkampen är förlorad, länge leve klimatkampen!

Klimataktivister från organisationen Extinction Rebellion har upprättat en vägspärr vid Slussen i Stockholm som en manifestation för klimatet inför valet 2022. Foto: Christine Olsson/TT.

Är klimatkampen förlorad? Det tycker Tadzio Müller, medgrundare till Ende Gelände i en intervju med Flamman (nr 14/2024). Efter många år med stora proteströrelser är vi fortfarande på väg mot en framtid med allt fler klimatkatastrofer, död och lidande. ”Folk eldar hellre upp planeten och mår skit, än agerar”, säger han.

För mig som klimataktivist är det sorgsen läsning, eftersom Müller har rätt i att världen är på väg åt helvete. Hans känslor är legitima. Samtidigt pekar hans uttalande på ett problem för klimatrörelsen: oförmågan att skilja på målen vi sätter upp i kampen och värdet av kampen själv. I det senare fallet bör vi alltid ha blicken vänd mot att rädda människor och skapa en bättre värld, vad som än händer.

Klimatrörelsen kämpar mot ett av världens mäktigaste intressen, fossilindustrin. På längre sikt kämpar klimatrörelsen även mot kapitalismen i sin helhet, det mäktigaste produktionssystem som världen skådat. Att stoppa fossilindustrin vore en enorm bedrift. Att störta kapitalismen är en ännu större, men inte omöjlig uppgift. Det är därför inte konstigt att vi misslyckas ibland.

Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas.

Det är lätt att relatera till Tadzio Müllers sorg över att mål har förlorats. Det han anser ”har gett våra liv mening i likhet med hur religiösa människor uppfattar världen, det som strukturerar allt vi gör, och våra idéer om vem som är god och ond” gäller inte längre. ”Vi har stött emot de planetära gränserna, och lärt oss att det moraliska universumets båge är kort och böjd mot fascismen”, fortsätter han.

Samtidigt har Tadzio i denna förlust kommit till en nyvunnen insikt: ”att det inte handlar om segerns sannolikhet”, utan ”om de relationer som du bygger medan du försöker uppnå den segern”.

Läs mer

Jag tror precis som Tadzio Müller att dessa relationer är källan till all uthållig klimatkamp, speciellt i tider av motgång. Om den enda anledningen till kampen är vinsterna så är det enkelt att gå hem efter en förlust, dra ned persiennerna och aldrig återvända till rörelsen. Men om kampen får ett värde i sig kan de kämpande gå hem efter förlusten, gråta, festa och tänka om tillsammans – för att snart därefter envist återvända med nya mål.

Såklart är inte kampen en hobby med vänner – väl uttänkta strategier och slagkraftiga mål måste vi alltid ha med oss. Men som Mathias Wåg i en bokrecension skriver här i Flamman blir ”allt eller inget” oftast inget. Det krävs uthålliga organisationer som kan förvalta både kampen genom förlusten, och makten efter vinsten. Och oavsett om vi når 1,5 eller 3 graders uppvärmning kommer klimatkampen aldrig att vara förgäves – inte så länge planeten är beboelig.

Både jag och Müller tror på relationernas vikt. Samtidigt tror jag inte att klimatkampen är körd bara för att framtiden just nu ser mörk ut. Ju starkare vi organiserar oss och ju fler vi blir, desto bättre framtid får vi. Klimatrörelsen kämpar för en bättre värld, och det är en kamp som aldrig kan urholkas. Även i en brinnande värld finns det mycket att kämpa för, och många att rädda som annars skulle dö. Sörj målen, och organisera er.

Noah Björelius Hort
Aktiv i Ta Tillbaka Framtiden
Nyheter/Utrikes 19 april, 2024

Efter inreseförbudet: Jannis Varoufakis tänker inte hålla käften

Jannis Varoufakis talar i Atenförorten Nikea inför det grekiska valet 2019. Foto: Petros Giannakouris/AP.

Efter att Berlinpolisen upplöste den palestinska kongressen förbjöds den grekiska politikern Jannis Varoufakis att arbeta i Tyskland. Nu förklarar han varför de vill tysta honom.

Den tre dagar långa palestinska kongressen i Berlin förra helgen var tänkt att sända en signal om solidaritet med folket i Gaza. Under mottot ”Vi anklagar” ville palestinska, judiska, tyska och andra internationella aktivister samlas för att tala om den fruktansvärda situationen i Gaza och sätta press på den tyska regeringen att kräva en vapenvila. Men bara två timmar efter att den inleddes fredagen den 12 april tog sig polisen in i byggnaden, stängde av strömmen och tvingade hundratals deltagare att lämna evenemanget. Därefter upplöstes konferensen.

En av de planerade talarna var Greklands förre finansminister Jannis Varoufakis. Polisen ställde inte bara in hans tal – han meddelade också att han hade belagts med ett allmänt förbud mot att verka i Tyskland och att han inte ens fick tala via videoöverföring. Tysk media rapporterar nu att detta straff nu har reducerats till ett inreseförbud.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Loren Balhorn
Chefredaktör för Jacobin i Tyskland.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Bosättare fördrev palestinier med hjälp av Israels armé

En israelisk soldat iförd kostym vid ett högtidsfirande organiserat av bosättare på Västbanken. Foto: AP Photo/Leo Correa.

Israelisk militär och bosättare kritiseras av Human Rights Watch för sin behandling av palestinier på Västbanken. Organisationen rapporterar att palestinier har fördrivits från sina hem, och många vågar inte återvända.

– Bosättare och soldater har fördrivit hela palestinska samhällen. De har förstört varje hem, med uppenbart stöd från styrande israeliska myndigheter, säger Bill Van Esveld, biträdande barnrättschef på Human Rights Watch (HRW), i ett uttalande på organisationens hemsida. Han fortsätter: 

– Medan världen fokuserar på Gaza så ökar övergreppen på Västbanken, underblåst av årtionden av straffrihet och likgiltighet bland Israels allierade.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Inrikes 18 april, 2024

Borta med vinden

Vattenfall har investerat miljarder i tre stora vindkraftparker runt Fredrika. Produktionen täcker ungefär en procent av hela landets elbehov, men intäkterna för byn och för Åsele kommun är små. Foto: Robert Henriksson / DN / SCANPIX.

Vind- och vattenkraften i trakterna kring Fredrika producerar en procent av Sveriges el. Samtidigt stängs bibliotek och äldreboenden i närområdet. Med de regler som finns i Sverige stannar vinsterna sällan kvar i bygden.

Skylten som visar vägen mot biblioteket sitter kvar i Fredrikas centrum, men i början av februari slog det igen dörrarna för gott.

Bibliotekarien Britt-Marie Arvidsson har kört de två milen in till Fredrika för att visa oss biblioteket. Det ryms i ett enda, lite större rum i den låga röda skolbyggnaden. Trots det begränsade utrymmet finns allt som man kan vänta sig: skönlitteratur, deckare, fakta, och en avdelning om bygden och landets norra delar. Barnen har ett eget hörn med en kåta där man kan krypa in för att läsa i lugn och ro.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Arne Müller
Journalist i Umeå, som har skrivit boken "Norrsken: Drömmen om den gröna industrin", som granskar industriprojekten i norra Sverige.
Nyheter/Utrikes 18 april, 2024

Google-arbetare avskedas efter protest: ”AI-drivet folkmord”

Teknikarbetare protesterar utanför Googles huvudkontor i San Francisco i december 2023. Foto: Santiago Mejia/San Francisco Chronicle/AP.

28 anställda sägs upp efter att ha kritiserat teknikbolagets samarbete med israelisk militär.

Minst nio anställda på teknikjätten Google greps i tisdags under en tio timmar lång sittprotest inne på företagets kontor i New York City och Sunnyvale. Under onsdagen meddelade Google i ett internt meddelande att 28 anställda har avskedats för medverkan i protesterna, rapporterar The Verge.

– Allt fler är villiga att riskera sina jobb för att stå upp mot medverkan till folkmord, säger organisatören och Google-arbetaren Ray Westrick till Democracy Now!.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Utrikes 18 april, 2024

Putin trappar upp jakten på socialister: ”Värre än någonsin”

Georgier protesterar mot den ”ryska lagen” om utländska agenter den 9 april 2024, som har spridit sig i regionen. Foto: Shakh Aivazov/AP.

Ryska socialistiska rörelsen är senast i raden att klassas som utländska agenter och förbjudas att verka i landet. ”Jag räknar inte med att överleva kriget”, säger den svartlistade statsvetaren Greg Judin till Flamman.

Varje fredag håller Rysslands oppositionella andan. Då presenterar nämligen det ryska justitiedepartementet de senaste tillskotten till sin lista med ”utländska agenter”, där både individer, organisationer och medier kan hamna.

Fredagen den 5 april utökades listan med ett nytt namn: Ryska socialistiska rörelsen (RSR), en vänstergrupp med rötter i trotskismen. Flamman ringer upp Ilya Budraitskis (bilden), en av organisationens medgrundare, som sedan krigets början befinner sig i exil i USA.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Kultur 18 april, 2024

”Smärtpunkten” hyllar den hårda vården

Tony Olsson, spelad av Martin Nick Alexandersson och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid). David Dencik spelar Lars Norén. Foto: Nicklas Elmrin /SVT.

SVT:s serie om dubbelmordet i Malexander gestaltar en kriminalpolitik i förändring, men är okritisk till dagens trender. Kriminologen Hanna Tenenbaum har sett ”Smärtpunkten”.

Den 28 maj 1999 sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i Malexander av tre nynazister. Händelsen skakade Sverige. Själv var jag bara tre år, och berättelser om de sår som dåden lämnade fick jag ta del av långt senare.

SVT:s Smärtpunkten tar avstamp några månader tidigare, och gestaltar arbetet med Noréns pjäs 7:3, med tre fångar varav två nynazister i rollerna. Pjäsen spelades på scener utanför anstalter och efter den sista föreställningen rymde skådespelarna. Jakten på dem slutade med morden i Malexander.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Hanna Tenenbaum
Kriminolog.
Veckobrev 17 april, 2024

Jag älskar Sverige mer än Ivar Arpi

Till Sveriges försvar mot nationalisterna! Foto: Privat.

Jag skriver detta på väg hem från en föreläsning om Sveriges psykedeliska historia i Skövde, som jag måste säga är en fantastisk plats. Det första man möts av vid stationen är nämligen ett jättelikt kulturhus. Att det ser ut som en tegelborg från Super Mario Bros gör inte saken sämre.

Kulturhuset byggdes 1964 efter en ritning av Hans-Erland Heineman och sägs vara Sveriges första. Innanför tegelväggarna finns konsthall, biograf, danssalonger, restaurang, konferensrum, en teater med 500 stolar, samt ett bibliotek som pryds av ett praktfullt betongverk av Siri Derkert, ”Senapsträdet och himlens fåglar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter/Utrikes 17 april, 2024

Högerextrema norrmän återskapar Hamsuns röst med AI: ”Groteskt”

Författaren Knut Hamsuns signatur. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Författarens ättlingar är skeptiska till projektet – men det högernationalistiska förlaget har inga planer på att stoppa det.

Det norska högerextrema förlaget Legatum Publishing har planer på att använda AI för att återskapa den nazistiska nationalikonen Knut Hamsuns röst. Syftet är att den konstgjorda rösten ska läsa in Hamsuns bok ”Svält” på engelska. 

Då det gått mer än 70 år efter författarens död så tappar förlaget Gyldendal rättigheterna till verket, som därmed får användas av vem som helst. Frågan om upphovsrätten även gäller någons röst är dock inget lagen har beslutat om än.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]