Inrikes 15 april, 2009

Fördubbling av arbetslösa nästa år

Den ekonomiska nedgången i omvärlden och i Sverige har blivit värre än väntat. Det skriver Arbetsförmedlingen, som reviderat sin prognos för i år och 2010. Arbetslösheten kommer att fördubblas jämfört med förra året, enligt Arbetsförmedlingen. Från 6,1 procent 2008 till 11 procent 2010. Arbetslösheten bedöms därmed öka med cirka 225.000 personer till 520.000 personer mellan åren 2008 och 2010. Arbetslösheten kommer att öka för alla grupper på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingen, som dock menar att ungdomar kommer att drabbas värst. Och värst av ungdomarna drabbas män inom industri och bygg.

De som redan tidigare har haft svårt att finna jobb kan få gå långa tider utan arbete. Det gäller utlandsfödda, funktionshindrade och äldre.
Arbetslösheten går upp från 6,1 procent 2008 till 8,4 procent 2009.
Undantas heltidsstuderande som söker arbete från gruppen arbetslösa beräknas nivån stiga från 4,6 procent 2008 till 8,6 procent 2010.
Utbudet av arbetskraft har fortsatt att öka, enligt Arbetsförmedlingen, även om en utplaning är nära. Arbetskraften bedöms komma att minska med 4.000 personer 2009 och med 30.000 personer 2010.
Antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program ökar kraftigt, enligt Arbetsförmedlingen, som tillägger att osäkerheten i den reviderade prognosen får betraktas som ovanligt stor.

LO-Tidningen rapporterar att användningen av inhyrd personal i teknikföretag nästan halverats det senaste året.
– Det är en konsekvens av den kraftiga konjunkturnedgången. Man drar in på de inhyrda först, säger Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen, till LO-Tidningen.

Nyheter/Utrikes 23 juli, 2025

Massprotester i Kiev: ”Kommer inte tolerera korruption”

En ung kvinna demonstrerar mot regeringen med texten ”veto”. Foto: Alex Babenko/AP.

Tusentals ukrainare demonstrerade i huvudstaden Kiev under tisdagen mot en ny lag som ställer arbetet mot korruption under regeringen. ”Personer nära presidenten kan känna sig ganska säkra på att inte bli utredda för korruption”, säger en expert till Flamman.

Vitalii Dudin, ordförande för den ukrainska vänsterorganisationen Sociala rörelsen i Ukraina, var hemma hos sig i Kiev när han såg protestvideor dyka upp i sociala medier. Beskedet att det ukrainska parlamentet röstat för att försvaga landets korruptionsmyndigheter fick människor att redan samma dag arrangera uppslutningen mot lagändringen. 

Trots att klockan var sent och det råder utegångsförbud var Vitalii Dudin inte orolig för sina vänner. I stället kunde han inte somna för han var så exalterad.

– De nästan trillade in på protesten. Det var som ett enda stort firande. Det fanns en lycka i att samlas alla tillsammans, annars är vi så ensamma. Folket är hungriga på riktig politik, säger han till Flamman.

Ukraina har två statliga antikorruptionsmyndigheter, Ukrainas antikorruptionsbyrå (Nabu) och särskilda åklagarkammaren mot korruption (Sapo). De uppstod i kölvattnet av 2014 års revolution och har sedan dess arbetat oberoende mot korruptionen som landet länge har brottats med.

Vitalii Dudin tror inte att lagförslaget kommer leda till en katastrof, eftersom han tvivlar på deras tidigare effektivitet. I stället är problemet att lagändringen ruckar på organens status. Det är den demokratiska principen om att de är oberoende från regeringen som ändras, berättar han.

– Folk tror på demokrati, de tror på europeiska utsikter för Ukraina och de är mycket entusiastiska över vad EU rekommenderar oss. Nabu och Sapo betraktades som en del av det systemet.

Kritiker menar dock att tisdagens besked innebär att antikorruptionsmyndigheterna underställs riksåklagaren – som är tillsatt av presidenten. Därmed riskerar de att i praktiken stå under regeringen.

Lagförslaget hade kunnat stoppats av president Volodymyr Zelenskyj med sitt veto, men han undertecknade förslaget. 

– Zelenskyj är på många sätt en symbol för Ukrainas motstånd, han har betytt mycket för att stärka stödet till Ukraina internationellt. När han vidtar den här typen av åtgärd skadar det Ukrainas anseende, säger Jan Czajkowski från det svenska nätverket Ukraina-Solidaritet till Flamman.

– Jag hoppas att regeringen kommer att ändra sig och drar tillbaka det här förslaget.

Godkännandet har upprört många ukrainare. I Kiev demonstrerade mellan 2 000 och 3 000 människor, men även i städer som Lviv och Dnipro gick folket ut på gatan och visade sitt missnöje. Många unga deltar med plakat som ”veto mot lagen” och ”korruptionen applåderar”. Medan protesterna pågick intill natten trädde den nya lagen i kraft.

Andreas Bågenholm är forskare och programchef för Quality of government-institutet, som bedriver korruptionsforskning vid Göteborgs universitet. Han ser att lagändringen påverkar Ukrainas relation till EU negativt och att det skapar splittring i en tid när man vill ena folket.

– Det påverkar negativt på hemmafronten och splittrar uppslutningen bakom presidenten och regeringen. Det kommer naturligtvis inte att landa väl inom EU, utan riskerar att svärta ned Ukrainas rykte ganska rejält. Och det i ett läge där de verkligen är i behov av allt stöd och sympati.

Han fortsätter:

– Avskaffandet är en tydlig signal att man inte vill ha en effektiv antikorruptionsbekämpande myndighet och att man vill ha kontroll över dem. Effekten blir rimligtvis att personer nära Zelenskyj – medarbetare, regeringen och inom försvarsmakten – kan känna sig ganska säkra på att inte bli utredda för korruption med den här nya ordningen.

Utanför Europa, som i USA och Ryssland, gynnar lagändringen inte heller Ukraina.

– I min värld får det i princip bara negativa konsekvenser för landet. Det kan till exempel påverka hur USA ser på Ukraina, och vi vet att Trump är väldigt ombytlig vad gäller Zelenskyj och Ukraina. Ryssland kommer självklart utnyttja detta och säga att det är en korrupt och antidemokratisk regim som sitter i Kiev.

Presidenten själv menar dock att lagändringen kommer att hindra rysk påverkan.

”Antikorruptionsarbetet kommer att fungera, men utan ryska influenser. Allt behöver städas ut. Och det måste bli större rättvisa”, skrev han på sociala medier under natten.

Bakgrunden till lagändringen är bland annat att anställda på korruptionsbyrån Nabu står anklagade för ryskt spioneri. Under måndagen utförde säkerhetstjänsten SBU räder mot ett 70-tal anställda på byrån och enligt AP arresterades två anställda för spioneri för Rysslands räkning. Men ”säkerhetstjänstens utspel är en politisk teater som syftar till att misskreditera myndigheten”, menar Kalle Kniivilä i en analys i Sydsvenskan.

Andreas Bågenholm menar dock att presidentens val att skriva under lagändringen snarare kan handla om att visa lojalitet mot de andra som sitter vid makten.

– Han visar lojalitet men för en ganska snäv krets. Min misstanke är att de flesta toppolitikerna i Ukraina har någonting på sig och har varit inblandade i affärer. Börjar man peta i de här affärerna finns det risk att det går längre än vad man skulle vilja. 

– När det gäller oligarkerna kan deras stöd vara viktigt också vad gäller finansiellt, men också att Zelenskyj inte utmanas just nu politiskt kan vara en viktig faktor, säger Andreas Bågenholm till Flamman.

Vitalii tror att det som kommer hända är att myndigheterna försöker sätta dit varann.

– Den troligaste utvecklingen är att organen kommer att bekämpa varann. Nabu kommer att försöka delegitimera säkerhetstjänsten SBU och hitta några personer som är kopplade till Ryssland. SBU kommer att fortsätta anklaga Nabu-detektiver för olaglig berikning och ryska kopplingar. Inget av detta kommer att ligga i ukrainarnas intresse.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, säger till Flamman att de är starkt kritiska till lagändringen. Nu väljer partiet att ställa sig bakom beslut om indragna bidrag till Ukrainas regering, för att visa att man inte tolererar den här typen av politik.

– EU bör hålla in visst stöd så länge lagstiftningen inte upphävs. Men det militära stödet bör fortgå. Det kan behövas hårt mot hårt, säger Svenneling.

Vitalii är alltid för att Ukraina ska få stöd men tycker inte att det är orimligt att dra in bidrag för att få bort lagstiftningen.

– Jag tycker att det är 100 procent legitimt att avbryta en del finansiering, innan Ukraina kan bevisa att de pengarna kommer att spenderas på ett bra sätt i samråd med det ukrainska samhället och enligt vanliga ukrainares förväntningar.

Vitalii säger mot slutet av intervjun att han i dag ska följa med sina vänner på protesterna som väntas i staden. 

– Ukraina är en demokrati, vårt folk kommer inte att tolerera korruption, avslutar han samtalet. 

– Oavsett om vi har krig eller inte är vi ett demokratiskt land, och vi kommer att förbli så.

Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 23 juli, 2025

Slavoj Žižek: När ondskan slutar skämmas

En gång satte man upp revolutionär teater för att dölja maktens elitkaraktär. I dag visas våldet upp i all sin brutalitet. Slavoj Žižek spårar tråden från oktoberrevolutionen till samtidens tv-sända massakrer – och menar att hoppet ligger i att våga känna skam.

Minns uppförandet av Stormningen av Vinterpalatset i Petrograd, på treårsdagen av oktoberrevolutionen, den 7 november 1920. Tiotusentals arbetare, soldater, studenter och konstnärer jobbade dygnet runt, levde på den smaklösa vetemjölgröten kasha, te och frusna äpplen, och förberedde föreställningen på just den plats där händelsen ”verkligen ägde rum” tre år tidigare.

Arbetet samordnades av såväl arméofficerare som avantgardistiska konstnärer, musiker och regissörer – från Kazimir Malevitj till Vsevolod Mejerhold. Även om det var teater spelade soldaterna och sjömännen sig själva – många av dem hade inte bara deltagit i händelserna 1917, utan var samtidigt engagerade i det verkliga inbördeskriget som rasade i närheten av Petrograd, en belägrad stad med svår matbrist.

En händelse sätts upp som teaterstycke för att fördunkla en händelse, få den att passa en ideologi

Som en samtida uttryckte det: ”Framtida historiker kommer att skriva hur hela Ryssland, mitt under en av de blodigaste och brutalaste revolutionerna, spelade teater.” Litteraturkritikern Viktor Sjklovskij beskrev det som att ”livets levande vävnad förvandlas till teater.”

Men begreppet ”levande vävnad” bör granskas kritiskt: vad var det egentligen som iscensattes 1920? Teatraliska upprepningar är aldrig oskyldiga – de omformar alltid verkligheten, särskilt när det gäller så politiskt laddade händelser som oktoberrevolutionen.

Som det korrekt beskrivs på Wikipedia: ”Detta återuppförande, som sågs av 100 000 åskådare, blev modell för officiella filmer som senare visade våldsamma strider under stormningen av Vinterpalatset – fastän bolsjevikernas uppror i verkligheten mötte mycket litet motstånd.”

Den provisoriska regeringen hade krympt till ett möte med några ministrar i Vinterpalatset, som ett fåtal rödgardister enkelt kunde kliva in genom tjänstefolkets ingång för att arrestera. Kerenskij själv lämnade palatset i bil. En sjöman dog när hans gevär exploderade i hans egen hand. Fyra rödgardister och en sjöman dödades av förlupna kulor. Det var den totala dödssiffran denna historiska dag. De flesta människor i Petrograd visste inte ens att en revolution ägde rum.

Lenin tog spårvagnen till ett bolsjevikmöte dagen innan och var nära att gå vilse. Man kan föreställa sig honom säga till föraren: ”Förlåt, jag har bråttom, jag ska göra revolution.”


Men det var inte bara detta kaos som behövde suddas ut. När missnöjet växte i Ryssland och Lenins revolutionära vision fick fäste, försökte majoriteten av bolsjevikledarna organisera ett brett uppror. Trotskij förespråkade i stället en elitstrategi: en smal, vältränad grupp skulle ta makten. Efter viss tvekan stödde Lenin honom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Reportage/Utrikes 23 juli, 2025

Urfolk och aktivister övervakas inför EU-avtal

En saltöken breder ut sig i Jujuy, vid ”litiumtriangelns” södra spets. Öknarna är populära turistmål, och det finns en hel lokal industri runt saltbrytning. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT.

EU ska importera litium från Sydamerika, för att öka oberoendet från Kina. Samtidigt vill Argentina spionera på miljöorganisationer som kritiserat brytningen. ”De demoniserar oss för att folket inte ska stödja oss”, säger aktivisten Cristina Aguero.

En äldre man håller sin näve knuten i luften. Runt halsen har han knutit en flagga som sträcker sig ned till fötterna. Emblemet i regnbågens färger heter wiphala och är en symbol för de andiska folken. Han befinner sig i Buenos Aires och har tillsammans med folkmas­san som omger honom visat sitt stöd för demonstranterna i provinsen Jujuy.

På andra sidan landet ligger en man på marken. Från hans huvud rinner en ström av blod som skär genom gruppen av människorna som omger honom.

Han var en av flera som skadades allvarligt under protesterna i Jujuy i juni 2023, efter att regeringen föreslagit en reform som skulle innebära begränsningar för just sociala protester. Svaret blev gummikulor, tårgas och många skadade.

Vi ska inte tävla med de sämsta. EU ska vara ett gott alternativ.

I början av sommaren lämnade människorättsorganisatio­nen CELS in en brottsanmälan mot två argentinska underrät­telsetoppar. Anmälan kom efter att dagstidningen La Nación tagit del av ett hemligstämplat dokument, där det uttryckligen angavs att ”nationella och internationella miljöorganisationer, ursprungsbefolkningar, forskare och medlemmar i internatio­nella organisationer som främjar klimatagendan” kan bli före­mål för spionage från statens underrättelsesekretariat, SIDE.

I anmälan varnar CELS för att underrättelsemyndighetens plan inför de kommande åren innebär risk för ideologisk för­följelse. Oppositionen, men också sociala ledare, ekonomer, journalister, akademiker, konstnärer och alla kritiska röster kan utsättas.

– Det är fruktansvärt. Kommer de att leta efter mig för att jag säger ordet motstånd? Nu måste jag tänka på allt jag publicerar, säger klimataktivisten Cristina Aguero till Flamman.

Hon har under många års tid engagerat sig i kampen mot gruv­brytning i sydargentinska Chubut, och oroas av de nya förslagen.

Hotad. Irene Leonor Flores de Callata, urinvånare i Jujuyprovinsen, är rädd att litiumgruvor ska anläggas på hennes odlingsmarker. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT.

Regeringen har även inrättat en enhet under säkerhetsmi­nisteriet för ”produktiv säkerhet”. Det kommer innebära en utökad placering av säkerhetsstyrkor för att säkerställa att gruv-och oljeverksamheter inte hindras av protester och motstånd.

”Vi kommer inte att tillåta att företag blockeras från att kom­ma in i landet för att hindra dem från att producera”, skriver säkerhetsministern Patricia Bullrich på X.

Alla som kan tänkas ”manipulera” den allmänna opinionen är av intresse för myndigheten, enligt La Nacion – som menar att lagen riskerar att slå mot alla som ifrågasätter president Javier Milei och hans ultraliberala regering.

För Cristina Aguero är det visserligen ingenting nytt. Redan 2015 kartlades runt 30 av hennes kollegor av underrättelsetjäns­ten. Tre agenter står åtalade för olagligt spioneri. Ändå är hon kritisk.

– Det som händer nu med Milei är att allt detta blir värre. I provinser där storskalig gruvdrift finns, möter de organiserade mycket motstånd. De förföljs och förtrycks.


”Vinn vinn-avtal”.

Så beskrev den europeiska kommissionens ordförande Ur­sula von der Leyen det kommande frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur. Medlemsstaterna Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay nådde tillsammans med EU-kommissionen en politisk överenskommelse om avtalet i december förra året, efter närmare 25 års förhandlingar. Nu återstår bara godkän­nandet av medlemsstaterna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Ledare 23 juli, 2025

Kina har elbilar – Sverige har pigor

En man tittar på ett fordon från den kinesiska tillverkaren BYD, som i fjol tillverkade 1,76 miljoner elbilar. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Medan Volvo skär ned i Göteborg, bygger Kina elbilar som aldrig förr. Samtidigt lägger Sverige mer pengar på hushållsnära tjänster än på att rädda industrin. Har vi glömt hur jobb faktiskt skapas?

Under flera år bodde mina föräldrar på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Ett havsblått, granitgrått och segelvitt fiskarsamhälle – tillräck­ligt nära Andra Långgatans pubar för att jag skulle hinna ta en öl med polarna under föräldrabesöken.

Mellan Björkö och stan tog man Västtrafiks buss Röd Express från det blåsiga färjeläget vid Lilla Varholmen till Järnvågen, vilket tar en förbi Volvo Cars enorma fabrik i Torslanda. Åkte man förbi vid skiftbytet så fylldes bussen till bristningsgränsen av volvoanställda och trafiken korkade igen så att man missade första rundan öl.

En fabrik av den storleken påverkar hela Göte­borgsregionens arbetsmarknad. Under sommarens sena festkvällar delade man buss med många unga göteborgare på sitt första sommarjobb där. Flera av de ensamkommande afghanska killar som hamnade på Björkö 2015–16 fick också jobb här efter gymna­siet – en biljett in i den svenska drömmen. För tjäns­temän mitt i livet kunde en anställning där betyda både bostad och ny Volvo.

Medan Kina satsar på framtidens teknik satsar Sverige på städning och renovering av de rikas kök.

I maj kom nyheten att Volvo varslar 3 000 an­ställda, varav 2 000 i Sverige. Det handlar mest om akademiker och tjänstemän och inte arbetare. Samma månad ökade arbetslösheten i Sverige till 9,7 procent, en ökning med en procentenhet på ett år. Som av en händelse rapporterade EU rekordlåg arbetslöshet.

Kommunägda Business Region Göteborgs vd Pat­rik Andersson försökte tona ned allvaret: ”Vi ska sam­tidigt komma ihåg att det rör sig om attraktiv perso­nal. Göteborg har ett starkt och dynamiskt näringsliv som behöver kompetens.” Framtiden får utvisa hur snabbt de tvåtusen faktiskt får nya jobb i regionen. Många bedömare menar att AI och automatisering framöver slår mot just tjänstemannayrken, vilket i sin tur kan pressa löner och arbetsförhållanden i den privata sektorn – en grupp som i dag utgör borger­lighetens kärnväljare. Volvovarslet kan alltså vara en försmak på framtidens stora arbetsmarknadstrend.

Officiellt handlar varslet om besparingar. Men Dagens PS och Dagens Industri har rapporterat att storägaren Geely tröttnat på förseningar och dyra utvecklingsprojekt, och vill flytta all teknikutveckling till Kina.

Allt detta sker samtidigt som Kina tar över allt mer av den globala bilindustrin. Kinesiska biljätten BYD säljer nu en elbil i Kina för knappt 77 000 svenska kronor, och testar ett batteri som kan ladda 1 500 kilometer på 12 minuter.

Inte konstigt då att det i dag säljs fler elbilar i Kina än bilar överhuvudtaget i bil­nationen USA. Låga priser och tekniksatsningar pres­sar vinstmarginalerna – samtidigt som bilföretagen i EU och USA hellre delar ut vinster än investerar i utveckling.

I Sverige säger vi ofta att vi lever i ett ”tjänste­samhälle” eller det vagare ”kunskapssamhälle”. Industrin är, för att tala med Fredrik Reinfeldt, basically gone. Men Volvos varsel visar varför indu­strin är central. Ekonomiska studier visar att 100 jobb i tillverkningsindustrin skapar i snitt 27 jobb i andra sektorer, medan 100 jobb i tjänstesektorn bara skapar tre.

Läs mer

Trots det har Sverige fokuserat sin industripoli­tik på medelklassens tjänstekonsumtion i stället för just industri. 2023 kostade rutavdraget för hushålls­nära tjänster staten 7,4 miljarder kronor. Det är mer än de 5,9 miljarder som Industriklivet – statens stöd till industriomställningen – kostat sedan införandet 2018. 2022 kostade rotavdra­get för renoveringar 12 miljarder, mer än de 10 miljarder subventionerna till elbilar kostade 2018–2022, innan Tidöregeringen avskaffade dem med motiveringen att det var för dyrt.

Medan Kina satsar på framtidens teknik satsar Sverige på städning och renovering av de rikas kök. Samtidigt är allt större de­lar av svensk arbetsmarknad och innova­tionskraft basically gone.

Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Nyheter 22 juli, 2025

Osäker framtid för landsbygdens simhallar

Simhallen i Stockholmsförorten Högdalen hotas inte av nedläggning – men för många simhallar på landsbygden ser läget värre ut. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Simkunnigheten i Sverige sjunker, och det riskerar bli sämre i framtiden om inte staten går in med stöd. Det enligt en ny rapport från tankesmedjan Arena Idé. ”Politikerna fikar hellre med företagare”, säger Annika Persson, simlärare på nedläggningshotade Orsa simhall.

Simhallen i Orsa, Dalarna hotas av nedläggning. 2018 gjordes en utredning på grund av hallens dåliga skick. Man kom fram till att verksamheten kunde drivas i fem år till, och nu görs ytterligare en utredning för att se om den ska renoveras eller stängas.

Om simhallen får slå igen, tar även simskolan slut.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 22 juli, 2025

Paulina Sokolow: Alla har rätt att bli 200 år

Långlevarnas konung, teknikentreprenören Bryan Johnson, deltar tre gånger i veckan i avancerad penisterapi. Foto: Wikipedia/Creative Commons.

Den här sommaren slogs jag som aldrig förr av mitt eget åldrande. En gång inledde jag ett samtal med mamma med ”Du och jag har levt i en tid när…”, som om vi var jämnåriga. Men det blev värre. Efter att hela livet ha ansett att hård träning är den enda värd att slösa tid på, struttar jag nu försiktigt fram i skogen på mina allt kortare springrundor, livrädd att ramla eller slita ut knäna.

I spegeln ser jag också något misstänkt likt en bullig klimakteriemage. Jag känner mig dödlig på ett plufsigt sätt. Inte som att allt ska ta slut på ett ögonblick, utan att jag hunnit en bra bit på väg in i ett oåterkalleligt förfall.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Nyheter 17 juli, 2025

SD-politiker fortsätter stötta nazistgrupp – locket på från partiet

På Aktivklubbs hemsida skyltar organisationen bland annat med SS-symbolen ”svarta solen”. Foto: Flamman.

Sverigedemokraterna vill inte uttala sig om den kommunpolitiker som gått ut med öppet stöd till nazistiska Aktivklubb. Jonathan Leman på Expo ser det som ännu ett led i partiets radikalisering högerut.

Christina Nilsson, kommunpolitiker i Kinda och tidigare ersättare i riksdagen, har under de senaste dagarna gått ut med öppet stöd för det nynazistiska nätverket Aktivklubb via sitt konto på X. Som Flamman kunde visa har hon bland annat skrivit ”heja Aktivklubb”, delat gruppens inlägg och uttryckt förhoppningar om att nätverket ska växa i Europa.

”Aktivklubbar växer i Europa, enligt SÄPO. Bra, säger jag”, skrev hon den 12 juli.

Flamman har sökt Nilsson via mejl, men inte fått någon respons. Nu väljer hon dock att gå ut med kritik mot publiceringen via sitt X-konto.

Högerextremister som står nära Aktivklubbarna dyker upp som medarbetare och medverkande på kanalen Riks

”En ren lögn av Flamman att jag skriver att det är bra att Aktivklubbar i Europa växer”, skriver hon den 15 juli, och tillägger att hon inte heller hyllat dem utan ”försöker se bakom etiketterna”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Ledare 16 juli, 2025

Tror Lars Beckman att Bonnier styr medierna?

Mediekritiker. Lars Beckman antyder att Bonnier News styr den svenska nyhetsrapporteringen om migrationsminister Johan Forssell.

Lars Beckman riktar återigen udden mot Bonnier News, den här gången med anklagelser om att de styr bevakningen om Johan Forssells son. Det är skamligt att Moderaterna accepterar sådana konspirationsteorier, skriver Leonidas Aretakis.

Sedan Expo avslöjade att en nära anhörig till en svensk minister – vilket visade sig vara migrationsminister Johan Forssell – var aktiv i etnonationalistiska grupper, har högerns förnekelsefabrik pressats till gränsen.

Enligt Ulf Kristersson har den anhöriga endast hamnat i ”dåligt sällskap”, trots att personen varit värvare för vit makt-gruppen Det fria Sverige, samarbetat med Nordiska motståndsrörelsen, samt gått med i nynazistiska slagsmålsklubben Aktivgrupp för att gå ”från ord till handling”.

Som Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har påpekat, är detta ett förminskande av nazistiskt våld: ”Nationalsocialismen har förintelsen av Europas judar som sin yttersta, historiska konsekvens och antisemitismen utgör alltjämt dess ideologiska kärna. Varje uttryck för denna ideologi är därmed ett direkt hot mot judar och andra minoriteter i Sverige, och mot vårt öppna, demokratiska samhälle.”

Men statsministern är inte ensam om att tona ned organiserad nazism.

”Det är verkligen riktigt uselt” att ”jaga ett barn i syfte att komma åt en förälder politiskt”, skrev justitieminister Gunnar Strömmer på Instagram. Widar Andersson på Norrköpings Tidningar påstår att sonen endast ”ägnat sig åt högerextrema aktiviteter på sociala medier” – trots uppgifter om både klistermärken och stridsträning.

Men att framställa det som att de styr andra medier korsar en gräns – inte minst när han gör det med syfte att spela ned hotet från den antisemitiska vit makt-rörelsen.

Värst formulerade sig dock Gävlemoderaten Lars Beckman. På X skrev han: ”Det bestående intrycket av veckan blev alltså att Bonnier News ägda medier [sic] inte tvekade att använda ett minderårigt barn för att komma åt borgerliga politiker.”

I ett annat inlägg utvecklade han tanken: ”Den röda linjen som medierna – drivna av Bonnier News publikationer – passerade måste självklart få konsekvenser i möjligheten att få skadestånd för enskilda.”

Varför pekar Lars Beckman ut just Bonnier News? Grävet gjordes av Expo. TV4, som först konfronterade ministern, ägs av Schibsted. Och nyheten har även plockats upp av internationella medier som BBC, The Guardian och Euronews.

Men Lars Beckman är ofta noga med att påpeka att just Bonnier News äger tidningar som han kritiserar, inte sällan lokaltidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Det är inte konstigt att diskutera den mediekoncentration som gör att de plockar hem överlägset mest presstöd (250 miljoner). Men att framställa det som att de styr andra medier korsar en gräns – inte minst när han gör det med syfte att spela ned hotet från den antisemitiska vit makt-rörelsen.

Det är inte första gången. När Expo 2020 rapporterade om en högerextrem bokmässa som besöktes av skogsmiljardären Karl Hedin (7/8 2020), rusade Lars Beckman till försvar: ”I ett öppet fritt demokratiskt samhälle så måste olika röster få komma till tals.”

Även den gången fick han kritik från SKMA, då han ”ingenting har att säga om de olika röster som det här i flera fall handlar om – individer som sprider vit makt-propaganda, judehat, islamofobi – och i stället angriper demokratisk kritik och rapportering kring ett högerextremt arrangemang” (9/8 2020).

När tre hakkorsbanderoller hängdes upp över Essingeleden i april skrev Beckman: ”Har palestinierna satt upp dem?” Utöver den öppna rasismen mot palestinier, visar uttalandet enligt SKMA hur ”nazism och antisemitism inte tas på allvar och i stället används som politiskt slagträ”.

Visst finns ett relevant samtal att ha om mediehanteringen, och jag tycker att mediernas försikthet att namnpublicera hedrar dem. Det handlar givetvis inte om att skydda en minister, utan en minderårig. Om politikerbarn blir föremål för kritisk rapportering nu, kommer den principen även att gälla vänsterpolitiker, då barns rättigheter inte styrs av föräldrarnas ideologi. Är alla beredda på det?

Men den diskussionen går att föra utan att förmildra våldsbejakande nazism, och utan att låta mediekritiken glida över i konspirationsteorier.

Den märkliga fixeringen vid Bonnier har djupa historiska rötter, som Lars M. Andersson visar i sin studie av den svenska nazisttidningen Hammaren på 30-talet. Tanken dyker också ständigt upp hos sverigedemokrater med sympatier längre högerut. 2016 blev riksdagsledamoten Anna Hagwall utesluten ur SD efter att ha föreslagit slopat presstöd för att minska Bonniers makt, samt föreslagit att ingen ”etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”.

Med tanke på denna historia, och den antisemitism som alltjämt finns i Sverige både till höger och vänster, borde Moderaterna vässa sin mediekritik. Inte minst som det enda Lars Beckman verkar prenumerera på är ifrågasättanden från SKMA.

Men att partiet skulle agera mot den frispråkige Gävlebon efter alla år verkar otroligt. Ulf Kristersson har väl bara hamnat i dåligt sällskap.

Diskutera på forumet (0 svar)
Nyheter 15 juli, 2025

SD-politikern om nazistgruppen: ”Heja Aktivklubb!”

Christina Nilsson är kommunpolitiker i Kinda och tidigare ersättare i riksdagen. I Bulletin och på X hyllar hon nazistnätverket Aktivklubb. Foto: Skärmdump/Riksdagen.

Kommunpolitikern Christina Nilsson ifrågasätter Säpos bedömning av gruppen som högerextrem och våldsbejakande – och hyllar aktivklubbarnas tillväxt i Europa.

I en ny debattartikel i Bulletin uttrycker sverigedemokraten Christina Nilsson stöd för den nynazistiska organisationen Aktivklubb. 

”Vad jag har kunnat utröna älskar de sitt land och vill kunna känna stolthet över detta land och sin härkomst utan att ständigt få skit för det”, skriver hon som svar på Säpos beskrivning av gruppen som rasideologisk.

Aktivklubbar växer i Europa, enligt SÄPO. Bra, säger jag

Nilsson är tidigare ersättare i riksdagen, och i dag ledamot i kommunfullmäktige i östgötska Kinda. I artikeln går hon igenom Säpos beskrivning av gruppen punkt för punkt, och kritiserar deras bedömningar av gruppen som våldsbejakande och högerextrem. Hon välkomnar hon också att män organiserar sig tillsammans i ett ”överfeminiserat och känslostyrt samhälle”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 10 juli, 2025

Colombia ska bli grönast i Amerika

Gustavo Petros stora projekt är att fasa ut Colombias fossilberoende. Foto: Ivan Valencia/AP.

Efter tre år vid makten är vänster-presidenten Gustavo Petro allt mer omstridd i Colombia. Trots en serie unikt radikala reformer på klimatområdet ökar kritiken även från de egna leden. Flamman möter en småländsk senator och går på punkbar för att ta tempen på världens mest klimatradikala land.

På punkbaren Jolly Roger i Bogotá-stadsdelen Chapinero ligger Mariana på golvet och sprattlar med benen medan hon skriker in i mikrofonen. Hon och de tre andra tjejerna i horror punk-bandet The Vamp är iförda läder, kedjor och fejkblod.

– Detta är en kärlekssång, säger Mariana, innan de river av sin sista låt med hamrande gitarrer och smattrande trummor.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)