Naturvetare har varit duktiga på att undersöka vilka vädermässiga förändringar som kan vara att vänta av växthuseffekten, liksom ekonomer har räknat på kostnader för att hejda den globala uppvärmningen.
Däremot är det få samhällsforskare som gett sig i kast med att förklara vad som kan tänkas hända med de mänskliga samhällen som drabbas av förändringarna.
Den tyske professorn i socialpsykologi Harald Welzer har gjort det. Helt utan skygglappar och illusioner om människans godhet, målar han i sin nyutkomna bok upp hur världen kan komma att se ut inom en mycket snar framtid. Han har tidigare i boken Gärningsmän skrivit om hur vanliga tyska män kunde delta i det nazistiska folkmordet under andra världskriget.
Snabbversionen av Welzers resonemang är så här: Klimatförändringarna leder till ökad brist på mark-, vatten- och matresurser. Fler och häftigare oväder kommer att skapa ökade flyktingströmmar. Detta kommer i sin tur att leda till framför allt inbördeskrig i svaga stater som tappat greppet om sitt våldsmonopol – se bara på Darfur. Rikare öar i världen, som EU och USA, bygger redan stängsel och trappar upp gränskontrollen mot illegala immigranter, inte sällan med dödlig utgång. Även ökad terrorism är att vänta. Detta ökade våld kommer dessutom att normaliseras eftersom våra perspektiv och vår moral kommer att förskjutas i takt med ett upplevt behov av det. Förra århundradet hände det bland annat i Tyskland, Rwanda och Bosnien och det kommer att hända även på 2000-talet. Våld har alltid varit ett alternativ när människor ska hantera upplevda problem. Vi går en mörk framtid till mötes.
Harald Welzer kan mycket om varför samhällen spårar ur. Men att Påskön gick under i krig och kannibalism, efter att alla träden fällts för att statyer skulle kunna resas, är ett bevis för att det kan gå illa, inte för att det måste göra det. Trots det, hur mycket jag än försöker, kan jag inte få Welzers kusliga framtidsbilder ur huvudet.