– Minst 30 000 människor dör av cancer orsakad av kemikalier varje år i EU. Miljoner blir sjuka i allergier och astma. EU-parlamentet lyssnade inte på alla dessa människor.
Det säger EU-parlamentariken Carl Schlyter (mp), med anledning av EU-parlamentets igenomröstande av det urvattnade förslaget om kemikalielagstiftning.
Den så kallade Reach-kompromissen växte fram under hårt tryck från kemiindustrin. De krav som i förslaget ställs på tester och information blev låga, och företagen slipper kontrollera skadligheten hos upp till 90 procent av de kemikalier som idag släpps ut.
Även vänsterpartiet är kritiskt till överenskommelsen, och till att socialisterna i parlamentsgruppen PSE tillmötesgick kemilobbyn och röstade med de konservativa och liberalerna. Men EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL valde ändå att rösta för kompromissförslaget.
– Det är bättre med ett svagt Reach än inget Reach alls, säger EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt (v), som dock framhåller att de röstade utan entusiasm.
Sjöstedt poängterar att en ljusning i Reach-överenskommelsen var att parlamentsmajoritetens version av förslagen om tillståndsgivning och ersättning av farliga ämnen med andra ämnen blev starkare formulerade än i ministerrådets och kommissionens förslag. Carl Schlyter håller med men poängterar att de urvattnade skrivningarna om krav på registrering undergräver denna ”framgång”.
– Visserligen röstade parlamentet för substitutionsprincipen, men har man inte en bra registrering så får man inte tillräcklig kunskap om vilka ofarliga alternativ som finns till en kemikalie. Det är därför det blir svårare att ställa krav på att en farlig kemikalie måste ersättas.