I en ny rapport från Reality of Aid (ROA), hävdar man att världen i och med kriget mot terrorismen har hamnat i ett läge där givarländernas egna säkerhetsintressen i allt högre grad styr fördelningen av bistånd.
I Sverige har centerpartiet och moderaterna tidigare uttalat sig för en utökad möjlighet för att biståndspengar ska kunna användas för vissa typer av fredsbevarande militära operationer.
– Att tillåta att biståndsmedel bekostar militära insatser vore att göra det lättare för givarländernas regeringar att avleda knappa biståndsresurser från kampen mot fattigdomen, säger Antonio Tujan, ordförande för ROA.
Varnar att intressen styr
ROA, som är ett nätverk av organisationer i nord och syd som granskar biståndet, varnar för konsekvenserna om givarländernas säkerhetsintressen tillåts styra biståndet.
Samtidigt har ambitionen att bekämpa fattigdomen hamnat i bakgrunden. Ett exempel är att bistånd går till länder som är av strategiskt säkerhetsintresse, som Irak och Afghanistan, istället för de länder som är allra fattigast och i störst behov av bistånd. Ett annat exempel är att allt fler röster höjs för att ändra på OECD:s regelverk så att biståndsmedel kan bekosta militära insatser.
Oklart om nya regler
Peter Sörebom, som arbetar på enheten för globala utvecklingsfrågor på Forum Syd, säger att det fortfarande är oklart om det blir nya regler för vad som kan komma att klassas som bistånd.
– Vissa länder vill utvidga definitionen om vad som får klassas som bistånd för att vissa typer av militära aktioner ska kunna ingå i denna. Men det är fortfarande inte säkert om detta kommer att få något genomslag eller om regelverket kommer att förbli oförändrat.
Enligt ROA:s rapport vill Nederländerna, och i viss utsträckning även Kanada, utvidga begreppet bistånd för att det även ska inkludera vissa typer av militära operationer i fredsbevarande syften. Tanken är att utveckling inte kan ske utan säkerhet och därmed måste säkerhetsfrågan alltid övertrumfa och vara riktlinjen för alla andra aspekter av utveckling. ROA och Forum syd menar att fattigdomsbekämpningen alltid måste vara det centrala.
I mars 2005 slog biståndsministrarna i OECD:s biståndskommité DAC fast att DAC:s regler inte heller i fortsättningen ska tillåta att pengar som används till utgifter för fredsbevarande militära insatser ska få räknas som biståndsmedel. I april 2007 kommer ett nytt möte att hållas och där kommer frågan om militära insatser får klassas som bistånd åter tas upp.
I Sverige är centerpartiet och moderaterna för en utökad möjlighet för att biståndspengar ska kunna användas för vissa typer av fredsbevarande militära operationer. Fredrik Reinfeldt sade i ett tal år 2005:
– Jag tycker också det vore naturligt om vi i ökad utsträckning kunde finansiera säkerhetsfrämjande insatser via biståndet.
– Efter valet har den nya regeringen inte tagit någon tydlig position i den här frågan, säger Peter Sörebom. Men det är viktigt att påpeka att det som redovisas i ROA:s rapport om att biståndet går till områden där givarlandet har säkerhetsintressen inte gäller för Sverige i dagsläget.