”Robinsons ö-råd”. Det är en beskrivning av valberedningens arbete med att sortera bland kandidaterna till partistyrelsen.
Utifrån ett drygt femtiotal namn var man, vid sista mötet i helgen, nere i 34. Positionerna var fortsatt låsta och det blev sluten provomröstning.
Vid det laget var valberedningen uppdelad i tydliga grupper. Tanken var att använda resultatet av omröstningen som utgångspunkt för ytterligare kompromisser.
En minoritet, bestående av Stefan Björling, Björn Grip och Benny Melin, var inte nöjd med omröstningsresultatet.
– Den reservationslista som nu skiljer, det var vårt förhandlingsbud som var tänkt som underlag för ytterligare kompromisser, säger Stefan Björling.
Enligt Benny Melin skilde i praktiken bara två namn man ville slåss för – Karin Svensson Smith och Habib Effati.
Enligt Berit Dahlström skilde fler namn.
– Jag trodde då att vi låg nära varann men minoriteten kom med en väldigt stor förändring – sex-åtta namn som skilde från det vi hade processat och kompromissat oss fram till.
– Att detta skulle varit odemokratiskt, det kan jag inte förstå överhuvudtaget. Mot slutet fanns två grupperingar, och de tre ställde för långtgående krav, säger ledamoten Mats Ericson.
Mötet slutade med att majoriteten, med två ändringar, stod fast vid resultatet. Minoriteten valde då att reservera sig till förmån för sin egen lista. Lika bra, tycks de flesta konstatera.
– Det kan möjligen vara sunt med två listor – diskussionen kommer upp ordentligt då, säger Melin.
På tisdagen skrev Dagens Nyheter om ”fraktionsbildningar” inom valberedningen, där ett e-postbrev skickat från Daniel Sestrajcic till två andra ledamöter, Leni Persson och Anki Nyström, tas som exempel.
I brevet talas om att ”prata innan” och ”samordnat” och andra ledamöter omnämns som ”högerflanken”.
Stefan Björling menar att brevet visar på ett diskussionsklimat inom vänsterpartiet, där öppen diskussion och kritik tystas, till förmån för hemlighetsmakeri och fraktionsbildningar.
Enligt Sestrajcic har han bett om ursäkt för ”klumpiga ordval” men säger samtidigt att upprördheten är märklig eftersom även den andra sidan varit samordnad.
– De har haft egna möten och ringt runt för att förankra sitt förslag.
Björling tillbakavisar att det funnits samordning från den sida han tillhört.
– Vår ”fraktion”, bestående av tre personer, bildades på det sista mötet.
Bland kandidaterna på majoritetens lista har två – Stig Henriksson och Johan Lönnroth – i medier uttryckt tvekan inför att ingå i den helhet som föreslagits.
På detta har den föreslagne partiledaren Lars Ohly svarat att man inte bör ställa villkor till kongressen – antingen kandiderar man eller också inte.
Valberedningen träffas igen i slutet av månaden för att föreslå revisorer, ny programkommission och listorna inför EU-parlamentsvalet.