Snart är det påsk. Många gillar påsken och har goda minnen av all gemenskap med nära och kära, traditioner med fjädrar i ris, påskmat, såsom ägg och fisk. Vad de flesta dock inte tänker på är vad djuren fått gå igenom för att producera dessa produkter.
Jag önskar att detta ska bli en påsk där vår gemenskap och kärlek till varandra, inte ska ske på bekostnad av någon annans gemenskap. Det är välkänt att även djurindivider av andra arter har starka, kärleksfulla och nära band till varandra. En ko som får sin kalv bortsliten från sig i mejeriindustrin inom den första veckan, en praxis som med korna som producerar mejeriprodukterna som säljs i affären, kan råma i flera dagar uttryckandes mycket sorg och stress.
I äggproduktionen får mammorna inte vara länge med sina nyfödda tuppkycklingar förrän de mals ihjäl levande eller blir ihjälgasade. Vi betalar för lidande oavsett om vi köper ekologiskt, frigående, kravmärkt, eller djurprodukter med andra stämplar. Fjädrarna kommer från hönor som har plockats från levande eller döda fåglar. Fiskar är kännande varelser med ett intresse av att leva, som lider oerhört av att få en krok i munnen. Och de har inget intresse av att bli dödade och serverade som gravad eller rökt lax, inlagd sill.
Svenska livsmedelsverket och American Dietic Association visar att det inte är några problem att leva på en välplanerad och varierad veganskt diet. Så när vi planerar påskinköpen bör vi fråga oss själva: Hur ska vi fira en högtid som historiskt sett står för gemenskap, liv, ickevåld och kärlek? Ska vi fira den med att äta produkter av våld, lidande, splittring av familjer och vänskapsrelationer och död? Eller ska vi fira den genom att köpa och konsumera djurfria produkter. Om du vill leva ett liv som inte utsätter djur för onödigt lidande så är valet enkelt: Ha en glad vegansk påsk och ett fortsatt veganskt liv.