Jobben tryggade för åtskilliga år framöver och total nybyggnation. Detta är vad som tycks vänta Gällivare sedan beslut om tjugo år av gruvbrytning i Aitikgruvan fattats.
Det är Boliden som beslutat att anslå 5,2 miljarder kronor på en nysatsning vid Aitikgruvan utanför Gällivare. Resultat: en fullständigt förändring av gruvområdet. Alla byggnader ska rivas, däribland anrikningsverket. I de rivna byggnadernas ställe kommer helt nya konstruktioner, ny teknik, mer lättarbetade jobbytor och en bättre miljö, såväl utomhus som inne. Och som pricken över i är jobben säkrade för nästan 20 år framöver, om man ska tro Hans-Göran Ölvebo på IF Metall i Gällivare.
– Vi beräknar att vi har 600 miljoner ton järnmalm i jorden under oss, och vi bryter 36 miljoner ton per år, så det är bara att räkna, menar Hans-Göran Ölvebro.
Ny teknik
Att man kunnat nå dessa rika tillgångar beror till stor del på ny teknik. De stora tillgångarna har inte kommit som någon överraskning, men nu kan man också de facto utnyttja de tillgångar man sedan länge känt till.
Den omedelbara följden är att ett nytt anrikningsverk ska byggas. Detta verk beräknas stå klart 2010. I fråga om personal är det för tidigt att redan nu ge något definitivt besked.
– Men att alla som jobbar nu får behålla sina jobb, det är garanterat. Det blir inte mindre jobb, så har jag inte sagt för mycket, resonerar Hans-Göran Ölvebro. Det här är historiskt för Gällivare kommun, som Alaska under guldrushen!
Vad beslutet innebär på längre sikt kan inte konstateras med exakthet, men att det betraktas som ett lyft för hela Gällivareregionen är uppenbart.
– Gällivare är en liten stad, så för oss är det jätteviktigt att jobben tryggas även i all kringverksamhet, och det känns säkrat nu, tycker Hans-Göran Ölvebro.
Måste bostadshus rivas för att ge väg för nya gruvdragningar?
– Nej, närmaste bostad ligger ett par kilometer bort. Vi befinner oss två mil ut i ödemarken.
Än är det emellertid för tidigt för rivningsmaskiner och grävskopor att åka ut till gruvområdet. En projektgrupp sitter i dagarna och författar ansökan till länsstyrelsen om att få börja. ansökan lämnas in i december, och sedan hoppas man få ett jakande svar under året som kommer. Redan nu har man fått klartecken för att bryta 28 miljoner ton per år, men det räcker inte. 36 miljoner ton är vad som behövs.
Framtidstro
Den positiva attityden märks även bland folk på orten. Leif Andersson Pirtti lägger för en stund ifrån sig sitt arbete.
– Vi har aldrig haft gott om jobb i Gällivare, men nu känns det som det blir ändring på den saken. Här är det framtidstro, det vill jag lova, konstaterar Leif Andersson Pirtti innan han återgår till jobbet.
– Sysselsättningen är tryggad, och troligen även våra barns sysselsättning, hävdar Hans-Göran Ölvebro.