Quetzaltenango Efraìn Rìos Montt, som för tillfället är ordförande i Guatemalas kongress, var de facto president från mars 1982, då han tog makten genom en statskupp, till att han avsattes av andra militärer i augusti 1983. Under hans tid vid makten intensifierades kriget mot URNG-gerillan och tiotusentals människor mördades utomrättsligt under konflikten.
Rìos Montt har under åren flera gånger ansökt om att delta i presidentval men fått avslag då konstitutionen inte tillåter att före detta diktatorer kandiderar. Generalens politiska parti, FRG, innehar sedan 1999 presidentmakten och har kunnat tillsätta personer lojala mot partiet i KD, som med en rösts övervikt godkände Rìos Montts kandidatur.
Den politiska oppositionen och stor del av den inhemska pressen har kritiserat utslaget hårt och kallat hela processen ”en teknisk statskupp”. KD:s agerande anses olagligt och delar av oppositionen försöker med andra juridiska medel hindra generalens kandidatur, utsikterna för att detta ska lyckas är dock minimala.
En vecka innan KD:s utslag skakades staden Guatemala av våldsamma manifestationer till förmån för Rìos Montt. Demonstranterna, maskerade med ansiktshuvor och beväpnade med käppar, hade bussats till huvudstaden från fattiga områden på landsbygden på order av FRG-ledare.
Rigoberta Menchú, som belönats med Nobels fredspris för sin kamp för landets ursprungsbefolkning, anklagade FRG för att använda lågutbildade och fattiga indianer som politiska slagträn.
En journalist som attackerades av demonstranter dog till följd av en hjärtattack och rykten om att det hade skett en statskupp cirkulerade i landet. Guatemala har styrts av demokratiskt valda regeringar sedan 1986 och saknar stabila demokratiska institutioner.
Det kommande presidentvalet, och dess eventuella efterspel, kommer att bli en värdemätare på landets demokratisk utveckling.