Utrikes 19 juli, 2006

”Halvsanningarnas farliga gift”

Organisationerna Reportrar utan gränser (RUG) och Internationella pressällskapet (SIP*) anser att vissa lagar i Venezuela ska vara undantagna privata massmedia. De hävdar att reportrar ”förföljs” som bevisligen har brutit mot venezuelansk lag. SIP:s ordförande besöker just nu Venezuela.

Venezuelas regering och myndigheter förföljer journalisterna Gustavo Azócar och Ibéyise Pacheco. Den anklagelsen kom nyligen från de två organisationerna Reportrar utan gränser och Society International Press.
I det första fallet handlar det om delstaten Táchiras guvernör, som anklagade Azócar för att ha försnillat allmänna medel år 2000. I det andra fallet handlar det om ett uppenbart förtal, publicerat i Venezuelas största dagstidning, El Nacional. Pacheco bad offentligt om ursäkt efter att hon avslöjats att fara med lögn. Hennes artiklar citerades dock över hela världen och utnyttjades som politisk murbräcka mot president Chávez av hans fiender.
Trots att domstolen dömde Ibéyise Pacheco till nio månaders fängelse, godtogs ursäkten och allt var frid och fröjd. Pacheco satt i husarrest ett antal dagar och slapp ifrån sitt straff. Men RUG och SIP använde fallen för att utpeka Venezuela som en stat där press- och yttrandefriheten hotas och journalistens arbete inte respekteras.

En journalist kan, om han eller hon sitter på ett medium som når ut till många, förstöra en människas liv. En journalist kan, om han eller hon läcker hemlighetsstämplad information i en juridisk process, förstöra processen och utsätta vittnens och andra människors liv för fara. Smiter journalisten dessutom från att betala skatt, går det inte att åberopa ett akademiskt diplomatpass för att slippa stå för sina gärningar. Men i Venezuela ställer både RUG och SIP upp på dylika brott.
Det interamerikanska pressällskapet, SIP, bildades i slutet av 1940-talet, av främst tidningsägare i USA och Latinamerika med proamerikanska- och högersympatier. SIP blev och är en trogen antikommunistisk följeslagare till USA-regeringen och har konsekvent baktalat alla sociala och progressiva politiska processer i Latinamerika och Karibien. Klassiska fall är Allendes Chile 1970-1973 och Chavez’ Venezuela 2000-2006. I permanent skottglugg står den kubanska revolutionen.
SIP talar ofta och gärna i reporterns eller journalistens namn. Men på den egna tidningen eller radiostationen löper reportern ofta risk att avskedas om ägaren kommer på att reportern gått med i en fackförening. De latinamerikanska journalisterna har ofta arbetspass som sträcker sig mellan tio och 16 timmar per dag, till löner som inte ligger mycket över minimilönen. Därför låter det som hyckleri för de anställda när chefen talar i deras namn på internationella forum. Venezuelas informationsminister William Lara kallar SIP ”Interamerikanska sällskapet för exploatering av journalister” (RNV, 2006-07-16).

Reportrar utan gränser finansieras delvis av USA:s inrikesministerium genom dess avdelning NED, National Endowment for Democracy, samt av exilkubaner i Miami. Där finns för övrigt också SIP:s huvudkontor.
När RUG anklagade Venezuela för att förfölja de två nämnda journalisterna, gjorde de venezuelanska myndigheterna ett sällsynt starkt uttalande. De är trötta på att inflytelserika internationella organisationer omhuldar de privata mäktiga medierna i Venezuela. I sitt uttalande mot RUG anklagas organisationen av de venezuelanska myndigheterna för att vara en del ”i Imperiets psykologiska krigföring och aggression mot vår demokrati”.
Vad var det då som gjorde att SIP och RUG attackerade Venezuela?

I 20:e artikeln i den spanska grundlagen från 1978 står det: ”/…/ frihet att uttrycka och fritt sprida tankar och idéer” och rätt att ”kommunicera och ta emot sanningsenlig information från alla slags medier”.
”Grundlagsförfattarna menade, att om inte informationen är sann är det ingen information. En halvsanning leder till fel och missförstånd”, skriver Concha Mateos, spansk specialist i kommunikation och journalistik, i en artikel under rubriken El veneno de las verdades parciales, halvsanningarnas gift.
Hon menar att det i Venezuela råder det motsatta förhållandet till vad den spanska grundlagen stipulerar. Dagligen förolämpas eller förnedras presidenten och myndigheterna i tidningarna, tv-kanalerna och radiostationernas sändningar.
”Det behövs inte några djupdykningar för att hitta exempel. Internationella organisationer, samarbetsorgan till den politiska oppositionen mot Chávez, blir eko via tendensiösa rapporter i vad som hävdas vara ’rättsförföljelse mot journalister’ i Venezuela, som till exempel SIP”, skriver Mateos.
”Man försvarar inte yttrandefriheten genom att förgifta den, till exempel att påstå att staten drar några journalister inför rätta för att de brutit mot lagen, det är en glidning mot förgiftning av temat.”

Mateos tar som exempel de två fallen Ibéyise Pacheco och Gustavo Azócar.
”Dessa rättsfall är strikt personliga, påbörjade av tredje man som sett sina rättigheter bli förtrampade och som har gjort en vederbörlig anmälan mot dessa journalister. Det är inte staten som förföljer dessa journalister, ty det finns ingen inblandning från regeringens sida.” Den spanska medieexperten avvisar med kraft SIP:s och RUG:s påståenden om förföljelse mot de två som arbetar i media som är öppet oppositionella mot Chávez.
”Pacheco erkände sina fel (förtal) inför den kärande (överste Ángel Vellorí) som, uttröttad av att bli utnyttjad som förevändning att man i Venezuela rättsligt förföljer journalister, gick med på att ta emot en offentlig ursäkt.”
Mateos går också grundligt i genom anklagelserna mot den andre journalisten, Gustavo Azócar Alcalá, som anmäldes av Ronaldo Blanco La Cruz, guvernör i delstaten Tachira, anklagad för förskingring av allmänna medel samt bedrägeri. Den 22 mars försattes han på fri fot.

Yttrandefriheten erkänns i Venezuela som en omistlig rätt som samtidigt innebär ett ansvar. ”Den som använder sig av yttrandefriheten är ansvarig för övergrepp mot denna frihet som lagen fastställer.”
”Ingen kan stödja sig på den [lagen] för att utsätta andra personers heder för missaktning, attackera ordningen eller den nationella säkerheten. /…/ Det är heller inget angrepp mot yttrandefriheten om Seniat [skattemyndigheten] stänger dagstidningen El Impulso för 48 timmar för att tidningen inte har betalt sina skatter. Seniat stänger vilket företag som helst för 48 timmar och en symbolisk bot på 700 bolivar [0,25 euro] för den som inte har betalt sina månatliga skatter. Detta har hänt oräkneliga gånger, från juvelerarbutiken La Francia i centrala Caracas till det multinationella Shell, som i januari 2006 tvingades betala böter och räntor på 28 miljarder bolivar efter att de hade släpat efter med skatter”, exemplifierar Concha Mateos.

Åklagaren Danilo Andersson mördades i november 2004 av förmodade venezuelanska officerare och colombianska paramilitärer.
Andersson var inne i slutfasen av en förundersökning av 300 inflytelserika venezuelaner, bland dem flera framträdande journalister, som skrev under sitt stöd för statskuppsledaren Pedro Carmona i april 2002.
José Miguel Narváez, chef inom den colombianska säkerhetspolisen, DAS, hade infiltrerat paramilitära grupper men lämnade DAS och sökte asyl i Venezuela för ett år sedan. DAS är den hemliga politiska polisen som är direkt underställd Colombias president Alvaro Uribe. I Venezuela vittnade Narváez om hur DAS-agenter förde in tolv kilo sprängmedel C-4 till Venezuela av vilket de plockade ut 250 gram, tillräckligt för att spränga åklagare Anderssons bil i luften.

Just nu pågår förundersökningar i fallet Andersson i Venezuela. Riksåklagaren Isaías Rodríguez har, för att skydda rättsprocessen och vittnena, beslutat att hemligstämpla allt material tills dagen för de offentliga förhandlingarna har beslutats. Det är ett ganska vanligt rättsligt förfarande men de privata medierna och SIP menar att Chávez stryper pressfriheten.
”Det är ett straff att läcka och publicera förundersökningsprotokollet eftersom publiceringen utsätter vittnena för fara. Det är också viktigt att beskydda dem så att deras vittnesmål kan lämnas utan press eller utpressning (mot anhöriga, barn, etc.).” Concha Mateos andas resignation över hur ”internationella organisationer tillbringar dagar för att utarbeta anklagande rapporter över hur yttrandefriheten i Venezuela attackeras”.
”Massmedia låter som eko när de publicerar dessa anklagande rapporter utan att ifrågasätta innehållet. Det är samma massmedia som ’glömmer’ att informera och publicera att i januari i år anlände 23 jurister från USA:s advokatsamfund till Venezuela. Där genomfördes en hearing över mänskliga rättigheter i Venezuela. De nordamerikanska juristerna sammanfattade en lägesrapport över situationen som så att det råder en total yttrandefrihet och att idéerna ’debatteras med inlevelse men med lugn’”, uppger Mateos.

Den bolivarianska grundlagen i Venezuela, från 1999, värnar om yttrandefriheten i sin 57:e artikel. I den 58:e värnar den om rätten att ta emot information.
”Och den värnar om den med en sats som hade varit intressant också för den spanska grundlagen från 1978. Den säger: ’Alla personer äger rätt till lämplig, sanningsenlig och objektiv information utan censur i enlighet med principerna i denna grundlag.’”
”’Lämplig’, det vill säga en precis information och inte propaganda. Det irrelevanta kan vara sant, mycket sant men leda till felaktiga slutsatser.”
”För det är sant att dessa två journalister greps och satt i husarrest, respektive fängelse. Men det är ’lämpligt’ att förklara orsakerna. Att inte förklara och klarlägga är att lägga ut dimridåer”, sammanfattar Concha Mateos.

Inrikes 27 september, 2023

”Idéer från vänster kan bli mainstream”

Elinor Odeberg och Philippa Sigl-Glöckner samtalar med Silvia Kakembo på Södra teaterns scen. Foto: Jacob Lundberg.

Stämningen var hoppfull när internationella vänsterekonomer samlades på Södra teatern i Stockholm för att diskutera hur ekonomin kan underställas demokratiskt inflytande.

Glöm snacket om löneprisspiraler och omättliga arbetare som driver på inflationen genom orimliga lönekrav. Mitt under polykrisens perfekta storm av krig och pandemi dök den upp: vinstpristornadon. Vad som ursprungligen avfärdades som en absurd idé är i dag en allmänt accepterad sanning om ekonomin. Och den har kraften att vända hela den ekonomiska spelplanen över ända.

Ingen vet det bättre än Isabella Weber (bilden).

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Utrikes 27 september, 2023

Etnisk rensning framför omvärldens ögon

Anhöriga till soldater som dog förra veckan begraver sina söner innan de lämnar. Foto: Marut Vanyan.

Efter månaders blockad av enklaven Nagorno-Karabach gav Armenien i förra veckan till slut upp: svält, sjukdomar och bombardemang har fått en stadig ström armenier att lämna området. Forskare talar nu om folkmord.

För två veckor sedan stod jag vid blockaden av enklaven Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan. Ingen humanitär hjälp hade kommit in på flera månader och människor som jag talade med inne i den armeniska regionen i Azerbajdzjan berättade om hunger, sjukdomar och desperation. Detta trots att Internationella domstolen i Haag vid två tillfällen beordrat landet att öppna den.

Blockaden framför var stillsam. Ett par azerbajdzjanska lastbilar körde fram och tillbaka med byggmateriel nedanför kullen där landets flagga hängde högt. Bakom låg den ryska militärbasen där de fredsbevarande styrkorna skulle finnas.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Canbäck
Frilansjournalist och författare med fokus på den postsovjetiska världen.[email protected]
Nyheter 26 september, 2023

Veckan som gått

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Per Gahrton (bilden) avlider vid 80 års ålder.

Gahrton började som riksdagsledamot för Folkpartiet, där han företrädde partiets vänsterfalang och bland annat förespråkade vapenleveranser till Nordvietnam. 1969 utsågs han av Veckojournalen till ”årets argaste unga man”.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 26 september, 2023

Stefanos Kasselakis vill förvandla Syriza till de amerikanska Demokraterna. Foto: Yorgos Karahalis/AP.

Efter att ha öppnat partiledarvalet har Greklands största vänsterparti tagits över av en okänd affärsmagnat som vill förvandla partiet till de amerikanska Demokraterna. Vänsterpopulismens flaggskepp ser därmed ut att förlisa på egen hand.

I söndags kväll kom den kalldusch som medlemmarna i det grekiska vänsterpartiet Syriza anat skulle välla över dem.

I andra omgången av partiets ledarval vann den unge affärsmannen Stefanos Kasselakis mot den tidigare arbetsmarknadsministern Effie Achtsioglou med över 56 procent av rösterna.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 24 september, 2023

Liberalerna förstår inte pacifismens kärna

På årsdagen av den ryska invasionen medverkade Greta Thunberg i en demonstration arrangerad av pacifistiska organisationer som Svenska freds. Foto: Fredrik Persson/TT.

Ledarskribenter förlöjligar utan att begripa dess kärna – som är att ifrågasätta militarismen, en ideologi som ständigt har dragit in världen i krig.

Under sommaren har Jesper Ahlin Marceta på DN Ledare skrivit en del om pacifismen, ofta på tidningens sedvanliga mästrande sätt. Jag tror att det är svårt att förstå vad det innebär att vara pacifist utan att först förstå att pacifismen, likt antifascism och antikommunism, främst är en reaktiv ideologi. Pacifismen är antimilitaristisk. För att förstå den bör vi därför förstå den ideologi som den motsätter sig.

Den klassiska militarismen, som var mainstream bland eliten under början av 1900-talet, ser krig som är en naturlig och viktig del av den mänskliga tillvaron: nationer som inte befinner sig i krig riskerar att förlora sina dygder och bli dekadenta. Den klassiska militarismen är i stort sett död som ideologi i Sverige och västvärlden.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Karim Jebari
Filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Kultur 24 september, 2023

Hur Naomi blev den andra Naomi

Trots att ”Doppelgänger”, Naomi Kleins sjätte bok, är hennes mest personliga, är hon fortfarande lika vass och relevant. Foto: Dan Hansson/SvD/TT.

Konspirationsteoretiker, säger Klein, ”har fel om fakta, men prickar rätt på känslorna”. Myra Åhbäck Öhrman har läst Naomi Kleins nya ”Doppelgänger”.

”Till mitt försvar var det aldrig min avsikt att skriva den här boken”.

Så inleder Naomi Klein Doppelganger: A trip into the mirror world, och jag är benägen att tro henne. I jämförelse med hennes tidigare verk, som No logo (1999), en kritik av varumärkefieringen hos okontrollerad global kapitalism och The Shock doctrine (2007), om hur nationella kriser utnyttjas för att minska motståndet mot kontroversiella politiska förändringar, känns premissen okaraktäristiskt privat. Klein tar nämligen avstamp i något så vardagligt som irritationen över att ständigt förväxlas med ”Den andra Naomi” – Naomi Wolf.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 23 september, 2023

Att komma fram till Samarkand

Positionen i gränslandet mellan de historiska civilisationerna har gjort Samarkand till en unik plats. Foto: Jonas Sjöstedt.

På resa mellan Uzbekistans mytomspunna städer upptäcker Jonas Sjöstedt ett land inklämt mellan två världsdelar och i skärningspunkten mellan storstadens modernitet och glesbygdens tradition – där arvet från Sovjet är lika närvarande som det från de islamiska och centralasiatiska civilisationerna.

Det är fantastiskt vackert, ändå är nästan inga turister på plats när jag och tonårsbarnen vandrar runt Registan, det gamla torget i Samarkand med byggnader som en gång i tiden var skolor. Här studerades filosofi, astrologi, matematik och teologi redan för 500 år sedan. Kanske beror frånvaron av människor på att det är så varmt, nästan 40 grader. Vi sätter oss på en bänk i skuggan under ett par träd på en innergård och bara tar in skönheten och atmosfären. Det är som att kliva in i en saga.

Samarkand, Bukhara och Khiva. Namnen på de uråldriga städerna längs Sidenvägen har något lockande och sagolikt över sig. Det är historiska städer med fantastiska gamla moskéer, uråldriga koranskolor, gränder och myllrande marknader där det säljs frukt, nötter och textilier. Det är vackra innergårdar där folk dricker te i skuggan under mullbärsträden. För äldre svenskar har säkert Thorstein Bergmans vemodiga visa ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, som sjungits in av såväl Lena Andersson som Lill Lindfors, bidragit till denna längtan.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Sjöstedt
Frilansjournalist och tidigare partiledare för Vänsterpartiet.
Utrikes 23 september, 2023

Bland sanddyner och teknikpionjärer formas framtidens bosättare

Med modeord som ”uppstartsnation” kombineras territoriell nybyggaranda med högteknologiskt entreprenörskap. Så hoppas Israel skapa en sionism för nästa generation.

Dagens Israel är ett splittrat land. Mängder med människor har tagit till gatorna i Tel Aviv sedan regeringen i våras föreslog en kontroversiell lag som fråntar Högsta domstolen rätt att påverka regeringens beslut. Eftersom Israel saknar en grundlag har Högsta domstolen spelat en viktig roll för landets demokrati, och den har fungerat som en garant för sekulär politik i ett land som präglas av allt mer extrema värderingar.

Samtidigt är frågan om ockupationen frånvarande och den minoritet som vill blanda in Palestinafrågan anklagas för att riskera att skada den unika enigheten i demonstrationstågen. Protesterna handlar om Israels demokrati, och därmed även om något så existentiellt som landets identitet och fortlevnad.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Ledare 22 september, 2023

Det judiska är större än Israel

Israel blir allt smärtsammare att förhålla sig till för sekulära judar. Foto: Kristopher Radder/AP.

Öknens planterade träd ger inte längre skugga åt övergreppen.

I helgen har många judar firat in det nya året. Trots att jag är judinna har ingen i min familj iakttagit högtider, men för ett par år sedan blev jag bjuden till en trevlig rosh hashana-middag hos en vän. Vi åt gratinerad blomkål och challebröd, och vid bordet satt två familjer med barn i lågstadieåldern. Framåt slutet av måltiden plockades traditionens symboliska höjdpunkt fram, äpplet (året som runt och rikt) och honungen (förhoppningen om ett sött år). Jag noterade att det var ett rosigt, svenskt äpple som en gäst kanske plockat med sig från sin tomt och som nu låg uppskuret på min assiett. ”Åh, så här fina äpplen har de nog inte i Israel!”, utbrast jag, varpå en av de större pojkarna svarade: ”Det bor faktiskt judar över hela världen, inte bara i Israel!”

Jag blev mållös. Den brådmogne unge mannen hade redan dragit samma slutsats som jag själv gjort först sent i livet, nämligen att den judiska världen är större än Israel. Och att för att landa i min identitet och lära mig något av den judiska historien, så behöver jag frigöra mig från en självförståelse som är kopplad till Israel. Jag behöver varken reflexmässigt springa till landets försvar, eller ha mindervärdeskomplex för att ha tappat kontakten med sederna. Det judiska är så rikt att den lilla bit som intresserar mig räcker gott och väl – drivkraften att ifrågasätta, kollektivt analysera texter, göra uppror, hålla fast vid idén om en gränslös värld, som sammanfattas i en av de äldsta skrifternas vackraste sats: tiqqun olam, förpliktelsen att laga världen.

Ändå förstår jag precis vad Israel representerar när jag tänker tillbaka på 1945, när en värld reser sig ur en katastrof för att bygga något nytt. Då står spillran av ett folk och undrar vad som finns kvar att leva för efter att inget land, inte ens det egna, erbjudit skydd mot nazisternas skoningslösa jakt på judar. När ens mamma, pappa, make eller barn i bästa fall återfinns som ett av tusentals namn i en loggbok, med stämpeln Vernichtet (förintad) i maginalen. Då är drömmen om ett eget land lätt att identifiera sig med. Som den israeliske författaren Amos Oz har sagt: ”Den värsta tragedin jag kan tänka mig är kollisionen mellan det rätta och det rätta.” Det rätta att bereda judar en egen plätt jord efter det stora sveket, och det rätta i att inte mörda palestinier och jaga dem ur deras hem.

Rörelsen själv talar om ‘savannisering’, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Mina föräldrar var aldrig religiösa. Så även om de aldrig övervägde att emigrera till Israel, så tjusades de ändå av landet som byggts upp av raska socialistiska kibbutzniks i en Medelhavsversion av Unga örnar, med småsamhällen byggda kring kollektivjordbruk och jätteförskolor. Att donera pengar till Keren Kajemet, den israeliska markägande stiftelsen som planterar träd i Negev, blev den perfekta kompromissen. Vem älskar inte träd som växer i öknen? I veckans nummer visar Johanna Adolfsson hur något så oskuldsfullt tjänar som vapen för en ockupation. Rörelsen själv talar om ”savannisering”, men själv skulle jag kalla det för ekologiskt förpackad apartheid.

Hon visar också hur landet, genom att klä nybyggandet i företagslingo, hoppas nå ut till en ny generation. Hittills har de massiva demonstrationerna mot detroniseringen av landets högsta domstol engagerat teknikentreprenörerna, som sett affärerna äventyras när landet faller i internationell onåd. Men kanske går det ändå att fresta några Silicon valley-hipsters att bosätta sig i öknen och skapa lagligt muslimfria zoner. Blir det till slut visionen om nya kapitalflöden som lättar högerregeringens huvudvärk och splittrar protestvågen?

Om några dagar infaller Yom Kippur och efter det kommer en högtid av ett helt annat slag: Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. I år är det Judisk Kultur i Sverige som är hedersgäst och det blir gott om tid för samtal om vad det innebär att vara jude i dag. Några israeler är bjudna, men precis som den unge mannen vid bordet sade: Det bor faktiskt judar över världen, inte bara i Israel.

Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Krönika/Kultur 22 september, 2023

Bästa vapnet mot algoritmerna är dumhet. Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT.

Hur smart målgruppsanpassningen än blir kommer reklamen ändå att förbli lika blåst eftersom målgruppen är det. Och det älskar jag oss för.

För cirka ett år sedan, när jag precis kommit ut som transtjej, fick jag under en period otroligt mycket Youtube-reklam för testosterontillskott – uppenbart riktad till osäkra manosfär-killar som dagdrömmer om stenhårda magmuskler lite oftare än deras homofobi borde tillåta. I går försökte Instagram sälja en vaginalsalva till mig med den käcka sloganen ”Luktar bävern knas?” Jag tror det är detta som kallas maskininlärning.

Att vi numera är övervakade och spårade dygnet runt har tyvärr länge varit deppig allmänbildning snarare än kittlande konspirationsteori. Våra sociala liv utspelar sig på spelplaner styrda av Google och Meta, som säljer data om dig till andra som i sin tur vill sälja produkter till dig, i det charmigaste av system.

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
45 kr
Papper månadsvis (4 nr)
59 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr