Brasiliens högerregering som tog makten genom en parlamentarisk kupp tidigare i år har aviserat ett sparprogram som beskrivs som det mest långtgående i historien. I fredags sade FN:s rapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter Philip Alston att åtgärderna utgör en ”attack på fattiga”.
– Det här är en radikal åtgärd som saknar all form av nyans och medlidande.
Lagförslaget som kallas PEC55 innebär att alla offentliga utgifter fryses under de kommande 20 åren genom att de kopplas till inflationen i stället för till BNP. I praktiken innebär det att framtida regeringars spenderande på sjukvård, skola och omsorg kraftigt inskränks. Lagen ska dessutom skrivas in i grundlagen.
Fattiga får bära största bördan
De extrema åtgärderna kommer att slå oproportionerligt hårt mot landets miljontals fattiga och kommer att öka den ekonomiska ojämlikheten som de senaste decenniernas vänsterstyre har lyckats motarbeta. Under vänsterpartiet Partido dos Trabalhadores (PT) regeringsinnehav mellan 2003 och 2014 lyftes 29 miljoner människor ur fattigdom och den fattigaste 40 procenten ökade sina inkomster med över 7 procent enligt Världsbankens statistik. Sedan recessionen som inleddes med ett kraftigt fall av råvarupriserna 2015 har den utvecklingen dock avstannat.
Den förre presidenten Dilma Rousseff började göra besparingar under 2015 men vägrade in i det sista att införa de långtgående åtstramningar som högern krävde. Till slut avsattes hon efter att ha ställts inför riksrätt för att ha manipulerat siffrorna i statsfinanserna inför det senaste valet. Det program som nu väntas inledas följer de som har implementerats runtom i västvärlden sedan den ekonomiska krisen, det vill säga kraftigt sänkta offentliga utgifter, höjda skatter och privatiseringar. Att döma av tillståndet i den europeiska ekonomin är det en återvändsgränd om målet är att få igång tillväxten igen. Fördelarna med åtstramning för högern är dock att den inte hotar de stora kapitalägarnas intressen eftersom besparingarna sker på utgiftssidan. Det är tydligt att Michel Temers regering inte har några problem med att offra de fattigaste för att tillgodose oligarkins intressen.
Budgetfiffel en förevändning
Under ett möte med amerikanska företagsledare i New York förra månaden ska Temer ha erkänt att orsaken till att Rousseff avsattes inte var hennes påstådda manipulerande av budgetsiffrorna. Enligt tidningen The Intercept var det hennes vägran att införa de nedskärningar och privatiseringar som hennes vice-president Temer och högern krävde som föranledde sammansvärjningen.
Arbetarpartiets höga popularitet har de senaste decennierna gjort det näst intill omöjligt för högern att återta makten via val: partiet har vunnit de senaste fyra presidentvalen. Den enda vägen som återstod var därför en kupp inom konstitutionens råmärken. Med makten i sina händer står den brasilianska högern nu i begrepp att institutionalisera en nyliberal sparagenda på ett sätt som saknar motstycke i historien. Enligt Philip Alston strider det nya förslaget mot flera konventioner som Brasilien skrev under när landet gick över till demokrati i början av 1990-talet, bland annat en om att så långt som möjligt ekonomiskt skydda de mest utsatta i samhället.
Lagförslaget har redan röstats igenom två gånger i underhuset och väntades klubbas igenom i senaten i tisdags, efter denna tidnings pressläggning.